Cara Melihat Versi Mudah Alih dari Laman WordPress dari Desktop

Adakah anda ingin melihat versi mudah alih laman WordPress anda? Pratonton susun atur mudah alih membantu anda melihat bagaimana laman web anda kelihatan pada peranti mudah alih.


Walaupun anda pasti dapat melihat laman web langsung di telefon anda, ini tidak membantu semasa peringkat pembangunan.

Walaupun laman web anda disiarkan secara langsung, selalunya lebih mudah untuk melihat versi mudah alih di komputer desktop, jadi anda dapat membuat perubahan dengan cepat dan melihat kesannya.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda dua cara mudah untuk melihat pratonton susun atur mudah alih laman WordPress anda dengan mudah tanpa beralih ke peranti yang berbeza.

Pratonton susun atur mudah alih laman web anda

Mengapa Anda Perlu Menonton Tata Letak Mudah Alih Anda

Lebih daripada 50% pengunjung laman web anda akan menggunakan telefon bimbit mereka untuk mengakses laman web anda. Kira-kira 3% akan menggunakan tablet.

Ini bermakna bahawa mempunyai laman web yang kelihatan hebat di telefon bimbit adalah mustahak.

Sebenarnya, mudah alih sangat penting sehingga kini Google menggunakan indeks “mobile-first” untuk algoritma ranking laman web mereka.

Walaupun anda menggunakan tema WordPress responsif, anda masih perlu memeriksa bagaimana laman web anda kelihatan di telefon bimbit. Anda mungkin mahu membuat versi berbeza dari halaman arahan utama yang dioptimumkan untuk keperluan pengguna mudah alih (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Dalam artikel ini, kami akan membahas dua kaedah yang berbeza untuk menguji bagaimana laman web anda kelihatan di mudah alih menggunakan penyemak imbas desktop.

Penting untuk diingat bahawa kebanyakan pratonton mudah alih tidak akan sempurna sepenuhnya kerana terdapat banyak saiz dan penyemak imbas skrin mudah alih yang berbeza. Ujian akhir anda semestinya ialah melihat laman web anda pada peranti mudah alih yang sebenarnya.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

1. Menggunakan Penyesuai Tema WordPress

Anda boleh menggunakan penyesuai tema WordPress untuk melihat versi mudah alih laman WordPress anda.

Cukup log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pergi ke Rupa »Sesuaikan skrin.

Papan pemuka WordPress yang menunjukkan tempat untuk mencari Penampilan - Sesuaikan

Ini akan membuka penyesuai tema WordPress. Bergantung pada tema apa yang anda gunakan, anda mungkin melihat pilihan yang sedikit berbeza di menu sebelah kiri di sini:

Penyesuai tema WordPress (paparan desktop)

Di bahagian bawah skrin, klik ikon mudah alih. Anda kemudian akan melihat pratonton bagaimana laman web anda kelihatan pada peranti mudah alih.

Beralih ke paparan mudah alih dalam penyesuai tema

Nota: Simbol penyuntingan biru hanya terdapat pada pratonton. Anda tidak akan melihatnya di laman web langsung anda.

Kaedah pratonton versi mudah alih ini sangat berguna apabila anda belum selesai membuat blog, atau ketika sedang dalam mod penyelenggaraan.

Anda boleh membuat perubahan dan memeriksa penampilannya sebelum anda menyiarkannya.

2. Menggunakan Mod Peranti DevTools Google Chrome

Penyemak imbas Google Chrome mempunyai sekumpulan alat pembangun yang membolehkan anda menjalankan pelbagai pemeriksaan di mana-mana laman web, termasuk melihat pratonton bagaimana laman web anda kelihatan pada peranti mudah alih.

Cukup buka penyemak imbas Google Chrome di desktop anda dan lawati halaman yang ingin anda periksa.

Ini boleh menjadi pratonton halaman di laman web anda, atau bahkan laman web pesaing anda.

Seterusnya, anda perlu mengklik kanan halaman dan memilih ‘Inspect’.

Memilih pilihan Inspect di Chrome

Panel baru akan terbuka di sebelah kanan, seperti ini:

Paparan desktop lalai ketika memeriksa laman web anda di Chrome

Pada paparan pembangun, anda akan dapat melihat kod sumber HTML laman web anda.

Seterusnya, klik butang ‘Toggle Device Toolbar’ untuk menukar ke paparan mudah alih.

Memeriksa paparan mudah alih laman web anda di Chrome

Anda akan melihat pratonton laman web anda akan menyusut ke ukuran skrin mudah alih.

Anda juga akan melihat penampilan laman web anda berubah menjadi paparan mudah alih. Dalam contoh di atas, menu telah runtuh dan ikon Cari telah berpindah ke kiri dan bukannya sebelah kanan menu.

Apabila anda mengarahkan kursor tetikus ke paparan mudah alih laman web anda, ia akan menjadi bulatan, seperti ini:

Kursor tetikus bulat dalam paparan Pemeriksaan Chrome

Lingkaran ini dapat dipindahkan dengan tetikus anda untuk meniru skrin sentuh pada peranti mudah alih.

Anda juga dapat menahan kekunci ‘Shift’, kemudian klik dan gerakkan tetikus anda untuk mensimulasikan mencubit skrin mudah alih untuk memperbesar atau memperkecil.

Di atas paparan mudah alih laman web anda, anda akan melihat beberapa pilihan tambahan.

Pilihan mudah alih tambahan untuk memeriksa laman web anda di Chrome

Ini membolehkan anda melakukan beberapa perkara tambahan. Anda boleh melihat bagaimana laman web anda kelihatan pada pelbagai jenis telefon pintar. Anda juga dapat mensimulasikan prestasi laman web anda pada sambungan 3G yang cepat atau lambat. Anda juga boleh memutar skrin mudah alih menggunakan ikon putar.

Cara Membuat Kandungan Khusus Mudah Alih di WordPress

Penting agar laman web anda mempunyai reka bentuk yang responsif, supaya pelawat mudah alih anda dapat menavigasi laman web anda dengan mudah.

Tetapi hanya mempunyai laman web yang responsif mungkin tidak cukup jauh. Pengguna di peranti mudah alih sering mencari perkara yang berbeza daripada pengguna Desktop.

Banyak tema dan pemalam premium membolehkan anda membuat elemen yang dipaparkan secara berbeza di desktop berbanding mudah alih. Anda juga boleh menggunakan plugin pembangun halaman seperti Beaver Builder untuk mengedit halaman arahan anda dalam paparan mudah alih.

Anda mesti membuat kandungan khusus untuk mudah alih untuk borang penjanaan utama anda. Pada peranti mudah alih, ini mesti meminta maklumat minimum, idealnya hanya alamat e-mel. Mereka juga mesti kelihatan baik dan senang ditutup.

Kaedah terbaik untuk membuat pop timbul khusus dan bentuk generasi petunjuk adalah dengan OptinMonster. Ini adalah alat pemalam pop timbul dan penghasil plumbum WordPress yang paling kuat di pasaran.

Mereka memiliki aturan tampilan penargetan perangkat tertentu yang memungkinkan Anda menampilkan kampanye yang berbeda kepada pengguna mudah alih vs pengguna desktop. Anda bahkan boleh menggabungkannya dengan ciri penargetan geo OptinMonster dan ciri pemperibadian lanjutan yang lain untuk mendapatkan penukaran terbaik.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara melihat pratonton susun atur mudah alih laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat artikel kami mengenai plugin terbaik untuk menukar laman WordPress menjadi aplikasi mudah alih.

Bonus: lihat pilihan perkhidmatan telefon perniagaan terbaik kami, supaya anda dapat menambahkan butang klik untuk memanggil untuk pengguna mudah alih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me