Cara Memasang Analitis Google di WordPress untuk Pemula

Adakah anda mahu memasang Analitis Google di WordPress? Mengetahui bagaimana khalayak anda berinteraksi dengan laman web anda sangat penting untuk kejayaan anda.


Kaedah terbaik untuk mengetahui khalayak anda adalah melalui statistik lalu lintas anda, dan inilah yang disediakan oleh Google Analytics secara PERCUMA.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi mengapa Google Analytics penting, dan bagaimana anda boleh memasang Google Analytics dengan mudah di laman web WordPress anda (langkah demi langkah).

Cara Memasang Analitis Google di WordPress

Pertama, kami akan menerangkan mengapa Analitis Google penting dan bagaimana ia dapat membantu anda mengembangkan laman web anda.

Selepas itu, kami akan menunjukkan cara mendaftar akaun Google Analytics dan kaedah yang berbeza untuk memasangnya di laman WordPress anda.

Akhirnya, kami akan menerangkan cara melihat laporan lalu lintas anda di Analitis Google.

Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai perkara yang akan anda pelajari dalam artikel ini.

 • (Disyorkan)
 • (Lanjutan)
  • Bersedia mari kita mulakan.

   Tutorial Video

   Langgan WPBeginner

   Sekiranya anda tidak mahu menonton tutorial video, anda boleh terus membaca versi teks di bawah:

   Mengapa Analitis Google Penting untuk Blogger?

   Sebaik sahaja anda memulakan blog, matlamat # 1 anda adalah untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas dan pelanggan. Analitis Google membantu anda membuat keputusan berdasarkan data dengan menunjukkan kepada anda statistik yang penting. Awak boleh lihat:

   Siapa yang melayari laman web anda?

   Bahagian analitik ini menjawab apakah lokasi geografi khalayak anda, penyemak imbas mana yang digunakan pengguna untuk mengunjungi laman web anda dan maklumat penting lain seperti resolusi skrin, sokongan JavaScript, sokongan Flash, bahasa dan banyak lagi.

   Data ini sangat berguna, dan dapat membantu dalam pelbagai cara. Apabila mendapat reka bentuk tersuai, anda dapat menggunakan data pengguna untuk memastikan laman web anda sesuai dengan khalayak anda.

   Sekiranya sebahagian besar pengguna anda tidak mempunyai sokongan Flash, maka anda harus mengelakkan penambahan elemen flash di laman web anda. Sekiranya sebahagian besar pengguna anda menggunakan resolusi layar 1280, pastikan reka bentuk anda serasi dengan resolusi tersebut atau lebih kecil.

   Apa yang dilakukan orang semasa mereka berada di laman web anda?

   Anda dapat mengesan lokasi pengguna di laman web anda, berapa lama mereka berada di laman web anda, dan berapa kadar pentalan (peratus pengguna keluar dari laman web anda pada lawatan pertama).

   Dengan menggunakan maklumat ini, anda dapat menurunkan kadar pentalan dan meningkatkan paparan halaman anda.

   Anda juga boleh menemui artikel paling popular, artikel yang tidak begitu baik, dan jenis kandungan yang dicari pengguna anda.

   Bilakah orang melayari laman web anda?

   Dengan melihat waktu paling panas dalam sehari untuk laman web anda, anda boleh memilih masa ketika anda menerbitkan catatan anda. Sekiranya zon waktu itu tidak sesuai dengan anda, anda boleh menjadualkan catatan anda untuk memenuhi waktu tersebut.

   Bagaimana orang mencari laman web anda?

   Bahagian analisis ini menunjukkan kepada anda dari mana pengguna berasal (contohnya: Mesin Pencari, Pautan Langsung, pautan Rujukan dari laman web lain).

   Ini juga menunjukkan kepada anda berapa peratus pelawat anda berasal dari setiap sumber ini. Analitik Google memberi anda perincian setiap kategori ini. Sekiranya ia adalah kategori enjin carian, maka itu menunjukkan kepada anda enjin carian mana yang paling banyak mendapat trafik, Google, Yahoo, Bing dll.

   Perincian sumber rujukan menunjukkan kepada anda laman web mana yang paling banyak anda perlukan. Sekiranya sumber rujukan utama anda adalah Facebook, maka anda perlu mempunyai kandungan Facebook eksklusif untuk membuat penonton Facebook anda merasa istimewa.

   Sekiranya sumber rujukan utama anda adalah laman web luaran, maka anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan laman web tersebut (pertukaran pasca tetamu atau yang lain).

   Bagaimana orang berinteraksi dengan kandungan anda?

   Analisis Google menunjukkan bagaimana pengguna anda berinteraksi dengan kandungan laman web anda. Ini menunjukkan kepada anda berapa peratus pengguna yang mengklik pautan di laman web anda dan banyak lagi.

   Anda boleh menjalankan ujian pemisahan A / B dengan membuat eksperimen kandungan di Google Analitis untuk memahami perkara yang paling sesuai untuk mencapai matlamat anda.

   Dengan melihat interaktiviti pengguna, anda dapat menggunakan kandungan anda di sekitar pengguna anda. Dengan melihat jawapan untuk soalan di atas, anda boleh memfokus pada strategi yang sesuai untuk laman web anda dan mengelakkan strategi yang tidak berfungsi.

   Ringkasnya, hilangkan tekaan dan fokus pada statistik yang penting, sehingga anda dapat membuat keputusan berdasarkan data.

   Cara Mendaftar dengan Analitis Google

   Analitis Google tersedia secara percuma dan semua yang anda perlukan adalah akaun Google atau Gmail untuk mendaftar. Proses pendaftaran agak mudah, ikuti arahan langkah demi langkah di bawah untuk membuat akaun Analitis Google anda.

   Langkah 1: Mula-mula anda perlu melayari pendaftaran Google Analytics.

   Anda akan diminta untuk log masuk dengan akaun Google anda. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Google atau Gmail, maka anda boleh menggunakannya untuk log masuk. Jika tidak, anda boleh terus membuat akaun Google untuk diri anda sendiri.

   Log masuk dengan akaun Google anda

   Langkah 2: Sebaik sahaja anda log masuk dengan akaun Gmail anda, anda akan diminta ke skrin seperti di bawah. Di sinilah anda akan mendaftar untuk analisis Google dengan akaun Gmail anda.

   Daftar untuk Analitis Google

   Selepas itu, anda akan diminta memberikan nama akaun. Nama ini akan digunakan secara dalaman sehingga anda boleh menggunakan apa sahaja seperti nama perniagaan anda.

   Masukkan nama akaun

   Langkah 3: Pada skrin seterusnya, anda akan diberi pilihan untuk memilih antara laman web atau aplikasi mudah alih. Pastikan anda memilih laman web.

   Pilih laman web

   Selepas itu, anda perlu memasukkan nama laman web, URL laman web, negara, dan zon waktu.

   Berikan maklumat laman web

   Setelah memasukkan maklumat ini, klik pada butang Next. Anda akan diberikan syarat dan perkhidmatan Analitis Google yang mesti anda setujui, jadi klik pada butang ‘Saya Setuju’.

   Langkah 4: Sekarang anda akan diberikan kod penjejakan Google Analytics anda. Anda boleh menyalin kod penjejakan ini kerana anda perlu memasukkannya ke laman WordPress anda bergantung pada kaedah yang anda gunakan di bawah.

   Kod penjejakan Analitis Google

   Kami mencadangkan membiarkan tab penyemak imbas terbuka kerana anda mungkin perlu mengunjunginya semula, setelah anda memasang kod di laman WordPress anda.

   Sekarang setelah anda menyediakan akaun Google Analytics, mari kita lihat cara memasang Google Analytics di WordPress.

   Cara Memasang Analitis Google di WordPress

   Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menyiapkan Google Analytics di WordPress. Kami akan menunjukkan kepada anda tiga kaedah di mana pilihan pertama adalah yang paling mudah dan yang terakhir adalah yang paling sukar.

   Anda boleh memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.

   1. Analitis Google untuk WordPress oleh MonsterInsights

   MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google yang paling popular untuk WordPress. Lebih dari 1 juta laman web menggunakannya termasuk Bloomberg, PlayStation, Zillow, dan banyak lagi.

   Ini adalah kaedah termudah dan paling jauh untuk menambahkan Google Analitis ke WordPress (untuk semua pengguna pemula dan pakar).

   MonsterInsights tersedia kerana kedua-duanya, plugin premium berbayar, dan versi percuma. Dalam tutorial ini, kita akan menggunakan versi percuma MonsterInsights.

   Anda boleh menggunakan versi MonsterInsights Pro jika anda mahukan ciri yang lebih maju seperti penjejakan E-dagang, penjejakan Iklan, penjejakan Pengarang, dan lain-lain. Proses penyediaannya sama.

   Mari kita mulakan.

   Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam MonsterInsights. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

   Setelah pengaktifan, plugin akan menambahkan item menu baru yang berlabel ‘Insights’ ke menu admin WordPress anda. Mengkliknya akan membawa wizard persediaan MonsterInsights.

   Wizard persediaan MonsterInsights

   Pertama, anda akan diminta untuk memilih kategori untuk laman web anda (laman web perniagaan, blog, atau kedai dalam talian). Pilih satu dan kemudian klik pada butang ‘Simpan dan Teruskan’.

   Seterusnya, anda perlu mengklik butang ‘Connect MonsterInsights’.

   Sambungkan MonsterInsights

   Ini akan memunculkan pop timbul yang akan membawa anda akaun Google di mana anda akan diminta untuk log masuk atau memilih akaun Google jika anda sudah log masuk.

   Log masuk atau pilih akaun Google untuk meneruskan

   Seterusnya, anda akan diminta untuk membenarkan MonsterInsights mengakses akaun Analitis Google anda.

   Benarkan MonsterInsights mengakses akaun Analitis Google anda

   Klik pada butang ‘Benarkan’ untuk meneruskan.

   Langkah terakhir adalah memilih profil yang ingin anda lacak. Anda perlu memilih laman web anda di sini dan kemudian klik pada butang ‘Pengesahan lengkap’ untuk meneruskan.

   Pilih profil laman web anda untuk bersaing persediaan

   MonsterInsights kini akan memasang Google Analytics di laman web anda. Selepas itu anda akan diminta untuk memilih tetapan yang disyorkan untuk laman web anda.

   Tetapan yang disyorkan untuk Analitis Google

   Tetapan lalai akan berfungsi untuk kebanyakan laman web. Sekiranya anda menggunakan plugin pautan afiliasi, maka anda perlu menambahkan jalan yang anda gunakan untuk menutup pautan afiliasi. Ini akan membolehkan anda mengesan pautan afiliasi anda di Google Analytics.

   Klik pada butang Simpan dan Teruskan untuk menyimpan tetapan anda.

   Seterusnya, MonsterInsights akan menunjukkan kepada anda add-on berbayar yang boleh anda akses sekiranya anda menaik taraf ke PRO. Anda hanya boleh mengklik butang ‘Simpan dan Lanjutkan’ untuk melangkau langkah ini.

   Naik taraf ke pro

   Selepas itu, anda akan diminta memasang plugin WPForms, yang merupakan plugin borang hubungan WordPress terbaik. Anda boleh memasangnya atau cukup klik ‘Langkau Langkah ini’

   Pemalam yang disyorkan

   Itu sahaja yang berjaya anda pasang dan siapkan Google Analytics di laman WordPress anda. Ingat, Google Analytics akan memerlukan masa sebelum menunjukkan statistik anda.

   Analitis Google berjaya dipasang menggunakan MonsterInsights

   Bahagian terbaik mengenai MonsterInsights ialah anda dapat melihat laporan Google Analytics anda di dalam papan pemuka WordPress anda. Cukup lawati Dapatan »Laporan halaman untuk melihat gambaran keseluruhan cepat mengenai data analisis anda.

   Laporan Analitis Google anda di papan pemuka WordPress

   Nota: MonsterInsights dahulunya dikenali sebagai Google Analytics untuk WordPress oleh Yoast. Pengasas WPBeginner, Syed Balkhi, memperoleh pemalam pada 2016 dan menjenamakannya semula kepada MonsterInsights. Sekarang ini adalah sebahagian daripada keluarga plugin WordPress premium kami.

   2. Masukkan Plugin Header dan Footers

   Kaedah ini tidak sebaik MonsterInsights kerana anda tidak dapat melakukan konfigurasi penjejakan lanjutan, dan anda tidak akan dapat melihat data Analitis Google di papan pemuka WordPress anda.

   Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Insert Headers and Footers. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

   Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Masukkan Header dan Footer halaman. Di sini anda perlu menampal kod Analitis Google yang anda salin pada langkah 4 ke bahagian tajuk.

   Menambah kod penjejakan Google Analitis menggunakan plugin Insert Headers and Footers

   Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

   Itu sahaja, anda berjaya memasang Google Analytics di laman web anda.

   3. Pasang Analitis Google dalam Tema WordPress

   Kaedah ini adalah untuk pengguna lanjutan yang biasa dengan kod tersebut. Ia agak tidak boleh dipercayai kerana kod anda akan hilang jika anda menukar atau mengemas kini tema. Kami hampir tidak pernah mengesyorkan menggunakan kaedah ini.

   Sekiranya ini adalah kali pertama anda menambahkan kod ke fail WordPress anda, maka anda harus menyemak panduan kami mengenai cara menyalin coretan kod tampal di WordPress.

   Tambahkan kod dalam fail header.php

   Cukup edit fail header.php dalam tema WordPress anda dan tampal kod yang anda salin pada langkah 4 tepat selepas tag.

   Jangan lupa simpan perubahan anda dan muat naik semula fail ke pelayan anda.

   Tambah melalui Fail Fungsi

   Anda juga boleh menambahkan kod penjejakan Google Analytics ke fail fungsi WordPress. Ia kemudian akan menambahkan kod penjejakan secara automatik ke setiap halaman di laman WordPress anda.

   Anda perlu menambahkan kod ini ke fail functions.php tema anda.

   <?php
   add_action (‘wp_head’, ‘wpb_add_googleanalytics’);
   fungsi wpb_add_googleanalytics () { ?>

   // Tampal kod Analitis Google anda dari Langkah 4 di sini

   <?php} ?>

   Melihat Laporan di Laman Web Analitis Google

   Analitis Google mampu menunjukkan harta data yang dikumpulkan dari statistik anda. Anda dapat melihat data ini dengan mengunjungi papan pemuka Analitis Google anda.

   Pelaporan Analitis Google

   Anda akan melihat laporan Analitis Google terbina dalam di lajur kiri. Setiap bahagian dibahagikan kepada tab yang berbeza dan mengklik pada tab akan mengembangkannya untuk menunjukkan lebih banyak pilihan.

   • Waktu sebenar Laporan ini akan menunjukkan kepada anda gambaran langsung masa lalu lintas anda.
   • Penonton tab akan menunjukkan laporan untuk membantu anda memahami pengguna anda.
   • Perolehan laporan meneroka dari mana pengguna anda berasal.
   • Kelakuan laporan merangkum apa yang dilakukan oleh pengguna anda setelah mereka tiba di laman web anda.
   • Penukaran laporan menunjukkan sejauh mana prestasi anda mencapai matlamat anda.

   Memaksimumkan Analitis Google

   Analitis Google adalah alat yang sangat hebat dengan banyak ciri hebat. Sebilangannya cukup jelas dan senang digunakan, yang lain memerlukan beberapa persediaan tambahan.

   Berikut adalah beberapa sumber yang dapat membantu anda memanfaatkan sepenuhnya laporan Analitis Google.

   • Jejaki penglibatan pengguna di WordPress dengan Google Analytics
   • Jejaki pelanggan WooCommerce di Google Analytics
   • Jejaki pautan keluar di WordPress

   Analitis Google berfungsi paling baik dengan Google Search Console (dahulunya Alat Webmaster Google). Ini membolehkan anda melihat prestasi laman web anda dalam hasil carian. Lihat panduan Konsol Carian Google kami yang lengkap untuk mengetahui cara menggunakannya untuk mengembangkan laman web anda.

   Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memasang Google Analytics di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress utama kami untuk pemula.

   Jeffrey Wilson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map