Cara Memasang dan Menyiapkan Pengurus Tag Google di WordPress

Adakah anda ingin menyediakan Pengurus Teg Google di WordPress? Tidak pasti sama ada anda memerlukan Pengurus Teg Google di laman WordPress anda? Jangan risau. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang dan menyiapkan Pengurus Teg Google dengan betul di WordPress dan menerangkan faedahnya.


Apa itu Pengurus Teg Google?

Pengurus Teg Google

Selalunya pemilik laman web perlu menambahkan beberapa coretan kod untuk mengesan penukaran, lalu lintas, dan mengumpulkan data analisis lain.

Dengan pengurus Teg Google, anda boleh menambahkan dan mengurus semua skrip ini dengan mudah dari satu papan pemuka.

Terdapat templat teg terbina dalam untuk Google Analytics, Adwords, DoubleClick, dll. Tag manager juga berfungsi dengan beberapa platform analisis dan penjejakan pihak ketiga.

Selain itu, anda boleh menggunakan HTML khusus untuk menambahkan penjejakan anda sendiri atau kod lain yang ingin anda tambahkan.

Ini menjimatkan masa anda menambah dan mengeluarkan tag dari kod anda dan lebih baik menguruskannya dari papan pemuka yang mudah. Tidak ketinggalan, semua skrip ini dimuat dalam satu skrip.

Setelah itu, mari mulakan dengan Pengurus Teg Google.

Demi artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan Google Analytics ke laman web anda menggunakan Google Tag Manager.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Bermula

Penting untuk diperhatikan bahawa panduan ini adalah untuk laman WordPress.org yang dihoskan sendiri (lihat perbezaan antara WordPress.com dan WordPress.org). Sekiranya anda tidak mempunyai laman web WordPress, sila lihat panduan pemasangan WordPress kami untuk membuatnya.

Mula-mula anda perlu membuat akaun Analitis Google untuk laman web anda jika anda belum melakukannya. Anda boleh mengikuti petunjuk dalam cara memasang Google Analytics dalam tutorial WordPress.

Ikuti langkah-langkah yang disebutkan di bahagian “cara mendaftar untuk Google Analytics”. Berhenti apabila anda mendapat kod penjejakan. Daripada menambahkan kod penjejakan secara langsung di WordPress, kami akan menggunakan pengurus tag untuk melakukannya.

Menetapkan Pengurus Teg Google

Sekarang kita sudah siap untuk menambahkan Google Analytics, langkah selanjutnya adalah menyiapkan Google Tag Manager.

Lawati laman web Google Tag Manager dan daftar menggunakan akaun Google yang sama dengan yang anda gunakan dengan Google Analytics.

Selepas log masuk anda akan masuk ke halaman tambah akaun baru. Cukup berikan nama untuk akaun anda dan klik pada butang lanjutkan.

Membuat akaun Pengurus Teg Google

Sekarang anda perlu menambahkan bekas ke akaun anda. Wadah boleh berupa laman web atau aplikasi di platform iOS atau Android. Dalam kes ini kita akan menggunakan web.

Anda boleh menggunakan domain laman web anda untuk nama kontena. Anda boleh menambahkan beberapa bekas untuk setiap akaun. Setelah selesai klik pada butang buat untuk meneruskan.

Membuat bekas

Pengurus Teg Google kini akan membuat akaun anda dengan bekas, dan anda akan melihat papan pemuka kontena anda. Ia akan kelihatan seperti ini:

Papan pemuka kontena

Sekarang akaun Pengurus Teg Google anda sudah siap, jadi langkah seterusnya adalah menambahkan tag baru. Anda boleh melakukannya dengan mengklik buat tag baru.

Mula-mula anda harus memilih produk tag. Pada masa ini terdapat 20+ templat integrasi yang tersedia.

Kami akan memilih Analitis Google buat masa ini, tetapi anda sentiasa dapat menambahkan lebih banyak tag dan memilih produk yang berbeza mengikut keperluan anda. Anda bahkan boleh mengklik HTML khusus untuk menambahkan coretan kod tersuai yang lain.

Pilih Google Analitis sebagai produk untuk teg anda

Setelah anda memilih Google Analytics, anda akan diminta untuk memilih antara Universal Analytics atau Classic Analytics. Pilih analisis sejagat, dan anda akan diminta untuk memberikan ID penjejakan analisis anda.

ID penjejakan ini adalah kod khas yang membolehkan Google mengenal pasti laman web anda. Anda boleh mendapatkan ID ini dengan log masuk ke akaun Analitis Google anda dan mengunjungi tab Pentadbir.

Pilih akaun dan harta tanah untuk laman web anda dan kemudian klik pada maklumat penjejakan untuk mengembangkannya. Anda akan melihat pautan kod penjejakan.

Mencari ID penjejakan Analitis Google anda

Mengklik pada kod penjejakan akan membawa anda ke halaman kod penjejakan dan juga akan mendedahkan ID penjejakan UA anda.

ID penjejakan UA dalam Analitis Google

Salin ID penjejakan UA anda dan tampal di Google Tag Manager. Di bawah jenis trek pilih Paparan Halaman dan kemudian klik pada butang terus.

Tambahkan id penjejakan

Wizard konfigurasi teg sekarang akan meminta anda kapan harus mengaktifkan tag ini. Pilih semua halaman dan kemudian klik pada butang buat.

Bila hendak mengaktifkan tag

Google Tag Manager kini akan menunjukkan kepada anda kod penjejakan yang perlu anda tambahkan ke laman WordPress anda. Anda perlu menyalin kod ini.

Kod pengurus teg

Menambah Kod Pengurus Tag di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Insert Headers and Footers. Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Masukkan Header dan Footer.

Tambahkan kod Pengurus Teg Google anda di WordPress
Tampal kod pengurus tag anda di bahagian tajuk dan klik pada butang simpan untuk menyimpan tetapan anda.

Sekiranya anda tidak mahu memasang pemalam, anda juga boleh menambahkan kod Pengurus Teg Google dalam tema WordPress atau tema Anak anda. Cukup edit templat header.php dan tampal kodnya selepas itu teg.

Terbitkan Bekas Anda

Teg di pengurus teg Google tidak akan disiarkan sehingga anda menerbitkan bekas. Lawati papan pemuka Google Tag Manager dan kemudian klik pada butang terbitkan.

Terbitkan perubahan anda di Google Tag Manager

Anda juga dapat melihat pratonton laman web anda dan Google Tag Manager akan menunjukkan kepada anda tag yang diaktifkan pada setiap paparan halaman.

Pratonton dan penyahpepijatan

Itu sahaja, anda berjaya memasang dan menyiapkan Google Tag Manager untuk laman WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai 7 penyelesaian analisis terbaik untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map