Cara Membuat Alamat E-mel Perniagaan Percuma dalam 5 Minit (Langkah demi Langkah)

Adakah anda ingin membuat alamat e-mel perniagaan profesional secara percuma? Alamat e-mel perniagaan menggunakan nama syarikat anda dan bukannya akaun gmail atau yahoo umum. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat alamat e-mel perniagaan percuma dengan mudah dalam masa kurang dari 5 minit.


Cara Membuat Alamat E-mel Perniagaan Percuma

Apakah Alamat E-mel Perniagaan dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Alamat e-mel perniagaan profesional mempunyai nama syarikat anda dan bukannya akaun gmail atau yahoo umum, contohnya: [email protected]

Sebilangan besar pemula menggunakan akaun e-mel perniagaan percuma tanpa nama domain yang tidak terlalu profesional. Contohnya: [email protected] atau [email protected]

Oleh kerana sesiapa sahaja boleh membuat akaun e-mel generik ini, semakin sukar bagi pelanggan dan perniagaan lain untuk mempercayai alamat e-mel seperti akaun e-mel perniagaan yang sah..

Berikut adalah 4 sebab utama mengapa anda memerlukan alamat e-mel profesional untuk perniagaan anda:

 • Alamat e-mel perniagaan tersuai kelihatan lebih profesional.
 • Ia juga pendek dan senang diingat.
 • Alamat e-mel perniagaan profesional membantu anda memperoleh kepercayaan pelanggan sebagai perniagaan yang sah.
 • Menghantar e-mel dengan nama perniagaan anda sendiri membolehkan anda mempromosikan jenama anda dengan setiap e-mel yang anda hantar.

Bahagian terbaik ialah anda boleh mendapatkan alamat e-mel perniagaan tersuai anda secara percuma, yang bermaksud tidak ada alasan untuk tidak mendapatkannya.

Sekiranya anda mahu pelanggan dan perniagaan lain menganggap anda serius, maka anda perlu segera menggunakan alamat e-mel perniagaan profesional.

Apa Yang Anda Perlu Buat Alamat E-mel Perniagaan?

Anda perlu mempunyai nama domain dan laman web untuk membuat alamat e-mel perniagaan percuma.

Selepas itu, anda memerlukan penyedia perkhidmatan e-mel untuk mengendalikan e-mel perniagaan anda.

Terdapat beberapa penyelesaian yang boleh anda gunakan untuk membuat alamat e-mel perniagaan profesional.

Kami akan menunjukkan kepada anda dua kaedah yang berbeza, dan anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Kaedah pertama adalah percuma dan cukup mudah untuk disiapkan sedangkan kaedah kedua mempunyai sedikit bayaran, tetapi ia menawarkan lebih banyak ciri.

Kaedah 1. Membuat Alamat E-mel Perniagaan secara Percuma

Kaedah ini mudah dan tersedia untuk hampir semua orang yang mempunyai laman web. Ini membolehkan anda membuat alamat e-mel perniagaan secara percuma.

Semasa membuat laman web perniagaan kecil, anda perlu membeli domain dan mendaftar untuk hosting web.

Apa yang tidak diketahui oleh kebanyakan pemula ialah banyak syarikat hosting WordPress menawarkan ciri e-mel perniagaan percuma sebagai sebahagian daripada pakej.

Biasanya, nama domain berharga 14,99 tahun dan hosting laman web bermula dari $ 7,99 sebulan. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan e-mel berbayar, anda boleh menambah $ 5 setiap akaun e-mel.

Nasib baik, Bluehost, salah satu syarikat hosting WordPress terbesar di dunia, telah bersetuju untuk menawarkan nama domain percuma kepada pengguna WPBeginner dan potongan 60% untuk hosting.

Ini bermaksud anda boleh memulakan laman web perniagaan anda dengan harga $ 2.75 sebulan (dan ia dilengkapi dengan alamat e-mel perniagaan percuma).

Berikut adalah arahan langkah demi langkah lengkap untuk membuat alamat e-mel perniagaan percuma anda dengan Bluehost.

Langkah 1. Sediakan Alamat Perniagaan Anda (Nama Domain)

Pertama, anda perlu melayari laman web Bluehost dan klik pada butang ‘Permulaan Sekarang’ berwarna hijau.

Butang permulaan Bluehost

Ini akan membawa anda ke halaman harga di mana anda perlu mengklik butang ‘Pilih’ di bawah rancangan yang ingin anda gunakan.

Pelan Basic dan Plus adalah yang paling popular di kalangan perniagaan kecil yang baru memulakan perniagaan.

Pilih rancangan

Setelah memilih rancangan anda, anda akan diminta untuk memilih nama domain anda. Anda perlu memasukkan nama perniagaan anda dan klik pada butang ‘Next’.

Pilih nama domain

Bluehost kini akan memeriksa untuk melihat apakah nama domain yang sepadan dengan nama perniagaan anda ada. Sekiranya tidak, maka ia akan menunjukkan kepada anda beberapa cadangan alternatif, atau anda boleh mencari nama domain yang lain.

Berikut adalah beberapa petua cepat untuk memilih nama domain yang sempurna untuk alamat e-mel perniagaan anda.

 • Sentiasa pilih nama domain .com. Lihat artikel kami mengenai perbezaan antara nama domain .com vs .net untuk mengetahui lebih lanjut.
 • Pastikan nama domain anda pendek, mudah diingat dan diucapkan.
 • Jangan gunakan nombor atau tanda hubung dalam nama domain anda
 • Cuba gunakan kata kunci dan lokasi perniagaan dalam nama domain anda untuk menjadikannya unik. Contohnya, jika stargardening.com tidak tersedia, cari stargardeninghouston.com

Untuk lebih banyak petua, lihat panduan kami mengenai cara memilih nama domain terbaik untuk perniagaan anda.

Memilih nama domain yang baik sangat penting untuk perniagaan anda tetapi jangan menghabiskan terlalu banyak masa untuk itu, atau anda tidak akan pernah melewati langkah ini.

Setelah memilih nama domain anda, anda perlu menambahkan maklumat akaun anda dan menyelesaikan maklumat pakej untuk menyelesaikan prosesnya.

Pada skrin ini, anda akan melihat tambahan pilihan yang boleh anda beli. Kami tidak mengesyorkan memilihnya buat masa ini. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh menambahkannya dari akaun anda kemudian.

Selesaikan maklumat akaun

Terakhir, anda perlu memasukkan maklumat pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian.

Anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda. Di sinilah anda menguruskan segala-galanya termasuk pengurusan laman web, akaun e-mel perniagaan, dan tetapan lain.

Langkah 2. Membuat Alamat E-mel Perniagaan Percuma Anda

Di papan pemuka akaun hosting anda, anda perlu mengklik bahagian ‘E-mel’ dan kemudian klik pada tab ‘Tambah Akaun E-mel’.

Tambahkan akaun e-mel baru

Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk akaun e-mel anda dan kemudian klik pada butang ‘Buat Akaun’.

Bluehost sekarang akan membuat akaun e-mel, dan anda akan melihat mesej kejayaan.

Langkah 3. Menggunakan Akaun E-mel Perniagaan Anda

Sekarang setelah anda membuat akaun e-mel perniagaan percuma anda, langkah selanjutnya adalah mempelajari cara menggunakannya untuk mengirim dan menerima e-mel.

Di bawah bahagian ‘E-mel’ pada akaun hosting anda, beralih ke tab ‘Akaun E-mel’. Anda akan melihat alamat e-mel yang baru anda buat disenaraikan di sana.

Urus akaun e-mel anda

Anda boleh mengklik pada pautan ‘Akses mel web’ dan Bluehost akan membawa anda ke antara muka e-mel web. Ini adalah pilihan yang baik jika anda tidak mahu menggunakan pelanggan e-mel di desktop atau telefon bimbit anda.

Kelemahannya ialah anda perlu log masuk ke akaun hosting anda setiap kali anda ingin memeriksa e-mel anda. Cara yang lebih baik adalah dengan mengklik pada peranti penyambung dan kemudian klik pada pautan “Siapkan Pelanggan Mel”.

Bluehost akan menunjukkan kepada anda maklumat yang diperlukan untuk menggunakan alamat e-mel perniagaan anda dengan mana-mana pelanggan atau aplikasi mel. Anda dapat menggunakan maklumat ini untuk menyiapkan e-mel perniagaan anda di Outlook, Gmail, atau aplikasi Mail apa pun untuk telefon bimbit atau desktop anda.

Nota: proses membuat e-mel perniagaan hampir sama dengan syarikat hosting lain yang menawarkan cPanel seperti SiteGround, HostGator, dan InMotion Hosting.

Kaedah 2. Membuat Alamat E-mel Perniagaan menggunakan G Suite

Google menawarkan alamat e-mel perniagaan profesional dengan G Suite yang merangkumi Gmail, Dokumen, Drive, dan Kalendar untuk perniagaan.

Kaedah ini tidak percuma, tetapi membolehkan anda menggunakan Gmail untuk e-mel perniagaan profesional anda dengan nama perniagaan anda sendiri.

Walaupun ada sedikit kos, ia mempunyai banyak kelebihan:

  • Anda akan menggunakan antara muka dan aplikasi Gmail yang biasa untuk menghantar dan menerima e-mel.
  • Google mempunyai teknologi yang jauh lebih unggul yang memastikan bahawa e-mel anda dihantar dengan segera, dan tidak berakhir dalam folder spam.
  • Syarikat hosting laman web anda telah berkongsi sumber pelayan. Ini bermaksud mereka tidak mahu anda menghantar terlalu banyak e-mel. Sebaliknya, Gmail akan membolehkan anda menghantar sehingga 2000 e-mel setiap hari.

Kami menggunakan G Suite untuk alamat e-mel perniagaan kami di WPBeginner.

Oleh itu, mari kita lihat cara menyiapkan alamat e-mel perniagaan menggunakan G Suite.

Langkah 1. Daftar untuk Akaun G Suite

Pelan asas G Suite berharga $ 5 setiap pengguna setiap bulan. Ini memberi anda akses ke persidangan Gmail, Dokumen, Drive, Kalendar, dan audio / video dengan penyimpanan awan 30 GB untuk setiap pengguna.

Anda juga memerlukan nama domain, yang boleh anda beli semasa pendaftaran. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain dan laman web, maka anda dapat menggunakan domain yang ada dengan G Suite.

Untuk memulakan, cukup lawati laman web G Suite dan klik pada butang bermula.

Mulakan dengan G Suite

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta memasukkan nama perniagaan anda, jumlah pekerja, dan negara di mana anda berada. Anda boleh memilih sendiri untuk 1 akaun pengguna, atau memilih bilangan pekerja.

Masukkan nama dan pengguna perniagaan

Nota: Anda akan dikenakan bayaran untuk setiap akaun pengguna, jadi lebih baik anda mulai kecil. Anda sentiasa dapat menambahkan lebih banyak pengguna apabila diperlukan.

Klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Pada langkah seterusnya, anda akan diminta memasukkan maklumat hubungan peribadi anda termasuk nama dan alamat e-mel.

Masukkan maklumat hubungan

Selepas itu, anda akan diminta untuk memilih nama domain. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain, kemudian klik pada ‘Ya, saya mempunyai nama yang boleh saya gunakan’.

Sekiranya anda tidak mempunyai domain, kemudian klik ‘Tidak, saya memerlukannya’ untuk mendaftarkan nama domain.

Pilih nama domain

Sekiranya anda perlu mendaftarkan nama domain baru, maka anda akan dikenakan bayaran secara berasingan kerana mendaftarkan nama domain baru. Kos nama domain akan dipaparkan di skrin dan biasanya bermula dari $ 14,99.

Sekiranya anda menggunakan nama domain yang ada, maka anda perlu mengesahkan bahawa anda memiliki nama domain tersebut. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya kemudian dalam artikel ini.

Setelah memilih nama domain anda, anda akan diminta untuk membuat akaun pengguna anda dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan.

Nama pengguna ini juga akan menjadi alamat e-mel perniagaan pertama anda, jadi anda perlu memilih nama pengguna yang ingin anda gunakan sebagai alamat e-mel perniagaan anda.

Buat akaun

Selepas itu, anda akan melihat mesej kejayaan dan butang untuk meneruskan persediaan.

Teruskan dengan persediaan

Langkah 2. Menyiapkan E-mel Perniagaan dengan G Suite

Dalam langkah ini, anda akan menyelesaikan penyiapan G Suite dengan menambahkan pengguna dan menghubungkannya ke laman web atau nama domain anda.

Pada skrin persediaan, anda akan diminta untuk menambahkan lebih banyak orang ke akaun anda. Sekiranya anda ingin membuat lebih banyak akaun untuk pekerja atau jabatan anda, maka anda boleh melakukannya di sini.

Anda juga boleh mengklik ‘Saya telah menambahkan semua alamat e-mel pengguna’ dan klik pada butang seterusnya.

Ingat, anda selalu dapat menambahkan lebih banyak pengguna ke akaun anda dan membuat alamat e-mel mereka nanti bila diperlukan.

Tambah pengguna

Sekiranya anda menggunakan G Suite dengan nama domain yang ada, maka anda akan diminta untuk mengesahkan bahawa anda memiliki nama domain tersebut. Untuk melakukannya, anda sekarang akan melihat coretan kod HTML yang perlu anda tambahkan ke laman web anda.

Salin teg meta

Terdapat cara lain untuk mengesahkan pemilikan anda juga. Anda boleh memuat naik fail HTML ke laman web anda menggunakan aplikasi klien FTP atau pengurus fail di papan pemuka akaun hosting anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai laman web, maka anda boleh menggunakan kaedah MX Record untuk mengesahkan pemilikan nama domain anda. Anda akan melihat arahan langkah demi langkah untuk melakukannya setelah anda memilih kaedah ini.

Demi artikel ini, kami menganggap bahawa anda sudah mempunyai laman web WordPress, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan potongan kode HTML pengesahan di WordPress.

Pertama, pergi ke kawasan pentadbir laman web WordPress anda untuk memasang dan mengaktifkan plugin Insert Headers and Footer. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah pengaktifan, pergi ke Tetapan »Masukkan Header dan Footer halaman dan tampal kod HTML yang anda salin dari G Suite di bawah bahagian ‘Skrip dalam Tajuk’.

Pengesahan laman web

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan’ untuk menyimpan tetapan anda.

Sekarang beralih kembali ke skrin penyediaan G Suite anda dan klik pada kotak pilihan yang bertuliskan ‘Saya telah menambahkan tag meta ke laman utama saya’.

Sahkan nama domain

Selepas itu, anda akan diminta memasukkan entri rekod MX untuk nama domain anda. Kami akan menunjukkan cara melakukannya pada langkah seterusnya.

Langkah 3. Menambah Rekod MX Domain

Nota: Bahagian ini adalah untuk pengguna dengan nama domain dan laman web yang ada. Sekiranya anda mendaftarkan nama domain baru melalui Google, anda tidak perlu membacanya.

Nama domain memberitahu pelayan internet di mana untuk mencari maklumat. Oleh kerana nama domain anda tidak terdaftar di Google, e-mel anda akan sampai ke nama domain anda, tetapi tidak ke pelayan Google.

Anda perlu menyiapkan data MX yang tepat pada tetapan nama domain anda, sehingga pelayan Google dapat mengirim dan menerima e-mel untuk perniagaan anda.

Untuk melakukannya, anda perlu log masuk ke akaun hosting web anda, atau akaun pendaftar domain anda.

Dalam artikel kami, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan rekod MX di Bluehost, tetapi tetapan asasnya sama pada semua host dan pendaftar domain. Pada asasnya, anda akan mencari tetapan DNS di bawah nama domain anda.

Log masuk ke papan pemuka hosting Bluehost anda dan klik pada ‘Domain’. Di halaman seterusnya, pilih nama domain anda dan kemudian klik pada pautan ‘Urus’ di sebelah pilihan DNS Zone Editor.

Tetapan nama domain

Bluehost kini akan membuka editor zon DNS anda. Anda perlu beralih kembali ke layar penyediaan G Suite dan tandai kotak yang bertuliskan ‘Saya telah membuka panel kawalan nama domain saya’.

Rekod M Suite G Suite

Sekarang akan menunjukkan kepada anda rekod MX yang perlu anda masukkan. Anda juga akan melihat pautan ke dokumentasi yang menunjukkan kepada anda bagaimana menambahkan catatan ini ke puluhan penyedia perkhidmatan hosting dan domain.

Inilah cara anda menambahkan maklumat ini ke tetapan DNS Bluehost anda:

Menambah rekod MX di Bluehost

Klik pada butang ‘Tambah Rekod’ untuk menyimpannya. Selepas itu, ulangi proses untuk menambah kelima baris sebagai rekod MX.

Setelah selesai, beralih kembali ke penyediaan G Suite dan tandai kotak di sebelah ‘Saya membuat rekod MX baru’.

Membuat rekod MX baru

Anda akan diminta untuk menghapus sebarang rekod MX yang ada yang masih menunjuk ke hosting laman web anda atau pendaftar nama domain.

Untuk melakukan ini, anda perlu beralih kembali ke editor zon DNS anda dan tatal ke bawah ke bahagian rekod MX. Anda akan melihat rekod MX yang anda buat lebih awal bersama dengan rekod MX yang lebih lama yang masih menunjuk ke laman web anda.

Padamkan rekod MX lama

Klik pada butang hapus di sebelah rekod MX lama untuk menghapusnya.

Selepas itu, beralih kembali ke skrin penyediaan G Suite dan tandai kotak yang bertuliskan ‘Saya memadamkan rekod MX yang ada’.

Simpan rekod MX

Anda sekarang akan diminta untuk menyimpan rekod MX anda. Bagi sebilangan pembekal, setelah anda menambah rekod MX, data tersebut sudah disimpan, untuk yang lain anda mungkin perlu menyimpan rekod MX secara manual.

Setelah anda menyimpan rekod MX, centang kotak yang bertuliskan ‘Saya telah menyimpan rekod MX’ dalam penyediaan G Suite.

Sahkan domain dan e-mel persediaan

Selepas itu anda perlu mengklik butang ‘Verify domain and setup email’ untuk keluar dari wizard persediaan.

Langkah 4. Menguruskan e-mel di G Suite

G Suite menjadikannya sangat mudah untuk menguruskan akaun e-mel anda. Anda hanya boleh mengunjungi laman web Gmail untuk memeriksa e-mel anda atau menggunakan aplikasi Gmail rasmi di telefon anda untuk mengirim dan menerima e-mel.

Anda perlu log masuk menggunakan alamat e-mel perniagaan anda sebagai nama pengguna anda.

Untuk membuat lebih banyak alamat e-mel perniagaan, pergi ke Konsol pentadbir G Suite. Dari sini anda dapat menambahkan pengguna baru, melakukan pembayaran, dan menyesuaikan tetapan akaun G Suite anda.

Panel kawalan pentadbir G Suite

Soalan Lazim Alamat E-mel Perniagaan

Berikut adalah beberapa pertanyaan yang paling sering diajukan oleh pengguna kami mengenai alamat e-mel perniagaan dan cara menggunakannya.

1. Bolehkah saya membuat lebih banyak alamat e-mel khusus untuk perniagaan saya secara percuma?

Sekiranya anda menggunakan Bluehost, maka ya, anda boleh terus membuat lebih banyak akaun e-mel secara percuma (Anda mendapat 5 akaun e-mel dengan akaun asas dan tanpa had dengan rancangan tambah dan pilihan ditambah).

Sekiranya anda menggunakan G Suite, anda boleh membuat alias e-mel yang merupakan alamat berasingan untuk akaun e-mel yang sama. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menambah akaun e-mel atau pekerja baru, maka anda akan dikenakan bayaran berdasarkan rancangan anda.

2. Bolehkah saya membuat e-mel perniagaan percuma tanpa domain?

Tidak, anda tidak boleh membuat akaun e-mel perniagaan percuma tanpa domain. Anda boleh membuat akaun e-mel percuma dengan Gmail atau Hotmail, tetapi itu tidak akan menggunakan nama perniagaan anda, jadi itu tidak akan dianggap sebagai alamat e-mel perniagaan oleh pelanggan dan perniagaan lain.

3. Bolehkah saya menggunakan aplikasi e-mel desktop dan mudah alih dengan alamat e-mel jenama khusus saya?

Ya, anda boleh menggunakan alamat e-mel perniagaan anda dengan aplikasi e-mel desktop atau mudah alih. Sebilangan besar aplikasi ini dapat mengetahui tetapan mel secara automatik. Anda juga boleh mendapatkan tetapan ini dari dokumentasi Bluehost atau G Suite.

4. Bolehkah saya menukar akaun e-mel perniagaan percuma saya ke penyedia lain jika diperlukan?

Ya, anda boleh beralih ke perkhidmatan e-mel lain, hosting laman web, atau pendaftar domain dan membawa alamat e-mel perniagaan anda.

5. Apakah beberapa contoh alamat e-mel perniagaan yang harus saya gunakan?

Itu bergantung pada keperluan perniagaan anda. Sebagai contoh:

   • Anda boleh membuat e-mel berjenama khusus untuk diri sendiri atau pekerja individu seperti: [email protected]
   • Anda boleh menyediakan akaun e-mel perniagaan untuk jabatan seperti penjualan, sokongan, sumber tenaga manusia, dll. [email protected]

6. Bolehkah saya membuat alamat e-mel perniagaan percuma tanpa membuat laman web?

Ya awak boleh. Walau bagaimanapun, anda masih perlu membayar hosting laman web kerana anda mendapat perkhidmatan e-mel dan nama domain secara percuma dengan pakej hosting anda.

Setelah mendaftar, anda boleh memilih domain dan kemudian hanya membuat alamat e-mel anda.

Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat alamat e-mel perniagaan percuma atau membuat alamat perniagaan profesional dengan G Suite. Anda juga mungkin ingin melihat panduan kami mengenai cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me