Cara Membuat Borang Kenalan di WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda ingin menambahkan borang hubungan di laman WordPress anda?


Setiap laman web memerlukan borang hubungan, supaya pengunjung dapat menghubungi anda dengan mudah mengenai produk dan perkhidmatan anda. Secara lalai, WordPress tidak dilengkapi dengan borang hubungan terpasang, tetapi ada cara mudah untuk menambahkan borang hubungan ke laman web anda.

Dalam tutorial WordPress ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat borang kenalan di WordPress dengan mudah (langkah demi langkah) tanpa menyentuh satu baris kod.

Tambahkan borang kenalan di WordPress dengan mudah

Mengapa Anda Memerlukan borang Kenalan?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa saya memerlukan borang kenalan? Tidak bolehkah saya menambahkan alamat e-mel saya di laman web saya, jadi orang boleh menghantar e-mel kepada saya?

Itu adalah soalan yang sangat biasa dari pemula kerana mereka takut menambah borang kenalan memerlukan pengetahuan kod.

Sebenarnya anda tidak perlu mengetahui kod apa pun. Panduan langkah demi langkah untuk menambah borang hubungan ditulis untuk pemula mutlak.

Berikut adalah 3 sebab utama mengapa borang kenalan lebih baik daripada menampal alamat e-mel anda di halaman.

  • Perlindungan spam – Bot spam kerap mengikis laman web untuk tag alamat e-mel: mailto. Apabila anda menghantar alamat e-mel anda di laman web, anda akan mula menerima banyak e-mel spam. Sebaliknya, apabila anda menggunakan borang kenalan, anda dapat menyingkirkan hampir semua e-mel spam.
  • Maklumat yang Konsisten – Semasa menghantar e-mel, orang tidak selalu menghantar semua maklumat yang anda perlukan kepada anda. Dengan borang kenalan, anda dapat memberitahu pengguna dengan tepat maklumat apa yang anda cari (seperti nombor telefon, anggaran, dll).
  • Menjimatkan Masa – Borang hubungan membantu anda menjimatkan masa dengan lebih banyak cara daripada yang anda bayangkan. Selain maklumat yang konsisten yang kami sebutkan di atas, anda juga boleh menggunakan pengesahan borang untuk memberitahu pengguna apa langkah seterusnya. Seperti menonton video atau menunggu hingga 24 jam untuk mendapatkan respons, jadi mereka tidak akan menghantar banyak pertanyaan kepada anda.

Berikut adalah contoh borang hubungan WordPress yang akan kami buat dalam tutorial ini.

Pratonton halaman hubungan

Setelah membuat borang di atas, kami juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menambahkannya dengan mudah di halaman kenalan anda, atau di bar sisi laman web anda menggunakan widget borang kontak WordPress.

Kedengaran bagus? Baiklah, mari kita mulakan.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda lebih suka arahan bertulis, sila teruskan membaca.

Langkah 1. Memilih Plugin Borang Kenalan Terbaik

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih pemalam borang hubungan WordPress.

Walaupun terdapat beberapa plugin borang hubungan WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda pilih, kami menggunakan WPForms di laman web kami dan percaya bahawa ini adalah pilihan terbaik di pasaran.

Berikut adalah tiga sebab mengapa kami berpendapat WPForms adalah yang terbaik:

  1. Ini adalah plugin borang hubungan mesra pemula yang tersedia. Anda boleh menggunakan seretan & drop builder untuk membuat borang hubungan dengan mudah hanya dengan beberapa klik.
  2. WPForms Lite 100% percuma, dan anda boleh menggunakannya untuk membuat borang hubungan mudah (lebih dari 3 juta laman web menggunakannya).
  3. Apabila anda sudah bersedia untuk mendapatkan ciri yang lebih hebat, anda boleh menaik taraf ke WPForms Pro.

Sekarang setelah kami memutuskan pemalam borang kenalan, mari teruskan dan pasangkannya di laman web anda.

Langkah 2. Pasang Plugin Borang Kenalan di WordPress

Untuk tutorial borang hubungan ini, kami akan menggunakan WPForms Lite kerana percuma dan mudah digunakan.

Anda boleh memasang pemalam ini di laman web anda dengan log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pergi ke Pemalam »Tambah Baru.

Di bidang carian, ketik WPForms dan kemudian klik pada butang Pasang Sekarang.

Pasang WPForms

Setelah pemalam dipasang, pastikan anda mengaktifkan pemalam.

Aktifkan WPForms

Sekiranya anda tidak melihat menu pemalam atau menginginkan arahan yang lebih terperinci, sila rujuk panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Langkah 3. Buat Borang Kenalan di WordPress

Setelah anda mengaktifkan WPForms, anda sudah bersedia untuk membuat borang kenalan di WordPress.

Di papan pemuka WordPress anda, klik pada menu WPForms dan pergi ke Tambah Baru.

Tambahkan borang baru

Ini akan membuka pembangun form drag and drop WPForms. Mulakan dengan memberikan nama borang kenalan anda dan kemudian pilih templat borang kenalan anda.

WPForms Lite hanya dilengkapi templat borang pra-binaan seperti Kosong, Borang Kenalan Sederhana, dan lain-lain. Anda boleh menggunakannya untuk membuat apa sahaja jenis borang hubungan yang anda suka.

Demi contoh ini, kami akan terus memilih dan memilih Borang Hubungan Ringkas. Ia akan menambah medan Nama, E-mel, dan Mesej.

Membuat borang baru di WordPress dengan WPForms

Anda boleh mengklik medan untuk mengeditnya. Anda juga boleh menggunakan tetikus anda untuk menyeret dan melepaskan urutan bidang.

Sekiranya anda ingin menambah medan baru, pilih dari medan yang ada di bar sisi kiri.

Menambah bidang baru ke borang kenalan anda

Setelah selesai klik pada Jimat butang.

Langkah 4. Mengkonfigurasi Pemberitahuan dan Pengesahan Borang

Sekarang setelah anda membuat borang WordPress, adalah penting untuk anda mengkonfigurasi pemberitahuan borang dan pengesahan borang dengan betul.

Pengesahan borang adalah apa yang dilihat oleh pengunjung laman web anda setelah mereka menghantar borang. Ini boleh menjadi pesan terima kasih, atau anda boleh mengarahkannya ke halaman khas.

Pemberitahuan borang adalah e-mel yang anda terima setelah seseorang menghantar borang hubungan di laman WordPress anda.

Anda boleh menyesuaikan kedua-duanya dengan pergi ke tab Tetapan di dalam pembangun borang WPForms.

Kami biasanya meninggalkan pengesahan borang sebagai mesej Terima Kasih lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubahnya untuk mengalihkan ke halaman tertentu jika anda mahu.

Menyiapkan pengesahan borang

Bahagian terbaik mengenai WPForms ialah tetapan lalai sesuai untuk pemula. Apabila anda pergi ke tetapan pemberitahuan, semua bidang akan diisi secara dinamik.

Menyiapkan pemberitahuan borang

Pemberitahuan secara lalai dihantar ke E-mel Pentadbir yang telah anda siapkan di laman web anda.

Sekiranya anda ingin menghantarnya ke alamat e-mel khusus, maka anda boleh mengubahnya. Sekiranya anda ingin menghantar pemberitahuan ke beberapa e-mel, maka asingkan setiap alamat e-mel dengan koma.

Subjek e-mel diisi dengan nama borang anda. Medan dari nama diisi secara automatik dengan nama pengguna anda. Apabila anda membalas pertanyaan, pertanyaan akan dihantar ke e-mel yang diisi oleh pengguna anda dalam borang hubungan.

Kami mempunyai panduan terperinci mengenai cara menyiapkan pemberitahuan borang khusus, sehingga anda dapat mengirim borang kepada beberapa penerima atau jabatan yang berlainan.

Langkah 5. Menambah Borang Hubungan WordPress di Halaman

Sekarang setelah anda selesai mengkonfigurasi borang kenalan WordPress anda, inilah masanya untuk menambahkannya ke halaman.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat halaman baru di WordPress atau mengedit halaman yang ada di mana anda ingin menambahkan borang hubungan.

Kami akan menggunakan blok WPForms untuk menambahkan borang dalam halaman. Cukup klik pada butang tambah blok baru untuk mencari WPForm dan kemudian klik untuk menambahkannya ke halaman anda.

Tambahkan blok borang hubungan WPForms ke halaman anda

Blok WPForm kini akan muncul di kawasan kandungan halaman anda. Anda perlu mengklik menu drop-down untuk memilih borang yang anda buat sebelumnya.

Pilih borang kenalan anda di blok WPForms

WPForms akan memuatkan pratonton borang kenalan anda di dalam editor. Anda kini boleh menyimpan atau menerbitkan halaman anda dan mengunjungi laman web anda untuk melihatnya beraksi.

Begini bentuknya pada contoh halaman WordPress:

Pratonton halaman hubungan

Sekiranya anda hanya mahu menambahkan borang kenalan di halaman, maka anda sudah selesai di sini. Selamat bertunang.

WPForms juga dilengkapi dengan kod pendek borang hubungan WordPress. Anda boleh menyalin kod pendek borang hubungan dengan melayari WPForms »Semua Bentuk halaman dan kemudian tampal di mana-mana pos atau halaman WordPress.

Kod pendek borang hubungan WordPress untuk digunakan dalam pos dan halaman

Sekiranya anda ingin menambahkan borang kenalan di bar sisi atau kawasan siap widget lain, kemudian pergi ke langkah 6.

Langkah 6. Menambah Borang Hubungan WordPress di Sidebar

WPForms dilengkapi dengan widget borang hubungan WordPress yang boleh anda gunakan untuk menambahkan borang kenalan anda di bar sisi atau pada dasarnya kawasan siap widget lain dalam tema anda.

Di kawasan pentadbir WordPress anda, pergi ke Rupa »Widget. Anda akan melihat widget WPForms yang boleh anda seret ke mana-mana kawasan tema anda dengan mudah.

Tambahkan borang menggunakan widget bar sisi

Seterusnya, tambahkan tajuk untuk widget anda dan pilih borang yang ingin anda paparkan. Simpan tetapan, dan lawati laman web anda untuk melihat pratonton.

Borang hubungan bar sisi

Kami harap artikel ini membantu anda membuat borang hubungan mudah di WordPress. Anda juga mungkin ingin melihat perbandingan antara plugin sandaran WordPress terbaik dan panduan kami mengenai cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me