Cara Membuat Galeri Gambar di WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda ingin membuat galeri gambar di WordPress?


Galeri gambar membolehkan anda menambahkan foto dalam baris dan lajur. Ini membolehkan anda memaparkan lebih banyak foto dalam ruang yang lebih sedikit dan juga memudahkan pengguna untuk melihatnya.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat galeri gambar dengan mudah di WordPress yang menjadikan gambar anda kelihatan lebih baik.

Cara membuat galeri gambar di WordPress

Mengapa Buat Galeri Gambar di WordPress?

WordPress menjadikannya sangat mudah untuk menambahkan gambar ke catatan dan halaman blog anda. Anda hanya perlu menambahkan blok gambar dan memuat naik gambar anda.

Namun, jika anda menambah banyak gambar, maka semua gambar tersebut akan muncul satu demi satu. Nampaknya tidak bagus, dan pengguna anda perlu banyak menatal untuk melihat semuanya.

Menambah Beberapa Gambar dalam Catatan WordPress Tanpa Membuat Galeri

Dengan membuat galeri, anda dapat memaparkan gambar dalam susunan grid dengan lajur dan baris. Anda boleh menunjukkan gambar kecil untuk gambar anda, dan pengguna boleh mengkliknya untuk melihat gambar penuh.

Dengan cara ini, anda akan dapat menunjukkan lebih banyak foto dalam ruang yang lebih sedikit, dan akan kelihatan lebih profesional.

Pratonton Galeri Foto WordPress Menggunakan Blok Galeri Lalai

WordPress sebenarnya dilengkapi dengan ciri galeri terbina dalam untuk membuat galeri foto dengan cepat. Editor blok WordPress yang baru merangkumi blok Galeri untuk membolehkan anda membuat galeri WordPress hanya dengan beberapa klik.

Anda juga boleh menggunakan plugin galeri gambar WordPress untuk membuat galeri yang lebih mantap dengan lebih banyak ciri.

Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda kedua-dua kaedah untuk membuat galeri foto di WordPress.

Mari kita mulakan dengan blok galeri WordPress lalai.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Kaedah 1. Buat Galeri Gambar tanpa Plugin

WordPress dilengkapi dengan ciri terbina dalam yang membolehkan anda membuat galeri. Ciri ini sangat asas dan tidak mempunyai banyak pilihan, tetapi ia dapat menyelesaikannya.

Inilah cara anda membuat galeri gambar di WordPress tanpa menggunakan pemalam.

Pertama, anda perlu mengedit siaran atau halaman di mana anda ingin menambah galeri gambar. Pada skrin edit pos, klik pada ikon Tambah Blok Baru dan pilih blok Galeri.

Tambahkan Blok Galeri ke Editor Post WordPress

Ini akan menambahkan blok Galeri ke editor WordPress anda di mana anda boleh mengklik butang ‘Upload’ untuk memuat naik foto dari komputer anda. Anda juga boleh memilih dari foto yang dimuat naik sebelumnya di perpustakaan media.

Pilihan Muat Naik Gambar di Blok Galeri WordPress

Sekiranya anda mengklik pada butang Muat Naik, anda biasanya boleh memuat naik satu foto pada satu masa. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih dan membuka beberapa gambar dengan menekan butang Ctrl pada papan kekunci anda.

Muat naik Imej ke Galeri Foto WordPress anda dari Komputer

Setelah memuat naik semua gambar, anda boleh menambahkan kapsyen pada gambar anda. Cukup klik pada foto, dan anda akan melihat pilihan ‘Tulis kapsyen …’ di mana anda perlu memasukkan kapsyen.

Tulis Kapsyen dalam Gambar Galeri Anda

Sekiranya anda memilih butang Perpustakaan Media, anda akan dapat memilih gambar untuk galeri anda sekaligus. Semasa memilih gambar, anda juga dapat memasukkan teks, judul, dan kapsyen alt gambar dari panel perincian lampiran di sebelah kanan.

Pilih Imej dari Perpustakaan Media WordPress

Pilih gambar yang ingin anda tambahkan dan klik pada butang ‘Buat galeri baru’ di sudut kanan bawah.

Seterusnya, anda akan melihat halaman ‘Edit Galeri’ di mana anda boleh menambah / menyemak kapsyen gambar anda. Setelah selesai, klik pada butang ‘Update Gallery’ di sudut kanan bawah.

Kemas kini Perpustakaan WordPress Anda

Selepas itu, skrin edit pos anda akan terbuka dengan panel tetapan blok galeri di sebelah kanan. Sekarang, anda boleh memilih bilangan lajur untuk setiap baris, mengaktifkan atau mematikan pilihan Pangkas gambar, dan memilih tempat untuk memautkan gambar galeri anda.

Tetapan Blok Galeri WordPress

Dari pautan ke pilihan, anda boleh memilih Tidak ada jika anda mahu pengguna anda hanya melihat foto anda. Pilihan ini melumpuhkan ciri mengklik untuk gambar anda.

Sekiranya anda memilih pilihan Fail Media, maka gambar akan dapat diklik, dan fail gambar akan terbuka apabila diklik. Begitu juga, halaman lampiran akan terbuka jika anda memilih pilihan Halaman Lampiran.

Setelah anda berpuas hati dengan tetapannya, anda boleh menerbitkan catatan dan melihat galeri di laman web langsung anda.

Sebagai contoh, berikut adalah bagaimana galeri gambar muncul di laman web demo kami.

Pratonton Galeri Foto WordPress Menggunakan Blok Galeri Lalai

Bukankah itu cepat dan mudah?

Ia kelihatan cantik juga. Walau bagaimanapun, jika anda membuat galeri gambar secara berkala, anda akan segera menyedari bahawa ia tidak mempunyai ciri-ciri penting tertentu.

Contohnya, gambar anda tidak boleh diklik atau dibuka di halaman baru. Sekiranya anda memautkan gambar galeri anda ke fail media atau halaman lampiran, pengguna harus mengklik butang belakang untuk melihat galeri sekali lagi.

Ia tidak mesra pengguna, dan penampilan galeri anda bergantung pada tema anda. Dalam kebanyakan kes, anda hanya mendapat satu gaya yang sangat umum.

Anda tidak dapat menyusun galeri anda ke dalam topik, album, tag, dll. Galeri anda tidak disimpan di mana sahaja dan jika anda perlu menambahkan galeri yang sama sekali lagi, anda harus membuatnya semula.

Sekiranya anda ingin menambahkan galeri gambar yang lebih profesional di laman web anda, maka anda harus menggunakan kaedah seterusnya.

Kaedah 2. Buat Galeri Gambar Menggunakan Galeri Envira

Untuk kaedah ini, kami akan menggunakan plugin Envira Gallery. Ini adalah plugin galeri gambar WordPress terbaik di pasaran.

Envira membolehkan anda membuat galeri gambar yang responsif, cantik, dan moden dengan mudah di WordPress. Ia sangat pantas dan dilengkapi dengan banyak ciri seperti pop timbul lightbox, navigasi gambar yang mudah, drag and drop builder, dan templat galeri profesional.

Mari kita mulakan.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam Galeri Envira. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu mengunjungi Galeri Envira »Tetapan halaman untuk memasukkan kunci lesen anda. Anda boleh mendapatkan kunci ini dari akaun anda di laman web Galeri Envira.

Masukkan Kunci Lesen Galeri Envira

Setelah mengesahkan kunci lesen anda, anda boleh pergi ke Galeri Envira »Tambah Baru halaman untuk membuat galeri pertama anda.

Membuat Galeri Baru dengan Pemalam WordPress Envira Gallery

Pertama, anda perlu memberikan tajuk untuk galeri anda dan kemudian klik pada butang ‘Pilih fail dari komputer’ untuk memuat naik gambar anda.

Anda juga dapat memilih fail dari perpustakaan media WordPress anda dengan mengklik butang ‘Pilih fail dari sumber lain’.

Sebaik sahaja anda memuat naik gambar, gambar akan muncul di bahagian Galeri.

Imej di Envira Gallery Builder

Anda boleh mengklik ikon pensil pada gambar untuk menambahkan teks, tajuk, dan teks alt untuk setiap gambar.

Edit Metadata Imej Galeri

Seterusnya, anda perlu mengklik tab ‘Konfigurasi’.

Dari sini anda boleh mengubah tetapan galeri anda seperti jumlah lajur, pemuatan gambar malas, kedudukan tajuk dan kapsyen, margin, ketinggian, ukuran gambar kecil, dimensi gambar, dll..

Konfigurasikan Tetapan Galeri Envira

Selepas itu, anda perlu mengklik tab ‘Lightbox’.

Munculan kotak cahaya membolehkan pengguna memperbesar gambar dan melihatnya tanpa meninggalkan halaman.

Tetapan lalai akan berfungsi dengan baik untuk kebanyakan laman web, tetapi anda boleh menyemak pilihannya dan mengubahnya jika anda mahu.

Pilihan Kotak Cahaya Galeri Envira

Seterusnya, anda boleh mengklik tab ‘Mobile’ untuk mengkonfigurasi tetapan galeri anda untuk peranti mudah alih. Ini membolehkan anda memilih dimensi gambar untuk peranti mudah alih, mengaktifkan atau mematikan kotak cahaya, dan banyak lagi.

Tetapan Galeri Mudah Alih Envira

Selepas itu, anda boleh menyemak lebih banyak pilihan seperti galeri slug dan menambahkan CSS tersuai dari bahagian ‘Pelbagai’.

Anda kini boleh menerbitkan galeri anda yang menjadikannya tersedia untuk ditambahkan di mana sahaja di laman WordPress anda.

Seterusnya, anda perlu mengedit siaran atau halaman di mana anda ingin memaparkan galeri anda.

Pada skrin edit pos, klik pada ikon Tambah Blok Baru dan pilih blok Galeri Envira.

Tambahkan Blok Envira ke Penyunting Pos WordPress

Mengkliknya akan menambah blok Galeri Envira di editor catatan. Sekarang anda boleh mencari galeri dengan namanya atau mencarinya dengan mengklik ikon anak panah dropdown.

Pilih Galeri Envira untuk Ditambah pada Catatan WordPress anda

Selepas itu, pemalam akan memuatkan galeri anda di editor pos.

Galeri Envira Ditambah pada Editor Post WordPress

Seterusnya, anda boleh menyemak tetapan galeri anda sekali lagi dari panel tetapan blok di sebelah kanan.

Tetapan Blok Galeri Envira

Anda kini boleh menyimpan siaran dan melihatnya untuk melihat galeri di laman web langsung anda.

Galeri Foto WordPress Dibuat dengan Galeri Envira

Mengklik pada mana-mana gambar di galeri akan membukanya di pop timbul lightbox. Anda boleh melihat-lihat gambar di kotak cahaya dengan menekan kekunci anak panah kiri dan kanan pada layar atau papan kekunci anda.

Gambar Galeri Envira dalam Popbox Cahaya

Galeri anda juga akan kelihatan hebat di telefon bimbit. Pengguna akan dapat mengetuk gambar untuk membesarkannya dan meleret untuk melihat gambar seterusnya atau sebelumnya.

Galeri Foto WordPress Responsif

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat galeri gambar di WordPress. Anda juga mungkin ingin melihat panduan kami mengenai cara menyelesaikan masalah imej biasa di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map