Cara Membuat Kod Laman Web (Panduan Pemula Lengkap)

Adakah anda ingin belajar bagaimana membuat kod laman web? Di sebalik tabir, kebanyakan kod laman web mengandungi HTML, CSS, dan JavaScript.


Sebagai pemula, mempelajari bahasa pengaturcaraan ini (walaupun pada peringkat pemula) memerlukan berjam-jam belajar dan berlatih.

Berita baik bagi pemilik perniagaan ialah terdapat alat yang sangat baik yang membolehkan anda membuat sebarang jenis laman web (tanpa menulis kod).

Dalam panduan komprehensif ini, kami akan membahas cara membuat kod laman web dengan menggunakan alat seret dan lepas yang membuat semua kod untuk anda.

Bagi mereka yang ingin membuat kod laman web dari awal, kami akan berkongsi cara mempelajari asas kod, sehingga anda dapat melakukannya.

Cara Membuat Kod Laman Web (Panduan Pemula)

Pembangun Laman Web vs Kodkan Laman Web Dari Awal

Pada masa awal internet, membina laman web dulu sukar. Ini kerana pembangun harus membuat kod laman web dari awal yang akan memakan masa berjam-jam jika tidak berminggu-minggu.

Pemilik perniagaan tidak mempunyai pilihan lain selain membayar ribuan dolar untuk meminta seseorang membina / membuat kod laman web.

Walaupun pembangun laman web diperkenalkan, banyak perniagaan memilih untuk menyewa pembangun profesional untuk membina laman web mereka kerana alat tersebut tidak dapat menawarkan kualiti yang sama.

Namun pada tahun 2020, itu telah berubah.

Banyak pembangun kini menggunakan WordPress dan platform CMS lain (kerangka pembangun laman web) untuk mempercepat proses membina laman web.

Lebih dari 62.9% daripada semua laman web di internet dibina berdasarkan kerangka laman web, jadi dengan kata lain majoriti pemaju tidak lagi menulis kod laman web dari awal.

Kebenarannya adalah bahawa dalam 95% kes, anda boleh membina laman web yang baik dengan pembangun laman web atau penyelesaian tanpa kod seperti yang anda tulis kod laman web dari awal.

Oleh kerana masa adalah aset paling berharga kami, kami akan menunjukkan kepada anda cara terpantas untuk membuat kod laman web dengan menggunakan alat yang membuat penulisan kod untuk anda (kaedah 1 dan kaedah 2 akan merangkumi ini).

Dalam kaedah 3, kami akan berkongsi sumber mengenai cara membuat kod laman web dari awal. Ini bagus untuk pelajar yang ingin belajar pengaturcaraan.

Dengan itu, mari kita lihat bagaimana membuat kod laman web.

1. Kodkan Laman Web Tersuai dengan WordPress

WordPress adalah platform pembangun laman web yang paling popular kerana ia menguasai lebih dari 35% daripada semua laman web di internet.

Ia dilengkapi dengan pelbagai alat yang membolehkan anda membuat laman web khusus dari awal tanpa belajar bagaimana membuat kod.

Pilihan # 1 kami adalah kerangka Beaver Builder.

Laman web tema Beaver Builder

Untuk memulakan dengan WordPress, anda memerlukan nama domain dan hosting web. Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka menawarkan pembaca domain nama domain percuma dan potongan 60% untuk hosting ($ 2.75 / bulan).

Sekiranya anda ingin melihat beberapa alternatif, kami mengesyorkan SiteGround atau salah satu syarikat hosting WordPress terbaik lainnya.

Setelah anda memiliki domain dan hosting, langkah seterusnya adalah memasang WordPress (dengan cara yang betul).

Seterusnya, anda perlu mendapatkan pemalam Beaver Builder. Ini adalah pembina halaman drag and drop WordPress terbaik untuk WordPress. Anda bahkan boleh menggunakannya untuk membuat tema WordPress tersuai anda sendiri dari awal.

Ia dilengkapi dengan antara muka seret dan lepas yang mudah untuk pemula tetapi cukup kuat untuk pemaju.

Menyunting laman utama di Beaver Builder

Inilah sebabnya mengapa banyak pembangun profesional menggunakannya di seluruh dunia. Malah pemaju di syarikat besar seperti WP Engine (pendapatan lebih dari $ 100 juta) menggunakan Beaver Builder untuk membina laman web utama mereka kerana ia memungkinkan penyebaran dan penyesuaian yang cepat.

Alternatif untuk Beaver Builder

Terdapat beberapa pembangun laman WordPress popular lain yang boleh anda gunakan. Berikut adalah pilihan utama kami untuk pemula untuk membuat kod laman web dari awal tanpa menulis kodnya.

 • Pembangun Divi – Seret dan lepaskan tema dan pembina halaman
 • Elementor – Seret dan lepaskan pembina halaman
 • Astra – Tema yang sangat disesuaikan yang dilengkapi dengan laman web pemula siap yang boleh anda pasang dengan 1 klik.

Walaupun kita bersikap berat sebelah terhadap WordPress, populariti platform itu sendiri. Sebilangan besar syarikat besar menggunakan WordPress seperti BBC, Microsoft, Facebook, The New York Times, dll.

2. Kodkan Laman Web dengan Pembina Laman Web Constant Contact

Pembina laman web Constant Contact

Sekiranya anda tidak mahu kesukaran mendapatkan domain, hosting, dan memasang pelbagai perisian seperti WordPress, maka anda boleh menggunakan pembina laman web Constant Contact.

Ini adalah platform yang bagus untuk membina laman web perniagaan dan kedai dalam talian yang mudah. Mereka juga mempunyai A.I yang membantu prosesnya.

Constant Contact menawarkan pelan percuma terhad. Ini dilengkapi dengan nama domain berjenama Constant Contact. Mereka menawarkan nama domain khusus percuma (mis. Wpbeginner.com) sebagai sebahagian daripada rancangan Permulaan mereka.

Constant Contact menggunakan AI (Artificial Intelligence) untuk membantu anda membuat laman web anda dengan menjawab soalan mudah. Sudah tentu, anda juga dapat menyesuaikannya sesuka hati menggunakan antara muka seret dan lepas mereka.

Antara muka reka bentuk Hubungan Tetap

Anda tidak perlu bimbang tentang kemas kini, keselamatan atau sandaran. Perhubungan Tetap menjaga semua itu untuk anda. Mereka juga menawarkan sokongan sembang 24/7, e-mel, dan telefon.

Alternatif untuk Sentuhan Tetap

Terdapat banyak penyelesaian dalam satu penyelesaian di luar sana. Selain daripada Constant Contact, berikut adalah pilihan utama kami untuk pembangun laman web mudah yang bukan WordPress.

 • Gator by HostGator – Pembangun laman web yang dihoskan sepenuhnya dengan alat dan templat seret dan lepas.
 • Pembangun Laman Web Domain.com – Pembangun laman web yang dihoskan dengan puluhan templat yang indah untuk semua jenis laman web
 • BigCommerce – Pembina laman web yang dihoskan sepenuhnya untuk membuat kedai eCommerce.

Untuk lebih banyak pilihan, lihat perbandingan pembangun laman web terbaik dengan kebaikan dan keburukan.

3. Belajar Mengekod Laman Web dari Scratch

Sekiranya anda seorang pelajar dan ingin belajar bagaimana membuat kod laman web dari awal, anda perlu memahami asas pengembangan web seperti HTML5, CSS3 dan banyak lagi.

Walaupun terdapat banyak kursus percuma dan berbayar di luar sana, yang terbaik yang kami dapati adalah kursus di Code Academy.

Diperlukan kira-kira 9 jam untuk diselesaikan, tetapi pada akhirnya, anda akan belajar membuat kod laman web responsif khusus dari awal menggunakan HTML, CSS, dan Bootstrap.

Walaupun anda sudah selesai dengan kursus, anda memerlukan latihan berjam-jam sebelum anda benar-benar cekap dalam mengekod laman web dari awal.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat kod laman web. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara meningkatkan lalu lintas laman web dan alat terbaik untuk freelancer, pereka, dan pembangun.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map