Cara Memeriksa Ketersediaan Nama Domain (Alat Cari Domain Mudah)

Memilih nama domain boleh menjadi luar biasa kerana pertama-tama anda harus mengemukakan idea, dan kemudian anda harus memeriksa ketersediaan nama domain.


Oleh kerana banyak domain yang baik sudah diambil, selalunya pemula merasa buntu.

Bukankah lebih baik jika anda dapat memeriksa ketersediaan nama domain dengan lebih cepat dan bahkan menemui idea baru semasa anda melakukannya?

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa ketersediaan nama domain dengan beberapa alat carian domain yang paling mudah.

Memeriksa ketersediaan nama domain menggunakan alat carian domain

1. Domain.com

Domain.com

Domain.com adalah salah satu pendaftar domain terbaik di pasaran. Mereka menawarkan pelbagai jenis peluasan domain dengan harga potongan, dan mempunyai alat pengurusan domain terbaik untuk pemula.

Yang paling penting, mereka mempunyai alat carian domain yang kuat yang cepat memeriksa ketersediaan nama domain. Cukup pergi ke laman web mereka dan masukkan kata kunci atau frasa yang anda mahukan.

Periksa ketersediaan domain di Domain.com

Domain.com akan menunjukkan jika domain tersebut tersedia untuk pendaftaran. Sekiranya ada, maka tahniah anda boleh terus maju dan segera mendaftarkannya. Bonus: gunakan kod kupon Domain.com kami untuk mendapatkan potongan tambahan.

Domain tersedia

Sekiranya domain yang anda cari tidak tersedia, maka ia akan menunjukkan kombinasi yang berbeza untuk membantu anda mencetuskan idea dan menghasilkan idea yang unik.

Setelah anda menjumpai nama domain, anda boleh menambahkannya ke troli dan klik pada butang ‘Teruskan’ untuk mendaftarkannya.

Teruskan pendaftaran

Pada skrin seterusnya, masukkan maklumat penagihan dan pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian.

Teruskan ke pembayaran

2. Nameboy

Penjana Nama Domain dan Blog Terbaik Nameboy

Nameboy adalah salah satu alat penjana nama domain tertua dan paling dipercayai di pasaran.

Sekiranya anda ingin menjana puluhan idea nama domain dengan cepat, maka anda boleh menggunakan alat ini. Cukup masukkan kata kunci atau frasa yang anda mahukan dan ia menghasilkan senarai nama domain untuk dipilih.

Anda boleh mengklik mana-mana nama domain untuk melihat butiran dan mendaftarkan nama domain. Kelemahannya adalah bahawa ia tidak langsung menunjukkan kepada anda ketersediaan nama domain.

3. IsItWP

Penjana Domain IsItWP

IsItWP menawarkan banyak alat berguna seperti pengimbas keselamatan WordPress, pemeriksa uptime laman web, penjana kata laluan, dan penjana domain yang kuat.

Penjana domain membolehkan anda mencari nama domain dengan memasukkan kata kunci atau frasa. Ia kemudian mencipta sebilangan nama domain yang berbeza.

Ini memberi anda banyak kemungkinan pilihan untuk dilalui. Walau bagaimanapun, anda perlu mengklik butang lihat butiran untuk benar-benar mendaftar atau memeriksa ketersediaan nama domain.

4. Blog Tiran

Tiran Blog

Blog Tyrant adalah laman sumber blog yang popular dengan beberapa alat percuma termasuk penjana nama domain.

Ini membantu anda mencari idea domain untuk kata kunci atau frasa yang anda pilih. Anda boleh mengklik nama domain untuk melihat lebih banyak maklumat atau mencuba kombinasi kata kunci yang lain untuk mendapatkan lebih banyak cadangan nama domain.

5. Bluehost

Bluehost

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting web terbesar di dunia. Sekiranya anda ingin membuat laman web dengan segera, maka penyemak ketersediaan domain mereka akan menjadi pilihan yang baik untuk anda.

Mereka menawarkan pengguna domain WPBeginner nama domain percuma dan potongan harga yang besar untuk hosting WordPress. Pada asasnya, anda dapat memulakan blog atau laman web dengan harga $ 2.75 sebulan.

→ Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

Anda hanya boleh melayari laman web mereka dan klik pada butang bermula. Selepas itu, anda akan diminta untuk memilih rancangan.

Pilih rancangan

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain. Masukkan nama domain atau kata kunci yang anda inginkan untuk memeriksa ketersediaan.

Pemeriksa domain Bluehost

Sekiranya nama domain pilihan anda tidak tersedia, maka ia akan menunjukkan kepada anda beberapa cadangan untuk dipilih atau mencari nama domain yang lain.

Setelah anda menjumpai nama domain yang anda suka, maka anda boleh meneruskan dan menyelesaikan pembelian.

6. GoDaddy

GoDaddy

GoDaddy adalah salah satu syarikat nama domain terbesar di pasaran. Anda juga boleh menggunakan laman web mereka untuk mencari ketersediaan nama domain.

Walau bagaimanapun, cadangan mereka biasanya merangkumi tanda hubung, peluasan domain yang kurang dikenali dan tidak biasa, atau nama domain premium yang tersedia dengan harga yang lebih tinggi.

Terdapat banyak alternatif GoDaddy yang sangat baik yang lebih murah dan lebih dipercayai.

Cara Memilih Nama Domain Yang Sempurna?

Ramai pemula sukar mencari nama domain yang sempurna. Lebih daripada 350 juta nama domain sudah didaftarkan, dan rasanya semua yang baik sudah diambil.

Sekiranya nama domain yang anda mahukan tidak tersedia, anda perlu kreatif. Berikut adalah beberapa petua pantas yang akan membantu anda mencari nama domain yang sesuai untuk laman web anda.

 • Ikuti nama domain .com dan jangan pilih peluasan domain baru
 • Gunakan kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan anda. Lihat panduan kami mengenai cara membuat penyelidikan kata kunci untuk mengetahui lebih lanjut.
 • Elakkan tanda hubung dan angka dalam nama domain. Mereka akan lebih sukar untuk mengeja dan mengucapkan.
 • Pilih nama domain yang mudah diingat, tidak memerlukan anda mengeja, dan mewakili jenama anda

Untuk petua lebih mendalam, lihat panduan lengkap kami mengenai cara memilih nama domain terbaik.

Saya Cari Nama Domain, Sekarang Apa?

Anda perlu bertindak pantas dan mendaftarkan nama domain tersebut.

Ribuan nama domain baru didaftarkan setiap hari. Nama domain adalah perniagaan yang menguntungkan dan orang selalu mencari nama domain yang baik untuk mendaftar dan kemudian menjual semula untuk tawaran yang lebih baik.

Sekiranya idea nama domain anda bagus, maka kemungkinan besar ia tidak akan tersedia lama. Anda hanya perlu terus maju dan mendaftarkan nama domain anda.

Adakah Saya Perlu Laman Web untuk Mendapatkan Nama Domain?

Tidak, anda tidak.

Anda boleh mendaftarkan nama domain tanpa membuat laman web. Untuk memahami bagaimana kedua perkara ini berkaitan, lihat panduan kami mengenai perbezaan antara nama domain dan hosting web.

Untuk membuat laman web, anda perlu mendaftar dengan syarikat hosting. Di sinilah anda akan menyimpan fail laman web anda.

Nama domain dijual oleh pendaftar nama domain. Ini adalah syarikat yang dilesenkan oleh ICANN (badan antarabangsa yang menguruskan nama domain di seluruh dunia) untuk mendaftarkan nama domain.

Untuk membuat laman web, anda memerlukan nama domain dan hosting web. Namun, jika anda belum bersedia membuat laman web, maka anda hanya boleh mendaftarkan nama domain.

Ini akan memberi anda hak milik nama domain tersebut untuk tempoh berlesen. Anda boleh membuat laman web atau memulakan kedai dalam talian kemudian apabila anda sudah bersedia.

Mana Alat Terbaik untuk Memeriksa Ketersediaan Nama Domain?

Kami mengesyorkan menggunakan Domain.com sebagai alat terbaik untuk memeriksa ketersediaan nama domain.

Ini membolehkan anda melakukan penyelidikan nama domain dengan cepat. Anda boleh mendaftarkan nama domain dengan serta-merta tanpa melayari laman web pihak ketiga. Mereka juga menawarkan alat domain yang paling mudah dan kawasan pengurusan domain yang mudah.

Sekiranya anda hanya ingin meneroka idea nama domain yang berbeza, maka Nameboy membantu anda menjana puluhan nama domain dengan segera menggunakan kata kunci atau nama perniagaan anda.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memeriksa ketersediaan nama domain menggunakan alat carian domain yang lebih pintar. Anda mungkin juga ingin melihat idea perniagaan dalam talian yang mudah ini yang boleh anda mulakan dengan nama domain baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map