Cara Memilih Platform Blogging Terbaik pada 2020 (Dibandingkan)

Adakah anda ingin memulakan blog anda sendiri, tetapi tidak dapat mengetahui cara memilih platform blog yang terbaik? Ini adalah pilihan yang sukar kerana terdapat beberapa platform blog yang berbeza di luar sana. Bagaimana anda mengetahui mana yang sesuai untuk anda?


Dalam artikel ini, kami akan membantu anda memilih platform blogging terbaik dengan melihat kebaikan dan keburukan dari laman blog yang paling popular.

Cara Memilih Platform Blogging Terbaik

Berikut adalah platform blogging yang popular yang akan kita bandingkan dalam artikel ini. Sekiranya anda berminat dengan platform tertentu, anda boleh mengklik pautan untuk melangkau artikel ini.

  Memilih Platform Blogging Terbaik – Apa yang Perlu Dicari?

  Sebelum menyelami senarai, ada baiknya mengetahui apa yang anda cari di platform blog.

  Sebagai pemula, anda mahukan platform blog yang senang disediakan, mempunyai keluk pembelajaran yang rendah, dan tidak memerlukan kemahiran pengekodan.

  Anda juga perlu memikirkan jenis blog yang ingin anda buat, sekarang dan akan datang.

  Semasa blog anda berkembang, anda mungkin ingin mengubah rupa laman web anda dan menambahkan lebih banyak ciri untuk khalayak anda yang semakin meningkat. Ini bermakna penting untuk memilih platform blog yang fleksibel, dengan ruang yang luas untuk berkembang.

  Bermula dengan platform yang salah boleh menjadikannya sangat sukar untuk beralih di kemudian hari.

  Terakhir, walaupun anda tidak mempunyai rancangan untuk menjana blog pada masa ini, adalah bijak untuk memastikan anda mempunyai pilihan untuk melakukannya pada masa akan datang.

  Dengan semua itu, mari bandingkan platform blog terbaik untuk pemula.

  1. WordPress.org

  Platform Blogging dan Laman Web Terbaik WordPress.org

  WordPress.org adalah perisian blog paling popular di dunia. Bermula pada tahun 2003, WordPress kini menggunakan lebih daripada 30% daripada semua laman web di internet.

  Nota: Mudah untuk mengelirukan WordPress.org dengan WordPress.com, yang merupakan perkhidmatan hosting blog yang disebutkan kemudian dalam senarai ini. Lihat panduan kami mengenai perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com.

  WordPress.org adalah platform blog percuma sumber terbuka yang membolehkan anda membina laman web atau blog anda dalam beberapa minit.

  Ini adalah penyelesaian yang dihoskan sendiri yang bermaksud bahawa anda perlu mendaftar dengan penyedia hosting WordPress. WordPress adalah pilihan yang bagus jika anda ingin mengawal sepenuhnya masa depan blog anda.

  Kelebihan

  • WordPress.org memberi anda kawalan ke atas setiap aspek laman web anda.
  • Anda boleh mengembangkan blog anda dan menambahkan ciri tambahan seperti forum, kedai dalam talian, dan keahlian berbayar. Ini menjadikan WordPress sebagai platform blog terbaik untuk menjana wang.
  • Terdapat beribu-ribu tema percuma yang tersedia untuk WordPress. Ini membolehkan anda membuat laman web yang indah yang terpisah daripada orang ramai.
  • Anda juga mendapat akses ke lebih daripada 54,000 pemalam percuma. Plugin ini seperti aplikasi untuk blog WordPress anda yang membolehkan anda menambahkan ciri seperti borang kenalan, galeri, dll.
  • WordPress adalah mesra mesin carian. Anda boleh membuat URL, kategori, dan tag yang mesra SEO untuk siaran anda. Selain itu, terdapat sebilangan besar plugin SEO yang hebat untuk ciri tambahan.

  Keburukan

  • Menguruskan laman web anda sendiri dilengkapi dengan sedikit keluk pembelajaran.
  • Anda harus menguruskan sandaran dan keselamatan anda sendiri.

  Harga

  Perisian WordPress percuma, tetapi anda mesti mempunyai nama domain (kira-kira $ 14,99 / tahun) dan hosting (biasanya bermula dari $ 7,99 / bulan).

  Anda memerlukan nama domain dan web hosting untuk memulakan sebarang jenis laman web.

  Pengguna WPBeginner boleh memulakan dengan hanya $ 2.75 sebulan dengan Bluehost, penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress. Mereka menawarkan pengguna kami potongan 60% di web hosting dan nama domain PERCUMA.

  Lihat panduan kami mengenai cara memulakan blog WordPress untuk arahan lengkap langkah demi langkah.

  2. Pembina Laman Web Hubungan Tetap

  Pembina Laman Web Hubungan Tetap

  Pembina Laman Web Tetap Tetap adalah A.I yang pintar. pembangun laman web berkuasa yang membolehkan anda membuat blog percuma, laman web perniagaan, dan juga kedai dalam talian dalam beberapa minit.

  Anda boleh bermula dengan koleksi templatnya yang besar dan menyesuaikan reka bentuk laman web anda menggunakan antara muka seret dan lepas yang mudah digunakan. Anda juga mendapat akses ke alat bantu lain seperti pembuat logo tersuai, perpustakaan foto stok profesional lebih dari 550,000 gambar, dan banyak lagi.

  Kelebihan

  • Pembangun laman web drag and drop yang senang digunakan tanpa memerlukan kemahiran teknikal.
  • Penyediaan cepat dan mudah, kerana Constant Contact akan menghoskan laman web anda untuk anda.
  • Pelan percuma yang sangat murah hati yang membolehkan anda mencuba perkhidmatan dan bahkan membina kedai dalam talian sebelum membeli.
  • Domain percuma dan sijil SSL Percuma disertakan dengan semua pelan berbayar.

  Keburukan

  • Ekosistem pembangunnya kecil, jadi tidak banyak plugin pihak ketiga seperti WordPress.
  • Integrasi terhad dengan platform pihak ketiga.
  • Mengeksport laman web anda dari pembina laman web Constant Contact ke platform lain adalah sukar.

  Harga

  Pembina laman web Constant Contact menawarkan rancangan percuma yang sangat murah hati yang membolehkan anda membuat blog, laman web perniagaan, dan juga kedai e-dagang dalam talian.

  Anda boleh menaik taraf ke pelan Permulaan dengan harga $ 10 sebulan yang memberi anda akses ke nama domain khusus percuma, sijil SSL percuma, dan ciri platform lain yang kuat bersama dengan sokongan berasaskan telefon yang merupakan kelebihan besar memandangkan kebanyakan pembangun laman web lain tidak menawarkan sokongan telefon.

  Rancangan perniagaan yang berharga $ 20 sebulan memberi anda akses ke ciri berkaitan eCommerce lanjutan.

  Sekiranya anda seorang peniaga kecil yang tidak mahu menggunakan WordPress, maka Constant Contact adalah pilihan terbaik seterusnya dengan mempertimbangkan semua yang anda dapat dengan harga.

  3. Gator oleh HostGator

  Pembina Laman Web Gator

  Gator adalah pembangun laman web dan platform blog yang dibuat oleh HostGator, syarikat hosting web yang popular yang kami gunakan untuk menjadi tuan rumah laman web WPBeginner. Gator menawarkan hambatan & alat drop yang boleh anda gunakan untuk membina semua jenis laman web termasuk blog, laman web perniagaan, dan juga kedai dalam talian.

  Penting agar anda tidak mengelirukan pembangun Gator dengan hosting laman web HostGator. Anda boleh menggunakan perkhidmatan hosting HostGator untuk memulakan blog WordPress seperti yang telah kami lakukan.

  Namun jika anda mencari platform blog dan penyelesaian hosting bukan WordPress semua-dalam-satu, maka Gator adalah pilihan yang tepat.

  Kelebihan

  • Pembangun drag and drop yang mudah untuk menyesuaikan blog anda & reka bentuk laman web.
  • Penyediaan pantas – tidak ada masalah teknikal.
  • Sandaran, prestasi, dan keselamatan semuanya dikendalikan oleh HostGator (tidak pening kepala).
  • Domain dan sijil SSL percuma termasuk dalam semua rancangan.
  • Boleh menambahkan kedai dalam talian ke blog anda dengan mudah hanya dengan beberapa klik.

  Keburukan

  • Tidak ada akaun percuma, tetapi mereka mempunyai jaminan wang dikembalikan 45 hari.
  • Ciri e-dagang terhad kepada rancangan yang lebih tinggi sahaja.
  • Jumlah aplikasi dan peluasan terhad.

  Harga

  Pengguna WPBeginner mendapat potongan 55% untuk semua rancangan pembangun Gator. Pelan Permulaan berharga $ 3,46 / bulan dan dilengkapi dengan semua ciri yang anda perlukan untuk memulakan blog yang berjaya termasuk domain percuma dan sijil SSL.

  Anda hanya perlu memastikan menggunakan kod kupon Pembuat Laman Web Gator kami: wpbeginner untuk mendapat potongan 55%.

  4. WordPress.com

  Platform Blog dan Laman Web Terbaik WordPress.com

  WordPress.com adalah perkhidmatan hosting blog yang ditawarkan oleh Automattic, sebuah syarikat yang dibuat oleh pengasas bersama WordPress.org, Matt Mullenweg.

  WordPress.com menawarkan perkhidmatan hosting blog asas secara percuma. Anda boleh membeli pilihan tambahan seperti nama domain khusus, storan tambahan, dan perkhidmatan premium lain.

  Dimulai pada tahun 2005 dengan tujuan untuk membawa pengalaman WordPress kepada khalayak yang lebih besar, WordPress.com adalah laman blog yang baik untuk pengguna yang tidak menginginkan ciri lanjutan WordPress yang dihoskan sendiri.

  Kelebihan

  • Tidak diperlukan persediaan.
  • Mudah digunakan dan diuruskan.
  • Percuma jika anda berpuas hati dengan subdomain WordPress.com. Nama laman web percuma anda kelihatan seperti ini: https://example.wordpress.com.

  Keburukan

  • Pilihan terhad untuk memperluas laman web anda. Anda tidak boleh menggunakan tema dan plugin khusus untuk menyesuaikan blog anda.
  • Anda tidak dapat menyiarkan iklan di blog anda. Sebaliknya, WordPress.com akan memaparkan iklan mereka di laman web percuma anda.
  • Anda tidak memiliki blog anda, dan WordPress.com dapat menangguhkan akaun anda jika mereka mendapati anda melanggar syarat perkhidmatan mereka.

  Harga

  Akaun WordPress.com asas percuma, tetapi akan mempunyai iklan dan penjenamaan WordPress.com.

  Anda boleh menaik taraf ke rancangan Peribadi mereka dengan harga $ 4 / bulan (ditagih setiap tahun) untuk membuang logo dan iklan WordPress.com dari laman web anda. Anda juga mendapat domain khusus (seperti www.yoursite.com).

  Dengan harga $ 8 / bulan (ditagih setiap tahun) anda boleh mendapatkan alat reka bentuk tambahan dan simpanan tambahan.

  Kerana kesamaan nama, pemula sering kali bermula dengan WordPress.com dengan berfikir bahawa mereka mendapat perisian WordPress.org yang kuat. Setelah melihat batasannya, pengguna sering kali beralih dari WordPress.com ke WordPress.org untuk mempunyai lebih banyak ciri dan kawalan ke atas laman web mereka.

  5. Blogger

  Platform Blogger Terbaik Blogger

  Blogger adalah perkhidmatan blog percuma oleh Google. Ia menawarkan cara cepat dan mudah untuk membuat blog untuk pengguna yang tidak berteknologi.

  Blogger adalah salah satu platform blogging terawal yang ada. Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 1999 oleh Pyra Labs. Kemudian pada tahun 2003, Google memperoleh Blogger dan mereka bentuk semula sebagai produk yang kita kenal sekarang.

  Yang anda perlukan hanyalah akaun Google untuk memulakan blog percuma di Blogger.

  Kelebihan

  • Blogger adalah percuma.
  • Mudah digunakan dan dikendalikan tanpa kemahiran teknikal.
  • Mempunyai kelebihan tambahan platform dan kebolehpercayaan Google yang kukuh.

  Keburukan

  • Anda terhad kepada alat blogging asas, dan tidak dapat menambahkan ciri baru ketika blog anda semakin popular.
  • Pilihan reka bentuk terhad, dengan lebih sedikit templat yang ada. Templat pihak ketiga untuk Blogger selalunya berkualiti rendah.
  • Blogger tidak kerap menerima kemas kini atau ciri baru.
  • Google dapat menangguhkan blog anda kapan saja, atau bahkan membatalkan perkhidmatan Blogger sama sekali. (Mereka memiliki sejarah meninggalkan projek tanpa peringatan, seperti Feedburner.)

  Untuk lebih banyak kebaikan dan keburukan Blogger, lihat perbandingan WordPress vs Blogger kami (Kelebihan dan kekurangan).

  Sebilangan pengguna memulakan dengan Blogger kerana percuma, tetapi akhirnya ketika blog mereka berkembang, mereka akhirnya beralih dari Blogger ke WordPress untuk mendapatkan lebih banyak ciri dan kawalan ke atas laman web mereka.

  Harga

  Blogger percuma dengan subdomain Blogger seperti https://example.blogspot.com. Sekiranya anda ingin menggunakan domain khusus, anda perlu membeli dari pendaftar domain pihak ketiga.

  6. Tumblr

  Tumblr Blogging dan Platform Jaringan Sosial

  Tumblr sedikit berbeza daripada platform blog lain. Ini adalah platform microblogging dengan ciri rangkaian sosial termasuk mengikuti blog lain, reblogging, alat perkongsian terbina dalam, dan banyak lagi.

  Kelebihan

  • Tumblr percuma dengan subdomain Tumblr seperti https://example.tumblr.com. Anda juga boleh menyambungkan nama domain khusus premium.
  • Sangat mudah untuk disediakan dan digunakan.
  • Ia mempunyai komponen media sosial yang bersepadu.
  • Sebagai alat microblogging, Tumblr mempermudah blog video, GIF, gambar, dan format audio dengan cepat.

  Keburukan

  • Tumblr dilengkapi dengan sekumpulan ciri terhad yang tidak dapat anda kembangkan semasa blog anda berkembang.
  • Terdapat banyak tema yang tersedia untuk Tumblr, tetapi mereka tidak dapat menawarkan ciri tambahan.
  • Menyandarkan blog Tumblr anda atau mengimportnya ke platform lain adalah sukar (lihat panduan kami tentang cara berpindah dari Tumblr ke WordPress).

  Harga

  Tumblr percuma untuk digunakan. Anda boleh menggunakan domain khusus (dibeli secara terpisah) untuk blog Tumblr anda, dan ada juga tema dan aplikasi pihak ketiga yang tersedia untuk dibeli.

  7. Sederhana

  Platform Blogging sederhana

  Dilancarkan pada tahun 2012, Medium telah berkembang menjadi komuniti penulis, blogger, wartawan, dan pakar. Ini adalah platform blogging yang mudah digunakan dengan ciri rangkaian sosial yang terhad.

  Medium berfungsi seperti laman rangkaian sosial di mana anda boleh membuat akaun dan mula menerbitkan artikel anda. Setelah mendaftar, anda akan mempunyai alamat profil seperti ini: https://medium.com/@yourname. Tetapi anda tidak boleh menggunakan domain anda sendiri.

  Kelebihan

  • Medium mudah digunakan, tanpa persediaan diperlukan dan tidak memerlukan kemahiran pengekodan.
  • Ini membolehkan anda menjangkau komuniti dalam talian yang ada dengan minat yang serupa.
  • Anda hanya boleh memfokuskan diri pada penulisan, bukannya merancang laman web.

  Keburukan

  • Ciri-ciri sangat terhad dari segi reka bentuk atau pembinaan jenama.
  • Medium memiliki khalayak anda, jadi kehilangan blog anda bererti kehilangan semua pengikut anda.
  • Anda tidak boleh menggunakan nama domain anda sendiri. Anda hanya akan mendapat halaman profil seperti di Facebook, mis. https://medium.com/@namaanda.
  • Anda tidak boleh menyiarkan iklan anda sendiri untuk menjana wang.

  Untuk perbandingan yang lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai WordPress vs Medium – mana yang lebih baik?.

  Harga

  Medium percuma digunakan.

  Walaupun platform kelihatan menarik pada mulanya, kekurangan pengewangan dan kawalan menyebabkan kebanyakan orang beralih dari Medium ke WordPress.

  8. Squarespace

  Pembangun Laman Web dan Platform Blog Squarespace

  Squarespace adalah perkhidmatan membina laman web yang membolehkan anda membuat laman web yang indah dengan menggunakan alat seret dan lepas yang mudah. Ia memberi tumpuan kepada pemilik perniagaan kecil yang mencari cara mudah untuk membuat kehadiran dalam talian.

  Bermula pada tahun 2003, Squarespace kini menggunakan jutaan laman web dalam talian.

  Kelebihan

  • Squarespace mudah dan mudah digunakan untuk pemula yang tidak begitu mahir dalam bidang teknologi.
  • Ia mempunyai templat yang direka secara profesional.
  • Ia secara berasingan menawarkan nama domain dengan SSL / HTTP dan kedai eCommerce.

  Keburukan

  • Squarespace terhad kepada ciri-ciri yang terdapat di dalam platform proprietari mereka.
  • Integrasi terhad kepada beberapa perkhidmatan dan alat tertentu.

  Lihat panduan kami mengenai WordPress vs Squarespace untuk perbandingan yang lebih terperinci.

  Harga

  Squarespace mempunyai rancangan harga berbeza untuk laman web dan kedai dalam talian.

  Harga untuk rancangan laman web Peribadi mereka bermula pada $ 16 / bulan, atau $ 12 / bulan jika anda membayar tahun sebelumnya. Untuk rancangan Perniagaan, harga bermula pada $ 26 / bulan, atau $ 18 / bulan yang ditagih setiap tahun.

  Manakala harga untuk kedai dalam talian bermula dari $ 26 / bulan dan hingga $ 40 / bulan.

  Selalunya pengguna akhirnya beralih dari Squarespace ke WordPress untuk meminimumkan perbelanjaan mereka dan menambahkan lebih banyak ciri di laman web mereka.

  9. Wix

  Wix Platform Blogging dan Pembangun Laman Web Terbaik

  Wix adalah platform yang dihoskan untuk membina laman web. Ia menawarkan penyelesaian untuk perniagaan kecil untuk membina laman web menggunakan alat seret dan lepas. Anda juga dapat menambahkan blog ke laman web anda dengan menambahkan aplikasi Wix Blog.

  Wix.com ditubuhkan pada tahun 2006 sebagai platform di mana sesiapa sahaja boleh membuat laman web mereka yang menakjubkan tanpa memerlukan kemahiran pengekodan. Kini mempunyai lebih daripada 110 juta pengguna di seluruh dunia.

  Kelebihan

  • Anda boleh menyesuaikan laman web anda menggunakan puluhan templat dan aplikasi pihak ketiga.
  • Bina laman web anda dengan alat seret dan lepas yang mudah; tidak memerlukan kemahiran pengekodan.
  • Persediaan cepat dan mudah.

  Keburukan

  • Akaun percuma terhad dan menunjukkan penjenamaan dan iklan Wix di laman web anda.
  • Aplikasi pihak ketiga percuma adalah terhad.
  • Sebaik sahaja anda memilih templat, anda tidak boleh mengubahnya.
  • Ciri e-dagang terhad untuk rancangan berbayar, dan bahkan ciri tersebut terhad.
  • Ciri blog tidak sepadan dengan platform lain dalam senarai.

  Lihat artikel kami mengenai Wix vs WordPress untuk perbandingan terperinci mengenai kedua-dua platform tersebut.

  Harga

  Pembina laman web asas Wix adalah percuma. Dengan akaun Wix percuma, anda akan mendapat subdomain Wix yang kelihatan seperti ini: https://username.wixsite.com/example.

  Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan domain khusus dengan harga $ 4,50 / bulan. Pelan premium mereka bermula dari $ 8.50 / bulan dan meningkat hingga $ 24.50 / bulan.

  10. Hantu

  Platform Blogging Ghost Simple

  Ghost adalah platform blog minimalis dengan ciri-ciri yang sepenuhnya tertumpu pada menulis catatan blog. Bermula pada tahun 2013, Ghost tersedia sebagai platform yang dihoskan dan sebagai perisian yang boleh anda pasang / hos sendiri. Kami akan melihat kedua-dua pilihan.

  Kelebihan

  • Tumpuan pada blog dan penulisan.
  • Antara muka pengguna yang bersih, bebas kekacauan, dan intuitif.
  • Ditulis dalam JavaScript, jadi sangat pantas.
  • Tidak diperlukan persediaan untuk versi yang dihoskan.

  Keburukan

  • Tidak mudah disesuaikan dengan aplikasi.
  • Antara muka pengguna yang dipermudahkan bermaksud pilihan sangat terhad.
  • Tema tidak cukup untuk mengubah penampilan laman web anda.
  • Penyediaan yang rumit jika anda memasangnya sendiri.

  Lihat perbandingan WordPress vs Ghost kami untuk maklumat lebih lanjut mengenai topik ini.

  Harga

  Versi yang dihoskan sendiri memerlukan domain khusus (kira-kira $ 14,99 / tahun) dan hosting web (bermula dari sekitar $ 7,99 / bulan).

  Harga untuk versi yang dihoskan bermula pada $ 29 / bulan untuk 2 pengguna kakitangan dengan had paparan halaman 100k. Kecuali anda membeli domain khusus dari pendaftar domain pihak ketiga, blog anda akan menjadi subdomain Ghost yang diakhiri dengan ghost.io.

  Pilihan Kami untuk Platform Blogging Terbaik

  Kami percaya bahawa WordPress.org mengatasi semua laman blog lain. Ia kuat, mudah digunakan, berpatutan, dan paling fleksibel dari semua platform blog yang ada. Inilah semua sebab mengapa anda harus menggunakan WordPress.

  Untuk membantu anda memulakan laman WordPress anda sendiri, kami telah membuat panduan lengkap mengenai cara memulakan blog dalam 7 Langkah Mudah.

  Sekiranya anda memerlukan pertolongan, pasukan pakar WPBeginner bahkan dapat membantu menyiapkan blog anda secara percuma. Ketahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami.

  Sekiranya anda mencari alternatif WordPress, maka pilihan kedua kami untuk platform blog terbaik adalah Pembina laman web Constant Contact.

  Seretan kuasa A.I percuma mereka & drop pembangun laman web menjadikannya mudah untuk membina apa sahaja jenis laman web dari blog ke laman web perniagaan ke kedai dalam talian.

  Kami harap artikel ini membantu anda memilih platform blog terbaik untuk blog anda yang seterusnya. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai 27 petua terbukti untuk meningkatkan trafik blog anda.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map