Cara Memperbaiki Masalah Imej Biasa di WordPress

WordPress dilengkapi dengan beberapa alat yang cukup kemas untuk mengurus dan menyunting gambar. Anda boleh memuat naik gambar dengan mudah, menyelaraskannya, dan bahkan mengeditnya di dalam WordPress.


Sebilangan besar pemula tidak mengetahui ciri penyuntingan gambar WordPress ini. Pengguna memerlukan beberapa saat untuk mengetahui sebahagian daripadanya sementara ciri-ciri lain sama sekali tidak disedari.

Sekiranya anda pernah mempunyai pertanyaan mengenai gambar WordPress, maka anda bernasib baik. Dalam artikel ini, kami akan membahas masalah gambar yang paling biasa di WordPress dan cara memperbaikinya.

Memperbaiki masalah imej biasa di WordPress

Oleh kerana ini adalah artikel terperinci, berikut adalah senarai masalah berkaitan gambar yang akan kita bahas dalam artikel ini.

  Mari mulakan dengan yang paling jelas.

  1. Cara Memuat naik gambar di WordPress?

  WordPress menjadikannya sangat mudah untuk memuat naik gambar ke catatan, halaman, dan kawasan bukan kandungan anda seperti bar sisi.

  Untuk memuat naik gambar dalam catatan dan halaman WordPress, anda hanya perlu menambahkan blok gambar ke penyunting kandungan.

  Menambah blok gambar ke pos atau halaman WordPress

  Anda juga dapat menambahkan blok gambar dengan hanya mengetik / gambar di blok perenggan. Editor akan mula menunjukkan blok yang boleh anda masukkan sebaik sahaja anda mula menaip.

  Menambah blok gambar

  WordPress kini akan menambahkan blok gambar ke editor. Anda perlu mengklik butang ‘Upload’ untuk memilih dan memuat naik gambar dari komputer anda.

  Pilih dan muat naik gambar

  Anda juga boleh memilih gambar yang dimuat naik sebelumnya dari pustaka media anda.

  Setelah memuat naik gambar, anda akan melihat pratonton langsung gambar tersebut di penyunting kandungan.

  Pratonton gambar

  Anda akan melihat sekumpulan tetapan gambar di panel kanan. Dari sana anda dapat memberikan teks alt gambar, pilih ukuran gambar, dan gaya gambar.

  2. Cara Menyelaraskan Imej ke Kiri atau Kanan di WordPress?

  WordPress menjadikannya lebih mudah untuk menyelaraskan gambar ke kiri, kanan, atau tengah. Cukup pilih gambar dengan mengklik padanya, dan kemudian klik pada butang penjajaran dari bar alat blok.

  Pilihan penjajaran gambar

  Anda mungkin menyedari bagaimana beberapa blog popular menggunakan gambar dengan teks yang melilitnya. Ini dilakukan dengan menggunakan ciri penjajaran.

  Gambar diselaraskan ke kiri dengan teks di sebelah kanan

  Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan ‘Media & Blok teks dan bukannya blok gambar. Blok ini dibuat khusus untuk menambahkan gambar di sebelah teks.

  Blok media dan teks

  Anda kemudian boleh memuat naik gambar dan teks bersebelahan. Anda juga boleh menggunakan bar alat blok untuk mengubah gambar atau sisi teks.

  Gambar di sebelah teks di WordPress

  3. Cara Menambah Kapsyen di bawah Gambar?

  WordPress membolehkan anda menambahkan kapsyen untuk gambar dengan mudah. Setelah memuat naik gambar, anda akan melihat pilihan untuk menambahkan kapsyen tepat di bawah pratonton gambar.

  Tulis kapsyen untuk gambar di WordPress

  Begitu juga, anda juga boleh menambah kapsyen ke galeri gambar di WordPress. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan kapsyen pada gambar di WordPress.

  4. Cara Memaparkan Foto dalam Lajur dan Baris?

  Selalunya pengguna bertanya kepada kami bagaimana memaparkan foto dalam lajur dan baris dengan kemas.

  Katakan anda mahu berkongsi foto pesta ulang tahun atau gambar percutian. Anda boleh menambahkannya satu demi satu ke dalam siaran, tetapi ini akan kelihatan seperti senarai gambar yang panjang.

  Cara yang lebih baik untuk mengelompokkan foto anda adalah dengan membuat galeri gambar.

  WordPress dilengkapi dengan blok galeri terbina dalam yang membolehkan anda dengan mudah menambahkan gambar dalam baris dan lajur dengan pratonton lakaran kecil.

  Cukup tambahkan blok galeri ke editor siaran dan pilih gambar yang ingin anda muat naik.

  Menambah galeri di WordPress

  Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai cara membuat galeri gambar di WordPress.

  5. Buat Galeri Gambar Responsif Cantik di WordPress

  Galeri Envira

  Anda akan melihat bahawa galeri gambar WordPress lalai tidak mempunyai beberapa ciri. Sebagai contoh, mereka juga tidak begitu senang dijelajahi.

  Sekiranya anda sering memuat naik gambar dan gambar ke laman WordPress anda, maka anda memerlukan plugin galeri foto WordPress yang betul.

  Kami mengesyorkan menggunakan Galeri Envira. Ia membolehkan anda membuat galeri gambar yang cantik dan mudah alih sepenuhnya dengan mudah di laman WordPress anda.

  Bahagian terbaiknya ialah ia menambahkan fungsi tambahan seperti album, templat galeri, perkongsian sosial, tayangan slaid, tanda air, penomboran, perlindungan kata laluan, penandaan, paparan skrin penuh, dan banyak lagi.

  6. Cara Memperbaiki Thumbnail Post / Gambar Yang Hilang?

  Sebilangan besar tema WordPress membolehkan anda memaparkan gambar unggulan dengan jelas dengan artikel anda. Berikut adalah cara menetapkan gambar pilihan di WordPress untuk mengelakkan gambar kecil hilang.

  Menetapkan gambar pilihan untuk catatan WordPress

  Sekarang, anda boleh mengklik ‘Tetapkan Imej Pilihan’ untuk memuat naik gambar kecil siaran anda. Selepas memuat naik gambar, anda akan dapat melihat lakaran kecil siaran anda di kotak meta gambar pilihan seperti ini:

  Pratonton gambar pilihan dalam penyunting pos

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan gambar atau gambar kecil yang dipaparkan di WordPress.

  7. Cara Menambah Imej Sampul dalam Catatan dan Halaman WordPress

  Gambar sampul adalah gambar lebar atau lebar yang boleh digunakan sebagai pemisah antara bahagian artikel yang berlainan atau halaman penjualan yang panjang.

  Mereka sangat menarik dan membantu pengguna mengimbas halaman dengan mudah tanpa merasa terbeban dengan terlalu banyak teks.

  Untuk menambahkan gambar sampul, anda hanya perlu menambahkan blok ‘Cover’ ke editor kandungan.

  Menambah blok penutup ke editor pos WordPress

  Seterusnya, anda perlu memuat naik gambar yang ingin anda gunakan dari komputer anda atau memilihnya dari pustaka media. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan gambar, anda juga boleh memilih latar belakang warna sebagai penutup.

  Petua: Sebaiknya gunakan gambar besar untuk hasil yang lebih baik.

  Anda sekarang akan melihat pratonton hati gambar sampul anda di editor. Anda boleh mengubah pilihan paparan gambar penutup dari bar alat blok atau menggunakan tetapan di sebelah kanan.

  Pratonton gambar sampul

  Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai perbezaan antara gambar sampul vs gambar unggulan di WordPress dan cara menggunakannya dengan berkesan.

  8. Cara Memperbaiki Imej Pilihan yang Muncul Dua Kali?

  Memasukkan gambar yang dipaparkan di dalam kandungan adalah kesalahan biasa yang dilakukan oleh pemula.

  Sebaik sahaja anda menetapkan gambar pilihan, anda tidak perlu memasukkannya ke dalam editor catatan bersama dengan kandungan siaran anda.

  Dengan berbuat demikian, gambar pilihan anda akan muncul dua kali. Sekali sebagai gambar pilihan, dan sekali sebagai gambar di dalam pos.

  Gambar pilihan muncul dua kali

  Anda boleh menambahkan gambar lain dalam catatan anda, tetapi gambar pilihan anda masuk ke dalam kotak gambar pilihan.

  Untuk keterangan lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara memperbaiki gambar unggulan yang muncul dua kali dalam catatan WordPress.

  9. Gambar terlalu besar? Cara Memangkas Imej di WordPress?

  Semasa anda memuat naik gambar dari telefon atau kamera anda biasanya terlalu besar.

  WordPress secara automatik membuat ukuran gambar kecil, sederhana dan besar untuk muat naik asal anda. Tetapi kadang-kadang anda mungkin perlu memotong gambar dengan ukuran yang berbeza.

  WordPress bukan Photoshop, tetapi dilengkapi dengan beberapa ciri penyuntingan gambar asas seperti skala, pangkas, flip dan putar gambar.

  Pergi ke Media »Tambah Baru dan muat naik gambar anda. Setelah memuat naik gambar, anda akan melihat pautan Edit di sebelah gambar yang dimuat naik.

  Mengkliknya akan membuka skrin Edit Media di mana anda akan melihat butang Edit Gambar tepat di bawah gambar. Ini akan membuka penyunting gambar WordPress.

  Mengedit gambar di WordPress

  Dari sini anda boleh mengklik butang ‘Edit Gambar’ di bawah pratonton gambar. Ini akan membuka skrin penyuntingan gambar.

  Pada skrin penyunting gambar, anda akan melihat butang untuk melakukan beberapa tugas penyuntingan gambar asas seperti memotong, memutar, mengubah ukuran, dll..

  Ciri penyuntingan gambar WordPress

  Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai cara memotong, memutar, membuat skala dan membalikkan gambar di WordPress.

  10. Cara Menambah Imej Header di WordPress?

  Gambar header di WordPress adalah ciri tema. Banyak tema percuma dan premium WordPress disertakan dengan sokongan untuk gambar tajuk.

  Anda boleh memuat naik gambar header tersuai anda sendiri dari Rupa »Sesuaikan halaman.

  Pilihan tajuk

  Oleh kerana ia adalah ciri tema, banyak tema WordPress dilengkapi dengan pilihan tajuk mereka sendiri. Sebilangannya membolehkan anda menetapkan gambar tajuk di seluruh laman web, sementara yang lain membenarkan anda hanya menetapkan gambar tajuk untuk halaman utama.

  11. Cara Menambah Imej Latar Belakang di WordPress?

  Sama seperti gambar tajuk khas, gambar latar khusus juga merupakan ciri tema WordPress. Banyak tema WordPress dilengkapi dengan sokongan untuk gambar latar belakang tersuai.

  Lawati Rupa »Sesuaikan untuk melancarkan penyesuai tema. Sekiranya anda dapat melihat pilihan Gambar Latar, tema anda mempunyai sokongan untuk latar belakang tersuai.

  Latar belakang tersuai

  Ini adalah ciri tema yang mengapa ia berbeza dari satu tema ke tema yang lain. Bergantung pada tema anda, anda akan melihat pelbagai pilihan untuk menggayakan gambar latar anda.

  Sekiranya tema anda tidak menyokong gambar latar, anda masih boleh menggunakan pemalam untuk menambahkan gambar latar penuh ke laman web anda.

  12. Bagaimana Mencari Imej Percuma untuk Catatan Blog WordPress Anda?

  Mencari gambar untuk catatan blog

  Imej boleh menjadikan artikel anda menonjol. Walau bagaimanapun, anda mesti menghormati hak cipta orang lain dan cuba mencari gambar yang anda dibenarkan untuk digunakan secara sah.

  Kami sering ditanya oleh pembaca kami mengenai cara mencari gambar bebas royalti terbaik untuk digunakan dalam catatan mereka?

  Terdapat banyak laman web di mana anda dapat mencari gambar percuma untuk digunakan. Walau bagaimanapun, anda akan segera menyedari bahawa gambar di laman web tersebut kelihatan terlalu banyak dan generik.

  Lihat senarai sumber terbaik kami untuk domain awam percuma dan gambar berlesen CC0 di internet.

  13. Cara Menandai Imej di WordPress?

  Sekiranya anda menjalankan blog fotografi, maka anda akan menyedari bahawa WordPress tidak membenarkan anda menyusun gambar dan gambar.

  Bukankah lebih baik jika anda dapat menambahkan tag pada gambar anda, sehingga anda dan pengguna anda dapat melihatnya dengan mudah?

  Nasib baik, ada beberapa pemalam yang hebat yang membolehkan anda melakukannya.

  Untuk blog yang berkaitan dengan fotografi, pilihan terbaik adalah menggunakan Envira Gallery yang dilengkapi dengan add-on untuk menambahkan tag.

  Galeri Envira membolehkan anda membuat galeri foto yang cantik dan mudah alih di WordPress. Dengan menggunakan tag, pengguna anda dapat menapis dan menyusun foto dengan mudah tanpa memuat semula halaman.

  Ciri tag Envira Gallery

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai cara menambahkan kategori dan tag ke perpustakaan media WordPress.

  14. Cara Mengimport Imej Luaran di WordPress?

  Soalan ini sering muncul ketika anda memindahkan laman web anda ke WordPress. Beberapa gambar di laman web anda mungkin masih menunjuk ke lokasi lama.

  Pengguna khas yang mengimport blog dari Blogger, Squarespace, atau WordPress.com mungkin menghadapi masalah ini.

  Walaupun gambar di laman web anda mungkin muncul dengan betul, gambar masih dimuat dari sumber luaran. Untuk menyelesaikan masalah ini, yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Auto Upload Images.

  Tetapan gambar muat naik secara automatik

  Pemalam akan memeriksa gambar luaran setelah anda mengemas kini atau menyimpan sebarang catatan atau halaman. Anda boleh melakukannya secara manual untuk setiap siaran atau halaman atau anda dapat mengedit secara besar-besaran semua catatan dan cukup klik butang kemas kini.

  Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara mengimport gambar luaran di WordPress.

  15. Cara Memerlukan Imej Pilihan untuk Catatan di WordPress?

  Semasa menjalankan laman web berbilang pengarang di WordPress, sebilangan pengarang anda mungkin tidak biasa dengan fungsi gambar yang dipaparkan.

  Dalam kes ini, anda mungkin ingin mengingatkan diri sendiri atau pengguna anda untuk memuat naik gambar pilihan setiap kali mereka menghantar catatan di WordPress.

  Anda boleh melakukannya dengan memasang dan mengaktifkan plugin Require Featured Image.

  Setelah diaktifkan, pemalam akan memaparkan kotak pemberitahuan di kawasan pengeditan pos, memberitahu pengguna bahawa siaran ini memerlukan gambar yang ditampilkan.

  Memerlukan gambar yang dipaparkan

  Anda dan pengguna anda akan dapat menyimpan catatan sebagai draf, tetapi anda tidak dapat menerbitkan siaran sehingga anda menambahkan gambar yang ditampilkan.

  Lihat artikel kami mengenai cara memerlukan gambar unggulan untuk catatan di WordPress untuk lebih banyak arahan.

  16. Cara Menetapkan Gambar Pilihan Lalai di WordPress?

  Mencari gambar unggulan yang sesuai untuk setiap catatan atau artikel adalah tugas yang sukar. Kadang-kadang anda mungkin tidak mahu menambahkan gambar pilihan ke siaran, tetapi tema anda mungkin kelihatan janggal tanpa gambar yang dipaparkan.

  Di sinilah gambar pilihan lalai boleh berguna. Gambar pilihan lalai digunakan apabila artikel tidak mempunyai gambar pilihan sendiri.

  Anda boleh menetapkan gambar pilihan lalai dengan menggunakan pemalam gambar pilihan lalai.

  Gambar pilihan lalai

  Kami harap artikel ini membantu anda menyelesaikan beberapa masalah gambar yang paling biasa di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai ralat WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map