Cara Memperoleh Sijil SSL Percuma untuk Laman Web WordPress Anda (Panduan Pemula)

Tahukah anda bahawa Google menunjukkan semua laman web bukan SSL sebagai “Tidak Selamat”. Ini bermaksud bahawa jika anda tidak menggunakan sijil SSL di laman web anda, anda akan kehilangan kepercayaan pelanggan.


Kerana sijil SSL membantu melindungi data laman web anda, sebenarnya adalah syarat untuk menerima pembayaran secara dalam talian.

Biasanya, sijil SSL berbayar agak mahal. Sekiranya anda baru memulakan blog atau membuat laman web perniagaan DIY, anda mungkin mahu mengekalkan kos yang rendah.

Nasib baik, terdapat banyak cara untuk mendapatkan sijil SSL percuma untuk mengurangkan kos laman web anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mendapatkan sijil SSL percuma untuk laman web WordPress anda dan menyediakannya sendiri.

Mendapatkan sijil SSL percuma untuk laman WordPress anda

Kami juga akan merangkumi topik berikut:

 • Apa itu Sijil SSL?
 • Mengapa Anda memerlukan sijil SSL untuk Laman WordPress Anda
 • Bagaimana sijil SSL berfungsi untuk menjaga keselamatan maklumat
 • Berapa kos sijil SSL
 • Bagaimana anda boleh mendapatkan sijil SSL percuma
 • Cara Memasang sijil SSL percuma di WordPress

Sedia? Mari kita mulakan.

Apa itu SSL?

SSL bermaksud Secure Sockets Layer. Ini adalah protokol internet untuk menjamin pemindahan data antara penyemak imbas pengguna dan laman web yang mereka kunjungi.

Setiap pengguna internet memindahkan maklumat ketika mereka melayari laman web. Maklumat ini selalunya sensitif seperti butiran pembayaran, maklumat kad kredit, atau bukti masuk.

Menggunakan protokol HTTP biasa bermaksud maklumat ini dapat dirampas oleh penggodam. Di sinilah SSL atau HTTPS masuk.

Laman web memerlukan sijil SSL yang dikeluarkan oleh salah satu pihak berkuasa pengeluaran sijil yang diiktiraf. Sijil ini disahkan dan diserlahkan di bar alamat penyemak imbas pengguna dengan tanda gembok dan HTTPS dan bukannya HTTP.

Bar alamat yang menunjukkan ikon gembok selamat SSL dengan HTTP

Adakah saya Memerlukan Sijil SSL untuk Laman Web WordPress Saya?

SSL / HTTPS disyorkan untuk semua laman web di internet. Walau bagaimanapun, sangat diperlukan untuk semua laman web yang mengumpulkan maklumat pengguna seperti maklumat masuk, maklumat pembayaran, kad kredit dan banyak lagi.

Sekiranya anda menjalankan kedai e-dagang, laman web keahlian, atau memerlukan pengguna untuk log masuk, anda perlu segera mendapatkan sijil SSL.

Sebilangan besar perkhidmatan pembayaran dalam talian memerlukan laman web anda menggunakan SSL / HTTP sebelum anda dapat menerima pembayaran.

Selain keselamatan, sijil SSL juga memberikan kesan positif terhadap jenama anda di kalangan pengguna anda. Google juga mengesyorkan untuk menggunakan SSL, dan penyelidikan menunjukkan bahawa laman web berkemampuan SSL sedikit lebih tinggi dalam hasil carian.

Akhir sekali, jika laman web anda tidak menggunakan sijil SSL, maka Google Chrome akan menunjukkan kepada pengguna bahawa laman web anda tidak selamat.

Label tidak selamat ditunjukkan dalam penyemak imbas web Google Chrome

Ikon ini mempengaruhi imej jenama anda dan kepercayaan pengguna di laman web anda.

Bagaimana Sijil SSL Berfungsi?

Setelah kami menjelaskan apa itu SSL dan mengapa itu penting, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana sebenarnya sijil SSL berfungsi?

SSL melindungi maklumat dengan mengenkripsi pemindahan data antara penyemak imbas pengguna dan laman web.

Apabila pengguna mengunjungi laman web SSL / HTTP, penyemak imbas mereka terlebih dahulu mengesahkan sama ada sijil SSL laman web itu sah.

Sekiranya semuanya selesai, penyemak imbas menggunakan kunci awam laman web untuk menyulitkan data. Data ini kemudian dihantar kembali ke pelayan (laman web) yang dimaksudkan di mana ia didekripsi dengan menggunakan kunci awam dan kunci peribadi rahsia.

Bagaimana SSL berfungsi untuk melindungi pemindahan data

Berapa Kos Sijil SSL?

Kos Sijil SSL berbeza dari satu pihak berkuasa sijil dengan yang lain. Harga mereka boleh antara $ 50-200 / tahun. Beberapa pembekal menawarkan perkhidmatan tambahan dengan sijil mereka yang juga boleh mempengaruhi kos sijil SSL anda.

Sekiranya anda akan membeli sijil SSL, maka kami mengesyorkan menggunakan Domain.com. Mereka adalah salah satu perkhidmatan pendaftaran nama domain terbesar di dunia, dan mereka menawarkan tawaran terbaik untuk sijil SSL.

Mereka menawarkan rancangan sijil SSL sederhana bermula dari $ 35,99 / tahun, dan ia dilengkapi dengan jaminan keselamatan $ 10,000 bersama dengan meterai laman TrustLogo. Setelah membeli sijil SSL, anda boleh meminta penyedia hosting anda memasangnya untuk anda.

Tetapi sebelum anda melakukannya, anda harus memeriksa untuk mengetahui sama ada anda boleh mendapatkan sijil SSL secara percuma.

Bagaimana saya boleh mendapatkan sijil SSL secara percuma?

Sebilangan besar pemilik laman web enggan menggunakan SSL kerana kos tambahan. Ini menyebabkan banyak laman web kecil terdedah kepada pencurian data dan maklumat.

Projek bukan untung bernama Let’s Encrypt memutuskan untuk memperbaikinya dengan menubuhkan pihak berkuasa sijil percuma.

Tujuan pihak berkuasa perakuan ini adalah untuk memudahkan pemilik laman web mendapatkan sijil SSL percuma. Internet menjadi tempat yang lebih selamat sekiranya semakin banyak laman web mula menggunakan SSL.

Oleh kerana kepentingan projek ini, dengan cepat mendapat sokongan syarikat-syarikat besar seperti Google, Facebook, Shopify, WordPress.com dan banyak lagi.

Cabarannya ialah memasang sijil SSL percuma oleh Let’s Encrypt untuk pengguna pemula agak sukar kerana memerlukan pengetahuan pengekodan dan pengetahuan sistem pelayan.

Syukurlah, semua syarikat hosting WordPress terbaik kini menawarkan sijil SSL percuma dengan semua rancangan hosting mereka (ada yang menggunakan Let’s Encrypt).

Memilih salah satu penyedia ini akan menjimatkan anda daripada kesulitan memasang sijil SSL percuma anda sendiri.

Berikut adalah syarikat hosting WordPress teratas yang menawarkan sijil SSL percuma dengan rancangan hosting mereka.

 • Bluehost
 • Tapak Tapak
 • HostGator
 • WPEngine
 • Dreamhost
 • Hosting InMotion
 • GreenGeeks
 • iPage
 • Web Cecair

Sekiranya anda sudah menggunakan salah satu syarikat ini, maka anda boleh menghidupkan sijil SSL percuma anda dari papan pemuka hosting anda. Cukup log masuk ke papan pemuka cPanel akaun hosting anda dan tatal ke bawah ke bahagian ‘Keselamatan’.

Dayakan sijil SSL percuma dari cPanel

Pengguna Bluehost akan mendapat pilihan SSL percuma dengan melayari laman My Sites »Urus Laman. Dari sini, anda boleh beralih ke tab keselamatan dan menghidupkan sijil SSL percuma untuk laman web anda.

SSL percuma Bluehost

Bergantung pada syarikat hosting anda, panel kawalan hosting web anda mungkin kelihatan berbeza daripada tangkapan skrin di atas. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari pilihan SSL percuma, maka anda boleh meminta penyedia hosting anda mengaktifkannya untuk anda.

Sekiranya syarikat hosting web anda tidak menawarkan SSL percuma, maka anda boleh mengikuti panduan kami dengan mudah untuk menukar hosting anda dan memindahkan laman web anda ke salah satu syarikat di atas.

Memasang Sijil SSL Percuma dan Menyiapkan WordPress

Setelah anda mengaktifkan Sijil SSL percuma anda, anda perlu menyediakan WordPress untuk mula menggunakan HTTPS dan bukannya HTTP di semua URL anda.

Cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan memasang dan mengaktifkan plugin SSL Really Simple di laman web anda. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah pengaktifan, pemalam akan memeriksa untuk melihat apakah sijil SSL anda diaktifkan. Selepas itu, ia akan mengaktifkan HTTP ke pengalihan HTTPS dan mengubah tetapan laman web anda untuk mula menggunakan SSL / HTTP.

SSL didayakan di WordPress

Untuk menjadikan laman web anda selamat sepenuhnya, anda perlu memastikan bahawa URL laman web anda dimuat menggunakan protokol HTTPS. Plugin SSL yang Sangat Mudah melakukannya secara automatik dengan memperbaiki URL ketika halaman dimuat.

Walaupun satu URL masih dimuat menggunakan protokol HTTP yang tidak selamat, penyemak imbas akan menganggap keseluruhan laman web anda tidak selamat sepenuhnya.

Sambungan tidak selamat sepenuhnya

Untuk memperbaiki URL ini, anda perlu menggunakan alat pemeriksaan penyemak imbas anda untuk mencarinya dan kemudian menggantinya dengan URL HTTP yang betul. Untuk lebih lanjut mengenai ini, lihat tutorial kami mengenai cara memperbaiki ralat kandungan campuran di WordPress.

Really Simple SSL Plugin menjadikannya sangat mudah untuk menyediakan sijil SSL percuma di WordPress. Itulah sebabnya kami mengesyorkannya untuk semua pemula.

Walau bagaimanapun, ia menangkap URL yang tidak selamat semasa halaman dimuat, yang sedikit meningkatkan masa muat halaman anda. Inilah sebabnya mengapa pengguna maju yang mementingkan kelajuan WordPress menggunakan kaedah manual untuk menyediakan sijil SSL percuma mereka.

Kami telah membuat arahan langkah demi langkah terperinci untuk membantu anda menukar WordPress dengan betul dari HTTP ke HTTPS (yang menunjukkan kaedah manual dan kaedah pemalam).

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara mendapatkan sijil SSL percuma untuk laman WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara membuat alamat e-mel perniagaan percuma untuk laman WordPress anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me