Cara Menambah dan Menggunakan Widget di WordPress

Pengguna pemula sering bertanya kepada kami apa itu widget dan bagaimana menggunakan widget di WordPress. Widget membolehkan anda menambahkan fungsi dan ciri yang berbeza pada bar sisi WordPress anda tanpa menulis sebarang kod. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambah dan menggunakan Widget di WordPress bersama dengan berkongsi contoh Widget.


Cara Menambah dan Menggunakan Widget di WordPress

Apa itu Widget? Mengapa Anda Perlu Menggunakan Widget di WordPress?

Widget adalah sekumpulan kecil fungsi khusus yang boleh anda letakkan di bar sisi WordPress anda (juga dikenali sebagai kawasan siap widget). Bagi pemula, ini adalah cara mudah untuk menambahkan perkara seperti galeri, petikan, catatan popular, kotak seperti facebook, dan item dinamik lain di laman WordPress mereka.

Widget boleh didapati di Rupa »Widget halaman di kawasan pentadbir WordPress anda.

Skrin widget di laman WordPress

Anda akan melihat widget yang boleh anda tambahkan di bawah senarai widget yang tersedia.

Di sebelah kanan anda, anda akan menemui kawasan yang ditentukan di laman WordPress anda di mana anda boleh meletakkan widget ini. Kawasan yang ditentukan ini ditentukan oleh tema WordPress anda. Mereka dipanggil bar sisi atau kawasan siap widget.

Sekiranya anda tidak melihat widget tertentu yang anda cari, kemungkinan widget tersebut dapat ditambahkan dengan pemalam (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Menambah Widget ke Sidebar di WordPress

Terdapat banyak cara untuk menambahkan widget ke bar sisi yang terdapat dalam tema WordPress anda. Yang paling mudah adalah dengan hanya menyeret dan melepaskannya ke bar sisi anda.

Animasi menunjukkan cara menyeret dan melepaskan Widget ke bar sisi di WordPress

Anda juga dapat mengklik judul widget dari daftar widget yang tersedia. WordPress akan menunjukkan senarai bar sisi di mana anda boleh menambahkan widget ini.

Cukup pilih bar sisi di mana anda ingin menambahkan widget, dan kemudian klik pada butang Tambah widget untuk menambahkannya.

Tambah butang widget

Terdapat juga mod kebolehaksesan untuk pengguna yang memerlukannya. Untuk mengaktifkan mod kebolehaksesan, anda perlu mengklik butang Pilihan Skrin di sudut kanan atas skrin.

Hidupkan mod kebolehaksesan untuk widget di WordPress

Ini akan memaparkan menu terbang turun dengan pautan untuk mengaktifkan mod aksesibilitas untuk layar widget. Mengkliknya akan mengubah antara muka pengguna pada skrin widget.

Setiap widget yang ada sekarang akan mempunyai butang ‘Tambah’ yang mudah. mengklik butang akan membawa anda ke skrin yang dapat diakses di mana anda boleh memilih bar sisi dengan mudah.

Widget yang boleh diakses di WordPress

Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan widget WordPress dalam mod kebolehaksesan.

Halaman widget bukan satu-satunya cara untuk menambahkan widget ke laman WordPress anda. Anda juga dapat menambahkan widget menggunakan pratonton langsung dengan mengunjungi Rupa »Sesuaikan.

Animasi menambahkan widget dengan penyesuai di WordPress

Penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua kawasan dan bar sisi siap widget anda akan muncul di penyesuai. Inilah sebabnya mengapa kami mengesyorkan menggunakan Rupa »Widget skrin untuk menambah widget di WordPress.

Cara Menghilangkan Widget di WordPress?

Mengeluarkan widget di WordPress semudah menambahkannya. Lawati Rupa »Widget halaman.

Cari widget yang ingin anda alih keluar di bar sisi anda dan klik pada tajuk widget untuk mengembangkannya.

Mengeluarkan widget dengan menghapusnya dari bar sisi WordPress anda

Di bawah tetapan widget, anda akan menemui pautan untuk menghapus widget. Menghapus widget akan menghapusnya dari bar sisi anda dan juga akan menghapus tetapan widget seperti tajuk atau pilihan yang anda pilih.

Beberapa widget terlalu mudah dan tidak mempunyai banyak pilihan dalam tetapannya sementara yang lain mempunyai banyak pilihan dan tetapan. Sekiranya anda ingin membuang widget tanpa kehilangan tetapan, maka anda perlu menyeret dan melepaskannya ke bahagian widget yang tidak aktif.

Mengeluarkan widget tanpa menghapus tetapannya

Menghapus atau mengirim widget ke widget yang tidak aktif tidak menghapusnya dari senarai widget yang tersedia. Anda sentiasa dapat menambahkan widget dari senarai widget yang tersedia atau widget yang tidak aktif.

Apa Jenis Widget yang Ada untuk WordPress?

Pemasangan WordPress lalai dilengkapi dengan beberapa widget terbina dalam seperti catatan terkini, komen terkini, arkib, carian, dll.

Banyak tema dan pemalam WordPress dilengkapi dengan pemalamnya sendiri.

Contohnya, pemalam Galeri Envira membolehkan anda membuat galeri gambar yang indah dalam catatan dan halaman WordPress anda. Tetapi ia juga dilengkapi dengan widget Envira Gallery, yang dapat anda tambahkan ke bar sisi untuk memaparkan galeri gambar di WordPress.

Widget galeri Envira

Begitu juga, banyak tema dan plugin lain yang menambahkan widget, sehingga pengguna mereka dapat menambahkan barang ke sidebars WordPress mereka tanpa menulis kod atau html.

Terdapat ratusan plugin WordPress yang hanya menambah widget untuk anda gunakan di bar sisi anda. Lihat senarai 25 widget WordPress yang paling berguna untuk laman web anda.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan Dengan Widget WordPress?

Widget adalah alat yang sangat kuat dan fleksibel di WordPress. Pembangun WordPress telah menggunakannya dalam banyak cara yang inovatif.

Sebagai pemilik laman WordPress, anda boleh memanfaatkannya untuk menambahkan hampir semua perkara yang dapat dibayangkan ke laman WordPress anda. Mulakan dengan 12 trik bar sisi WordPress kami untuk mendapatkan hasil maksimum.

Sekiranya anda selesa dengan kod, maka anda mungkin ingin belajar bagaimana membuat widget WordPress anda sendiri.

Itu sahaja, kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara menambah dan menggunakan widget di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara memaparkan bar sisi yang berbeza untuk setiap pos dan halaman di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me