Cara Menambah Imej Latar Belakang di WordPress

Adakah anda ingin menambahkan gambar latar ke laman WordPress anda? Gambar latar boleh digunakan untuk menjadikan laman web anda kelihatan lebih menarik dan estetika menyenangkan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan gambar latar ke laman WordPress anda dengan mudah.


Cara menambah gambar latar di WordPress

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Kaedah 1. Tambahkan Gambar Latar Belakang Menggunakan Tetapan Tema WordPress Anda

Sebilangan besar tema WordPress percuma dan premium dilengkapi dengan sokongan latar belakang tersuai. Fungsi ini membolehkan anda menetapkan gambar latar ke laman WordPress anda dengan mudah.

Sekiranya tema anda menyokong ciri latar belakang tersuai, maka kami mengesyorkan menggunakan kaedah ini untuk menambahkan gambar latar ke laman WordPress anda. Namun, jika tema anda tidak menyokong ciri latar belakang tersuai, maka anda boleh menggunakan kaedah lain dalam artikel ini.

Pertama anda perlu melawat Rupa »Sesuaikan halaman di pentadbir WordPress anda. Ini akan melancarkan penyesuai tema WordPress di mana anda boleh mengubah tetapan tema yang berbeza sambil melihat pratonton langsung laman web anda.

Pilihan gambar latar dalam penyesuai tema WordPress

Seterusnya, anda perlu mengklik pilihan ‘Gambar latar’. Panel akan masuk dan menunjukkan pilihan untuk memuat naik atau memilih gambar latar untuk laman web anda.

Pilih gambar latar

Klik pada butang pilih gambar untuk meneruskan.

Ini akan memunculkan pop timbul pemuat naik media WordPress di mana anda boleh memuat naik gambar dari komputer anda. Anda juga boleh memilih gambar yang dimuat naik sebelumnya dari perpustakaan media.

Muat naik gambar latar

Seterusnya, anda perlu mengklik butang pilih gambar setelah memuat naik atau memilih gambar yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang.

Ini akan menutup pop timbul pengunggah media, dan anda akan melihat pratonton gambar yang anda pilih di penyesuai tema.

Tetapan gambar latar

Di bawah gambar, anda juga dapat melihat pilihan gambar latar. Di bawah pratetap, anda dapat memilih bagaimana anda mahu gambar latar ditampilkan: layar pengisian, layar pas, ulangan, atau ubahsuaian.

Anda juga boleh memilih kedudukan gambar latar dengan mengklik anak panah di bawah. Mengklik di tengah akan menjajarkan gambar ke tengah skrin.

Jangan lupa untuk mengklik ‘Simpan & Butang terbitkan di bahagian atas untuk menyimpan tetapan anda. Itu sahaja, anda berjaya menambahkan gambar latar ke laman WordPress anda.

Teruskan dan lawati laman web anda untuk melihatnya beraksi.

Kaedah 2. Tambahkan Imej Latar Belakang Tersuai di WordPress Menggunakan Plugin

Kaedah ini jauh lebih fleksibel. Ia berfungsi dengan tema WordPress dan membolehkan anda menetapkan beberapa gambar latar. Anda juga boleh menetapkan latar belakang yang berlainan untuk sebarang catatan, halaman, kategori, atau bahagian lain di laman WordPress anda.

Secara automatik menjadikan semua gambar latar anda menjadi skrin penuh dan responsif mudah alih. Ini bermaksud gambar latar anda akan mengubah saiznya secara automatik pada peranti yang lebih kecil.

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan pemalam Latar Belakang Pro Skrin Penuh. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Rupa »Imej BG Skrin Penuh halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Latar belakang skrin penuh

Anda akan diminta untuk menambahkan kunci lesen anda. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari e-mel yang anda terima setelah membeli pemalam atau dari akaun anda di laman web pemalam.

Seterusnya, anda perlu mengklik butang simpan tetapan untuk menyimpan perubahan anda. Anda sekarang sudah bersedia untuk mula menambahkan gambar latar ke laman WordPress anda.

Teruskan dan klik butang ‘Tambah Imej Baru’ di halaman tetapan pemalam. Ini akan membawa anda ke skrin muat naik gambar latar.

tambah gambar latar baru

Klik pada butang pilih gambar untuk memuat naik atau pilih gambar. Sebaik sahaja anda memilih gambar, anda akan dapat melihat pratonton langsung gambar di skrin.

Seterusnya, anda perlu memberikan nama untuk gambar ini. Nama ini akan digunakan secara dalaman, jadi anda boleh menggunakan apa sahaja di sini.

Akhirnya, anda perlu memilih di mana anda mahu gambar ini digunakan sebagai halaman latar. Latar Belakang Skrin Penuh Pro membolehkan anda menetapkan gambar sebagai latar belakang secara global, atau anda boleh memilih dari pelbagai bahagian laman web anda seperti kategori, arkib, halaman depan, halaman blog, dll..

Jangan lupa mengklik butang simpan gambar untuk menyimpan gambar latar anda.

Anda boleh menambah seberapa banyak gambar yang anda mahukan dengan melawati Rupa »Imej BG Skrin Penuh halaman.

Sekiranya anda menetapkan lebih daripada satu gambar untuk digunakan secara global, maka pemalam secara automatik akan mula memaparkan gambar latar sebagai tayangan slaid.

Anda boleh menyesuaikan masa yang diperlukan untuk memudar gambar dan masa selepas itu gambar latar baru mula pudar.

Latar belakang memudar dan memudarkan tetapan

Masa yang anda masukkan di sini adalah dalam milisaat. Sekiranya anda mahu gambar latar pudar setelah 20 saat, maka anda perlu memasukkan 20000.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan tetapan untuk menyimpan perubahan anda.

Menetapkan Imej Latar Belakang untuk Catatan Individu, Halaman, Kategori, dll

Latar Belakang Skrin Penuh Pro juga membolehkan anda menetapkan gambar latar untuk catatan tunggal, halaman, kategori, tag, dll.

Cukup edit post / halaman tempat anda ingin memaparkan gambar latar yang berbeza. Pada skrin edit siaran, anda akan melihat kotak ‘Gambar Latar Skrin Penuh’ yang baru di bawah editor siaran.

Menambah gambar latar untuk satu catatan atau halaman

Untuk menggunakan gambar latar untuk kategori tertentu, anda perlu melawat Rupa »Imej BG Skrin Penuh dan kemudian klik pada butang ‘Tambah Gambar Baru’.

Setelah memuat naik gambar anda, anda dapat memilih ‘Category’ sebagai konteks di mana anda ingin memaparkan gambar latar.

Tetapkan gambar latar untuk kategori tertentu

Sekarang masukkan ID kategori tertentu atau slug di mana anda mahu memaparkan gambar. Lihat panduan kami mengenai cara mencari ID kategori di WordPress.

Jangan lupa menyimpan gambar anda untuk menyimpan tetapan anda.

Kaedah 3. Tambahkan Imej Latar Belakang Tersuai Di Mana sahaja di WordPress Menggunakan CSS

Secara lalai, WordPress menambahkan beberapa kelas CSS ke elemen HTML yang berlainan di seluruh laman WordPress anda. Anda boleh dengan mudah menambahkan gambar latar belakang tersuai ke catatan individu, kategori, pengarang, dan halaman lain menggunakan kelas CSS yang dihasilkan oleh WordPress ini.

Contohnya, Sekiranya anda mempunyai kategori di laman web anda yang disebut TV, maka WordPress akan menambahkan kelas CSS ini secara automatik ke tag badan apabila seseorang melihat halaman kategori TV.

Anda boleh menggunakan alat periksa untuk melihat dengan tepat kelas CSS mana yang ditambahkan oleh WordPress ke tag badan.

Gunakan alat periksa untuk melihat kelas yang ditambahkan oleh WordPress

Anda boleh menggunakan kelas CSS kategori-tv atau kategori-4 untuk menggayakan halaman halaman ini dengan cara yang berbeza.

Mari tambahkan gambar latar belakang tersuai ke halaman arkib kategori. Anda perlu menambahkan CSS khusus ini ke tema anda.

body.category-tv {
latar belakang-gambar: url ("http://example.com/wp-content/uploads/2017/03/kamu-kembali-image.jpg");
latar belakang-kedudukan: pusat tengah;
latar belakang: penutup;
latar-ulangan: tidak-ulangan;
latar belakang-lampiran: tetap;
}

Jangan lupa ganti URL gambar latar dan kelas kategori dengan kategori anda sendiri.

Anda juga boleh menambahkan latar belakang tersuai pada catatan dan halaman individu. WordPress menambah kelas CSS dengan post atau ID halaman di body tag. Anda boleh menggunakan kod CSS yang sama cuma ganti .category-tv dengan kelas CSS yang khusus.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menambahkan gambar latar di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai trik kami yang sangat berguna untuk fail fungsi WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map