Cara Menambah Kapsyen ke Imej di WordPress

Adakah anda mahu menambahkan kapsyen pada gambar anda di WordPress? Kapsyen adalah keterangan teks ringkas yang boleh anda tambahkan pada gambar anda. Mereka biasanya digunakan untuk memberikan perincian tambahan mengenai gambar.


WordPress dilengkapi dengan keupayaan terbina dalam untuk menambahkan kapsyen dan metadata lain dengan mudah termasuk tajuk dan teks alternatif untuk setiap gambar.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan kapsyen pada gambar di WordPress dengan mudah.

Cara Menambah Kapsyen ke Imej di WordPress

Menambah Kapsyen pada Imej di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat naik gambar. Pada skrin edit siaran, klik ikon ‘Tambah Blok’ dan pilih blok ‘Gambar’.

Tambah Blok Imej di WordPress

Setelah mengkliknya, blok Imej akan ditambahkan ke kawasan pos anda.

Blok Imej Ditambah Di WordPress

Anda kini boleh mengklik butang muat naik untuk memilih dan memuat naik gambar dari komputer anda ke WordPress. Anda juga dapat memilih gambar yang diunggah sebelumnya dengan mengklik butang perpustakaan media.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai cara menambah dan menyelaraskan gambar di WordPress.

Sebaik sahaja anda menambahkan gambar, gambar akan muncul di dalam editor dengan kotak teks berlabel ‘Tulis kapsyen …’ di bawahnya.

Di situlah anda dapat menambahkan kapsyen untuk gambar anda.

Tambahkan Kapsyen ke Gambar dalam catatan WordPress

Setelah selesai, anda boleh menyimpan catatan anda dengan mengklik butang terbitkan atau kemas kini.

Itu sahaja. Tidak semudah itu?

Tambahkan Kapsyen pada Gambar Galeri Anda

Editor WordPress juga dilengkapi dengan blok Galeri yang membolehkan anda memuat naik banyak gambar dan memaparkannya dalam susunan grid dengan baris dan lajur.

Mari lihat cara menambahkan kapsyen pada gambar di blok galeri WordPress.

Untuk membuat galeri, pergi ke halaman anda atau hantar skrin edit. Kemudian klik ikon ‘Tambah Blok’ dan pilih blok ‘Galeri’ di tab Blok Biasa.

Tambah Blok Galeri di WordPress

Seterusnya, anda akan melihat blok Galeri ditambahkan ke kawasan halaman / catatan anda. Sekarang, anda boleh memuat naik gambar satu persatu dari komputer anda atau memilih gambar yang telah dimuat naik dari perpustakaan media anda.

Blok Galeri Ditambah ke Halaman WordPress

Sekiranya anda memuat naik gambar secara individu, maka anda boleh menambahkan kapsyen setelah memuat naik gambar masing-masing. Semasa gambar dimuat, cukup klik pada gambar dan medan ‘Write caption…’ akan muncul. Anda boleh menambah kapsyen dengan mengkliknya.

Tambahkan Kapsyen ke Gambar Galeri di WordPress

Sekiranya anda memilih gambar yang ditambahkan dari perpustakaan, anda boleh menambah kapsyen pada gambar anda dari bahagian metadata gambar di sebelah kanan. Sekiranya gambar sudah mempunyai kapsyen, maka anda tidak perlu menambahkannya lagi.

Pilih Imej untuk Membuat Galeri di WordPress

Menambah Kapsyen pada Imej di Perpustakaan Media WordPress

WordPress membolehkan anda memuat naik gambar terus ke perpustakaan media tanpa memasukkannya ke dalam pos atau halaman.

Di sini kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan kapsyen pada gambar semasa memuat naiknya terus ke Perpustakaan Media.

Pertama, anda perlu melawat Media »Tambah Baru halaman di kawasan pentadbir WordPress.

Tambahkan Media Baru ke WordPress

Dari sini, anda boleh memuat naik gambar dengan menyeret dan menjatuhkan atau dengan memilih satu dari komputer anda.

Setelah selesai, anda akan melihat gambar yang dimuat naik di bawah kotak Muat naik Media Baru. Anda perlu mengklik pautan ‘Edit’.

Edit Pilihan Gambar di Halaman Muat Naik Media WordPress

Seterusnya, ia akan membuka halaman media edit di tab baru. Anda mungkin menyedari bahawa skrin media edit kelihatan serupa dengan skrin edit pos. Itu kerana WordPress menganggap lampiran (contohnya gambar) sebagai jenis catatan lalai.

Ini membolehkannya menyimpan metadata gambar seperti tajuk, keterangan, dan kapsyen dalam pangkalan data WordPress.

Dari skrin ini, anda dapat mengedit tajuk gambar anda, menambahkan metadata gambar termasuk kapsyen, teks alternatif, dan keterangan.

Skrin Edit Posting Imej di WordPress

Setelah anda menambah maklumat yang diperlukan, anda boleh mengemas kini gambar anda. Metadata gambar ini kini akan disimpan di perpustakaan media anda.

Anda boleh menambahkan gambar ini pada seberapa banyak catatan yang anda suka tanpa perlu menambahkan kapsyen dan metadata lain lagi. Setiap kali anda menambahkan gambar ini ke siaran anda dari pustaka media, ia dilengkapi dengan metadata yang sudah disimpan.

Pilih Gambar untuk Ditambah dalam Catatan WordPress

Menambah Kapsyen ke Imej di WordPress dengan Old Classic Editor

Sekiranya anda masih menggunakan Editor Klasik lama di laman WordPress anda, ini adalah bagaimana anda akan menambahkan kapsyen pada gambar di WordPress.

Cukup klik pada butang Tambah Media di atas editor siaran untuk memuat naik gambar atau pilih satu dari pustaka media.

Tambah butang media dalam editor klasik lama

Setelah gambar dimuat, anda dapat memasukkan data meta seperti judul, teks alt, dan kapsyen gambar anda.

Menambah kapsyen pada gambar menggunakan Classic Editor

Klik pada butang ‘Masukkan ke dalam pos’ untuk menambahkan gambar ke siaran atau halaman anda.

Anda kini dapat melihat pratonton gambar di editor catatan anda dengan kapsyen. Anda boleh menyimpan perubahan dan melihat pratonton siaran untuk melihat bagaimana paparannya di laman langsung anda.

Pratonton gambar dengan kapsyen

Menambah Kapsyen ke Galeri Gambar di WordPress dengan Editor Klasik

Anda juga boleh menambahkan kapsyen pada gambar semasa membuat galeri menggunakan Classic Editor. Cukup muat naik dan pilih beberapa gambar dan kemudian klik pada pautan ‘Buat galeri’ dari lajur kiri.

Buat galeri dalam pemuat naik media

Selepas itu, anda perlu mengklik butang ‘Buat galeri baru’ di sudut kanan bawah pop timbul.

Buat galeri baru dengan gambar yang dipilih

Sekarang anda akan dapat menambahkan kapsyen tepat di bawah setiap gambar atau mengklik gambar untuk memuat tetapannya di lajur kanan dan kemudian menambahkan kapsyen.

Anda kini boleh mengklik butang Masukkan Galeri untuk menambah galeri ke dalam pos atau halaman WordPress anda.

Gambar galeri editor klasik dengan kapsyen

Kami harap artikel ini membantu anda menambahkan teks kapsyen pada gambar anda di WordPress. Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara menyelesaikan masalah imej biasa di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map