Cara Menambah Kategori dan Subkategori ke WordPress

WordPress dilengkapi dengan keupayaan untuk menyusun kandungan anda ke dalam kategori, tag, dan taksonomi. Salah satu perbezaan utama antara kategori dan teg ialah kategori boleh mempunyai subkategori atau kategori anak. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan kategori dan subkategori di WordPress dan bagaimana mendapatkan faedah SEO daripada kategori.


Memahami Kategori Ibu Bapa, Anak dan Saudara di WordPress

Kategori adalah alat yang hebat dan dapat digunakan bukan hanya untuk menyusun kandungan anda, tetapi juga untuk mengembangkan struktur laman web yang tepat yang bermakna dan semantik.

Sebelum melangkah ke hadapan, kami mengesyorkan anda membaca panduan kami mengenai kategori dan teg. Ini akan membantu anda memahami bagaimana kategori berbeza daripada tag, mengapa tidak boleh dikelirukan atau dicampuradukkan, dan terakhir cara menggunakan kategori dengan betul. Setelah anda membacanya, kembali ke sini dan kami akan meneruskannya.

Anggaplah anda membuat laman web pelancongan untuk pelbagai tujuan di seluruh dunia. Anda mungkin mahu pengguna dapat mencari artikel mengikut bandar dan juga negara.

Contohnya, anda boleh menambah Amerika Syarikat dan kemudian menyiarkan artikel untuk New York City, Los Angeles, Chicago, dan lain-lain. Di sinilah anda boleh menggunakan kategori kanak-kanak. Amerika Syarikat akan menjadi kategori induk, dan bandar boleh menjadi kategori anak.

Kategori anak dan ibu bapa di WordPress

Penting untuk diperhatikan bahawa jawatan yang difailkan di bawah kategori anak tidak perlu difailkan di bawah kategori ibu bapa. Sebagai contoh, jika anda menetapkan jawatan New York City sebagai kategori yang merupakan kategori kanak-kanak Amerika Syarikat, maka anda bebas memilih sama ada anda mahu jawatan tersebut diajukan di bawah kedua-duanya atau hanya kategori kanak-kanak.

Sekiranya anda memilih untuk memfailkan siaran di bawah kategori anak tetapi tidak di bawah kategori induk, maka siaran anda akan muncul hanya di halaman arkib kategori anak. Ini sangat berguna apabila anda ingin mengelakkan pendua kandungan.

Anggaplah anda telah membuat kategori induk Amerika Syarikat dan hanya mempunyai satu kategori anak, New York City. Sekarang jika anda memfailkan catatan di bawah kategori ibu bapa dan anak, maka halaman arkib kedua-dua kategori akan sama.

Setelah itu, mari kita lihat cara menambahkan kategori dan kategori anak di WordPress.

Menambah Kategori di WordPress

Anda boleh menambahkan kategori baru di WordPress semasa menulis catatan. Pada skrin edit pos, tatal ke bawah ke kotak meta kategori dan klik pada pautan Tambah Kategori Baru.

Menambah kategori baru semasa menulis catatan

Anda juga boleh menambahkan kategori baru tanpa mengedit siaran. Cukup lawati Catatan »Kategori halaman dan tambahkan kategori baru anda. Kaedah ini sangat berguna, jika anda ingin membuat semua kategori anda sebelum menambahkan kandungan.

Menambah kategori baru secara langsung tanpa mengedit siaran

Menambah Kategori Kanak-kanak di WordPress

Anda boleh mengedit kategori anak dengan cara yang sama dengan menambahkan kategori ibu bapa anda. Pada skrin edit pos, tatal ke bawah ke bahagian kategori dan klik pada pautan Tambah Kategori Baru. Ini akan menunjukkan medan teks untuk menambahkan nama kategori baru dan menu lungsur turun untuk memilih kategori induk.

Menambah kategori anak dari skrin edit pos

Begitu juga, anda juga boleh melawat Halaman »Kategori halaman. Tambahkan nama untuk kategori anak anda dan kemudian pilih kategori induk dari menu lungsur Ibu Bapa.

Menambah kategori anak dari halaman kategori

Kelebihan SEO dari Struktur Tapak Berasaskan Kategori

Sekiranya anda menggunakan URL Mesra SEO, URL kategori anak anda akan kelihatan seperti ini.

http://example.com/category/united-states/new-york-city/

Ini lebih bermakna dan membantu enjin carian dan pengguna memahami maksud halaman anda. Anda juga berpeluang menambahkan kata kunci ke dalam URL anda, Kata Kunci membantu orang mencari kandungan di enjin carian.

Anda boleh menyingkirkan awalan ‘kategori’ dari URL kategori anda dengan memasang pemalam Kategori Tingkat Atas FV. Cukup pasangkan pemalam dan ia akan membuang asas kategori dari URL halaman arkib kategori anda. Anda akan mendapat halaman arkib kategori anda seperti ini:

http://example.com/united-states/new-york-city/

Paparkan Kategori dan Kategori Kanak-kanak di Sidebar WordPress

Tema WordPress anda secara automatik akan menunjukkan kategori untuk setiap catatan. Untuk memaparkan semua kategori anda di bar sisi blog anda, anda perlu mengunjungi Rupa »Widget halaman. Seret dan lepas widget kategori dari senarai widget yang tersedia ke bar sisi.

Menunjukkan kategori anak dan ibu bapa di bar sisi WordPress

Dalam tetapan widget kategori, centang kotak di sebelah pilihan ‘Tunjukkan hierarki’ dan klik pada butang simpan. Lawati laman web anda dan WordPress akan menunjukkan kategori anda dengan kategori anak yang diselaraskan di bawah kategori induk.

Kategori dan kategori kanak-kanak di bar sisi WordPress

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menambahkan kategori dan kategori kanak-kanak di WordPress. Anda juga mungkin ingin melihat hack dan plugin kategori yang paling dikehendaki ini untuk WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me