Cara Menambah Laman WordPress Anda ke Konsol Carian Google

Salah satu langkah yang paling penting dalam mengoptimumkan laman WordPress anda untuk SEO adalah menambahkannya ke Google Search Console (sebelumnya Google Webmaster Tools).


Konsol Carian Google menawarkan alat webmaster tertentu untuk membantu pemilik laman web memantau dan mengekalkan kehadiran dan kedudukan carian mereka.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan dan mengesahkan laman WordPress anda dengan mudah di Google Search Console yang juga dikenali sebagai Alat Webmaster.

Cara menambahkan laman WordPress anda dengan mudah ke Google Search Console

Apa itu Konsol Carian Google?

Konsol Carian Google adalah alat percuma yang ditawarkan oleh Google untuk membantu pemilik laman web memantau kehadiran laman web mereka dalam hasil carian Google.

Ini membantu anda melacak kedudukan carian dan juga memberi maklumat terkini mengenai kesalahan laman web, masalah keselamatan, dan masalah pengindeksan yang mungkin mempengaruhi prestasi carian laman web Anda.

Sekiranya anda serius mengembangkan laman web anda, maka anda perlu menambahkannya ke alat juruweb Google dari hari pertama.

Oleh itu, mari kita lihat cara menambahkan laman web anda ke Konsol Carian Google dengan mudah.

Menambah Laman WordPress Anda ke Konsol Carian Google

Pertama, anda perlu melayari laman web Google Search Console dan klik pada butang ‘Start Now’.

Mulakan Konsol Carian Google

Seterusnya, anda perlu log masuk dengan akaun Google / Gmail anda.

Setelah log masuk, anda akan diminta memasukkan URL laman web anda.

Terdapat dua kaedah untuk pengesahan laman web: nama domain atau awalan URL. Kami mengesyorkan kaedah awalan URL kerana lebih fleksibel.

Tambahkan URL laman web

Perlu diingat bahawa Google menganggap HTTP dan HTTPS sebagai dua protokol yang berbeza. Ia juga menganggap https://www.example.com dan https://example.com sebagai dua laman web yang berbeza.

Anda perlu memasukkan URL laman web yang betul yang digunakan oleh WordPress.

Sekiranya anda tidak pasti, maka ada cara mudah untuk mengetahui URL tepat yang perlu anda masukkan. Cukup log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda dan pergi ke Tetapan »Umum halaman.

Di sana anda akan melihat URL laman web anda di medan alamat laman web.

Salin alamat laman web anda dari halaman tetapan WordPress

Setelah memasukkan alamat laman web anda yang betul di wizard penyediaan alat juruweb Google, klik pada butang ‘Lanjutkan’ untuk pergi ke langkah seterusnya.

Sekarang, anda akan diminta untuk mengesahkan pemilikan laman web anda. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, tetapi kami akan menunjukkan kaedah tag HTML kerana ini adalah kaedah yang paling mudah.

Salin teg HTML

Klik pada tag HTML untuk mengembangkannya dan kemudian salin kod di dalamnya.

Sekarang, anda perlu menambahkan tag meta pengesahan laman Google ini di WordPress, supaya Google dapat mengesahkan bahawa anda adalah pemilik laman web tersebut.

Sebilangan besar tutorial WordPress akan membimbing anda untuk hanya mengedit fail header.php dalam tema WordPress anda dan menambahkan kod tepat di atas teg.

Namun, kami tidak mengesyorkan kaedah ini kerana jika anda mengemas kini atau mengubah tema anda, maka tag HTML akan hilang.

Google secara berkala memeriksa tag HTML dan akan melumpuhkan akses anda ke data laman web di konsol carian jika tidak dapat menemui tanda pengesahan.

Berikut adalah cara memastikan bahawa Google sentiasa dapat mengesahkan pemilikan laman web anda.

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Insert Headers and Footers. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah pengaktifan, pergi ke Tetapan »Masukkan Header dan Footer halaman dan tampal kod teg Google HTML yang anda salin sebelumnya di dalam kotak ‘Skrip dalam Tajuk’.

Tambahkan teg pengesahan HTML ke tajuk laman web

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan’ untuk menyimpan perubahan anda.

Anda kini boleh kembali ke tetapan Konsol Carian Google dan klik pada butang ‘Verifikasi’.

Sahkan pemilikan

Google Search Console sekarang akan mencari tag HTML dalam kod laman web anda dan akan menunjukkan kepada anda mesej kejayaan.

Laman web anda berjaya ditambahkan ke Search Console

Nota: Sekiranya anda tidak melihat mesej kejayaan, maka anda perlu mengosongkan cache WordPress anda. Ini akan memastikan bahawa Google dapat mengambil versi terkini laman web anda.

Itu sahaja. Anda berjaya menambahkan laman web anda ke Google Search Console (alat Webmaster). Anda kini boleh mengklik pada pautan ‘Pergi ke Harta’ untuk mengunjungi papan pemuka Konsol Carian Google anda.

Papan pemuka Konsol Carian Google

Dari sini anda dapat melihat laporan prestasi dan liputan indeks laman web anda.

Sebelum anda melakukannya, mari beritahu Google sedikit sebanyak mengenai laman web anda. Ini akan membantu Google merangkak laman web anda dengan lebih cekap.

Tambahkan Peta Laman XML ke Google Search Console

Peta laman XML adalah fail yang menyenaraikan semua kandungan laman web anda dalam format XML, sehingga mesin pencari seperti Google dapat dengan mudah menemukan dan mengindeks kandungan anda.

Cara termudah untuk menambahkan peta laman XML ke laman web WordPress anda adalah dengan memasang dan mengaktifkan plugin Yoast SEO.

Setelah pengaktifan, pergi ke SEO »Umum dan beralih ke tab ‘Ciri’. Dari sini, anda perlu menatal ke bawah ke pilihan ‘Peta Laman XML’ dan memastikannya dihidupkan.

Pilihan Peta Laman XML di Yoast SEO

Seterusnya, anda perlu mendapatkan pautan peta laman XML. Cukup klik pada ikon tanda tanya di sebelah pilihan peta laman XML, dan anda akan melihat pautan ke peta laman XML anda.

Lihat peta laman XML anda

Mengklik pada pautan akan membawa anda ke peta laman XML anda. Dari sana, anda hanya boleh menyalin URL dari bar alamat penyemak imbas anda.

Salin URL Peta Laman XML anda

Sebagai alternatif, anda boleh mengakses peta laman XML anda secara langsung dengan menambahkan sitemap_index.xml di hujung alamat laman web anda. Sebagai contoh:

https://www.example.com/sitemap_index.xml

Setelah anda menyediakan peta laman XML, mari bantu Google untuk mencarinya dengan cepat.

Cukup beralih ke papan pemuka Konsol Carian Google dan klik pada menu Peta Laman dari lajur kiri.

Tambahkan URL peta laman anda ke Konsol Carian Google

Selepas itu, anda perlu menambahkan bahagian terakhir dari URL peta laman anda di bawah bahagian ‘Tambah peta laman baru’ dan klik butang Kirim.

Google kini akan menambahkan URL peta laman anda ke Konsol Carian Google anda.

Itu sahaja, anda berjaya menambahkan laman web anda ke Google Search Console.

Langkah seterusnya adalah mempelajari cara menggunakan harta karun maklumat di konsol carian Google untuk mengembangkan perniagaan anda. Kami mempunyai panduan Konsol Carian Google yang lengkap untuk pemula yang menunjukkan kepada anda cara memanfaatkan sepenuhnya data Search Console Google.

Soalan Lazim Google Search Console dan WordPress

Setelah membantu ribuan pembaca menambah dan mengesahkan laman web mereka di konsol carian Google, kami telah melihat hampir setiap soalan yang boleh anda fikirkan. Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan yang paling kerap diajukan.

1. Bagaimana saya boleh memuat naik fail pengesahan HTML Google ke blog WordPress saya?

Google Search Console membenarkan beberapa cara berbeza untuk mengesahkan pemilikan laman web. Dalam artikel ini, kami membahas kaedah termudah iaitu menggunakan tag meta pengesahan laman Google. Bagaimanapun, beberapa pemilik laman web lebih suka memuat naik fail HTML untuk mengesahkan pemilikan laman web.

Untuk memuat naik fail pengesahan HTML konsol carian Google ke WordPress, anda perlu log masuk ke cPanel hosting WordPress anda atau menyambung ke akaun hosting anda menggunakan FTP.

Seterusnya, anda perlu memuat naik fail pengesahan HTML di dalam / public_html / folder laman web anda. Ini adalah direktori root di mana anda akan melihat folder WordPress lain seperti / wp-admin /, / wp-content /, dll.

2. Sekiranya saya menggunakan plugin pengesahan Laman Google untuk WordPress?

Terdapat banyak plugin WordPress yang direka khas untuk membantu anda dalam pengesahan laman Google. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakannya kerana anda mungkin perlu mengesahkan pemilikan pada alat dan platform juruweb yang lain seperti Bing, Yandex, Pinterest, dll..

Lebih baik menggunakan plugin Insert Headers and Footers kerana ia membolehkan anda menambahkan pengesahan laman untuk semua platform (dalam satu plugin).

3. Bagaimana saya boleh menjadi pengguna hebat Google Search Console?

Konsol carian Google mempunyai banyak maklumat berguna yang boleh anda gunakan untuk mengembangkan perniagaan anda. Kami telah membuat panduan Konsol Carian Google terbaik yang boleh anda gunakan untuk menjadi pengguna yang hebat.

4. Saya menghadapi masalah, adakah nombor telefon konsol Carian Google yang boleh saya hubungi?

Tidak, tidak ada nombor telefon konsol carian Google yang boleh anda hubungi. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan konsol carian Google, anda boleh menggunakan pusat sokongan dalam talian mereka. Untuk pertanyaan khusus mengenai WordPress, anda selalu boleh menyertai kumpulan bantuan WordPress percuma kami untuk mengemukakan soalan anda.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menambahkan laman WordPress anda dengan mudah ke Google Search Console. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara mendapatkan lebih banyak lalu lintas ke laman web anda, dan perbandingan kami mengenai perkhidmatan pemasaran e-mel terbaik untuk perniagaan kecil.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me