Cara Mendaftar Nama Domain (+ tip mudah untuk mendapatkannya secara PERCUMA)

Adakah anda ingin memulakan blog atau perniagaan dalam talian baru pada tahun 2019? Sekiranya anda melakukannya, anda perlu mendaftarkan nama domain.


Langkah pertama untuk membina laman web adalah mencari nama domain yang baik dan mendaftarkannya. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara mendaftarkan nama domain, langkah demi langkah. Kami juga akan berkongsi tip bagaimana anda boleh mendaftarkan nama domain secara percuma.

Cara mendaftarkan nama domain anda sendiri dan bagaimana mendapatkannya secara percuma

Oleh kerana ini adalah panduan komprehensif tentang cara mendaftarkan nama domain, kami telah membuat daftar isi, jadi anda dapat dengan mudah melangkau ke bahagian yang paling anda minati:

  Sebelum kita bermula, mari kita bahas asas-asasnya sehingga kita berada di halaman yang sama.

  Apa itu Nama Domain?

  Nama domain adalah alamat laman web anda yang ditaip oleh orang dalam penyemak imbas untuk mengunjungi laman web anda. Contohnya, wpbeginner.com.

  Secara sederhana, jika laman web anda adalah rumah, maka nama domain anda akan menjadi alamatnya.

  Seluruh internet adalah rangkaian komputer raksasa. Setiap komputer diberi nombor yang disebut alamat IP, dan kelihatan seperti ini:

  66.249.66.1

  Sekarang, ini bukan alamat yang senang diingat. Bayangkan jika anda terpaksa menggunakan alamat seperti ini untuk mengunjungi laman web kegemaran anda.

  Untuk menyelesaikan masalah ini, nama domain dicipta.

  Nama domain boleh mempunyai huruf dan nombor, yang membantu pemilik perniagaan membuat nama yang dapat dijenamakan untuk alamat laman web mereka.

  Bagaimana nama domain berfungsi

  Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai nama domain, lihat panduan pemula kami mengenai nama domain dan bagaimana ia berfungsi.

  Bilakah Anda Perlu Mendaftarkan Nama Domain?

  Setiap hari, lebih dari 46,000+ nama domain .com baru didaftarkan pada suku ketiga 2018.

  Saat ini, terdapat lebih dari 140 juta nama domain .com yang telah didaftarkan.

  Ini bermaksud bahawa semua nama domain yang baik didaftarkan semasa kita bercakap. Kemungkinan ada seseorang yang mendaftarkan nama domain yang anda fikirkan, jadi adalah bijak untuk mendaftarkan nama domain sebaik sahaja anda memikirkan idea.

  Inilah sebabnya mengapa semua usahawan pintar secara proaktif mendaftarkan nama domain sebelum melancarkan perniagaan.

  Nama domain murah, dan anda boleh mendaftarkannya selama setahun. Sekiranya anda memutuskan untuk tidak meneruskan idea perniagaan dalam talian, maka anda boleh membiarkannya tamat.

  Intinya adalah, jika anda serius membina perniagaan, anda harus segera mendaftarkan nama domain.

  Ini akan membantu anda melindungi identiti jenama anda, nama perniagaan, dan bahkan idea perniagaan masa depan.

  Berapakah kos nama domain?

  Biasanya, nama domain .com berharga $ 14,99 / tahun. Kos domain berbeza berdasarkan setiap peluasan yang berbeza. Ada yang lebih mahal dari ini.

  Kami tidak mengesyorkan menggunakan apa pun kecuali domain .com kerana semua orang mengingat domain .com, dan papan kekunci telefon pintar anda mempunyai kunci yang telah dibuat sebelumnya untuk .com..

  Adakah Saya Perlu Laman Web untuk Mendaftarkan Nama Domain?

  Tidak, anda tidak memerlukan laman web untuk mendaftarkan nama domain. Anda boleh mendaftarkan nama domain dan membuat laman web kemudian. Anda juga boleh mendaftarkan nama domain dan menyiapkan laman web sementara atau segera hadir dengan SeedProd.

  Sebilangan besar pengusaha melayan nama domain seperti harta tanah digital, jadi mereka mendaftarkan nama domain yang baik dan menyimpannya untuk pembeli yang tepat untuk membelinya dari mereka untuk keuntungan.

  Cara Memilih Nama Domain Terbaik?

  Nama domain memainkan peranan yang sangat penting dalam identiti dan kejayaan laman web anda. Inilah sebabnya mengapa penting bagi anda untuk memikirkan nama domain yang anda pilih dengan teliti.

  Namun, penting juga untuk tidak terlalu memikirkannya jika tidak, anda tidak akan pernah melalui fasa penyelidikan.

  Berikut adalah beberapa petua umum yang perlu diingat semasa mencari nama domain.

  • Pastikan nama domain anda mudah diucapkan, dieja, dan sesingkat mungkin.
  • Ikuti peluasan .com kerana kebanyakan pengguna merasa lebih mudah diingat daripada peluasan domain lain.
  • Gunakan kata kunci dan nama jenama anda dalam carian nama domain. Sebagai contoh, stargardeninghouston.com lebih mesra mesin pencari, daripada stargardeningcompany.com
  • Jangan gunakan nombor atau tanda hubung dalam nama domain anda. Ini menjadikan mereka lebih sukar untuk diucapkan dan sukar diingat.

  Memerlukan lebih banyak nasihat? Lihat petua pakar kami untuk mencari nama domain terbaik untuk laman web anda.

  Anda juga boleh menggunakan penjana nama domain seperti Nameboy untuk mempercepat carian anda.

  Cara Mendaftar Nama Domain (Langkah demi Langkah)

  Anda boleh mendaftarkan nama domain dari mana-mana pendaftar domain teratas yang diberi kuasa oleh ICANN untuk mendaftarkan nama domain.

  Oleh kerana terdapat banyak pendaftar yang berbeza, kami akan merangkumi tiga cara paling popular untuk mendaftarkan nama domain, dan anda boleh memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.

   1. Cara Mendaftar Nama Domain Secara Percuma

   Sekiranya anda ingin mendaftarkan nama domain untuk memulakan blog atau membuat laman web, maka ini adalah pilihan terbaik untuk anda.

   Biasanya, nama domain berharga $ 14,99 / tahun dan rancangan hosting laman web bermula dari $ 7,99 / bulan. Ini banyak wang jika anda baru bermula.

   Nasib baik, Bluehost telah bersetuju untuk menawarkan a nama domain percuma, Sijil SSL, dan diskaun 60% untuk hosting web.

   Pada dasarnya, anda boleh membayar $ 2.75 sebulan untuk hosting web, dan anda akan mendapat nama domain secara percuma, jadi anda boleh memulakan laman web anda tanpa banyak wang.

   Bluehost adalah salah satu syarikat hosting web terbesar di dunia. Mereka berniaga sejak tahun 2003 dan mempunyai lebih daripada 2 juta laman web. Belum lagi, mereka disyorkan secara rasmi oleh WordPress.

   Untuk memulakan, anda perlu melayari laman web Bluehost dan klik pada butang Bermula.

   Mulakan dengan Bluehost

   Ini akan membawa anda ke halaman harga. Pelan Basic dan Plus mereka popular di kalangan pengguna kami.

   Harga Bluehost

   Klik pada butang ‘Pilih’ di bawah rancangan untuk meneruskan.

   Pada halaman seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain. Cukup ketik nama domain di kotak “Domain Baru” kerana itu akan memberi anda nama domain percuma.

   Pilih nama domain yang ingin anda daftarkan

   Sekiranya nama domain yang anda masukkan tersedia, maka anda akan dibawa ke halaman pendaftaran. Dari sini anda perlu memasukkan maklumat akaun anda seperti nama, alamat, e-mel, dll.

   Di bawah maklumat akaun, anda akan melihat beberapa tambahan hosting. Kami tidak mengesyorkan membelinya, jadi anda boleh mencabutnya dengan selamat sekarang. Sekiranya anda memerlukannya, anda boleh menambahkannya kemudian.

   Nyahtanda tambahan hosting

   Selepas itu, anda boleh memasukkan maklumat pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian.

   Bluehost sekarang akan mendaftarkan nama domain anda, menyediakan akaun hosting anda dan menghantar e-mel kepada anda dengan pautan ke panel kawalan hosting anda.

   Oleh kerana anda memerlukan nama domain dan web hosting untuk memulakan jenis laman web apa pun, sangat masuk akal untuk membelinya bersama-sama, jadi anda boleh mendapatkan nama domain secara percuma.

   Sekiranya atas sebab tertentu anda tidak mahu menggunakan Bluehost untuk mendapatkan nama domain percuma, maka anda boleh menggunakan HostGator, Dreamhost, GreenGeeks atau InMotion Hosting. Semua syarikat ini juga menawarkan pembaca domain kami dengan nama domain percuma dengan hosting web.

   Berkaitan: Lihat perbezaan antara domain dan hosting web untuk memahami mengapa anda memerlukan kedua-duanya untuk membina laman web.

   2. Cara Mendaftar Nama Domain dengan Domain.com

   Sekiranya anda hanya ingin mendaftarkan nama domain pada masa ini tanpa membuat laman web, maka Domain.com adalah pilihan terbaik anda.

   Ini menawarkan cara mudah untuk mengurus nama domain anda tanpa membuat laman web.

   Setelah anda bersedia, anda hanya boleh mengarahkan nama domain ke syarikat hosting WordPress pilihan anda.

   Pertama, anda perlu melayari laman web Domain.com dan mencari nama domain yang anda inginkan.

   Cari nama domain di Domain.com

   Sekiranya nama domain yang anda inginkan ada, maka ia akan ditambahkan ke troli anda secara automatik.

   Anda boleh menyesuaikan tempoh pendaftaran menjadi 1 tahun. Anda boleh memilih untuk menyimpan atau membuang perlindungan privasi. Mengeluarkannya akan mengurangkan kos pendaftaran domain anda.

   Domain.com menawarkan diskaun 25% kepada pembaca WPBeginner, dan kupon domain.com kami harus diterapkan secara automatik.

   Tambahkan nama domain ke troli

   Klik pada butang teruskan untuk melihatnya.

   Di halaman pembayaran, anda boleh menyemak pesanan anda dan klik pada butang ‘Teruskan ke penagihan’.

   Teruskan ke bahagian pengebilan

   Seterusnya, anda akan diminta untuk memasukkan akaun dan maklumat pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian domain.

   Lengkapkan pendaftaran domain anda

   Domain.com sekarang akan mendaftarkan nama domain anda, dan akan mengirimkan e-mel kepada anda dengan pautan ke panel kawalan domain anda.

   3. Cara Mendaftar Nama Domain dengan GoDaddy

   Godaddy adalah pendaftar nama domain terbesar di dunia. Mereka kini menguruskan lebih dari 77 juta nama domain untuk 18 juta pengguna dari seluruh dunia.

   Mereka menawarkan panel kawalan domain yang mudah, yang membolehkan anda mengarahkan domain anda ke mana-mana penyedia hosting apabila anda sudah bersedia untuk membina laman web.

   Berikut adalah cara mendaftarkan nama domain dengan GoDaddy (langkah demi langkah).

   Pertama, anda perlu melayari laman web GoDaddy dan memasukkan nama domain yang ingin anda daftarkan di kotak carian.

   Cari nama domain di GoDaddy

   Sekiranya nama domain anda tersedia, maka anda akan melihat mesej kejayaan dengan nama domain anda tertera di atas. Anda kini boleh terus maju dan menambahkannya ke troli.

   Tambahkan nama domain ke troli

   Seterusnya, klik pada butang terus ke troli untuk membuat pembayaran.

   GoDaddy sekarang akan menunjukkan kepada anda beberapa perkhidmatan tambahan yang boleh anda beli dengan nama domain anda. Anda boleh melewatkannya dengan memilih ‘Tidak, terima kasih’ dan klik pada butang teruskan.

   Teruskan pembayaran

   Di halaman seterusnya, anda akan melihat nama domain anda dan tempoh pendaftarannya. Anda boleh mengubah tempoh pendaftaran hingga 10 tahun jika anda mahu.

   Walau bagaimanapun, kami tidak mengesyorkannya. Anda sentiasa boleh memperbaharui nama domain anda sebelum kadaluarsa, jadi jika anda ingin menjimatkan wang, anda boleh memilih tempoh pendaftaran 1 tahun sahaja.

   Selesaikan pendaftaran domain anda

   Anda perlu membuat akaun Godaddy untuk meneruskan.

   Setelah anda membuat akaun, anda akan dapat memasukkan alamat pengebilan anda dan membuat pembayaran untuk nama domain anda.

   GoDaddy sekarang akan mendaftarkan nama domain anda, dan mereka akan menghantar e-mel kepada anda dengan pautan ke panel kawalan domain anda.

   Petua Pro: Anda harus memastikan bahawa pembaharuan automatik pada domain anda dihidupkan, sehingga Godaddy dapat secara automatik menagih akaun anda dan memperbaharui nama domain anda. Dengan cara ini, anda tidak akan kehilangan domain jika anda lupa untuk memperbaharui domain.

   Berkaitan: Lihat 7 alternatif GoDaddy terbaik yang lebih murah dan lebih dipercayai.

   Soalan Lazim Pendaftaran Nama Domain

   Oleh kerana kami telah membantu lebih dari 200,000 orang memulakan laman web, kami mendapat hampir setiap soalan yang mungkin anda fikirkan. Berikut adalah jawapan untuk beberapa soalan nama domain teratas:

   Yang merupakan pendaftar nama domain terbaik?

   Kami percaya bahawa Domain.com adalah pendaftar terbaik sekarang kerana mereka mempunyai ciri yang anda perlukan, dan mereka menawarkan potongan 25%.

   Walau bagaimanapun, adalah keputusan wang yang lebih bijak untuk mendapatkan domain percuma dengan hosting web seperti Bluehost kerana ia menjimatkan masa dan wang anda.

   Anda sentiasa boleh memindahkan nama domain anda ke pendaftar nama domain popular lain jika anda tidak berpuas hati dengan penyedia yang ada.

   Pelanjutan domain mana yang harus saya beli?

   Anda harus selalu berpegang pada nama domain .com. Mereka adalah yang paling mudah diingat, dan kebanyakan peranti mudah alih mempunyai kunci .com khusus di papan kekunci mereka. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai perbezaan antara peluasan nama domain.

   Sekiranya saya mendaftar peluasan nama domain baru?

   Selain dari .com, .net, dan .org yang paling umum, terdapat puluhan lagi sambungan nama domain yang tersedia. Walau bagaimanapun, peluasan domain baru ini sukar diingat dan sukar untuk dijenamakan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat artikel kami tentang memilih peluasan domain baru untuk laman web anda.

   Bagaimana saya boleh membeli nama domain secara kekal?

   Anda tidak boleh membeli nama domain secara kekal. Pendaftaran nama domain dilakukan setiap tahun. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat pra-bayar sehingga 10 tahun yang menjamin bahawa anda akan mempunyai nama domain selama 10 tahun.

   Apa yang berlaku pada nama domain saya setelah pendaftarannya tamat?

   Kecuali anda memperbaharui nama domain anda, ia akan berakhir secara automatik setelah tempoh pendaftaran yang anda bayar. Beberapa syarikat nama domain menawarkan masa tenggang untuk memperbaharui pendaftaran anda, tetapi tidak dijamin, dan anda boleh kehilangan kawalan atas nama domain anda jika membiarkannya luput.

   Bagaimana saya memperbaharui nama domain saya?

   Anda boleh memperbaharui nama domain anda dari panel kawalan domain anda. Kami sangat mengesyorkan agar anda menghidupkan ciri pembaharuan automatik untuk memperbaharui nama domain anda secara automatik. Anda sentiasa boleh mematikannya jika anda memutuskan untuk tidak menyimpan nama domain.

   Walaupun pendaftar domain anda akan mengingatkan anda untuk memperbaharui pendaftaran domain anda sebelum tamat tempoh, anda mungkin terlepas e-mel tersebut dan kehilangan kawalan atas nama domain anda.

   Bagaimana saya boleh menempah nama domain tanpa membelinya?

   Tidak ada cara untuk menempah nama domain tanpa membelinya. Anda mesti membelinya jika anda mahu menempahnya. Memandangkan kos rendah nama domain, itu adalah pelaburan kecil untuk perniagaan.

   Adakah terdapat cara untuk membeli nama domain yang ada?

   Ya, anda boleh menggunakan broker seperti Sedo.com untuk berpotensi memperoleh nama domain yang ada. Namun, tidak dijamin anda akan mendapat nama domain yang anda mahukan kerana penjual mungkin tidak mahu menjualnya atau meminta harga yang keterlaluan.

   Anda juga boleh membeli domain premium dari broker domain premium seperti BuyDomains.

   Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mendaftarkan nama domain untuk laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat petua kami tentang cara menjana wang dalam talian dengan nama domain baru anda dan / atau cara membuat alamat e-mel profesional dengan domain anda.

   Jeffrey Wilson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map