Cara Mengambil Tangkapan Skrin untuk Catatan Blog Anda (Panduan Permulaan)

Adakah anda ingin menambahkan tangkapan skrin ke catatan blog anda, tetapi tidak pasti cara terbaik untuk melakukannya? Tangkapan Skrin membolehkan anda berkongsi tangkapan gambar dari desktop atau skrin mudah alih anda dalam catatan blog anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengambil tangkapan skrin untuk catatan blog WordPress anda.


Cara Mengambil Tangkapan Skrin untuk Catatan Blog Anda

Mengambil Tangkapan Skrin untuk Catatan Blog Anda

Oleh kerana terdapat banyak cara untuk mengambil tangkapan skrin, kami telah membuat panduan langkah demi langkah mengenai cara mengambil tangkapan skrin pada peranti dan aplikasi yang berbeza. Untuk memudahkan anda, kami juga membuat di bawah ini, jadi anda dapat dengan cepat mencari kaedah yang lebih sesuai untuk anda.

  Bersedia, mari kita mulakan!

  Cara Mengambil Tangkapan Skrin Menggunakan CloudApp

  CloudApp adalah aplikasi tangkapan skrin yang popular di pasaran. Ia membolehkan anda mengambil tangkapan skrin komputer dan berkongsi dengan mudah. CloudApp secara automatik menyimpan pautan tangkapan skrin di papan keratan yang bermaksud anda boleh menguruskan semua tangkapan skrin dan membaginya di platform mana pun termasuk WordPress.

  Ia berfungsi dengan baik dengan peranti Mac dan Windows untuk menangkap kawasan terpilih atau keseluruhan skrin dengan cepat. CloudApp juga berintegrasi dengan semua aplikasi komunikasi yang popular seperti Slack, Asana, Trello, dan banyak lagi.

  Pengguna Mac, dapat menekan ‘Command + Shift + 5’ untuk menangkap tangkapan layar, dan pengguna Windows dapat menekan ‘Alt + Shift + 5’ untuk mengambil tangkapan layar dengan CloudApp.

  Anda juga akan melihat ukuran langsung di sudut kiri bawah semasa menangkap tangkapan skrin. Ini akan membantu anda mengambil tangkapan skrin dengan ukuran tepat yang anda perlukan.

  Tangkapan skrin CloudApp

  CloudApp juga membolehkan anda membuat screencast video, sehingga anda dapat membuat tutorial cepat dengan audio. Cukup klik pada ikon CloudApp di bar menu penyemak imbas anda dan pilih ikon TV untuk merakam skrin anda.

  Ikon TV

  Seterusnya, anda perlu mengklik dan menyeret crosshair (penunjuk) untuk merakam bahagian tertentu dari video.

  Ia akan memaparkan bar menu di bawah kawasan pilihan anda. Cukup klik pada ikon mikrofon untuk mula merakam audio dan kemudian klik pada butang ‘Mula’.

  Rakaman skrin dengan audio

  Setelah selesai dengan rakaman, klik pada butang ‘Selesai’ dan pautan fail yang anda rakam akan disimpan di papan keratan secara automatik.

  CloudApp adalah aplikasi freemium, dan sejauh ini merupakan cara terpantas untuk menangkap dan berkongsi tangkapan skrin. Kami menggunakannya di seluruh syarikat kami untuk membantu produktiviti dan kolaborasi.

  Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu menggunakan CloudApp, anda juga boleh mengambil tangkapan skrin pada peranti yang berbeza menggunakan fungsi asli.

  Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Mac

  Sekiranya anda menggunakan peranti Mac dan ingin mengambil tangkapan skrin, maka terdapat beberapa pilihan untuknya.

  Di peranti Mac, anda dapat menangkap keseluruhan skrin, bahagian skrin yang dipilih, tetingkap tertentu, dan banyak lagi.

  Untuk mengambil tangkapan skrin seluruh layar pada perangkat Mac, cukup tekan ‘Shift + Command + 3’ dan ia akan menangkap skrin anda.

  Sekiranya anda ingin menangkap bahagian yang dipilih, tekan ‘Shift + Command + 4’. Seterusnya, klik dan seret crosshair (penunjuk) untuk mengambil tangkapan skrin dari kawasan yang dipilih.

  Tangkapan bahagian yang dipilih

  Sekiranya anda ingin mengambil tangkapan skrin tetingkap tertentu, tekan ‘Shift + Command + 4’ dan tekan juga ‘Space bar’ pada papan kekunci anda. Anda akan melihat bahawa penunjuk akan berubah menjadi ikon kamera. Cukup seret ikon kamera pada tetingkap untuk menyorot dan menangkapnya.

  Nota: Semua aplikasi mungkin tidak membenarkan anda mengambil tangkapan skrin tetingkapnya. Sekiranya demikian, anda boleh mengambil tangkapan skrin bahagian yang dipilih dan memotongnya.

  Tangkap tetingkap

  Secara lalai, semua tangkapan layar akan disimpan di desktop anda dengan masa / tarikh menangkap sebagai nama fail dan .png sebagai pelanjutan fail.

  Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Windows

  Untuk mengambil tangkapan skrin pada peranti Windows anda, anda perlu menekan kekunci ‘Ctrl + PrtSc’. Ini akan menangkap keseluruhan skrin.

  Seterusnya, anda boleh membuka tangkapan skrin ini dalam perisian penyuntingan gambar seperti Adobe Photoshop untuk memotong kawasan yang diperlukan dan menyimpannya di komputer anda.

  Sekiranya anda menjalankan Windows 10, maka anda juga dapat menggunakan alat Snipping baru untuk mengambil tangkapan layar dengan mudah. Alat pemotongan membolehkan anda menangkap bahagian tertentu pada skrin anda dan menyimpannya secara automatik ke papan keratan.

  Anda boleh menekan kekunci ‘Windows + Shift + S’ untuk mula mengambil tangkapan skrin dengan alat Snipping. Seterusnya, klik dan seret penunjuk untuk memilih kawasan di skrin anda. Ia akan menangkap tangkapan skrin secara automatik semasa anda meninggalkan klik kanan.

  Alat memotong Windows

  Oleh kerana tangkapan skrin disimpan ke papan keratan, anda boleh menampalnya pada perisian penyuntingan gambar seperti Adobe Photoshop untuk perubahan selanjutnya dan kemudian menyimpannya di komputer anda.

  Cara Mengambil Tangkapan Skrin di Chromebook

  Di Chromebook, anda boleh mengambil tangkapan skrin seluruh skrin atau kawasan yang dipilih. Tekan kekunci ‘Ctrl + Switch Window’ untuk menangkap skrin penuh anda.

  Nota: Sekiranya anda menggunakan Chrome OS 64.0.3282.134 atau yang lebih baru, maka anda hanya boleh menekan butang ‘Power + Volume Down’ untuk menangkap keseluruhan skrin anda.

  Tangkapan skrin pada chromebook

  Untuk mengambil tangkapan skrin dari kawasan yang dipilih, anda perlu menekan kekunci ‘Ctrl + Shift + Switch Window’. Kemudian klik dan seret crosshair (penunjuk) untuk memilih kawasan yang ingin anda tangkap.

  Setelah meninggalkan klik, anda akan melihat pemberitahuan di sudut kanan bawah skrin anda yang menunjukkan tangkapan skrin anda disimpan di folder ‘Muat turun’.

  Sekiranya anda menggunakan Chromebox dengan papan kekunci luaran (umum), tekan ‘Ctrl + F5’ untuk mengambil tangkapan skrin. Kekunci F5 akan berfungsi sama seperti kekunci ‘Switch Window’ pada Chromebook.

  Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada iPhone

  Mengambil tangkapan skrin pada telefon pintar sebenarnya agak mudah

  Sekiranya anda menggunakan iPhone X, maka anda perlu membuka catatan blog atau aplikasi di skrin. Tekan butang ‘Sisi’ di sebelah kanan dan butang ‘Naikkan Kelantangan’ di sebelah kiri telefon anda.

  tangkapan skrin iPhone

  Pastikan bahawa anda menekan kedua-dua butang pada masa yang sama. Ia akan mengambil tangkapan skrin dan menyimpannya ke folder ‘Screenshots’ di foto anda.

  Sekiranya anda menggunakan iPhone 8 atau model sebelumnya, buka layar yang ingin anda tangkap pada telefon pintar anda. Cukup tekan butang ‘Power + Home’ pada masa yang sama untuk mengambil tangkapan skrin.

  Cara mengambil tangkapan skrin di Telefon Android

  Terdapat banyak pengeluar telefon yang menjual telefon pintar dengan OS Android (seperti Samsung Galaxy, Motorola, Google Pixel, dll.). Walau bagaimanapun, kebanyakan peranti baru mengikuti proses universal yang sama untuk mengambil tangkapan skrin.

  Pada telefon Android anda, anda perlu membuka skrin yang ingin anda tangkap. Seterusnya, tekan butang ‘Power + Volume Down’ bersama-sama.

  Ia akan mengambil tangkapan skrin dan menyimpannya di galeri foto anda.

  Itu sahaja. Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengambil tangkapan skrin untuk catatan blog anda. Anda juga mungkin ingin melihat panduan kami mengenai alat untuk membuat gambar yang lebih baik untuk catatan blog anda.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me