Cara Mengemas kini Plugin WordPress dengan Betul (Langkah demi Langkah)

Selepas anda memulakan blog anda dan memasang pemalam, sangat penting untuk keselamatan kerana anda terus memperbaharui pemalamnya. Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengemas kini pemalam WordPress dengan betul, dan cara mengurus kemas kini pemalam dengan lebih berkesan.


Cara mengemas kini pemalam WordPress

Mengapa Mengemas kini Plugin WordPress?

Plugin WordPress adalah seperti aplikasi untuk laman WordPress anda. Anda boleh memasangnya untuk menambahkan ciri dan fungsi baru ke laman web anda seperti menambahkan borang hubungan, galeri foto, slaid, dll.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pemalam WordPress dalam panduan kami apa itu pemalam WordPress? Bagaimana mereka berfungsi?.

Plugin dibuat oleh pembangun pihak ketiga. Sebilangan besar dari mereka terus meningkatkan plugin mereka dengan menambahkan ciri baru, meningkatkan kualiti kod, dan menjaga keselamatannya. Perubahan ini kemudian dikeluarkan sebagai kemas kini.

Anda harus sentiasa mengemas kini plugin WordPress anda untuk memastikan perubahan tersebut segera dilaksanakan di laman web anda. Ini meningkatkan keselamatan dan prestasi WordPress laman web anda.

Setelah itu, mari kita lihat cara mengemas kini pemalam WordPress.

Cara Mengemas kini Plugin WordPress dengan betul

WordPress dilengkapi dengan sistem kemas kini terbina dalam. Ia secara automatik memeriksa kemas kini dan menunjukkan pemberitahuan kepada anda apabila terdapat kemas kini yang tersedia untuk pemalam WordPress, tema, dan perisian inti WordPress anda.

Pemberitahuan kemas kini WordPress di dalam kawasan pentadbir

Anda juga boleh memeriksa kemas kini secara manual dengan melawati Papan Pemuka »Kemas kini halaman.

Halaman kemas kini

Apabila terdapat kemas kini baru untuk pemalam, anda akan melihat pemberitahuan pada menu pemalam di bar pentadbir WordPress.

Anda boleh memasang kemas kini ini dengan mengunjungi halaman Plugin. Anda akan melihat pemberitahuan di bawah setiap pemalam yang mempunyai kemas kini yang tersedia untuk anda pasang.

Kemas kini diserlahkan di halaman pemalam

Anda hanya boleh mengklik pada pautan ‘Kemas kini Sekarang’ untuk memasang setiap kemas kini.

Plugin WordPress Kemas Kini Pukal

Sekiranya terdapat kemas kini untuk beberapa pemalam di laman web anda, maka anda mungkin ingin menyemak dan mengemas kini pemalam tersebut secara cepat.

Untuk melakukan itu, anda perlu melayari halaman Pemalam dan klik pada pautan ‘Kemas Kini Tersedia’.

Ini akan menunjukkan kepada anda senarai semua pemalam yang mempunyai kemas kini. Anda boleh memilih semuanya dan kemudian pilih ‘Kemas kini’ dari menu lungsur ‘Tindakan Pukal’.

Pemalam kemas kini pukal

Sebelum Anda Mengemas kini, Baca ini!

Sebelum anda mengemas kini pemalam, penting untuk anda mengklik pada pautan Lihat butiran versi untuk melihat perubahan yang telah dibuat oleh pengarang pemalam.

Ini akan memberi anda maklumat mengenai perubahan apa yang dibuat sekiranya sesuatu tidak berfungsi dengan baik.

Kecuali butiran versi secara khusus mengatakan kemas kini keselamatan, kami biasanya menunggu satu minggu penuh sebelum mengemas kini pemalamnya. Pada masa ini, semua kesalahan biasanya tertangkap, dilaporkan, dan diperbaiki.

Sekiranya anda mempunyai laman web lalu lintas yang padat yang menghasilkan banyak petunjuk, maka kami mengesyorkan anda melakukan perkara yang sama.

Cara Membatalkan Kemas Kini Pemalam WordPress

Kadang kala kemas kini pemalam dapat menghasilkan hasil yang tidak dijangka seperti beberapa ciri pemalam mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya demikian, pertama anda perlu menyahaktifkan pemalam itu.

Sekiranya anda dapat mengakses halaman Pemalam di kawasan pentadbir WordPress, maka cukup klik pada pautan ‘Nyahaktifkan’ di bawah pemalam yang tidak berfungsi.

Nyahaktifkan pemalam

Selepas itu anda boleh memasang plugin WP-Rollback. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, kembali ke halaman Plugin, dan anda akan dapat melihat pilihan rollback di bawah setiap plugin. Mengkliknya akan membolehkan anda mengembalikan pemalam ke versi sebelumnya.

Rollback plugin ke versi sebelumnya

Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai bagaimana cara memutar balik pemalam WordPress.

Sekiranya anda tidak dapat mengakses kawasan pentadbir WordPress, ikuti langkah-langkah dalam panduan kami mengenai cara menyahaktifkan semua pemalam apabila tidak dapat mengakses kawasan pentadbir WordPress.

Petua Menguruskan Pemalam WordPress Dengan Lebih Efisien

Sekiranya anda menguruskan banyak laman WordPress, anda akan segera menyedari bahawa anda perlu kerap mengemas kini pemalam. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda menguruskannya dengan lebih berkesan.

Sekiranya anda yakin dengan pemalam yang anda gunakan, anda boleh mengaktifkan kemas kini automatik untuk semua pemalam WordPress anda.

Walau bagaimanapun, pendekatan yang lebih baik adalah dengan menyediakan kemas kini automatik hanya untuk memilih beberapa pemalam yang anda percayai. Ikuti arahan dalam panduan kami mengenai cara mengurus kemas kini WordPress dengan lebih baik.

Sekiranya anda tidak menguruskan banyak laman WordPress, anda boleh menyiapkan pemberitahuan e-mel untuk kemas kini pemalam. Ini akan membolehkan anda diberitahu apabila terdapat kemas kini yang tersedia tanpa masuk ke laman WordPress anda.

Sentiasa pastikan bahawa anda telah menyediakan pemalam sandaran automatik di laman WordPress anda. Ini akan membolehkan anda memulihkan laman WordPress anda sekiranya berlaku sesuatu.

Akhir sekali, jika anda mampu mengendalikan hosting WordPress yang teratur, maka ciri laman web pementasan pasti bernilai pelaburan. Ini membolehkan anda menguji kemas kini plugin baru pada persekitaran pementasan sebelum ditayangkan. Sebaiknya gunakan pelan WPEngine atau GoGeek SiteGround.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengemas kini pemalam WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai plugin WordPress penting kami untuk laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me