Cara Menggunakan Penyesuai Tema WordPress Seperti Pro (Panduan Ultimate)

Tahukah anda bahawa WordPress dilengkapi dengan penyesuai tema terbina dalam yang membolehkan anda membuat perubahan pada reka bentuk laman web anda dengan mudah dalam masa nyata.


Walaupun setiap tema mempunyai beberapa tahap sokongan untuk pilihan penyesuai lalai, banyak tema merangkumi tab dan pilihan tambahan untuk penyesuai tema WordPress, sehingga Anda dapat menyesuaikan tema dengan mudah tanpa pengetahuan pengekodan.

Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui panel lalai dan menunjukkan kepada anda cara menggunakan penyesuai tema WordPress seperti profesional.

Cara Menggunakan Panduan Ultimate Customizer Tema WordPress

Cara Mengakses Penyesuai Tema WordPress

Penyesuai tema adalah ciri WordPress lalai, dan merupakan sebahagian daripada setiap laman web WordPress.

Anda boleh mengaksesnya dengan masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda, dan kemudian pergi ke Penampilan » Sesuaikan dari bar sisi kiri panel pentadbir WordPress anda. Ini akan membuka antara muka Customizer dengan tema semasa anda.

Cara mengakses Penyesuai WordPress

Anda juga boleh menggunakan halaman penyesuai tema WordPress untuk mana-mana tema yang terpasang di laman web anda walaupun mereka tidak aktif.

Ini membolehkan anda melihat pratonton langsung tema tersebut dan membuat perubahan sebelum anda mengaktifkannya.

Untuk melakukan itu, anda perlu pergi ke Penampilan » Tema halaman.

Seterusnya, arahkan kursor tetikus anda ke mana-mana tema yang dipasang dan klik pada Pratonton Langsung butang untuk membuka halaman penyesuai tema WordPress.

Pilihan Pratonton Langsung Tema WordPress

Cara Menggunakan Penyesuai Tema WordPress

Setelah membuka penyesuai tema WordPress, anda akan melihat semua tetapan penyesuaian di sebelah kiri skrin anda, dan pratonton langsung laman web anda di sebelah kanan.

Penyesuai Tema WordPress

Penyesuai tema WordPress dilengkapi dengan sekumpulan panel lalai tanpa mengira tema yang anda gunakan.

Anda perlu mengklik panel individu untuk membuat perubahan padanya. Anda juga boleh mengklik salah satu ikon pensil biru di sebelah kanan skrin anda untuk membuka tetapan untuk item tersebut.

Nota: tema WordPress maju akan menambahkan panel tetapan tambahan untuk pilihan penyesuaian tambahan (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Mari kita lihat pilihan lalai yang tersedia di penyesuai tema WordPress.

Panel Pengenalan Tapak: Tambah Tajuk, Logo, dan Favicon

The Identiti Tapak panel dalam penyesuai tema WordPress membolehkan anda menambah atau mengubah tajuk dan slogan laman web anda.

Secara lalai, WordPress menambahkan “Just Another WordPress Site” sebagai slogan laman web.

Sebaiknya ubahnya setelah memasang WordPress di laman web anda. Anda juga boleh membiarkannya kosong jika anda mahu.

Tetapan Identiti Laman untuk menukar tajuk, slogan, logo, dan favicon

Panel Identity Site dalam penyesuai tema WordPress juga membolehkan anda menambahkan logo laman web anda. Cukup, klik pada Pilih logo pilihan untuk memuat naik logo laman web anda.

Ingin menambahkan favicon ke laman web anda? Anda boleh melakukannya dengan mengklik pada Pilih ikon laman web pilihan. Untuk arahan terperinci, anda boleh mengikuti panduan kami tentang cara membuat dan menambahkan favicon ke laman web anda.

Penyesuai Tema WordPress: Tukar Warna di Laman Web Anda

Kawalan pada Warna panel akan berbeza-beza bergantung pada tema WordPress yang anda gunakan.

Contohnya, tema Twenty Seventeen membolehkan anda memilih warna teks tajuk dan memilih skema warna untuk keseluruhan laman web anda.

Tukar Warna di Laman Web Anda

Tema WordPress lain mungkin menawarkan pilihan warna yang berbeza untuk elemen laman web seperti: tajuk, pautan, teks badan, latar belakang laman web anda, dll.

Menambah Menu Navigasi dalam Penyesuai Tema

The Menu panel membolehkan anda membuat menu navigasi dan mengawal lokasinya di laman web anda.

Pada tabl ini, anda akan menemui semua menu WordPress yang ada yang anda buat sebelumnya. Anda dapat mengklik pada butang “Lihat Semua Lokasi” untuk memeriksa lokasi menu yang tersedia yang disokong oleh tema anda.

Panel Menu dalam Penyesuai Tema

Untuk membuat menu baru, anda perlu mengklik pada Buat Menu Baru butang.

Selepas itu, anda perlu memberikan nama pada menu anda, supaya anda dapat menguruskannya dengan mudah kemudian. Anda juga boleh memilih lokasi menu dan kemudian klik Seterusnya untuk meneruskan.

Buat menu navigasi baru

Untuk menambahkan item ke menu ini, anda perlu mengklik pada Tambah Item butang untuk membuka panel baru. Anda kini boleh menambahkan pautan, halaman, catatan, kategori, dan tag khas sebagai item menu.

Tambahkan item ke menu navigasi

Untuk menyusun semula item, anda boleh mengklik pada Susun semula pautan dan kemudian gunakan ikon anak panah untuk menyesuaikan item menu.

Kawal Widget di Laman Web anda di Theme Customizer

The Widget panel membolehkan anda menambah dan menguruskan widget di laman web anda.

Mengkliknya akan menunjukkan lokasi yang berbeza di mana anda boleh menambahkan widget. Ini akan berbeza bergantung pada tema yang anda gunakan.

Sebagai contoh, tema Twenty Seventeen menawarkan 3 lokasi widget, sedangkan tema Twenty Nineteen hadir hanya dengan satu lokasi.

Panel widget

Apabila anda mengklik salah satu dari mereka, anda akan melihat widget yang telah anda tambahkan sebelumnya ke lokasi tersebut.

Untuk menambahkan widget baru, Anda harus mengklik tombol “Tambahkan Widget”. Ini akan membuka panel baru di mana anda akan melihat senarai semua widget yang tersedia.

Tambahkan Widget ke laman web anda

Anda perlu mengklik pada yang ingin ditambahkan. Anda juga boleh membuat perubahan pada widget yang baru ditambahkan dan menyesuaikan kedudukannya dengan menyeretnya ke atas atau ke bawah.

Panel Tetapan Laman Utama dalam Penyesuai Tema

Secara lalai, WordPress memaparkan catatan blog terkini di laman utama anda.

Namun untuk laman web perniagaan pengguna lebih suka menggunakan laman utama tersuai. Ini membolehkan anda memiliki halaman arahan yang betul yang memaparkan produk dan perkhidmatan anda.

Untuk menggunakan halaman utama khusus, anda perlu memilih butang radio “Halaman statik” di Tetapan Halaman Utama panel.

Tetapan Homepage dalam penyesuai tema

Ini akan membuka dua menu lungsur baru yang boleh anda gunakan untuk memilih halaman untuk halaman utama anda dan satu lagi untuk memaparkan catatan blog anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai halaman di laman web anda, anda dapat membuat yang baru dengan mengklik pautan “+ Tambahkan Halaman Baru” yang ada di bawah menu lungsur. Ini akan membuat halaman kosong dengan nama pilihan anda.

Panel CSS Tambahan untuk Menambah CSS Tersuai

Adakah anda ingin menambahkan kod CSS khusus untuk menggayakan laman web anda? Anda boleh melakukannya di CSS Tambahan panel.

Pengguna WordPress pertengahan dan maju sering menyesuaikan laman web mereka dengan menambahkan kod CSS terus ke fail style.css dari tema mereka. Ini menambah langkah tambahan seperti mempunyai akses FTP ke hosting WordPress anda, mengubah fail tema, dll.

Penyelesaian yang lebih mudah untuk pemula adalah dengan menambahkan kod CSS tersuai anda ke panel CSS Tambahan di penyesuai tema WordPress. Ini akan membolehkan anda membuat perubahan pada laman web anda dan melihatnya secara langsung di sebelah kanan skrin anda.

Tambahkan kod CSS Custom ke panel CSS Tambahan;

Apabila anda mula menulis beberapa kod CSS, WordPress secara automatik akan mencadangkan atribut kepada anda berdasarkan huruf yang anda taip. Ia juga akan memaparkan mesej ralat jika anda belum menulis pernyataan CSS yang betul.

Catatan: Sekiranya anda ingin menyesuaikan laman web anda tanpa menulis kod, teruskan membaca. Kami akan berkongsi dua pilihan mesra pemula yang akan membolehkan anda menyesuaikan tema anda dengan mudah dan bahkan membuat tema WordPress tersuai.

Pilihan Penyesuai Tema Lain

Beberapa tema percuma dan premium menawarkan lebih banyak pilihan penyesuai tema.

Bergantung pada tema yang anda gunakan, anda mungkin dapat mengubah gaya font, menambahkan gambar latar, mengubah tata letak, mengubah warna, menambahkan gambar header rawak, dan banyak lagi.

Anda juga boleh menambahkan ciri khas ke penyesuai tema anda dengan bantuan pemalam. Contohnya, anda boleh menambahkan fon tersuai di WordPress menggunakan pemalam Font Google Mudah.

Pratonton Laman Web anda pada Resolusi Skrin yang berbeza

Penting bagi setiap pemilik laman web untuk memastikan bahawa laman web mereka responsif mudah alih dan kelihatan baik pada semua ukuran skrin.

Terima kasih kepada penyesuai tema WordPress, anda dapat dengan mudah memeriksa bagaimana laman web anda kelihatan pada ukuran skrin yang berbeza.

Di bahagian bawah panel Penyesuai Tema, anda akan menemui tiga ikon dan pautan “Sembunyikan Kawalan”.

Pratonton laman web pada resolusi skrin yang berbeza

Ikon ini membolehkan anda menguji laman web anda pada resolusi layar yang berbeza seperti desktop, tablet, dan peranti mudah alih.

The Sembunyikan Kawalan pautan berguna untuk menyembunyikan panel Penyesuai WordPress supaya anda dapat melihat laman web anda dengan betul pada mod desktop.

Terbitkan, Simpan, atau Jadualkan Tetapan Penyesuai Anda

Setelah membuat perubahan yang diperlukan, anda perlu menerapkannya ke laman web anda. Jika tidak, semua kerja keras anda akan hilang.

Teruskan dan klik pada Menerbitkan butang untuk menerapkan perubahan. Setelah selesai, anda boleh mengklik pada butang tutup, yang terdapat di sudut kiri atas skrin anda, untuk keluar dari penyesuai tema.

Terbitkan tetapan Penyesuai WordPress

Bagaimana jika anda memerlukan lebih banyak masa untuk menyelesaikan reka bentuk baru anda? Sekiranya demikian, anda boleh menyimpannya sebagai draf dan juga berkongsi reka bentuk baru anda dengan seseorang tanpa memberi mereka akses ke kawasan pentadbir anda.

Untuk melakukannya, anda perlu mengklik ikon roda gigi tepat di sebelah Menerbitkan butang. Ini akan membuka panel Tindakan.

Pilihan Simpan Draf Penyesuai WordPress

Di sini anda akan menemui tiga pilihan: Terbitkan, Simpan Draf, dan Jadual.

Anda perlu memilih Menyimpan draf butang radio pada panel Tindakan dan kemudian klik pada Menyimpan draf butang untuk menyimpan perubahan anda.

Anda kini boleh menyalin pautan pratonton dan membaginya dengan orang lain untuk mendapatkan maklum balas.

Sebaliknya, Jadual pilihan membolehkan anda menerbitkan perubahan anda pada tarikh dan waktu tertentu. Anda boleh menggunakan pilihan ini untuk menjadwalkan perubahan tema anda untuk ditayangkan pada masa anda menerima trafik paling sedikit.

Jadualkan tetapan Customizer pada tarikh tertentu

Terakhir, jika anda ingin menetapkan semula perubahan yang tidak diterbitkan, maka anda boleh mengklik pada Membuang perubahan pautan pada panel Tindakan.

Pratonton Tema Berbeza Tanpa Tayangan

Ada kalanya anda ingin memeriksa bagaimana tema baru akan kelihatan di laman web anda. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu mengaktifkannya di laman web langsung anda.

Sekiranya demikian, anda boleh membuka Penyesuai WordPress untuk menguji tema baru tanpa disiarkan secara langsung.

Pada panel Customizer, anda akan mendapat nama tema aktif anda dan Ubah butang.

Tukar Tema WordPress dari Customizer

Sekiranya anda mengklik butang itu, maka WordPress akan memaparkan semua tema yang anda pasang di sebelah kanan halaman.

Untuk memeriksa tema tertentu, anda perlu mengklik pada Pratonton Langsung butang.

Pratonton Tema yang dipasang pada Penyesuai Tema

Anda juga boleh melihat tema dari Repositori Tema WordPress. Untuk melakukannya, anda perlu memilih kotak pilihan “WordPress.org tema” di panel kiri.

Ini akan menunjukkan tema dari direktori WordPress.org. Anda boleh klik pada “Pasang & Butang Pratonton ”untuk memeriksa tema yang anda suka.

Direktori tema WordPress

Anda juga boleh menapis tema dengan mengklik Tapis Tema butang hadir di sudut kanan atas skrin anda.

Nota: kami mengesyorkan menggunakan laman web pementasan WordPress untuk menguji tema baru dan bukannya menggunakan penyesuai di laman langsung.

Import atau Eksport Tetapan Penyesuai Tema

Tahukah anda bahawa anda boleh mengimport dan mengeksport tetapan penyesuai tema anda?

Ini sangat berguna semasa anda membuat perubahan pada tema anda di pelayan tempatan atau laman web pementasan. Daripada menyalin tetapan secara manual ke laman web langsung anda, anda hanya boleh mengeksport tetapan penyesuai tema untuk menjimatkan masa anda.

Untuk arahan terperinci, anda boleh mengikuti panduan kami mengenai cara mengimport dan mengeksport tetapan penyesuai tema di WordPress.

Alternatif Penyesuai Tema WordPress

Walaupun Penyesuai WordPress membolehkan anda membuat perubahan pada laman web anda, jumlah kawalan akan berbeza-beza bergantung pada tema yang anda gunakan.

Bagaimana jika anda menyukai tema anda, tetapi berharap ia mempunyai pilihan penyesuaian tambahan?

Sekiranya demikian, penyelesaian terbaik adalah menggunakan salah satu daripada dua pemalam penyesuaian yang berfungsi di samping penyesuai tema WordPress.

Wira CSS

Plugin Wira CSS

CSS Hero adalah plugin WordPress yang membolehkan anda menyesuaikan laman web anda tanpa menulis satu baris kod. Anda mempunyai kebebasan untuk menggayakan setiap elemen laman web anda tanpa kerumitan.

Adakah anda ingin menyesuaikan halaman log masuk laman WordPress anda? Wira CSS membolehkan anda melakukannya dalam beberapa minit.

Anda juga boleh mengedit dan melihat perubahan di frontend untuk memastikan bahawa reka bentuk anda kelihatan sempurna di setiap peranti.

Pembina Beaver

Pemalam Beaver Builder

Beaver Builder adalah salah satu plugin pembangun halaman WordPress terbaik di pasaran. Ini membolehkan anda membina halaman yang menakjubkan untuk laman web anda menggunakan antara muka seret dan lepas.

Bahagian terbaiknya ialah Beaver Builder berfungsi dengan hampir semua tema WordPress. Ini membolehkan anda menggunakannya dengan tema semasa anda.

Beaver Builder menyokong penggunaan kod pendek dan widget. Ia juga menawarkan pelbagai jenis modul yang boleh anda gunakan untuk menggayakan laman web anda dengan mudah. Lihat panduan kami tentang cara membuat susun atur tersuai di WordPress untuk arahan terperinci.

Anda juga boleh menggunakan Beaver Builder untuk membuat tema WordPress sepenuhnya tanpa menulis sebarang kod.

Kami harap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara menggunakan WordPress Theme Customizer seperti seorang profesional. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai plugin dan alat WordPress terbaik untuk laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map