Cara Menghoskan Laman Web (Panduan Mudah untuk Pemula) pada tahun 2020

Adakah anda ingin belajar bagaimana menjadi hos laman web? Pembangun laman web yang dihoskan sendiri seperti WordPress menawarkan kebebasan sepenuhnya untuk membina laman web apa pun.


Cabarannya ialah kebanyakan pemula tidak tahu cara terbaik untuk menjadi tuan rumah laman web. Bahkan ramai yang percaya bahawa memerlukan kemahiran teknikal khas untuk menjadi tuan rumah laman web mereka sendiri.

Itu tidak betul.

Sekiranya anda memilih pendekatan yang tepat, anda boleh dengan mudah menghoskan laman web anda sendiri hanya dalam beberapa minit. Dalam kebanyakan kes, semudah membuat akaun facebook.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah yang tepat tentang cara menghoskan laman web tanpa mempelajari kemahiran teknikal.

Kami juga akan menerangkan bagaimana semuanya berfungsi di belakang tabir. Ini akan membantu anda memperoleh pemahaman asas mengenai pelbagai cara untuk menjadi tuan rumah laman web.

Sedia? Mari kita mulakan.

Cara menghoskan laman web

Inilah yang akan anda pelajari dalam panduan ini.

  Apa Erti Menjadi Laman Web?

  Menghosting laman web bermaksud anda meletakkan fail laman web anda pada komputer khas yang disebut pelayan. Komputer ini menjadikan fail laman web anda dapat diakses oleh orang ramai di internet, jadi sesiapa sahaja dapat mengunjunginya.

  Agar orang lain di seluruh dunia dapat melihat laman web, komputer khas ini mempunyai set perisian tertentu yang terpasang. Perisian ini dipanggil pelayan web.

  Tugas asas pelayan web adalah menerima permintaan masuk dan menanggapi dengan mengirim halaman yang diminta ke penyemak imbas pengguna.

  Menghoskan laman web

  Sekarang semua ini mungkin terdengar seperti banyak istilah teknikal, dan memang begitu.

  Namun, anda tidak perlu belajar bagaimana melakukan semua perkara ini untuk menghoskan laman web anda. Nasib baik, terdapat ribuan syarikat yang menawarkan ini sebagai perkhidmatan (dengan kos yang sangat rendah).

  Semua laman web di internet menggunakan syarikat hosting web untuk menghoskan laman web mereka. Malah syarikat gergasi teknologi seperti Netflix (dihoskan di Amazon) dan PayPal (dihoskan oleh Google Cloud hosting) menggunakan penyedia perkhidmatan pihak ketiga untuk hosting mereka.

  Hanya ada segelintir syarikat seperti Google, Microsoft, dan Amazon yang mengehos sepenuhnya semua perkhidmatan mereka di platform mereka sendiri.

  Mereka dapat melakukan ini kerana mereka mempunyai sumber teknikal dan kewangan untuk memikul tugas yang sangat besar. Semua perniagaan lain (termasuk kami) menggunakan syarikat hosting web untuk menjadi tuan rumah laman web mereka.

  Apa Yang Anda Perlu Mengadakan Laman Web

  Anda memerlukan dua perkara berikut untuk menjadi tuan rumah laman web.

  • Penyedia perkhidmatan hosting web
  • Nama domain

  Penyedia perkhidmatan hosting web menawarkan pelayan web yang siap digunakan untuk menghoskan laman web anda. Mereka mengurus semua perkara teknikal dan menyediakan pemilik laman web alat yang mudah digunakan untuk menguruskan hosting mereka.

  Sekarang, bagaimana pengguna menjangkau laman web yang dihoskan sendiri? Di sinilah nama domain masuk.

  Nama domain adalah alamat laman web anda yang ditaip oleh orang dalam penyemak imbas untuk mengunjungi laman web anda. Contohnya, wpbeginner.com akan membawa anda ke laman web ini.

  Pada dasarnya, nama domain adalah cara yang mesra manusia untuk menghubungkan penyemak imbas pengguna ke pelayan laman web yang berkaitan dengan nama domain tersebut. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai apa itu nama domain dan bagaimana domain berfungsi.

  bagaimana nama domain berfungsi

  Anda boleh membeli nama domain dari salah satu pendaftar domain teratas ini. Ini adalah syarikat yang dilesenkan untuk menjual pendaftaran nama domain.

  Untuk memahami hubungan antara hosting dan domain, lihat panduan kami mengenai perbezaan antara hosting web dan nama domain.

  Nota: kemudian dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mendapatkan nama domain secara percuma.

  Tetapi pertama-tama, mari kita lihat pelbagai jenis rancangan hosting web dan menilai mana yang sesuai untuk menjadi tuan rumah laman web anda.

  Jenis Perkhidmatan Hosting Laman Web

  Tidak semua laman web sama. Sebilangannya lebih kecil dan mempunyai lalu lintas rendah sementara yang lain lebih besar dengan lebih banyak kandungan dan pengunjung.

  Laman web yang lebih kecil memerlukan sumber yang lebih sedikit. Sebaliknya, laman web yang lebih besar dan popular akan memerlukan lebih banyak sumber untuk berjalan dengan cekap.

  Syarikat hosting laman web menyediakan pelbagai jenis penawaran hosting yang dirancang untuk memenuhi kebutuhan laman web tertentu. Berikut adalah beberapa perkhidmatan hosting yang paling biasa.

  1. Hosting Berkongsi

  Perkhidmatan hosting bersama sesuai untuk laman web kecil, blog, dan perniagaan kecil yang baru bermula.

  Mereka dapat mengurangkan kos mereka dengan membenarkan beberapa laman web berkongsi sumber pelayan yang sama. Ini menjadikan hosting laman web anda berpatutan.

  Harga: Bermula dari 2.75 sebulan hingga $ 7.99 sebulan

  Sesuai untuk: Memulakan blog baru, laman web perniagaan kecil

  Penyedia hosting bersama kami yang disyorkan: Bluehost

  Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai kebenaran mengenai web hosting bersama terbaik.

  2. Hosting VPS

  Hosting VPS (Virtual Private Server hosting) masih merupakan persekitaran hosting bersama. Namun, ia menawarkan sekumpulan sumber daya yang fleksibel untuk menangani lonjakan lalu lintas yang besar.

  Anda mendapat partisi pelayan peribadi untuk laman web anda yang boleh anda uruskan dari panel kawalan hosting anda. Ini memberi anda yang terbaik dari kedua dunia, kos hosting yang rendah dengan fleksibiliti sumber yang dikhaskan.

  Harga: Bermula dari $ 29,99 / bulan

  Sesuai untuk: Perniagaan bersaiz sederhana, blog popular, dan kedai eCommerce.

  Syarikat hosting VPS yang kami cadangkan: HostGator

  Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai kapan anda memerlukan hosting VPS untuk laman web anda.

  3. Hosting WordPress Terurus

  Hosting WordPress Terurus adalah perkhidmatan hosting khusus yang dibuat khusus untuk WordPress. Ia seperti perkhidmatan concierge untuk laman web WordPress anda.

  Pada platform hosting yang dikendalikan, syarikat hosting mengurus kemas kini, sandaran, dan cache laman web anda. Ini membolehkan anda memberi tumpuan untuk membuat kandungan dan mengembangkan perniagaan anda.

  Harga: Bermula dari $ 35.00 sebulan

  Sesuai untuk: Blog popular, laman web perniagaan, laman web keahlian

  Syarikat hosting WordPress kami yang disyorkan: WP Engine

  Untuk lebih jelasnya, lihat artikel kami yang menerangkan kapan anda benar-benar memerlukan hosting WordPress yang diuruskan.

  4. Hosting Khusus

  Hosting pelayan khusus memberi anda seluruh pelayan yang dikhaskan untuk laman web anda sendiri. Anda mendapat semua sumber pelayan, alat canggih untuk pengurusan pelayan, kemampuan untuk memasang perisian anda sendiri dan bahkan sistem operasi anda sendiri.

  Anda akan menguruskan pelayan anda sendiri yang mungkin memerlukan beberapa kemahiran teknikal. Ini adalah pilihan lanjutan untuk laman web yang lebih besar yang memerlukan prestasi tinggi untuk mengatasi jumlah lalu lintas yang lebih tinggi.

  Harga: Bermula dari $ 79.99 sebulan

  Sesuai untuk: Perniagaan peringkat perusahaan, laman web yang sangat popular, kedai eCommerce

  Syarikat hosting khas kami yang disyorkan: SiteGround atau HostGator

  Catatan: Kami menggunakan pelayan khusus HostGator untuk mengehos laman web WPBeginner.

  Memilih Rancangan Yang Tepat untuk Menghoskan Laman Web

  Seperti yang anda lihat, semua rancangan hosting berbeza dilengkapi dengan konfigurasi dan harga pelayan yang berbeza. Anda perlu memilih rancangan yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda.

  Di WPBeginner, kami mengesyorkan pengguna untuk memulakan dengan rancangan hosting bersama kos rendah dan kemudian menaik taraf ketika perniagaan mereka berkembang. Ini membolehkan anda menjimatkan wang dan hanya membayar perkhidmatan yang sebenarnya anda perlukan.

  Pelan hosting bersama bermula dari $ 7,99 sebulan (dibayar setiap tahun) dan $ 14,99 untuk nama domain.

  Sekiranya anda baru bermula, ini masih merupakan pelaburan yang signifikan.

  Nasib baik, Bluehost telah bersetuju untuk memberikan potongan harga kepada hosting dan nama domain percuma kepada pengguna kami. Pada asasnya, anda dapat memulakan dengan $ 2.75 sebulan.

  Mereka adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia dan penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

  → Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

  Untuk rancangan hosting bersama yang lain, lihat perbandingan syarikat hosting terbaik kami.

  Setelah anda mendaftar untuk akaun hosting, langkah seterusnya adalah membuat laman web anda. Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara membuat laman web.

  Berapa Kos Mengehos Laman Web

  Sejauh ini kami telah menanggung kos syarikat web hosting. Walau bagaimanapun, kos anda untuk mengehoskan laman web mungkin berbeza bergantung pada beberapa faktor.

  Perkara pertama adalah rancangan hosting yang anda pilih. Sebaiknya mulakan dengan rancangan hosting bersama yang lebih kecil dan kemudian tingkatkan apabila perniagaan dan laman web anda berkembang.

  Sebaik sahaja anda mula membina laman web, anda mungkin perlu mengeluarkan wang untuk perkara lain seperti templat laman web, peluasan perisian, dan perkhidmatan lain.

  Matlamat anda adalah hanya membeli apa yang sebenarnya anda perlukan dan menggunakan alat percuma bila-bila masa anda boleh.

  Kami mempunyai panduan yang sangat baik mengenai kos membina laman web WordPress dan bagaimana mengelakkan perbelanjaan berlebihan.

  Cara Menghoskan Laman Web di Komputer Anda

  Kami sering ditanya oleh pengguna kami sekiranya mereka dapat menghoskan laman web di komputer mereka sendiri.

  Ya awak boleh.

  Walau bagaimanapun, satu-satunya sebab anda harus menghoskan laman web di komputer anda ialah ketika anda ingin menguji laman web secara tempatan sebelum meletakkannya di internet.

  Sebilangan besar pemula merasa berguna untuk mempelajari pengembangan web, WordPress, dan pengekodan dengan memasang pelayan tempatan di komputer mereka.

  Lihat tutorial kami mengenai cara menyediakan pelayan tempatan pada Windows dan Mac.

  Ini akan membolehkan anda memasang pelayan tempatan tanpa membuatnya tersedia untuk umum.

  Kami tidak mengesyorkan menggunakan pelayan tempatan untuk menghoskan laman web dan menjadikannya tersedia untuk umum. Walau bagaimanapun, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya untuk pengguna yang merasa berani.

  Meletakkan Pelayan Hos Tempatan Anda Dalam Talian

  Sebaik sahaja anda menghoskan laman web di pelayan tempatan anda, laman web ini hanya akan tersedia untuk anda. Anda perlu mengubah tetapannya untuk meletakkan laman web anda di internet.

  Pertama, cari fail konfigurasi perisian pelayan web anda yang disebut httpd.conf.

  Sekiranya anda menggunakan WAMP pada Windows, maka anda akan menemuinya di bawah folder C: \ wamp \ bin \ apache \ apache [version #] \ conf].

  Pengguna MAMP di Mac akan mencarinya di dalam / Applications / MAMP / conf / apache / folder.

  Anda boleh membuka fail ini menggunakan editor teks biasa seperti Notepad atau TextEdit. Selepas itu, anda perlu mencari garis yang bermula dengan

  Dengar 80

  Anda perlu menggantinya dengan alamat IP dan nombor port anda. Anda boleh mencari alamat IP anda dengan hanya menggunakan Googling ‘apa alamat ip saya’, ia akan menunjukkan rentetan angka yang dipisahkan oleh titik. Berikut adalah contoh seperti apa kod itu dengan IP anda:

  Dengar 64.233.160.1:80

  Seterusnya, anda perlu mencari baris berikut:

  Pelayan tempatan localhost: 80

  Teruskan dan ubah dengan mengganti localhost: 80 dengan alamat IP anda.

  Nama Pelayan 64.233.160.1

  Seterusnya, anda perlu mencari baris berikut untuk WAMP:

  Sekiranya anda menggunakan MAMP, cari baris berikut:

  Di bawah baris ini, anda akan melihat kebenaran akses, yang perlu anda ganti dengan yang berikut:

  Pesanan Benarkan, Tolak
  Benarkan dari semua

  Anda kini dapat menyimpan fail konfigurasi dan memulakan semula pelayan tempatan anda dengan izin baru.

  Kini sesiapa sahaja boleh menggunakan alamat IP anda untuk mengakses laman web anda dan bukannya localhost. Ini bukan situasi yang ideal kerana sukar bagi pengguna anda untuk mengingat alamat IP.

  Di situlah nama domain berguna.

  Menunjuk Nama Domain Anda ke Laman Web Yang Dihoskan Secara Lokal

  Mengarahkan nama domain anda ke laman web yang anda hoskan di komputer anda sendiri akan membolehkan pengguna mengaksesnya seperti yang mereka lakukan dengan laman web lain.

  Pertama, anda perlu mengedit tetapan DNS nama domain anda. Kami menggunakan Domain.com dalam tangkapan skrin kami di bawah:

  Mengedit tetapan DNS untuk nama domain anda

  Selepas itu, anda perlu mengedit rekod nama A dengan tanda @ sebagai Nama. Sekiranya anda tidak memilikinya, klik pada butang Tambah rekod baru untuk meneruskan.

  Menambah rekod untuk domain anda

  Di bidang nilai, anda perlu memasukkan alamat IP komputer anda dan klik pada butang Kemas kini DNS untuk menyimpan perubahan anda.

  Sekiranya komputer dengan pelayan tempatan anda disambungkan ke internet secara langsung, maka anda sudah selesai.

  Namun, jika komputer anda disambungkan ke internet melalui penghala, maka anda perlu meneruskan port. Untuk melakukannya, anda perlu log masuk ke antara muka pentadbir penghala anda dengan memasukkan alamat IP penghala di bar alamat penyemak imbas anda.

  Bergantung pada pengeluarnya, antara muka penghala anda mungkin kelihatan sedikit berbeza. Anda perlu mencari pilihan berlabel pemajuan port, pelayan maya, atau NAT.

  Penghantaran pelabuhan

  Seterusnya, anda perlu meneruskan trafik web atau HTTP ke port 80. Di bidang alamat IP, anda perlu memasukkan alamat IP komputer anda di rangkaian tempatan. Alamat IP ini adalah alamat dalaman yang mengenal pasti komputer anda di rangkaian tempatan.

  Selepas itu, anda perlu menerapkan perubahan dan mulakan semula penghala anda.

  Kelemahan Mengendalikan Laman Web oleh Anda Sendiri

  Menghoskan laman web anda di komputer tempatan adalah idea yang tidak baik. Inilah sebabnya mengapa gergasi teknologi dengan sumber daya, kemahiran, dan pengetahuan yang cukup lebih suka memilih dengan penyedia perkhidmatan hosting.

  Berikut adalah beberapa kelemahan hosting laman web di komputer tempatan.

  • Untuk menjalankan pelayan web, anda perlu meletakkannya di komputer yang disambungkan ke sambungan internet berkelajuan tinggi 24 jam sehari.
  • Anda juga perlu memasang kemas kini untuk perisian pelayan web, menyimpan sandaran, merancang pelayan sandaran, dan banyak lagi.
  • Komputer yang mengehoskan laman web anda juga akan terbuka untuk percubaan penggodaman, suntikan malware, dan serangan DDOS. Ini juga boleh mempengaruhi keselamatan semua komputer lain di rangkaian anda.
  • Anda perlu membeli alamat IP statik dari penyedia perkhidmatan internet anda, yang akan dikenakan biaya tambahan.

  Melakukan semua ini memerlukan banyak masa, usaha, dan kemahiran teknikal. Inilah sebabnya mengapa adalah tidak baik untuk menghoskan laman web anda di komputer tempatan sendiri.

  Soalan Lazim mengenai Hosting Laman Web

  Setelah membantu ribuan pemula memulakan laman web mereka sendiri, kami telah mendengar setiap kemungkinan soalan. Berikut adalah beberapa soalan yang paling sering ditanya daripada orang yang ingin menjadi tuan rumah laman web.

  1. Mengapa saya memerlukan penyedia hosting untuk menghoskan laman web?

  Penyedia perkhidmatan hosting mengkhususkan diri dalam menjaga platform untuk melayani laman web. Mereka mempunyai jurutera dan pentadbir sistem di kakitangan mereka yang memantau pelayan mereka 24/7.

  Ini membolehkan anda memberi tumpuan untuk membina laman web dan mengembangkan perniagaan anda daripada menguruskan perisian pelayan.

  2. Bolehkah saya membeli nama domain dan hosting dari dua syarikat?

  Ya awak boleh. Walau bagaimanapun, membelinya dari syarikat yang sama membolehkan anda menguruskan keduanya di bawah papan pemuka yang sama. Juga beberapa penyedia seperti Bluehost bahkan menawarkan domain percuma sebagai insentif untuk menggunakan perkhidmatan mereka.

  3. Bolehkah saya membeli nama domain dan menghoskan laman web saya kemudian?

  Ya, anda boleh membeli nama domain sahaja. Namun, laman web anda tidak akan menunjuk sehingga anda memilih penyedia hosting.

  Kami mengesyorkan Domain.com untuk mendaftarkan nama domain. Mereka menawarkan alat pengurusan domain mesra pemula, yang akan memudahkan menghubungkan domain anda ke penyedia hosting mana-mana kemudian.

  4. Bolehkah saya menghoskan laman web saya di komputer tempatan saya dan kemudian memindahkannya ke penyedia hosting?

  Ya, anda boleh melakukannya. Namun, jika anda serius membuat laman web, maka lebih baik mulakan dengan penyedia hosting.

  5. Bolehkah saya mengehoskan laman web dengan satu penyedia dan kemudian menukarnya ke penyedia lain?

  Ya, anda boleh memindahkan laman web anda ke syarikat hosting lain kapan saja. Lihat artikel kami mengenai cara memindahkan laman web anda ke host baru untuk mendapatkan arahan terperinci.

  6. Di mana saya menghoskan laman web saya?

  Terdapat begitu banyak syarikat hosting di luar sana, sehingga sukar bagi pemula untuk membuat pilihan yang tepat.

  Selama bertahun-tahun, kami telah bekerjasama dengan semua syarikat hosting teratas di pasaran. Ini memberi kita gambaran tentang apa yang menjadikan platform hosting yang baik.

  Untuk laman web permulaan, kami mengesyorkan Bluehost. Mereka memasang WordPress secara automatik, dan mereka menawarkan papan pemuka yang mesra pemula, cache terbina dalam, keselamatan dan banyak lagi. Selain itu, mereka menawarkan diskaun pembaca WPBeginner untuk hosting + nama domain percuma.

  Untuk lebih banyak cadangan, lihat senarai lengkap syarikat hosting terbaik dengan kebaikan dan keburukan mereka.

  Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan hosting web percuma, tetapi kami mengesyorkan agar anda sangat berhati-hati dengan mereka.

  Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara menghoskan laman web anda. Anda juga mungkin ingin melihat panduan kami mengenai cara mendapatkan alamat e-mel perniagaan percuma untuk laman web anda.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map