Cara Mengubah Kata Laluan Anda di WordPress (Panduan Pemula)

Adakah anda ingin belajar bagaimana menukar kata laluan WordPress anda? Kadang kala anda mungkin terlupa kata laluan anda atau perlu menukarnya atas alasan keselamatan.


Walaupun terdapat pautan kata laluan yang hilang pada halaman log masuk yang membolehkan anda menetapkan semula kata laluan anda, kadang-kadang e-mel set semula kata laluan WordPress tidak pernah membuatnya ke peti masuk anda kerana syarikat hosting WordPress anda tidak mengkonfigurasinya dengan betul.

Pada masa lain, anda mungkin mahu menukar kata laluan WordPress secara paksa untuk setiap pengguna di laman web anda kerana alasan keselamatan.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda empat cara berbeza untuk menukar kata laluan WordPress untuk merangkumi setiap kemungkinan senario.

Cara Menukar Kata Laluan Anda di WordPress

Sebelum Anda Menukar Kata Laluan WordPress Anda

Kami tidak cukup menekankan bahawa kata laluan adalah barisan pertahanan pertama anda terhadap percubaan penggodaman.

Sering kali pengguna akhirnya menggunakan kata laluan yang lemah kerana senang diingat. Jangan buat begitu. Anda boleh menggunakan salah satu daripada banyak pengurus kata laluan percuma dan selamat.

Kadang-kadang mungkin menggoda untuk berkongsi kata laluan WordPress anda dengan ahli pasukan atau bahkan pembangun kontrak. Anda tidak boleh melakukan itu.

Sebaliknya, kami mengesyorkan membuat akaun pengguna baru dengan peranan pengguna yang betul, sehingga anda dapat menguruskan kebenaran.

Dengan cara ini anda dapat memadam akaun mereka dengan mudah apabila mereka bukan lagi anggota pasukan anda tanpa perlu menukar kata laluan utama anda.

Oleh itu, mari kita lihat pelbagai cara untuk menukar kata laluan WordPress anda.

Cara Menukar Kata Laluan WordPress Anda dalam 2 Minit

Ini adalah kaedah termudah untuk menukar kata laluan WordPress anda.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke laman web WordPress anda. Anda boleh melakukannya dengan memasukkan URL masuk WordPress anda (misalnya, https://example.com/login/) di penyemak imbas anda.

Setelah anda log masuk, pergi ke Pengguna »Profil Anda dari menu WordPress anda.

Halaman Profil Anda di WordPress

Pada profil WordPress, anda perlu menatal ke bawah ke bahagian Pengurusan Akaun di mana anda akan melihat pilihan Kata Laluan Baru. Teruskan dan klik pada ‘Hasilkan Kata Laluan’ untuk menambahkan kata laluan baru.

Jana Kata Laluan di WordPress

WordPress secara automatik akan membuat kata laluan yang kuat untuk anda.

Kata Laluan Auto di WordPress

Anda boleh meneruskan kata laluan kuat ini atau menukarnya dengan kata laluan baru anda sendiri.

Selepas itu, klik butang ‘Kemas kini Profil’ untuk menyimpan kata laluan baru anda.

Buat Kata Laluan WordPress yang Kuat dan Simpan

Setelah selesai, anda akan melihat pemberitahuan Profil Dikemas kini di bahagian atas. WordPress juga akan menghantar pemberitahuan perubahan kata laluan kepada anda di peti masuk e-mel anda.

Profil WordPress Dikemas kini dengan Kata Laluan Baru

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan WordPress Anda Apabila Dikunci

Kaedah di atas membolehkan anda menukar kata laluan apabila anda mempunyai akses ke papan pemuka WordPress anda.

Tetapi bagaimana jika anda kehilangan kata laluan dan tidak dapat log masuk?

Jangan panik, ada cara yang sangat mudah untuk memulihkan kata laluan anda yang hilang di WordPress.

Anda boleh pergi ke halaman log masuk WordPress (https://example.com/wp-login.php) dan klik pada pautan ‘Hilang kata laluan anda?’.

Memulihkan kata laluan yang hilang di WordPress

Setelah mengkliknya, ia akan membawa anda ke halaman tetapan semula kata laluan. Anda perlu memasukkan nama pengguna atau alamat e-mel anda untuk menetapkan semula kata laluan pada akaun anda.

Skrin pemulihan kata laluan WordPress

Setelah selesai, WordPress akan menghantar pautan tetapan semula kata laluan ke alamat e-mel yang berkaitan dengan akaun pengguna anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara mendapatkan semula kata laluan yang hilang di WordPress.

Cara Menukar Kata Laluan WordPress dari Pangkalan Data

Kaedah ‘Kata Laluan Hilang’ di atas adalah mesra pemula, tetapi kadangkala anda tidak akan dapat menggunakan kaedah tersebut jika anda tidak mempunyai akses ke alamat e-mel yang berkaitan dengan akaun atau jika laman WordPress anda gagal menghantar e-mel.

Sekiranya keadaan seperti itu timbul, maka anda perlu menetapkan semula kata laluan WordPress anda secara langsung di dalam pangkalan data. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan phpMyAdmin.

Pertama, anda perlu log masuk ke panel kawalan akaun hosting WordPress anda. Selepas itu, klik pada pilihan phpMyAdmin di bawah bahagian Pangkalan Data.

phpMyAdmin di cPanel

Nota: skrin anda mungkin kelihatan berbeza kerana setiap penyedia hosting mempunyai panel kawalan mereka sendiri. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mencari pautan phpMyadmin, maka hubungi sokongan hosting anda.

Selepas anda melancarkan aplikasi phpMyAdmin, anda akan melihat senarai semua pangkalan data anda. Anda perlu memilih pangkalan data yang berkaitan dengan laman WordPress anda.

Pilih pangkalan data WordPress anda

Selepas itu, anda akan melihat senarai jadual di pangkalan data WordPress anda. Anda perlu mencari jadual wp_users dalam senarai ini dan klik pada pautan ‘Browse’ di sebelahnya.

Semak imbas jadual pengguna

Ini akan menunjukkan senarai semua pengguna di laman WordPress anda. Di halaman ini, anda perlu mengklik pautan edit di sebelah akaun pengguna anda.

Edit akaun pengguna di phpMyAdmin

PhpMyAdmin akan menunjukkan kepada anda borang dengan semua bidang maklumat pengguna.

Anda perlu menghapus nilai di medan user_pass dan menggantinya dengan kata laluan baru anda. Di bawah lajur fungsi, pilih MD5 dari menu drop-down dan klik pada butang Go.

Tukar kata laluan

Itu sahaja anda berjaya menukar kata laluan WordPress anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara menetapkan semula kata laluan WordPress dari phpMyAdmin.

Cara Memaksa Tukar Kata Laluan WordPress untuk Semua Pengguna

Sekiranya laman web anda diretas, atau industri anda mempunyai peraturan pematuhan data tertentu, maka anda mungkin perlu memaksa menukar kata laluan WordPress untuk semua pengguna.

Ini dapat dilakukan dengan mudah menggunakan pemalam Kata Laluan Tamat Tempoh.

Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara menukar kata laluan secara paksa di WordPress.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menukar kata laluan anda di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan langkah demi langkah kami mengenai keselamatan WordPress untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map