Cara Menyahpasang dan Menghapus Tema WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda mahu memadamkan tema WordPress tetapi bimbang ia mungkin tidak selamat?


Sekiranya anda baru-baru ini menukar tema WordPress anda, maka anda mungkin mahu memadamkan yang lama. Anda mungkin juga mempunyai beberapa tema WordPress lain yang sudah terpasang di laman web anda yang mungkin ingin anda hapuskan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda mengapa dan cara menghapus tema WordPress dengan mudah tanpa menjejaskan laman web anda.

Cara memadam tema WordPress dengan mudah

Mengapa Padamkan Tema WordPress?

Sekiranya anda tidak menggunakan tema WordPress, maka disarankan untuk menghapusnya dari laman web anda. Terdapat beberapa sebab untuk menghapus tema WordPress yang tidak digunakan.

  • Fail tema WordPress ditulis dalam PHP dan dapat digunakan untuk menyembunyikan kod jahat atau perisian hasad di laman web anda (iaitu jika laman web anda pernah dikompromikan). Kadang kala pembangun nakal dapat menyembunyikan ruang belakang dalam tema yang tidak digunakan juga.
  • Memastikannya dipasang di pelayan anda meningkatkan ukuran sandaran anda dan pemalam keselamatan WordPress anda memerlukan lebih lama untuk menyelesaikan imbasan.
  • Anda juga akan terus mendapat kemas kini untuk tema tersebut, walaupun Anda sama sekali tidak menggunakannya.

Kini banyak pengguna memasang tema WordPress di laman web langsung mereka untuk mengujinya. Ini bukan kaedah terbaik untuk menguji tema WordPress.

Kami mengesyorkan menggunakan laman pementasan atau pemasangan WordPress tempatan untuk melakukan semua ujian anda. Dengan cara ini tidak mempengaruhi laman web langsung anda dan membolehkan anda menawarkan pengalaman yang konsisten kepada pengguna anda.

Apakah perbezaan antara menyahpasang berbanding menghapus tema WordPress?

WordPress membolehkan anda hanya menyimpan satu tema sebagai tema aktif anda. Walau bagaimanapun, anda boleh memasang seberapa banyak tema yang anda mahukan di laman web anda.

Tema-tema ini tidak akan aktif, tetapi masih dipasang di laman web anda, dan anda akan terus menerima kemas kini untuknya.

Untuk menyahpasang tema WordPress sepenuhnya, anda perlu menghapusnya. Ini akan membuang semua fail tema dari laman web anda.

Adakah selamat untuk memadam tema WordPress lama?

Ya, selamat untuk menghapus tema WordPress yang tidak anda gunakan.

Setiap laman WordPress memerlukan sekurang-kurangnya satu tema yang dipasang untuk berfungsi dengan baik. Ini adalah tema yang akan digunakan WordPress untuk memaparkan laman web anda.

Anda dapat melihat tema WordPress yang sedang anda gunakan dengan melawati Rupa »Tema halaman. Tema semasa anda akan muncul sebagai tema ‘Aktif’.

Tema aktif

Kami juga mengesyorkan agar tetap memasang satu tema WordPress lalai (mis. Twenty Twenty atau Twenty Nineteen) di laman web anda. Ia berfungsi sebagai tema pengganti sekiranya tema semasa anda tidak berfungsi.

Sekiranya tema semasa anda adalah tema kanak-kanak, maka anda juga perlu menyimpan tema induk di laman web anda.

Selain daripada tema ini, anda boleh memadam tema lain yang dipasang di laman web anda dengan selamat.

Yang dikatakan, mari kita tunjukkan cara menghapus tema WordPress.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca

Bersedia Sebelum Memadamkan Tema WordPress

Sekiranya anda telah menyesuaikan tema WordPress dan ingin mengekalkan penyesuaian tersebut sebelum menghapusnya, anda boleh membuat sandaran WordPress yang lengkap.

Anda juga boleh memuat turun folder tema ke komputer anda sebagai sandaran.

Untuk melakukannya, anda boleh menggunakan klien FTP atau aplikasi Pengurus Fail di papan pemuka akaun hosting WordPress anda. Setelah disambungkan, pergi ke / wp-kandungan / tema / folder dan muat turun folder tema yang tidak aktif ke komputer anda.

Muat turun folder tema WordPress ke komputer anda sebagai sandaran

Setelah anda menyandarkan tema lama anda dengan selamat, anda boleh terus menghapusnya.

Memadamkan Tema WordPress

Terdapat banyak cara untuk menghapus tema WordPress. Kita akan mulakan dengan yang paling mudah terlebih dahulu.

1. Memadamkan tema WordPress melalui papan pemuka pentadbir

Ini adalah kaedah termudah dan disyorkan untuk menghapus tema WordPress.

Pertama, anda perlu pergi ke Rupa »Tema halaman dan klik pada tema yang ingin anda padamkan.

WordPress kini akan membuka butiran tema di tetingkap pop timbul. Anda perlu mengklik butang Padam di sudut kanan bawah skrin pop timbul.

Memadamkan tema WordPress melalui papan pemuka pentadbir WordPress

Seterusnya, anda akan diminta untuk mengesahkan bahawa anda ingin menghapus tema. Cukup klik butang OK untuk meneruskan, dan WordPress akan menghapus tema pilihan anda.

2. Memadamkan tema WordPress melalui FTP

Kaedah ini agak maju, tetapi sangat berguna jika anda tidak dapat mengakses kawasan pentadbir WordPress.

Cukup sambungkan ke laman WordPress anda menggunakan klien FTP dan kemudian pergi ke / wp-content / tema / folder.

Memadamkan tema melalui klien FTP

Dari sini anda perlu mencari folder tema yang ingin anda padamkan. Klik kanan pada nama folder dan kemudian pilih hapus.

Pelanggan FTP anda sekarang akan menghapus tema pilihan anda.

3. Padamkan tema WordPress menggunakan Pengurus Fail

Sekiranya anda tidak selesa menggunakan klien FTP, maka anda juga dapat menggunakan aplikasi Pengurus Fail di panel kawalan hosting web anda.

Untuk contoh ini, kami akan menunjukkan tangkapan skrin dari papan pemuka hosting Bluehost. Bergantung pada penyedia hosting anda, papan pemuka hosting anda mungkin kelihatan sedikit berbeza.

Log masuk ke papan pemuka akaun hosting anda dan klik pada ikon Pengurus Fail di bawah tab Lanjutan.

Aplikasi pengurus fail

Ini akan melancarkan pengurus fail di mana anda dapat melihat kandungan pelayan web anda seperti yang anda gunakan dengan menggunakan klien FTP. Anda perlu pergi ke / public_html / wp-content / tema / folder.

Memadamkan tema WordPress menggunakan pengurus fail

Seterusnya, anda hanya perlu klik kanan dan hapus tema yang ingin anda hilangkan, dan itu saja.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Tidak Memadamkan Tema WordPress Secara Tidak sengaja?

Sekiranya anda secara tidak sengaja memadamkan tema WordPress, maka terdapat banyak cara untuk mengembalikannya semula.

Pertama, anda boleh mengembalikan tema dari sandaran. Ini lebih mudah kerana banyak plugin sandaran WordPress membolehkan anda memulihkan laman web anda dengan cepat ke peringkat lebih awal.

Namun, jika anda tidak membuat sandaran, anda boleh memulihkan tema dengan memuat turun dan memasang salinan baru dari tema yang sama.

Kelemahan pendekatan kedua adalah bahawa anda akan kehilangan penyesuaian yang anda buat pada tema tersebut.

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menghapus tema WordPress dengan mudah. Anda mungkin juga ingin melihat senarai plugin WordPress terbaik kami dan perkhidmatan pemasaran e-mel terbaik untuk perniagaan kecil.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me