Cara Menyiapkan Alamat E-mel Berjenama Khusus dengan Outlook (Office365)

Adakah anda ingin menyediakan alamat e-mel berjenama profesional dengan Outlook.com? Premium Outlook Microsoft membolehkan anda menggunakan nama domain anda sendiri untuk membuat alamat e-mel perniagaan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyiapkan alamat e-mel berjenama khusus anda dengan Outlook.com.


Membuat alamat e-mel berjenama profesional dengan Outlook

Apa itu Alamat E-mel Berjenama Profesional?

E-mel profesional adalah yang mempunyai nama perniagaan anda di dalamnya. Contohnya, [email protected] adalah alamat e-mel profesional. Manakala [email protected] bukan alamat e-mel profesional.

Terdapat banyak cara untuk membuat alamat e-mel profesional. Anda boleh menggunakan pelayan mel terbina dalam yang disertakan dengan kebanyakan syarikat hosting WordPress. Lihat artikel kami mengenai cara membuat alamat e-mel perniagaan percuma dalam lima minit.

Ini akan berfungsi untuk kebanyakan laman web permulaan dengan anggaran yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai beberapa ciri penting seperti perlindungan spam dan antivirus yang lebih baik, keselamatan yang dipertingkatkan, pengurusan akaun yang mudah, dan banyak lagi.

Sekiranya anda mahukan ciri canggih yang disebutkan di atas, maka anda memerlukan perkhidmatan e-mel perniagaan profesional yang berfungsi dengan nama perniagaan anda yang ada (aka nama domain).

Apa itu Outlook.com?

Outlook adalah perkhidmatan e-mel yang ditawarkan oleh Microsoft. Anda boleh membuat akaun [email protected] percuma untuk menggunakan perkhidmatan ini. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat alamat e-mel berjenama profesional dengan Outlook.com, maka anda perlu mendaftar ke Office 365.

Ini adalah perkhidmatan berbayar bermula dari $ 12.50 setiap pengguna / bulan. Ia merangkumi 1 TB penyimpanan OneDrive, Outlook terbaru, Word, Excel, dan PowerPoint untuk PC atau Mac anda.

Di WPBeginner, kami menggunakan dan mengesyorkan G Suite oleh Google untuk alamat e-mel perniagaan kerana lebih menjimatkan kos (bermula dari $ 5 / bulan). Kami juga lebih suka Google Cloud kerana pasukan kami biasa dengan Gmail dan Google Apps lain.

Untuk lebih jelasnya, anda dapat melihat perbandingan kami dari G Suite vs Office 365 untuk mengetahui bagaimana perbandingannya dengan Outlook.com.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana membuat alamat e-mel berjenama khusus dengan Outlook.com.

Mendaftar untuk Outlook Premium dengan Office 365

Pertama, anda perlu melayari laman web Office 365 dan mendaftar langganan Premium Perniagaan mereka. Ini adalah satu-satunya langganan yang merangkumi sokongan untuk domain khusus.

Daftar untuk premium Office 365 Perniagaan

Anda akan diminta untuk memberikan maklumat peribadi. Selepas itu, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan dan masukkan maklumat pembayaran anda.

Pendaftaran Office 365

Setelah mendaftar, anda akan memasuki panel pentadbir Office 365. Dari sini anda perlu melawat Persediaan »Domain halaman untuk menambahkan domain tersuai anda.

Sediakan domain

Ini akan membawa anda ke halaman tetapan domain. Teruskan dan klik pada butang ‘Tambah domain’ untuk meneruskan.

Tambahkan domain

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta memasukkan nama domain yang ingin anda siapkan. Setelah memasukkan nama domain, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Masukkan nama domain

Office 365 sekarang akan mencari nama domain anda dan kemudian meminta anda mengesahkan pemilikan dengan menambahkan maklumat ke tetapan DNS domain anda.

Sahkan pemilikan domain anda

Untuk melakukan ini, anda perlu beralih kembali ke halaman tetapan domain anda. Bergantung pada pendaftar domain anda, halaman ini akan berada di bawah akaun anda. Anda perlu mencari pilihan tetapan DNS.

Sekiranya domain anda didaftarkan oleh syarikat hosting WordPress anda, anda akan menemui tetapan domain di bawah papan pemuka cPanel anda yang dilabel sebagai ‘Editor Zon’ atau ‘Pengedit Zon DNS’.

Menambah rekod DNS

Nota: Tangkapan skrin di atas adalah dari Bluehost. Tangkapan skrin hosting anda mungkin kelihatan sedikit berbeza.

Semasa menambahkan rekod DNS, pastikan maklumat yang anda masukkan sepadan dengan maklumat yang dipaparkan oleh Office 365.

Setelah anda menempelkan rekod DNS, klik pada butang ‘Tambah rekod DNS’ untuk menyimpan perubahan anda.

Seterusnya, anda perlu beralih kembali ke portal pentadbir Microsoft Office 365 dan klik pada butang verifikasi.

Sahkan pemilikan domain

Office 365 kini akan memeriksa rekod DNS untuk mengesahkan bahawa anda memiliki nama domain. Pengesahan DNS boleh mengambil masa 5 – 10 minit kerana kadangkala DNS anda tidak dikemas kini dengan segera.

Selepas pengesahan, anda akan diminta untuk menguruskan perkhidmatan dalam talian anda.

Anda akan mendapat dua pilihan di sini: yang pertama adalah membenarkan Office 365 membuat perubahan yang diperlukan pada tetapan DNS anda secara automatik, dan pilihan kedua adalah menguruskan rekod DNS anda secara manual.

Sekiranya domain anda didaftarkan dengan GoDaddy, maka anda boleh memilih pilihan pertama dan Office 365 akan menguruskan yang lain.

Jika tidak, pilih pilihan kedua untuk menguruskan rekod DNS anda secara manual.

Sediakan perkhidmatan dalam talian anda

Setelah anda membuat pilihan, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Office 365 kini akan meminta anda perkhidmatan mana yang ingin anda konfigurasikan. Buat masa ini kami hanya mahu menyediakan Exchange untuk menggunakan perkhidmatan alamat e-mel perniagaan.

Pilih pertukaran sebagai perkhidmatan anda

Klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

Exchange memerlukan tiga rekod DNS untuk berfungsi. Anda akan dapat melihatnya di skrin seterusnya.

Menambah lebih banyak rekod DNS

Sekali lagi, anda perlu pergi ke halaman tetapan DNS domain anda dan menambahkan rekod ini secara berasingan.

Tambahkan rekod MX

Inilah yang dilakukan oleh setiap rekod DNS ini.

Pertama, anda mempunyai rekod MX, yang memberikan arahan di mana untuk menghantar mesej e-mel. Selepas itu, anda mempunyai rekod TXT, yang membantu mengelakkan seseorang daripada mengecam e-mel anda untuk menghantar spam. Terakhir, anda mempunyai rekod CNAME yang membolehkan perisian seperti Outlook menemui dan menyambung ke perkhidmatan e-mel.

Sekarang jika laman web anda sudah mempunyai rekod MX, maka ia akan diganti dengan yang ini. Ini memastikan bahawa anda dapat menggunakan pelayan e-mel Outlook untuk mengirim dan menerima e-mel dari alamat e-mel domain khusus anda.

Setelah memasukkan semua rekod DNS, klik pada butang verifikasi. Office 365 kini akan memeriksa tetapan DNS domain anda. Sekiranya semuanya teratur, maka anda akan diarahkan kembali ke halaman domain.

Anda berjaya menyiapkan nama domain anda untuk berfungsi dengan Outlook.

Anda sekarang siap membuat alamat e-mel domain khusus menggunakan Outlook.com.

Menambah Alamat E-mel Jenama Khusus di Outlook.com

Dari papan pemuka Office 365 anda, pergi ke Pengguna »Pengguna Aktif dan kemudian klik pada butang Tambah pengguna.

Tambahkan pengguna

Pada skrin seterusnya, anda perlu memberikan maklumat peribadi pengguna dan kemudian memilih alamat e-mel untuk mereka.

Tambahkan alamat pengguna dan e-mel

Seterusnya, klik pada butang tambah untuk menyimpan tetapan anda.

Anda kini boleh log masuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan yang anda buat pada langkah sebelumnya untuk menggunakan e-mel berjenama profesional baru anda dengan Outlook.com.

Menggunakan aplikasi Outlook di Office 365

Anda juga boleh memasang aplikasi Office 365 pada Mac dan PC anda termasuk Outlook. Ini akan membolehkan anda menggunakan alamat e-mel perniagaan berjenama anda dengan akses luar talian melalui aplikasi Outlook.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menyiapkan alamat e-mel berjenama profesional dengan Outlook. Anda mungkin juga ingin melihat artikel kami tentang cara mengatur alamat e-mel profesional dengan G Suite dan Gmail.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map