Cara Mudah Memeriksa Versi WordPress Yang Anda Gunakan

Baru-baru ini, salah seorang pengguna kami meminta kami untuk memeriksa versi WordPress yang mereka gunakan? Kadang-kadang anda mungkin memerlukan maklumat ini untuk melihat apakah laman web anda terkini. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa versi WordPress yang anda gunakan dengan mudah.


Mencari nombor versi WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke kawasan pentadbir laman WordPress anda. Pada halaman papan pemuka, tatal ke bawah ke bawah.

Anda akan mendapat baris ‘Terima kasih kerana membuat dengan WordPress’. Di sebelahnya, anda akan melihat nombor versi WordPress.

Mencari versi WordPress di dalam papan pemuka pentadbir

Pada halaman papan pemuka yang sama, anda juga dapat mencari nombor versi WordPress anda di widget admin At a Glance.

Pada tangkapan skrin di atas, kami menggunakan WordPress versi 4.4.2. Ini adalah kaedah termudah untuk mencari versi WordPress yang anda gunakan.

Sekiranya anda tidak dapat mencari maklumat versi WordPress di papan pemuka, maka ada beberapa cara lain untuk mencarinya.

Untuk mempermudahnya, kami telah membuat tutorial video tentang cara memeriksa versi WordPress yang anda gunakan.

Langgan WPBeginner

Walau bagaimanapun, jika anda hanya mahu mengikuti arahan teks, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami tentang cara memeriksa versi WordPress yang anda gunakan.

Cara Mengetahui Versi WordPress dari Sebilangan Besar Laman Web

Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak dapat melihat maklumat versi di kawasan pentadbir WordPress.

 • Pembangun anda mungkin telah melumpuhkan maklumat versi di kawasan pentadbir.
 • Anda mungkin tidak mempunyai akses Pentadbir ke kawasan pentadbir
 • Anda hanya ingin mengetahui versi laman web WordPress yang tidak anda miliki atau kendalikan.

Kami menganggap bahawa anda tidak mempunyai akses FTP ke laman web, dan anda tidak boleh log masuk ke kawasan pentadbir WordPress.

Harap maklum bahawa kaedah ini mungkin tidak berfungsi di banyak laman web. Beberapa pemilik laman web yang sedar keselamatan menyembunyikan maklumat ini untuk melindungi laman web mereka daripada ancaman biasa.

Setelah itu, berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda cuba untuk mengetahui versi laman web WordPress.

Kaedah 1: Mencari Tag Generator dalam Kod Sumber

Cukup lawati laman web di tetingkap penyemak imbas. Klik kanan pada mana-mana kawasan kosong di skrin dan pilih Lihat sumber halaman dari menu penyemak imbas.

Lihat sumber halaman

Ini akan memuatkan kod sumber laman web di tetingkap penyemak imbas. Tekan CTRL + F dan kemudian cari ‘penjana’.

Mencari tag penjana dalam kod sumber laman WordPress

Sekiranya ia adalah laman WordPress, dan jika pemilik laman web tidak melumpuhkan maklumat versi, maka anda akan dapat melihat tag seperti ini:

Tag meta ini digunakan oleh WordPress untuk menunjukkan bahawa laman web dibuat menggunakan WordPress. Banyak pemilik laman web membuang nombor versi WordPress, jadi teg ini mungkin tidak muncul di beberapa laman WordPress.

Kaedah 2: Melihat fail readme.html

Setiap pemasangan WordPress menambah fail readme.html di folder root laman web. Kecuali pemilik laman web telah melumpuhkan akses ke fail ini, anda boleh mengaksesnya dengan menambahkan readme.html di akhir URL laman web.

http://www.example.com/readme.html

Fail readme akan menunjukkan versi WordPress di atas anda.

Fail readme WordPress

Kaedah ini mungkin tidak berfungsi jika laman web dilindungi oleh firewall Sucuri.

Kaedah 3: Melihat Kod Sumber Skrin Log Masuk WordPress

Skrin log masuk WordPress juga mengandungi maklumat dalam kod sumber yang akan memperlihatkan versi laman web WordPress.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya akan berfungsi jika pemilik laman WordPress tidak melumpuhkan akses ke halaman log masuk atau kawasan pentadbir melalui .htaccess.

Cukup tambahkan wp-login.php ke URL laman WordPress.

http://www.example.com/wp-login.php

Semasa halaman dimuat, klik kanan pada mana-mana kawasan kosong di skrin. Pilih Lihat Sumber Halaman dari menu penyemak imbas.

Ini akan membuka kod sumber skrin masuk. Tekan CTRL + F dan cari ‘ver =’. Anda akan dapat melihat parameter versi yang ditambahkan ke helaian gaya. Ia akan kelihatan seperti ini:

Ketahui Versi Plugin Yang Anda Gunakan

Cara termudah untuk mengetahui versi plugin yang anda gunakan adalah dengan mengunjungi halaman plugin di kawasan admin WordPress.

Mencari nombor versi pemalam

Di sana anda akan dapat melihat versi plugin di bawah nama plugin untuk setiap plugin yang dipasang di laman WordPress anda.

Namun, jika anda tidak mempunyai akses ke kawasan pentadbir, maka peluang untuk mengetahui maklumat versi pemalam adalah kecil.

Beberapa pemalam seperti Yoast SEO secara automatik menambahkan maklumat versi dalam kod sumber laman web. Anda boleh mengunjungi laman web, klik kanan di tempat kosong dan kemudian pilih Lihat sumber halaman dari menu penyemak imbas.

Teg yang ditambahkan oleh Yoast akan kelihatan seperti ini:

Maklumat meta ditambahkan oleh pemalam WordPress

Plugin lain memuat fail CSS atau JavaScript dan kadangkala mereka menggunakan nombor versi pemalam yang ditambahkan pada URL skrip atau gaya gaya seperti ini:

Mencari versi pemalam dalam kod

Ini bukan kaedah yang boleh dipercayai untuk mengetahui nombor versi pemalam. Sebagai contoh, nombor versi boleh menjadi nombor versi skrip jQuery yang dimuatkan oleh pemalam.

Cara lain untuk mengetahui versi plugin adalah dengan mengunjungi fail readme plugin di laman web. Sekiranya anda tahu apa nama direktori plugin maka anda boleh mencuba mengakses fail readme.txt.

Sebagai contoh, jika laman web mempunyai versi WPForms percuma yang dipasang, anda boleh mengakses fail readme seperti ini:

http://www.example.com/wp-content/plugins/wpforms-lite/readme.txt

Kaedah ini mungkin tidak berfungsi jika laman web dilindungi oleh firewall Sucuri.

Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda mengetahui cara memeriksa versi WordPress yang anda gunakan. Anda mungkin juga ingin melihat petua dan peretasan pakar kami untuk melindungi kawasan pentadbir WordPress anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map