Panduan Pemasaran Afiliasi Terbaik untuk Pemula – Langkah demi Langkah

Pemasaran afiliasi adalah salah satu kaedah paling popular untuk menjana wang dalam talian dari blog anda. Ini membolehkan anda menambahkan aliran pendapatan tetap ke strategi pengewangan blog anda. Dalam panduan pemasaran gabungan ini untuk pemula, kami akan menerangkan bagaimana pemasaran afiliasi berfungsi, dan cara memulakannya dengan segera.


Panduan pemasaran afiliasi utama untuk pemula

Apa itu Pemasaran Gabungan?

Secara definisi, pemasaran gabungan adalah pengaturan rujukan di mana peruncit dalam talian (pengiklan) membayar komisen kepada anda apabila pengguna membeli produk mereka dari pautan rujukan anda.

Tidak seperti jenis iklan lain yang membayar berdasarkan klik atau paparan, pemasaran gabungan berfungsi berdasarkan CPA (kos per pemerolehan), atau CPL (kos per petunjuk). Dengan kata lain, anda hanya mendapat komisen apabila seseorang mengambil tindakan (iaitu membeli produk atau mendaftar untuk percubaan percuma).

Oleh kerana terdapat sedikit risiko untuk pengiklan, program afiliasi membayar komisen yang lebih tinggi kepada penerbit berbanding dengan Google AdSense atau jenis iklan lain.

Pemasaran afiliasi memerlukan pendekatan yang lebih praktikal. Anda harus mencari produk atau perkhidmatan yang anda percaya akan membantu pengguna anda. Selepas itu anda harus menambahkannya secara strategik dalam catatan blog dan kawasan lain di laman web anda, sehingga pengguna dapat membeli produk tersebut menggunakan pautan rujukan anda.

Bagaimana Pemasaran / Penjejakan Afiliasi Berfungsi?

Pertama, anda mesti mencari syarikat atau produk yang ingin anda promosikan. Anda perlu memilih produk atau perkhidmatan yang anda yakin akan relevan dengan topik blog anda dan berguna untuk khalayak anda. Produk atau syarikat yang anda pilih akan dipanggil ‘Pedagang’.

Seterusnya, anda harus bekerjasama dengan syarikat dengan menyertai program rakan mereka. Ini menjadikan anda ‘Afiliasi’ mereka. Beberapa syarikat juga menggunakan istilah rakan sekutu, rakan kongsi, dll.

Sebaik sahaja anda menyertai program rakan kongsi mereka (juga disebut Program Afiliasi), anda akan mendapat ID gabungan yang unik. Anda perlu menggunakan ID gabungan ini di semua pautan afiliasi yang anda tambahkan di laman web anda untuk mempromosikan produk.

Anda boleh mempromosikan produk dengan menambahkan ulasan produk yang mendalam, mengesyorkannya dalam artikel anda, memaparkan iklan sepanduk, menghantar buletin e-mel, dan banyak lagi. Semua trafik yang anda hantar ke laman web pedagang dengan ID unik anda akan dijejaki.

Setelah pengguna membuat pembelian, anda akan mendapat komisen. Pembayaran anda dikeluarkan setelah penghasilan anda mencapai ambang tertentu biasanya 45 – 60 hari.

Bagaimana Bermula dengan Pemasaran Afiliasi

Pertama, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan platform blogging yang betul, dan anda dibenarkan menjalankan kempen pemasaran afiliasi di laman web anda.

Contohnya, jika anda menggunakan WordPress.com, maka terdapat beberapa batasan mengenai produk dan perkhidmatan yang boleh anda pautkan. Untuk lebih jelasnya, lihat perbandingan WordPress.com vs WordPress.org kami.

Sebaliknya jika anda berada di laman web WordPress.org yang dihoskan sendiri, maka anda boleh menambahkan pautan afiliasi yang anda mahukan dan menguruskan kempen afiliasi anda dengan cekap.

Sekiranya anda belum membuat laman web, maka anda boleh memulakannya dengan segera. Cukup ikuti petunjuk dalam panduan langkah demi langkah kami tentang cara memulakan blog, dan anda akan mula beroperasi dalam masa kurang dari 30 minit.

Seterusnya, anda perlu memberitahu pengguna anda bagaimana anda menjana wang dari laman web anda dengan menambahkan halaman pendedahan. Lihat halaman pendedahan WPBeginner dan jangan ragu untuk menggunakannya sebagai templat.

Anda juga perlu menambahkan halaman privasi dan syarat syarat perkhidmatan ke blog anda.

Ini adalah antara halaman yang mesti ada untuk setiap blog WordPress. Mereka bukan sahaja menyelamatkan anda dari masalah undang-undang di masa depan, tetapi juga membantu anda membina kepercayaan dengan khalayak anda.

Mencari Produk dan Perkhidmatan Gabungan untuk Dipromosikan

Terdapat banyak cara untuk mencari produk dan syarikat yang boleh anda bekerjasama sebagai sekutu. Berikut adalah beberapa kaedah termudah untuk mencari produk yang boleh anda promosikan.

1. Menjadi ahli gabungan untuk produk yang sudah anda gunakan

Pertama, anda perlu melihat produk dan perkhidmatan yang sudah anda gunakan dan berguna. Ini memudahkan anda untuk meyakinkan pengguna tentang produk tersebut kerana anda sudah mengetahui kebaikan dan keburukannya.

Seterusnya, anda perlu pergi ke laman web produk dan mencari istilah seperti ‘Program afiliasi’, ‘Rakan Kongsi’, atau ‘Gabungan’. Banyak syarikat secara aktif mencari pemasar afiliasi untuk mempromosikan produk mereka sebab itulah mereka menambah pautan ke halaman afiliasi mereka di footer laman web mereka.

Mencari program afiliasi untuk disertai

2. Cari produk yang dicadangkan oleh blog lain

Kaedah lain untuk mencari produk adalah dengan melihat blog lain yang serupa dengan blog anda. Anda akan dapat mencari banyak blog serupa yang menggunakan pemasaran afiliasi untuk menjana wang.

Tetapi bagaimana anda tahu bahawa mereka mempromosikan produk afiliasi?

Pertama, cari iklan sepanduk yang jelas dan mudah dilihat di laman web mereka. Arahkan tetikus anda ke iklan sepanduk, dan anda akan melihat pautan di bar status penyemak imbas anda.

mencari pautan afiliasi

Pautan ini biasanya mempunyai ID gabungan. ID Afiliasi membantu peniaga mengesan rakan sekutu mana yang menghantar trafik / penjualan kepada mereka.

Kadang kala pautan ini mungkin kelihatan seperti pautan dalaman, tetapi apabila anda mengkliknya, pautan tersebut akan membawa anda ke laman web produk dengan ID pemasar gabungan dalam pautan tersebut. Anda juga akan menemui pautan afiliasi yang serupa di seluruh kandungannya.

3. Sertai Rangkaian Gabungan Lebih Besar

Cara lain untuk mencari produk untuk dipromosikan adalah dengan bergabung dengan rangkaian afiliasi. Laman web ini bertindak sebagai orang tengah antara pemasar afiliasi dan peniaga.

Anda akan melihat bahawa banyak produk dan syarikat yang ingin anda bekerjasama telah menggunakan rangkaian afiliasi. Ini membantu anda dengan cepat mencari banyak produk yang boleh anda mulakan di laman web anda.

4. Jangkau Syarikat

Sekiranya anda benar-benar ingin mempromosikan produk tetapi tidak dapat mencari maklumat mengenai program afiliasi mereka, maka anda boleh meminta mereka melalui e-mel.

Beberapa syarikat mungkin tidak secara aktif mempromosikan program afiliasi mereka. Sekiranya mereka mempunyai program afiliasi, maka mereka boleh mengundang anda untuk bergabung.

Apa itu Rangkaian Gabungan? Mengapa Anda Perlu Menyertainya?

Rangkaian afiliasi bertindak sebagai orang tengah antara anda (pemasar afiliasi) dan pedagang (syarikat yang ingin menjual produk mereka).

Bagi pedagang, mereka menyediakan platform mereka sebagai perkhidmatan untuk menyenaraikan produk mereka, mengesan lalu lintas afiliasi, menguruskan afiliasi, dan mengirim pembayaran.

Untuk pemasar gabungan, mereka menawarkan platform yang mudah digunakan untuk mencari produk, mendaftar sebagai ahli gabungan, mengesan prestasi dan pendapatan kempen anda.

Berikut adalah beberapa rangkaian afiliasi paling popular yang boleh anda sertai.

 • ShareaSale – Salah satu rangkaian gabungan terbesar dengan banyak produk afiliasi dengan bayaran tinggi untuk hampir setiap kategori yang dapat dibayangkan. Syarikat hosting WordPress yang popular, WPEngine, menggunakan ShareASale untuk menguruskan gabungan mereka. Program WPEngine’s Affiliate menawarkan pembayaran yang sangat murah hati kepada rakan sekutu mereka.
 • CJ Affiliate (Dahulu, Comission Junction) – Satu lagi rangkaian afiliasi teratas dengan sebilangan besar pedagang dan produk yang tersusun rapi dalam kategori dan mudah dicari. Syarikat seperti GoDaddy, Expedia, dan banyak syarikat lain menggunakan CJ.
 • ClickBank – Ini adalah pasaran dalam talian yang besar untuk menjual produk digital dalam pelbagai kategori dari pelbagai vendor. Ia mudah digunakan dan mempunyai banyak sumber pembelajaran untuk pemasar afiliasi baru.
 • Amazon Associates – Amazon adalah kedai e-dagang terbesar di dunia dengan berjuta-juta produk. Anda boleh mendaftar untuk program afiliasi mereka dan mula menjana pendapatan dengan menghantar orang ke laman web yang sudah mereka gunakan untuk membeli-belah dalam talian mereka.

Rangkaian afiliasi mana yang harus anda sertai?

Anda harus bergabung dengan rangkaian gabungan yang mempunyai produk yang ingin anda promosikan. Anda boleh bergabung dengan pelbagai rangkaian gabungan untuk produk yang berbeza. Kami menggunakan semua rangkaian di atas dan beberapa yang lain.

Pastikan bahawa anda selalu memeriksa dasar program rangkaian. Anda juga perlu menyemak dasar program setiap produk dan peniaga. Ini akan memberi anda idea yang jelas mengenai pendapatan, pembayaran, insentif tambahan dan banyak lagi.

Petua Pemasaran Afiliasi untuk Meningkatkan Pendapatan

Setelah kita membahas asas-asasnya, mari kita selami beberapa lagi petua tentang bagaimana menjana wang dari pemasaran gabungan.

1. Pilih produk dan syarikat yang bagus untuk dipromosikan

Sebagai pemasar gabungan, anda tidak mempunyai kawalan terhadap masa depan produk yang anda cadangkan. Itulah sebabnya anda perlu memastikan bahawa anda mengesyorkan produk terbaik dari syarikat terkenal.

Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan mengesyorkan produk dan perkhidmatan yang sebenarnya telah anda gunakan. Sekiranya anda ingin mengesyorkan produk yang kelihatan berguna, jangan ragu untuk menghubungi mereka untuk mengetahui lebih lanjut.

Sekiranya anda bertanya dengan baik, kebanyakan syarikat akan dengan senang hati menawarkan akaun atau salinan percuma untuk menyemak / menguji produk atau perkhidmatan mereka.

2. Menawarkan kandungan yang sangat berguna dan berharga

Anda boleh menambahkan pautan afiliasi dan sepanduk di mana sahaja di laman WordPress anda. Walau bagaimanapun, hanya menambahkan pautan tidak akan meyakinkan pengguna anda untuk benar-benar membeli produk tersebut.

Anda perlu meyakinkan pengguna anda dengan menawarkan maklumat berguna dan berharga mengenai produk tersebut. Banyak pemasar afiliasi melakukannya dengan menulis ulasan produk yang mendalam, ulasan video, perbandingan produk dengan kebaikan dan keburukan, dan banyak lagi.

3. Sentiasa ingat penonton anda

Ingat penonton laman web dan minat mereka semasa memilih produk. Contohnya, jika anda menjalankan blog fesyen, maka anda ingin mempromosikan aksesori fesyen, pakaian, dan produk serupa yang ingin dibeli oleh khalayak anda.

Anda juga perlu memastikan bahawa anda tidak hanya mengesyorkan produk kerana mereka menawarkan komisen yang lebih tinggi. Sekiranya pengguna membeli produk berdasarkan cadangan anda, dan ternyata tidak berguna, mereka tidak akan mempercayai cadangan anda lagi.

Plugin dan Alat Pemasaran Gabungan untuk WordPress

Apabila blog anda berkembang, anda akan mengesyorkan banyak produk yang berbeza. Ini akan menyukarkan anda menguruskan semua pautan, sepanduk, dan iklan gabungan yang tersebar di seluruh laman web anda.

Nasib baik, terdapat alat pemasaran dan pemalam afiliasi yang sangat baik untuk WordPress yang boleh anda gunakan untuk membantu pengurusan.

1. ThirstyAffiliates

Menambah pautan ke kandungan anda menjadi sukar kerana laman web anda berkembang. Anda harus menyalin URL dengan ID afiliasi anda setiap kali anda menyebut produk dan menampalnya ke WordPress.

Di sinilah ThirstyAffiliates dapat membantu. Ini adalah plugin pengurusan pautan afiliasi yang membolehkan anda menambahkan pautan afiliasi dengan mudah di WordPress.

Ia juga membolehkan anda menukar pautan afiliasi yang panjang menjadi pautan cantik berjubah yang lebih mesra pengguna.

ThirstyAffiliates juga mempunyai pilihan untuk mengganti kata kunci secara automatik dengan pautan afiliasi yang secara signifikan dapat membantu anda meningkatkan pendapatan afiliasi anda.

2. AdSanity

AdSanity adalah plugin pengurusan iklan WordPress terbaik dan mesti dimiliki untuk setiap kotak alat pemasar gabungan. Ini membolehkan anda membuat iklan sepanduk dari laman WordPress anda dan menguruskannya dari satu papan pemuka.

AdSanity juga memudahkan memasukkan iklan ke dalam posting WordPress, halaman, dan widget bar sisi anda. Anda boleh menggunakannya untuk menguruskan iklan pihak ketiga anda seperti iklan dan sepanduk Google AdSense juga. Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menguruskan iklan di WordPress dengan AdSanity.

3. MonsterInsights

MonsterInsights adalah pemalam Analitis Google terbaik untuk WordPress. Ini membolehkan anda melihat dari mana pengguna anda berasal dan apa yang mereka lakukan semasa mereka berada di laman web anda.

Ini juga membantu anda mengesan pautan afiliasi keluar menggunakan Google Analitis. Ini membolehkan anda mengetahui pautan afiliasi mana yang lebih kerap diklik dan membantu anda menemui peluang yang terlepas.

Perlukan lebih banyak alat? Lihat senarai lengkap alat pemasaran dan pemalam gabungan gabungan kami untuk WordPress.

Kami berharap panduan pemasaran gabungan untuk pemula ini membantu anda belajar bagaimana menjadi pemasar gabungan. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress utama kami untuk membawa lebih banyak pengunjung ke laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map