Panduan Pemula: Apa itu Nama Domain dan Bagaimana Domain berfungsi?

Kita sering ditanya oleh pemula: apakah nama domain dan bagaimana domain berfungsi? Sekiranya anda seorang pemula, maka anda mungkin pernah mendengar bahawa anda memerlukan domain untuk membuat laman web.


Walau bagaimanapun, banyak pemula mengelirukan nama domain dengan laman web atau perkhidmatan hosting laman web. Sekiranya anda baru memulakan, maka semua istilah yang berbeza ini mungkin terlalu teknikal.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menjawab apa itu nama domain dan bagaimana domain berfungsi. Tujuannya adalah untuk membantu anda memahami dan memilih nama domain yang sesuai untuk laman web anda.

Nama domain dan bagaimana ia berfungsi?

Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas topik yang akan kita bahas dalam panduan ini.

  Apa itu Nama Domain?

  Nama domain adalah alamat laman web anda yang orang taipkan pada bar URL penyemak imbas untuk mengunjungi laman web anda.

  Secara sederhana, jika laman web anda adalah rumah, maka nama domain anda akan menjadi alamatnya.

  Penjelasan yang lebih terperinci:

  Internet adalah rangkaian komputer raksasa yang saling terhubung melalui rangkaian kabel global. Setiap komputer di rangkaian ini dapat berkomunikasi dengan komputer lain.

  Untuk mengenal pasti mereka, setiap komputer diberi alamat IP. Ini adalah rangkaian nombor yang mengenal pasti komputer tertentu di internet. Alamat IP khas kelihatan seperti ini:

  66.249.66.1

  Sekarang alamat IP seperti ini agak sukar untuk diingat. Bayangkan jika anda terpaksa menggunakan nombor tersebut untuk mengunjungi laman web kegemaran anda.

  Nama domain dicipta untuk menyelesaikan masalah ini.

  Jika anda ingin melayari laman web, anda tidak perlu memasukkan nombor yang panjang. Sebaliknya, anda boleh mengunjunginya dengan menaip nama domain yang mudah diingat di bar alamat penyemak imbas anda. Contohnya, wpbeginner.com.

  Bagaimana Nama Domain Sebenarnya Berfungsi?

  Untuk memahami bagaimana sebenarnya nama domain berfungsi, kami akan melihat apa yang berlaku apabila anda memasukkannya ke dalam penyemak imbas anda.

  Bagaimana domain berfungsi

  Apabila anda memasukkan nama domain di penyemak imbas web anda, pertama kali mengirimkan permintaan ke jaringan pelayan global yang membentuk Sistem Nama Domain (DNS).

  Pelayan ini kemudian mencari pelayan nama yang berkaitan dengan domain dan meneruskan permintaan tersebut ke pelayan nama tersebut.

  Contohnya, jika laman web anda dihoskan di Bluehost, maka maklumat pelayan namanya akan seperti ini:

  ns1.bluehost.com
  ns2.bluehost.com

  Pelayan nama ini adalah komputer yang diuruskan oleh syarikat hosting anda. Syarikat hosting anda akan meneruskan permintaan anda ke komputer tempat laman web anda disimpan.

  Komputer ini dipanggil pelayan web. Ia mempunyai perisian khas yang dipasang (Apache, Nginx adalah dua perisian pelayan web yang popular). Pelayan web kini mengambil halaman web dan maklumat yang berkaitan dengannya.

  Akhirnya, ia kemudian menghantar data ini kembali ke penyemak imbas.

  Bagaimana Nama Domain Berbeza dengan Laman Web dan Web Hosting?

  hosting laman web

  Laman web terdiri daripada fail seperti halaman HTML, perisian pembangun laman web, gambar, dan banyak lagi.

  Sekiranya nama domain adalah alamat web laman web anda, maka web hosting adalah rumah di mana laman web anda tinggal.

  Ini adalah komputer sebenar di mana fail laman web anda disimpan. Komputer sedemikian disebut pelayan dan mereka ditawarkan sebagai perkhidmatan oleh syarikat hosting.

  Untuk membuat laman web anda, anda memerlukan nama domain dan hosting web.

  Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa mereka adalah dua perkhidmatan yang berasingan, dan anda boleh membelinya dari dua syarikat yang berbeza.

  Sekarang anda mungkin tertanya-tanya, bagaimana ia berfungsi sekiranya anda membelinya dari dua syarikat yang berasingan?

  Anda hanya perlu mengedit tetapan nama domain anda dan memasukkan maklumat Pelayan Nama yang diberikan oleh syarikat hosting anda. Maklumat Pelayan Nama menentukan tempat untuk menghantar permintaan pengguna untuk nama domain anda.

  Kami mengesyorkan mendapatkan nama domain dan hosting anda dari syarikat yang sama. Ini membolehkan anda menguruskannya dengan mudah di bawah akaun yang sama.

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai perbezaan antara nama domain dan hosting web.

  Pelbagai Jenis Nama Domain

  Nama domain terdapat dalam pelbagai sambungan yang berbeza. Yang paling popular adalah .com. Terdapat banyak pilihan lain seperti .org, .net, .tv, .info, .io, dan banyak lagi. Namun kami selalu mengesyorkan menggunakan peluasan domain .com.

  Mari kita lihat lebih terperinci mengenai pelbagai jenis nama domain yang ada.

  Domain Aras Atas – TLD

  Domain peringkat atas atau TLD adalah sambungan domain generik yang disenaraikan pada tahap tertinggi dalam sistem nama domain.

  Terdapat beratus-ratus TLD, tetapi yang paling popular adalah .com, .org, dan .net. TLD lain kurang dikenali dan kami tidak mengesyorkan menggunakannya. Contohnya, .biz, .club, .info, .agency, dan banyak lagi.

  Domain Tahap Atas Kod Negara – ccTLD

  Domain peringkat atas kod negara atau ccTLD adalah nama domain khusus negara yang diakhiri dengan peluasan kod negara seperti .uk untuk United Kingdom, .de untuk Jerman, .in untuk India.

  Mereka digunakan oleh laman web yang ingin menargetkan khalayak di negara tertentu.

  Domain Aras Atas Tajaan – sTLD

  Domain atau sTLD peringkat teratas yang ditaja adalah kategori TLD yang mempunyai penaja yang mewakili komuniti tertentu yang dilayan oleh peluasan domain.

  Contohnya, .edu untuk organisasi yang berkaitan dengan pendidikan, .gov untuk kerajaan Amerika Syarikat, .mil untuk tentera Amerika Syarikat, dan banyak lagi.

  Siapa yang Bertanggungjawab untuk Sistem Nama Domain?

  Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) menguruskan sistem nama domain. Ini adalah organisasi bukan untung yang membuat dan melaksanakan dasar untuk nama domain.

  ICANN memberi kebenaran kepada syarikat yang disebut Pendaftar Nama Domain untuk menjual nama domain. Pendaftar domain ini dibenarkan untuk membuat perubahan pada pendaftaran nama domain bagi pihak anda.

  Pendaftar nama domain dapat menjual nama domain, menguruskan catatannya, pembaharuan, dan pemindahannya ke pendaftar lain.

  Sebagai pemilik nama domain, anda bertanggungjawab untuk memberitahu pendaftar tempat menghantar permintaan. Anda juga bertanggungjawab untuk memperbaharui pendaftaran domain anda.

  Cara Memilih Nama Domain untuk Laman Web Anda?

  Memilih nama domain

  Kini terdapat lebih daripada 350 Juta nama domain berdaftar dan ribuan lagi didaftarkan setiap hari.

  Ini bermaksud bahawa semua yang baik sudah didaftarkan atau akan didaftarkan tidak lama lagi. Ini memberi banyak tekanan kepada pengguna baru untuk menghasilkan idea domain untuk laman web mereka.

  Berikut adalah beberapa petua cepat untuk membantu anda memilih nama domain untuk laman web anda yang seterusnya.

  • Tetap dengan nama domain .com kerana ia adalah yang paling popular, senang diingat, dan mudah dipromosikan.
  • Pastikan ia lebih pendek dan senang diingat
  • Memudahkan untuk menyebut dan mengeja
  • Jangan gunakan nombor atau tanda hubung
  • Gunakan penjana nama domain untuk menghasilkan idea nama domain yang bijak

  Untuk lebih banyak petua dan nasihat praktikal, lihat panduan kami mengenai cara memilih nama domain terbaik untuk laman web anda.

  Cara Membeli Nama Domain?

  Anda boleh membeli nama domain dari salah satu daripada banyak pendaftar nama domain. Nama domain biasanya berharga 14,99 tahun. Beberapa syarikat nama domain yang popular adalah:

  • Domain.com (Gunakan kupon Domain.com ini untuk mendapatkan potongan)
  • GoDaddy

  Walau bagaimanapun, membeli domain tidak memberi anda perkhidmatan hosting secara automatik. Untuk itu, anda juga memerlukan akaun hosting laman web.

  Banyak syarikat hosting WordPress juga menawarkan perkhidmatan pendaftaran domain. Ini membolehkan anda mengurus kedua-dua perkhidmatan dalam satu akaun, dan anda juga tidak perlu risau untuk menukar tetapan pelayan nama untuk domain anda.

  Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka menawarkan pengguna WPBeginner a nama domain percuma dan diskaun 60% untuk hosting. Pada dasarnya anda boleh memulakan dengan $ 2.75 / bulan.

  Soalan Lazim Mengenai Nama Domain

  Selama bertahun-tahun kami telah membantu ribuan pemula untuk memulakan laman web pertama mereka. Kami telah mendengar hampir setiap kemungkinan soalan mengenai nama domain yang boleh anda fikirkan.

  Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan yang paling sering ditanya mengenai nama domain.

  1. Apa itu subdomain?

  Subdomain pada dasarnya adalah domain anak di bawah nama domain utama. Sebagai contoh, videos.wpbeginner.com adalah subdomain wpbeginner.com.

  Sebaik sahaja anda mendaftarkan domain, anda mempunyai kebenaran untuk membuat subdomain untuknya sendiri.

  Subdomain biasanya digunakan oleh laman web untuk membuat laman web anak dengan nama domain yang sama. Contohnya, laman web perniagaan boleh membuat subdomain untuk blog atau kedai dalam talian mereka sebagai store.example.com atau blog.example.com

  2. Bolehkah saya membatalkan pendaftaran nama domain saya?

  Beberapa pendaftar domain membolehkan anda membatalkan pendaftaran domain anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda membatalkan pendaftaran anda, orang lain akan mendaftar.

  Pendaftar nama domain yang lain membolehkan anda membiarkan pendaftaran domain anda tamat.

  Dalam kebanyakan kes, anda tidak akan mendapat bayaran balik untuk pendaftaran domain. Walau bagaimanapun, beberapa pendaftar domain mempunyai dasar pembayaran balik yang mungkin anda ingin bincangkan dengan mereka sebelum membatalkan pendaftaran anda.

  Sekiranya anda tidak menghidupkan fitur pembaharuan automatik, maka nama domain anda akan tamat selepas tempoh pendaftaran yang telah anda bayar.

  3. Bolehkah saya memindahkan laman web saya ke nama domain yang berbeza?

  Ya awak boleh. Anda boleh mengarahkan nama domain anda ke pelayan hosting anda. Anda juga boleh menyimpan kedua-dua nama domain tersebut ke laman web yang sama.

  Walau bagaimanapun, enjin carian menganggapnya sebagai pendua kandungan dan itu akan mempengaruhi kedudukan carian anda.

  Kami mempunyai panduan langkah demi langkah tentang cara memindahkan laman web dengan betul ke nama domain baru dan pengalihan persediaan, supaya anda tidak mencederakan SEO anda.

  4. Bolehkah saya menjual nama domain?

  Ya, anda boleh menjual nama domain anda. Nama domain seperti harta tanah untuk web. Terdapat permintaan besar untuk nama domain khusus berjenama yang baik.

  Nama domain perdagangan adalah industri berjuta-juta dolar. Oleh kerana nama domain sangat murah, usahawan pintar selalu mencari idea nama domain yang hebat untuk mendapatkan tangan mereka sendiri.

  Sekiranya anda ingin menjual nama domain anda, maka terdapat banyak laman web pasar seperti Sedo, GoDaddy, dan lain-lain di mana anda boleh menyenaraikan domain anda untuk dijual.

  Pendaftar popular seperti Domain.com juga membolehkan anda membeli domain premium langsung dari ciri carian domain mereka.

  Berkaitan: Lihat alternatif GoDaddy terbaik untuk membeli domain.

  5. Apakah privasi domain? Adakah saya memerlukannya?

  ICANN menghendaki orang yang mendaftarkan nama domain untuk memberikan e-mel, alamat fizikal, nombor telefon, dan maklumat peribadi lain agar tersedia secara terbuka.

  Domain Privacy adalah perkhidmatan tambahan yang terpisah yang dijual oleh pendaftar domain. Ini membolehkan anda menunjukkan maklumat proksi dan bukannya maklumat peribadi anda yang sebenarnya.

  Anda tidak perlu membeli privasi domain jika anda tidak mahu. Walau bagaimanapun, jika anda prihatin terhadap privasi, anda boleh membeli perkhidmatan ini dengan kos yang sedikit.

  6. Bolehkah saya membeli lebih daripada satu nama domain?

  Ya, anda boleh membeli seberapa banyak nama domain yang anda mahu.

  7. Di mana saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai membuat laman web?

  Di sini. WPBeginner adalah laman sumber WordPress terbesar di dunia untuk pemula. Kami mempunyai tutorial, panduan langkah demi langkah, dan video yang dibuat khusus untuk pengguna pemula.

  Berikut adalah beberapa sumber berguna yang anda akan dapati di WPBeginner (Kesemuanya percuma).

  • Cara membuat laman web (panduan langkah demi langkah untuk pemula)
  • Video WPBeginner – Tutorial video WordPress siri kami untuk pemula
  • Kamus WPBeginner – Glosari istilah kami untuk membantu anda memahami istilah WordPress
  • WPBeginner Blog – Di sinilah kami menerbitkan tutorial WordPress kami, bagaimana petunjuk, dan panduan langkah demi langkah.
  • WPBeginner di YouTube – Perlukan lebih banyak arahan video? Langgan saluran YouTube kami dengan lebih daripada 126,000 pelanggan dan 12 Juta + tontonan.

  Kami harap artikel ini membantu anda mengetahui apa itu nama domain dan bagaimana domain berfungsi. Anda mungkin juga ingin melihat senarai penjana nama domain percuma terbaik kami untuk mencari idea menarik untuk nama domain anda yang seterusnya.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me