Panduan Pemula: Cara Memasang Tema WordPress

Adakah anda ingin memasang tema WordPress?


Terdapat ribuan tema WordPress yang tersedia (percuma dan berbayar). Sebagai pemula, anda mungkin ingin mencuba sebilangannya di laman web anda sehingga anda menemui yang betul.

Dalam panduan pemula ini, kami akan berkongsi arahan langkah demi langkah terperinci mengenai cara memasang tema WordPress. Kami akan merangkumi tiga cara berbeza untuk memasang tema WordPress, jadi anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai untuk anda.

Memasang tema WordPress langkah demi langkah

Sebelum Anda Memasang Tema WordPress

Memasang tema WordPress memang mudah tetapi perlu diingat bahawa jika anda mengaktifkan tema baru, maka ia akan mengubah penampilan dan fungsi laman web anda.

Sekiranya anda beralih dari tema yang ada, maka anda mungkin ingin melihat senarai semak perkara yang perlu anda lakukan sebelum menukar tema WordPress.

Sekiranya anda memasang tema WordPress di laman web baru, maka anda boleh pergi.

Petua Bonus: Lihat senarai tema WordPress terbaik dan paling popular kami.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Pasang Tema menggunakan Carian Tema Pentadbir WordPress

Sekiranya anda ingin memasang tema WordPress percuma dari direktori tema WordPress.org, maka cara termudah adalah dengan menggunakan fungsi carian tema terbina dalam.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda. Seterusnya, pergi ke Rupa »Tema halaman dan klik pada butang Tambah Baru.

Tambahkan tema baru di kawasan pentadbir WordPress

Pada layar berikutnya, Anda akan memiliki kemampuan untuk memilih dari: Tema WordPress unggulan, Tema WordPress Popular, tema WordPress Terkini, mencari tema tertentu, atau mencari tema dengan fitur tertentu.

Tambahkan bar alat dan carian baru

Mengklik pada butang ‘Penapis Ciri’ akan membolehkan anda menyusun tema berdasarkan ciri. Sebagai contoh, anda dapat menyusun tema berdasarkan subjek, ciri khusus, dan tata letak.

Tapis hasil tema mengikut ciri

Berdasarkan carian anda, anda akan melihat senarai tema yang memenuhi kriteria anda. Dalam kes kami, kami mencari tema Astra yang popular.

Apabila anda melihat tema yang ingin anda pasang, cukup letakkan tetikus anda di atas gambar. Ini akan menunjukkan butang pemasangan, butang pratonton, dan butang butiran.

Teruskan dan klik pada butang pasang.

Pasang tema WordPress

WordPress kini akan memasang tema anda dan menunjukkan kepada anda mesej kejayaan bersama dengan butang ‘Aktifkan’ atau ‘Pratonton langsung’.

Aktifkan tema

Klik pada butang aktifkan, dan anda berjaya memasang dan mengaktifkan tema WordPress anda.

Bergantung pada tema, ia mungkin menambahkan pilihan tetapan tambahan yang mungkin perlu anda konfigurasikan.

Sebagai contoh, tema anda mungkin meminta anda memasang plugin yang disyorkan, memuat turun data demo, atau meninjau tetapan.

Anda dapat mengikuti petunjuk di layar, atau klik pada butang sesuaikan untuk mulai mengatur tema anda.

Menyesuaikan tema

Pasang Tema dengan menggunakan Kaedah Muat Naik dari Pentadbir WordPress

Kaedah pertama yang kami bahas hanya membolehkan anda memasang tema percuma yang terdapat di direktori tema WordPress.org.

Bagaimana jika anda ingin memasang tema WordPress premium dari syarikat seperti StudioPress, Elegant Themes, Themify, dll.

Atau bagaimana jika anda ingin memasang tema tersuai? Dalam kes ini, anda perlu memasang tema menggunakan kaedah muat naik dari pentadbir WordPress anda.

Mulakan dengan memuat turun fail .zip tema yang anda beli dari pasar atau kedai tema komersial.

Seterusnya, pergi ke Rupa »Tema halaman di kawasan pentadbir WordPress dan klik pada butang Tambah Baru di bahagian atas.

Tambah butang tema baru

Ini akan membawa anda ke halaman tema baru yang menunjukkan tema percuma yang ditampilkan. Oleh kerana anda sudah mempunyai tema yang ingin anda pasang, teruskan dan klik pada butang ‘Upload Theme’ di bahagian atas.

Muat naik butang tema

Anda akan diminta untuk memilih fail zip yang anda muat turun lebih awal. Pilih fail dan klik Pasang Sekarang.

Muat naik dan pasang tema

Setelah tema anda dipasang, anda akan melihat mesej kejayaan bersama dengan pautan untuk mengaktifkan dan melihat tema.

Tema dipasang dan sedia untuk diaktifkan

Klik pada pautan ‘Aktifkan’, dan anda berjaya memasang dan mengaktifkan tema WordPress anda.

Bergantung pada tema, ia mungkin menambahkan pilihan tetapan tambahan yang mungkin perlu anda konfigurasikan melalui penyesuai tema atau melalui panel pilihan yang terpisah.

Nota: Fungsi muat naik tema hanya tersedia untuk pengguna WordPress.org yang dihoskan sendiri. Sekiranya anda menggunakan WordPress.com, maka anda tidak akan melihat pilihan ini kerana menghadkan anda.

Untuk menggunakan ciri muat naik tema tersuai, anda perlu menggunakan WordPress.org yang dihoskan sendiri (Lihat artikel ini yang menjelaskan perbezaan antara WordPress.org Diri Sendiri vs WordPress.com).

Sekiranya anda ingin beralih dari WordPress.com ke WordPress.org, baca tutorial kami tentang cara berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org dengan betul.

Memasang Tema WordPress menggunakan FTP

Sekiranya anda merasa berani dan ingin meningkatkan kemahiran anda ke tahap seterusnya, maka anda boleh belajar memasang tema WordPress menggunakan FTP.

Ingat, ini bukan untuk pemula sejati kerana sedikit lebih maju.

Pertama, anda perlu memuat turun fail zip tema ke komputer anda. Selepas itu, anda perlu membuka zip fail.

Ini akan membuat folder baru dengan nama tema di komputer anda. Kami memuat turun tema premium Divi yang popular.

Fail tema yang diekstrak

Setelah anda mempunyai fail tema, anda sudah siap memuat naiknya ke laman web anda.

Untuk melakukannya, anda perlu menyambung ke laman web / akaun hosting WordPress anda menggunakan klien FTP. Sekiranya anda memerlukan bantuan, lihat panduan kami mengenai cara menggunakan FTP untuk memuat naik fail WordPress.

Setelah disambungkan, anda perlu pergi ke / wp-content / tema / folder. Di dalamnya, anda akan melihat folder untuk semua tema yang sedang dipasang di laman web anda.

Muat naik fail tema melalui FTP

Pilih folder tema anda yang tidak dizip dari komputer anda dan kemudian muat naik ke laman web anda.

Setelah memuat naik tema, anda perlu pergi ke kawasan pentadbir anda dan klik Rupa »Tema.

Anda mesti melihat tema yang anda muat naik disenaraikan di sana. Cukup letakkan tetikus anda di atas tema itu dan klik pada butang aktifkan.

Aktifkan tema yang dimuat naik

Soalan Lazim Tentang Memasang Tema WordPress

Berikut adalah beberapa soalan yang paling sering ditanya mengenai pemasangan tema WordPress.

1. Berapa banyak tema yang boleh saya gunakan di WordPress?

Anda hanya boleh menggunakan satu tema pada satu masa. Walau bagaimanapun, anda boleh memasang seberapa banyak tema yang anda mahukan. Tidak semua tema yang dipasang di laman web WordPress anda aktif.

Sebaik sahaja anda mengaktifkan tema WordPress, ia secara automatik akan mematikan tema aktif sebelumnya dan menjadikan tema baru tersebut sebagai tema aktif anda.

2. Apakah tema kanak-kanak di WordPress?

Tema kanak-kanak di WordPress adalah subtema yang mewarisi semua fungsi, ciri, dan gaya tema induknya. Anda perlu memasang tema ibu bapa dan anak di laman web anda dan mengaktifkan tema anak.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara membuat tema kanak-kanak di WordPress dan cara memasang tema kanak-kanak di WordPress.

3. Apakah kerangka tema WordPress?

Kerangka tema adalah tema WordPress yang sangat dioptimumkan yang dirancang untuk dijadikan tema induk.

Ditujukan untuk pengguna dan pembangun yang maju, kerangka tema ini mengandungi beberapa pengoptimuman kod dan kelajuan yang membantu pembangun lain membangunnya dengan cepat.

Genesis by StudioPress adalah contoh terbaik kerangka tema WordPress. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai kerangka tema WordPress.

4. Tema premium vs Percuma – Yang mana satu yang harus saya gunakan?

Sekiranya anda baru memulakan dengan anggaran terhad, maka kami cadangkan untuk memulakan dengan tema percuma yang fleksibel. Lihat pilihan tema WordPress percuma terbaik untuk blog kami dan tema percuma terbaik untuk laman web perniagaan.

Sekiranya anda dapat berbelanja lebih banyak, pilihlah tema premium. Tema-tema ini hadir dengan sokongan keutamaan yang sangat berguna terutama untuk pemula.

Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat panduan kami mengenai tema WordPress percuma vs premium.

5. Bagaimana saya memilih tema terbaik untuk laman web saya?

Terdapat begitu banyak tema WordPress di luar sana dan kebanyakannya direka oleh profesional sehingga kelihatan hebat.

Ini menjadikannya agak membingungkan bagi pemula untuk memilih tema yang sesuai untuk laman web mereka.

Kami mengesyorkan agar mudah. Pilih reka bentuk minimalis yang hampir dengan apa yang ada dalam fikiran anda. Pastikan tema kelihatan hebat di telefon bimbit dan jalankan ujian kelajuan laman web di laman web demo.

Lihat panduan pemula kami tentang cara memilih tema WordPress yang sempurna untuk laman web anda.

6. Bolehkah saya menggunakan tema yang sama seperti yang saya lihat di laman web WordPress yang lain?

Sekiranya ia bukan tema WordPress khusus, maka anda boleh mencari dan menggunakan tema yang sama di laman web anda sendiri. Lihat panduan kami mengenai cara mengetahui tema WordPress mana yang digunakan laman web.

Kami harap panduan langkah demi langkah ini membantu anda memasang tema WordPress di laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang bagaimana menjana wang dalam talian dari laman web WordPress baru anda, dan pemalam WordPress terbaik yang mesti ada.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me