Panduan Pemula: Cara Memperbarui WordPress dengan Selamat (Infografik)

Adakah anda ingin mengemas kini WordPress tetapi tidak tahu harus bermula dari mana? Selalunya pemula takut bahawa kemas kini boleh merosakkan laman web mereka.


Ketakutan ini dapat difahami namun penting untuk menggunakan versi terbaru WordPress untuk keselamatan dan prestasi terbaik laman web anda.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengemas kini WordPress seperti seorang profesional dengan selamat tanpa melanggar laman web anda.

Panduan Muktamad untuk Meningkatkan WordPress untuk Pemula

Menaik taraf laman web WordPress anda adalah tugas penyelenggaraan biasa. Kami telah membuat infografik yang mudah diikuti yang boleh anda gunakan sebagai panduan rujukan.

Klik pada gambar di bawah untuk melihat infografik penuh atau terus membaca arahan teks.

Panduan Muktamad untuk Meningkatkan WordPress - Infografik

Mengapa Anda Perlu Sentiasa Mengemas kini WordPress

Penyelidikan keselamatan WordPress yang terkemuka menunjukkan bahawa sebahagian besar laman web WordPress yang diretas disebabkan oleh teras, pemalam, atau tema WordPress yang ketinggalan zaman.

WordPress dikendalikan secara aktif oleh pembangun dari seluruh dunia. Pembangun ini mencari dan memperbaiki bug, menambah ciri baru, dan mencari kelemahan keselamatan secara berkala. Perubahan ini kemudian dikeluarkan dalam versi WordPress yang baru.

Sekiranya ia bukan rilis yang besar, maka secara automatik WordPress dapat mengemas kini dirinya ke versi lebih baru. Untuk siaran utama, melainkan jika anda berada di hosting WordPress yang diuruskan, anda harus memulakan kemas kini secara manual.

Anda perlu mengemas kini untuk memastikan bahawa laman web anda mempunyai patch keselamatan terkini, ciri terbaru, dan kelajuan dan prestasi terbaik.

Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat panduan kami mengenai mengapa anda harus selalu menggunakan versi terkini WordPress.

Oleh itu, mari kita lihat cara mengemas kini WordPress dengan selamat ke versi terbaru.

Bersedia Sebelum Meningkatkan WordPress

Perkara paling penting yang perlu anda lakukan sebelum menaik taraf WordPress ialah membuat sandaran WordPress yang lengkap.

Walaupun anda telah menyediakan plugin sandaran WordPress automatik. Anda masih perlu memastikan bahawa anda membuat sandaran baru dan menyimpannya dengan selamat di lokasi terpencil.

Sandaran WordPress yang lengkap merangkumi segalanya.

  • Pangkalan data WordPress anda
  • Semua gambar dan media anda dimuat naik
  • Plugin dan tema WordPress anda
  • Fail WordPress teras

Langkah ini sangat penting kerana ia akan membolehkan anda memulihkan WordPress dari sandaran sekiranya ada masalah.

Setelah anda membuat sandaran lengkap dan menyimpannya di lokasi lain (komputer atau storan awan anda seperti Google Drive), maka anda boleh beralih ke langkah seterusnya.

Meningkatkan WordPress ke Versi Terkini

Terdapat dua cara mudah untuk mengemas kini laman WordPress anda ke versi terbaru. Yang satu adalah automatik dan yang lain adalah manual. Kami akan menunjukkan kedua-duanya.

Kaedah 1: Mengemas kini WordPress menggunakan Sistem Built-in (1-Klik)

Kaedah ini lebih mudah dan disyorkan untuk semua pengguna.

Pertama, log masuk ke kawasan pentadbir laman web WordPress anda dan pergi ke Papan Pemuka »Kemas kini halaman.

Anda akan melihat pemberitahuan bahawa versi baru WordPress tersedia. Sekarang anda hanya perlu mengklik butang ‘Update Now’ untuk memulakan kemas kini.

Halaman kemas kini WordPress

WordPress kini akan mengambil versi perisian terkini dan memasangnya untuk anda.

Anda akan melihat kemajuan kemas kini di skrin anda. Semasa peningkatan, WordPress akan meletakkan laman web anda dalam mod penyelenggaraan.

Kemajuan kemas kini WordPress

Laman web anda masih dapat dilihat oleh pengguna, tetapi anda tidak dapat memasang pemalam, atau tema semasa kemas kini sedang dijalankan.

Setelah kemas kini selesai, anda akan diarahkan ke skrin selamat datang WordPress. Bergantung pada setiap siaran anda mungkin melihat halaman yang menjelaskan apa yang baru di WordPress dan ciri-ciri yang harus anda cuba.

Itu sahaja, anda berjaya mengemas kini WordPress ke versi terkini.

Kaedah 2: Kemas kini WordPress secara manual menggunakan FTP

Kaedah ini menghendaki anda menggunakan FTP untuk memuat naik fail WordPress secara manual. Anda boleh menggunakannya apabila kaedah pertama tidak berfungsi kerana beberapa sebab.

Pertama, anda perlu memuat turun versi terkini WordPress. Pergi ke halaman muat turun WordPress dan klik pada butang Muat turun.

Muat turun WordPress

Penyemak imbas anda sekarang akan memuat turun WordPress dalam fail zip. Setelah dimuat turun, anda perlu mengekstrak fail zip. Di dalamnya anda akan melihat folder wordpress. Folder ini mengandungi semua fail WordPress yang anda perlukan untuk kemas kini.

Seterusnya, anda perlu membuka klien FTP dan menyambung ke laman web anda. Setelah disambungkan, pergi ke folder wordpress yang baru anda ekstrak dari fail zip di lajur fail tempatan.

Di lajur fail jauh, pergi ke folder root laman web anda. Folder ini boleh menjadi public_html atau dinamai nama domain laman web anda. Di dalam folder ini, anda akan melihat fail dan folder WordPress anda.

Muat naik fail WordPress

Pilih semua fail di dalam folder wordpress di komputer anda dan kemudian klik kanan untuk memilih Muat Naik.

Pelanggan FTP anda sekarang akan mula memuat naik fail WordPress dari komputer anda ke laman web anda.

Walau bagaimanapun, laman web anda sudah mempunyai versi fail yang lebih lama dengan nama yang sama. Anda akan ditanya, apa yang anda mahu lakukan dengan fail tersebut. Anda perlu memilih ‘Overwrite’ dan tandai kotak di sebelah ‘Sentiasa gunakan tindakan ini’.

Menimpa fail

Ini akan memastikan bahawa semua fail WordPress di laman web anda diganti dengan versi fail yang lebih baru.

Setelah muat naik selesai, anda perlu pergi ke kawasan pentadbir laman WordPress anda. Langkah ini diperlukan kerana kadang-kadang versi WordPress yang lebih baru mungkin juga perlu mengemas kini pangkalan data WordPress anda.

Diperlukan kemas kini pangkalan data

Sekiranya demikian, anda mungkin melihat halaman yang menyebutkan bahawa kemas kini pangkalan data diperlukan. Klik pada butang ‘Kemas kini Pangkalan Data WordPress’ untuk meneruskan.

Itu sahaja, anda telah berjaya mengemas kini laman web WordPress anda. Untuk langkah lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai cara mengemas kini WordPress secara manual melalui FTP.

Perkara yang perlu dilakukan Selepas Kemas Kini

Setelah anda menaik taraf WordPress di laman web anda, anda perlu memastikan bahawa semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Cukup lawati laman web anda di tetingkap penyemak imbas baru dan tinjau Tetapan di kawasan pentadbir WordPress.

Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah, lihatlah senarai ralat WordPress biasa kami dan cara memperbaikinya. Sekiranya masalah yang anda hadapi tidak disenaraikan di sana, ikuti langkah-langkah dalam panduan penyelesaian masalah WordPress kami untuk mengetahui masalahnya dan gunakan penyelesaiannya.

Kami harap artikel ini membantu anda mengemas kini WordPress dengan mudah ke versi terbaru. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me