Panduan Pemula: Cara Mencari URL Log Masuk WordPress Anda

“Bagaimana saya log masuk ke WordPress?” adalah salah satu soalan WordPress yang paling biasa kita tanyakan.


Pemula sering mengalami kesukaran untuk mencari URL halaman log masuk WordPress mereka, dan ini menghalang mereka untuk bekerja di laman web mereka.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari URL masuk WordPress anda. Kami juga akan menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda.

Cara mencari URL Halaman Log Masuk WordPress

Mengapa anda memerlukan URL log masuk?

Halaman log masuk adalah pintu antara laman web anda dan papan pemuka pengurusan laman web anda yang juga dikenali sebagai kawasan pentadbir. Setelah log masuk, anda boleh membuat catatan baru, menambah halaman baru, mengubah reka bentuk anda, menambah pemalam, dll.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda lebih suka arahan teks, sila teruskan membaca.

Cara Mencari pautan Log Masuk WordPress?

Pada pemasangan WordPress biasa dengan penyedia hosting WordPress yang baik, yang perlu anda lakukan hanyalah menambah / log masuk / atau / admin / di hujung URL laman web anda.

Sebagai contoh:

www.contoh.com/admin/
www.example.com/login/

Jangan lupa ganti example.com dengan nama domain anda sendiri.

Kedua-dua URL ini akan mengarahkan anda ke halaman log masuk WordPress.

Halaman log masuk WordPress

Sekiranya atas sebab tertentu, URL masuk WordPress anda tidak berfungsi dengan baik, maka anda boleh mengakses halaman log masuk WordPress dengan mudah dengan pergi ke URL ini:

www.example.com/wp-login.php

Sekiranya anda memasang WordPress dalam subdirektori seperti / wordpress /, maka anda perlu mengakses halaman log masuk blog WordPress anda seperti ini:

www.example.com/wordpress/login/
www.example.com/wordpress/wp-login.php

Sekiranya anda memasang WordPress pada sub-domain, maka anda boleh mengakses halaman log masuk pentadbir WordPress seperti:

subdomain.example.com/login/
subdomain.example.com/wp-login.php

Setelah anda log masuk, anda akan diarahkan ke kawasan pentadbir WordPress di laman web anda yang terletak di folder wp-admin.

Anda boleh mengakses kawasan pentadbir anda secara langsung dengan memasukkan URL laman web seperti ini:

www.contoh.com/admin/
www.contoh.com/wp-admin/

URL ini memeriksa sama ada anda pernah log masuk sebelumnya, dan jika sesi anda masih aktif.

Sekiranya kedua-duanya benar, maka anda akan dialihkan ke papan pemuka WordPress. Sekiranya sesi anda telah tamat, anda akan diarahkan kembali ke halaman log masuk WordPress.

Cara Mengingat Halaman Log Masuk WordPress di WordPress

Sekiranya anda sukar mengingat pautan log masuk WordPress anda, maka kami mengesyorkan anda menambahkan penanda halaman ke bar penanda halaman penyemak imbas anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menambahkan pautan log masuk WordPress anda di footer laman web, bar sisi, atau di menu. Terdapat dua cara yang sangat mudah untuk melakukan ini.

Pilihan pertama ialah menambahkan pautan log masuk WordPress ke menu anda. Cukup log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda dan pergi ke Rupa »Menu.

Selanjutnya klik pada tab Pautan untuk mengembangkannya dan tambahkan pautan log masuk dan teks WordPress anda. Setelah selesai, klik pada butang Tambah ke Menu untuk menambahkan pautan ini ke menu anda. Jangan lupa untuk mengklik butang Simpan Menu.

Tambahkan pautan ke halaman log masuk di menu navigasi

Pilihan kedua adalah menggunakan widget lalai yang disebut Meta. Widget ini menambah pautan ke halaman masuk, pautan ke suapan RSS laman web anda, dan pautan ke laman web WordPress.org.

Mulakan dengan pergi ke Rupa »Widget dan seret widget meta ke bar sisi laman web atau kawasan siap widget. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan widget Meta, anda juga boleh menggunakan widget Menu di sini.

Anda boleh menambahkan pautan log masuk WordPress di footer, bar sisi, atau pada dasarnya kawasan siap widget lain dalam tema anda.

Menambah widget meta ke bar sisi WordPress

Gunakan Ingat Saya untuk Memintas Halaman Log Masuk di WordPress

Di halaman log masuk WordPress anda, terdapat kotak pilihan berlabel Ingat saya. Apabila anda mencentang kotak ini sebelum anda log masuk, ini akan membolehkan anda mengakses secara langsung kawasan pentadbir tanpa log masuk pada lawatan seterusnya selama 14 hari atau tetapan kuki penyemak imbas anda.

Tandakan saya kotak pilihan

Sekiranya anda terus lupa untuk memilih pilihan ‘Ingat saya’ semasa log masuk, anda boleh memasang pemalam Selalu Ingat Saya. Secara automatik ia akan mencentang kotak ingat saya setiap kali anda masuk ke WordPress.

Cara menambah Borang Log Masuk WordPress Khusus di WordPress

Borang log masuk bar sisi

Sekiranya anda mempunyai banyak pengguna di laman WordPress anda, maka masuk akal untuk menambahkan borang log masuk WordPress di bar sisi anda atau membuat halaman log masuk tersuai yang sesuai dengan reka bentuk dan tema laman web anda.

Terdapat pelbagai cara untuk melakukannya, tetapi kami mengesyorkan menggunakan plugin Tema Log Masuk Saya.

Ini membolehkan anda membuat halaman masuk tersuai dan juga dilengkapi dengan widget masuk bar sisi. Anda hanya boleh menambahkan widget ke bar sisi laman web anda dan ia akan memaparkan borang log masuk.

Anda juga boleh menggunakan WPForms untuk membuat borang log masuk tersuai anda sendiri. Ini adalah plugin borang hubungan WordPress terbaik dan membolehkan anda membuat borang log masuk dan menambahkannya dengan mudah di mana sahaja di laman web anda.

Untuk arahan terperinci, lihat artikel kami mengenai cara menambahkan halaman masuk dan widget bahagian depan di WordPress.

Log masuk WordPress dari Papan Pemuka Web Hosting Anda

Banyak syarikat hosting WordPress menyediakan jalan pintas mudah untuk secara langsung mengakses kawasan pentadbir WordPress anda dan melangkau laman log masuk WordPress sama sekali.

Inilah cara log masuk ke WordPress melalui papan pemuka hosting yang popular.

1. Pintasan Log Masuk WordPress di Bluehost

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia. Mereka menawarkan papan pemuka yang mesra pemula dengan jalan pintas cepat untuk mengurus laman WordPress anda.

Cukup log masuk ke papan pemuka Bluehost anda dan beralih ke tab ‘Tapak Saya’. Dari sini, anda akan melihat semua laman WordPress yang telah anda pasang pada akaun hosting anda.

Log masuk ke WordPress

Arahkan tetikus anda ke laman web yang anda mahu log masuk dan kemudian klik pada butang ‘Log in WordPress’.

2. Pintasan Log Masuk WordPress di SiteGround

SiteGround juga mempunyai jalan pintas untuk masuk ke laman WordPress anda.

Cukup log masuk ke papan pemuka hosting SiteGround anda dan kemudian klik pada tab ‘Laman Web’ di bahagian atas. Dari sini, anda akan melihat senarai laman web yang telah anda pasang di bawah akaun hosting anda.

Klik pada butang ‘Kit WordPress’ di sebelah laman web yang anda mahu log masuk.

Papan pemuka SiteGround

Ini akan memunculkan pop timbul, di mana anda akan melihat butang untuk log masuk ke kawasan pentadbir WordPress.

Butang log masuk SiteGround WordPress

3. Pintasan Masuk WordPress di WP Engine

WP Engine adalah syarikat hosting WordPress yang diuruskan dengan baik. Mereka juga mempunyai jalan pintas log masuk WordPress yang menghantar anda ke URL log masuk WordPress tetapi tidak melog masuk anda secara automatik.

Lawati papan pemuka WP Engine anda dan kemudian pilih laman web anda. Di halaman gambaran keseluruhan laman web, anda akan melihat jalan pintas halaman log masuk WordPress di lajur kiri.

Pintasan log masuk WP Engine WordPress

Penyesuaian dan Sumber Masuk WordPress Lebih Lanjut

Kami telah menulis banyak artikel mengenai penyesuaian log masuk WordPress dan memperbaiki kesalahan biasa.

Sekiranya anda ingin membuat halaman log masuk WordPress khusus dengan penjenamaan anda, lihat panduan kami mengenai cara menyesuaikan Halaman Log Masuk WordPress (tidak memerlukan HTML / CSS).

Borang log masuk WordPress boleh disalahgunakan oleh serangan kekerasan. Sekiranya anda menghadapi serangan sedemikian di laman web anda, maka anda boleh menambahkan CAPTCHA ke borang log masuk dan pendaftaran WordPress untuk melindungi laman web anda.

Menyelesaikan Masalah Kesalahan Masuk WordPress

Kadang-kadang, anda mungkin mengalami kesilapan pelik yang berkaitan dengan halaman log masuk WordPress. Kami telah membahas beberapa perkara secara terperinci bersama dengan petua penyelesaian masalah:

 • Cara Memperbaiki Masalah Menyegarkan dan Mengalihkan Halaman Log Masuk WordPress
 • Cara Memperbaiki WordPress Mengelakkan Masalah Log Keluar
 • Cara Memperbaiki Ralat Terlalu Banyak Masalah Pengalihan di WordPress

Kami harap artikel ini membantu anda mengetahui cara mencari pautan log masuk WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan keselamatan WordPress langkah demi langkah kami dan panduan utama kami mengenai cara mempercepat WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map