Panduan Pemula mengenai Cara Menambah Pautan di WordPress

Adakah anda mahu menambahkan hyperlink di WordPress? Baru-baru ini, salah seorang pengguna kami meminta kami untuk menambah pautan di WordPress. Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan pautan dalam catatan WordPress, halaman, widget teks, menu navigasi, dan banyak lagi.


Oleh kerana ini adalah tutorial yang sangat panjang dan terperinci, sila gunakan navigasi di bawah untuk sampai ke bahagian yang sesuai:

  Cara Menambah Pautan dalam Posting dan Halaman WordPress

  WordPress dilengkapi dengan editor pos yang mesra pengguna yang disebut Visual Editor.

  Anda boleh melihat penyunting visual dengan pergi ke Catatan »Tambah Baru atau dengan menyunting catatan atau halaman yang ada.

  Untuk membuat pautan, anda perlu mengklik butang Pautan di penyunting visual.

  Masukkan butang pautan dalam penyunting visual WordPress

  Apabila anda mengklik butang pautan sisipan, ia akan memunculkan tetingkap pop timbul. Di medan URL, anda akan memasukkan hyperlink yang sebenarnya, dan di medan teks pautan anda akan menambahkan teks yang akan dipautkan.

  Muncul pop timbul pautan lalai dalam editor pos WordPress

  Anda juga mempunyai pilihan untuk mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Buka pautan di tab baru’. Ini akan membuka pautan di tab penyemak imbas baru. Sebaiknya gunakan pilihan ini jika anda membuat pautan ke laman web luaran.

  WordPress juga membolehkan anda membuat pautan ke halaman dan halaman yang telah anda terbitkan di laman web anda dengan cepat menggunakan fitur carian kandungan.

  Cukup klik pada pilihan ‘Atau pautan ke kandungan yang ada’ dan WordPress akan menunjukkan kepada anda kandungan terkini dan medan carian.

  Anda boleh mencari siaran atau tatal ke bawah untuk mencarinya dari senarai. Anda perlu mengklik tajuk pos untuk memilihnya dan kemudian klik pada butang Tambah atau Kemas kini Pautan.

  Pautan ke catatan dan halaman anda yang ada di WordPress

  Lihat 14 petua kami untuk menguasai editor visual WordPress untuk mengetahui lebih lanjut.

  Cara Menambah Pautan dalam Widget Teks WordPress

  WordPress membolehkan anda menambahkan Widget ke bar sisi laman web anda atau kawasan siap widget lain.

  Sebilangan besar widget ini automatik dan tidak mempunyai banyak pilihan. Sebagai contoh, widget siaran baru-baru ini secara automatik akan menunjukkan pautan ke siaran terbaru anda.

  Sekiranya anda ingin menambahkan beberapa teks khusus dengan pautan di bar sisi anda, maka anda boleh menggunakan Widget Teks.

  Widget teks membolehkan anda menambahkan teks dan HTML asas di dalamnya.

  Terdapat dua cara untuk menambahkan pautan ke widget teks. Kaedah pertama menghendaki anda menulis beberapa HTML yang sangat asas.

  Kaedah 1: Menambah Pautan dalam HTML

  Membuat pautan dalam HTML sangat mudah. Lihat contoh berikut.

  Pemula WP

  Kini akan menunjukkan WPBeginner yang dihubungkan ke wpbeginner.com.

  Tag href adalah tempat anda menambahkan URL. Pastikan untuk menambah http: // sebelum domain.

  Di antara tanda sauh, anda boleh menambahkan teks yang anda mahu pautkan, dalam contoh kami WPBeginner.

  Berikut adalah tangkapan skrin widget teks dengan pautan HTML di dalamnya.

  Widget teks di WordPress dengan pautan HTML

  Kaedah 2: Menggunakan Plugin

  Sekiranya anda tidak mahu menulis HTML, anda boleh mengaktifkan editor visual untuk widget teks anda.

  Anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Black Studio TinyMCE Widget. Sekiranya anda memerlukan bantuan memasang pemalam WordPress, ikuti panduan langkah demi langkah kami untuk memasang pemalam WordPress.

  Setelah diaktifkan, pergi ke Rupa »Widget halaman. Anda akan melihat widget baru yang bertajuk ‘Visual Editor’ di bawah widget yang tersedia.

  Seret dan lepaskan widget ini ke bar sisi di mana anda ingin menambahkan teks dan pautan tersuai anda. Widget akan berkembang untuk menunjukkan kawasan teks dengan Editor Visual yang sama dengan catatan dan halaman WordPress anda.

  Menambah widget editor visual di WordPress

  Anda kini boleh menambah pautan dan memformat teks anda seperti yang anda lakukan di editor pos.

  Cara Menambah Pautan dalam Menu Navigasi WordPress

  Adakah anda mahu menambahkan pautan dalam menu navigasi laman web anda? WordPress dilengkapi dengan editor menu intuitif yang membolehkan anda membuat dan mengurus menu navigasi di laman WordPress anda.

  Cukup ke Rupa »Menu halaman. Sekiranya anda tidak mempunyai persediaan menu navigasi, anda boleh membuatnya dengan memasukkan nama menu.

  Membuat menu navigasi di WordPress

  Sekiranya anda sudah menyediakan menu navigasi, maka anda boleh menambah, mengedit atau menghapus pautan daripadanya.

  Lihat panduan pemula kami tentang cara menambahkan menu navigasi di WordPress.

  Cara Menambah Tajuk dan Nofollow di Pautan WordPress

  Banyak pakar mengesyorkan menambahkan tag nofollow dengan pautan yang menunjuk ke laman web luaran. Ini meningkatkan skor SEO anda dan melindungi jus pautan laman web anda.

  Inilah cara anda boleh menambah pilihan tajuk dan nofollow untuk memasukkan pop timbul pautan di WordPress.

  Cukup pasang dan aktifkan tajuk dan Nofollow untuk pautan Pautan. Setelah pengaktifan, plugin akan menambah pilihan tajuk dan nofollow untuk memasukkan pop timbul pautan.

  Lain kali anda menambah pautan, anda akan melihat pop timbul pautan sisipan seperti ini:

  Pilihan tajuk dan nofollow dalam pop timbul pautan sisipan

  Lihat panduan kami mengenai cara menambah tajuk dan nofollow untuk memasukkan pop timbul pautan di WordPress untuk maklumat lebih lanjut.

  Cara Menambah Butang Pautan di WordPress

  Ingin menambah butang pada catatan atau halaman WordPress anda? Terdapat banyak cara untuk anda melakukannya. Anda boleh menulis HTML dan CSS anda sendiri untuk butang anda, atau anda boleh mencuba pemalam.

  Masalah dengan kebanyakan pemalam ialah mereka mahu anda menggunakan kod pendek untuk menambah butang dan pautan. Menambah parameter yang berbeza pada kod pendek adalah seperti menulis HTML.

  Kami ada jalan penyelesaian yang lebih baik.

  Cukup pasang dan aktifkan plugin Forget About Shortcode Buttons. Setelah diaktifkan, buat siaran baru atau edit yang ada.

  Anda akan melihat butang baru di menu penyunting visual untuk memasukkan butang ke dalam catatan atau halaman anda.

  Butang menu untuk memasukkan butang ke dalam catatan anda

  Mengklik pada butang akan memunculkan pop timbul di mana anda dapat menyesuaikan butang anda, memilih warna, sempadan, menambahkan teks, dan pautan sambil melihat pratonton langsung.

  Reka butang anda

  Untuk maklumat dan butiran lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara menambah butang di WordPress tanpa menggunakan kod pendek.

  Cara Menambah Kad Kandungan Pautan di WordPress

  Pernahkah anda perhatikan bagaimana Twitter dan Facebook secara automatik memaparkan gambar kecil untuk pautan yang anda kongsi? Anda boleh membuat laman WordPress anda melakukan perkara yang sama.

  WordPress dapat memasukkan pautan secara automatik sebagai kad kandungan untuk laman web WordPress yang lain. Fungsi ini ditambah dalam WordPress 4.4.

  Cukup tampal pautan di editor pos dan jika URL itu berasal dari laman WordPress, maka secara automatik WordPress akan membenamkannya.

  Penyisipan WordPress

  Tetapi jika anda tidak menyukai pelaksanaan kad kandungan WordPress, anda boleh mencuba pemalam Kad Kandungan.

  Ini membolehkan anda memasukkan senarai ini ke senarai tertentu untuk beberapa laman web tertentu, dan ia menggunakan data meta grafik terbuka Facebook, jadi ini juga akan berfungsi di laman web bukan WordPress. Lihat tutorial kami mengenai cara menambahkan pautan sebagai kad kandungan di WordPress untuk maklumat lanjut.

  Cara Menambah Pautan Gabungan di WordPress

  Adakah anda ingin meningkatkan pendapatan laman web anda dengan menggunakan pautan afiliasi? Pemasaran afiliasi memberikan pendapatan tetap ke banyak blog dan laman web.

  Yang perlu anda lakukan ialah menambahkan pautan rujukan anda ke produk dan perkhidmatan yang anda cadangkan, dan apabila pengunjung membeli produk ini, anda mendapat komisen.

  Masalah yang dihadapi oleh kebanyakan pemula ialah setiap produk atau laman web yang ingin mereka cadangkan mempunyai URL yang berbeza. Menjejaki semua URL ini tidak mungkin dilakukan terutamanya jika anda mengesyorkan banyak produk.

  Kaedah terbaik untuk menambah dan mengurus pautan afiliasi adalah dengan menggunakan pemalam pengurusan gabungan.

  Cukup pasang dan aktifkan pemalam ThirstyAffiliates. Setelah pengaktifan, plugin akan menambahkan item menu baru yang berlabel Affiliate Links dalam menu admin WordPress anda.

  Klik padanya untuk menambahkan pautan afiliasi anda.

  Tambahkan dan uruskan pautan afiliasi di WordPress

  Setelah selesai, anda akan dapat memasukkan pautan afiliasi ke dalam catatan dan halaman anda dengan mudah dengan mengklik butang tambah pautan afiliasi.

  Masukkan pautan afiliasi dalam catatan dan halaman WordPress

  Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menambah pautan afiliasi di WordPress dengan ThirstyAffiliates.

  Anda mungkin juga ingin membaca artikel ini mengenai: Kesalahan pemasaran afiliasi teratas yang perlu anda hindari.

  Cara Menambah Ikon Pautan Luar di WordPress

  Banyak laman web seperti Wikipedia, menambah ikon di sebelah pautan untuk laman web luaran. Tujuan ikon ini adalah untuk memberitahu pengguna bahawa mengklik pautan akan membawa mereka ke laman web pihak ketiga.

  Inilah cara anda dapat melakukan ikon pautan luaran di laman WordPress anda.

  Pertama, pasang dan aktifkan pemalam Pautan Luar. Setelah diaktifkan, pergi ke Tetapan »Pautan Luar halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

  tambah ikon untuk menunjukkan pautan luaran di WordPress

  Anda perlu mencentang kotak di sebelah ‘Tandai pautan keluar dengan ikon’ dan simpan tetapan anda. Anda kini boleh mengunjungi laman web anda, dan anda akan melihat ikon di sebelah semua pautan luaran di laman web anda.

  Ikon yang menunjukkan pautan luaran

  Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan ikon pautan luaran di laman WordPress anda.

  Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menambahkan pautan di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara menyelesaikan masalah imej yang paling biasa di WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me