Panduan Pemula mengenai Cara Menguruskan Komen di WordPress

WordPress dilengkapi dengan sistem komen terbina dalam yang membolehkan interaksi komuniti di sekitar kandungan anda. Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyederhanakan komen di WordPress, menangani spam komen, dan semua yang berkaitan dengan komen.


Moderasi Komen

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Apa itu Komen?

Baru-baru ini semasa mengajar kelas WordPress, kami mendapati bahawa beberapa pengguna yang telah menggunakan WordPress selama lebih dari 6 bulan masih tidak mengetahui apa tujuan komen, dari mana asalnya, dan apa yang harus mereka lakukan dengan mereka.

Komen membolehkan pengunjung laman web anda berkomunikasi dengan anda dan pembaca lain. Mereka dapat menambahkan masukan mereka pada artikel tertentu yang telah Anda tulis, mengajukan pertanyaan, dan memberikan maklum balas.

Di kebanyakan laman WordPress, sesiapa sahaja dengan Nama dan E-mel yang sah boleh memberikan komen tanpa mengesahkan identiti mereka. Secara default komen dihidupkan jadi bergantung pada tema yang anda gunakan, akan ada borang komen yang ditampilkan di bahagian bawah setiap pos dan halaman laman web anda.

Sebaik sahaja seseorang mengemukakan komen, komen akan ditangguhkan agar anda dapat menyetujui atau menghapus. Ini membolehkan anda mengawal apa yang muncul di laman web anda.

Mengulas Komen di WordPress

Anda dapat melihat semua komen di laman web WordPress anda dengan mengklik menu komen di WordPress.

Mengulas komen sementara menunggu kelulusan di WordPress

Di halaman komen, anda akan melihat empat tab berbeza (semua komen, belum selesai, disetujui, spam dan sampah). Komen yang memerlukan kelulusan anda akan muncul di bawah Yang belum selesai tab.

Untuk menyetujui komen, arahkan tetikus anda ke komen, dan anda akan melihat pautan tindakan muncul di bawah komen. Klik Setuju untuk membuat komen dapat dilihat secara terbuka di laman web anda. Anda juga boleh membalas komen dengan mengklik pada pautan balasan. Membalas komen secara automatik akan menyetujui komen tersebut.

Sekiranya anda melihat komen yang kelihatan atau terasa spam, maka anda boleh menandainya sebagai Spam. Anda mungkin tertanya-tanya seperti apa komen spam?

Terdapat beberapa petunjuk yang boleh anda gunakan untuk mengetahui apakah komen itu spam:

 • Komen dengan banyak pautan, kata kunci, dan watak pelik – Ini adalah jenis komen spam yang paling jelas, dan anda tidak perlu bersusah payah mengatakannya selain dari komen sebenar.
 • Komen dengan Nama Palsu – Sekiranya anda melihat komen yang ditinggalkan oleh orang yang bernama “Kadar Gadai janji Terbaik” atau “Tinta Pencetak Murah”, maka anda dapat memberitahu dengan jelas bahawa pemasar sedang mencuba spam laman web anda untuk mendapatkan pautan balik.
 • Komen Generik – Selalunya pengirim spam bergantung pada komen umum untuk memintas penapis spam anda. Komen generik ini adalah “Terima Kasih”, “Artikel Yang Sangat Baik”, atau masukkan tajuk siaran anda dan buat pernyataan generik (contoh: Saya setuju panduan pemula untuk penyederhanaan komen adalah mustahak).

WordPress hadir dengan Akismet, tetapi anda perlu mengaktifkan pemalam dan mendaftar untuk perkhidmatan anti-spam ini untuk membantu anda mengurangkan spam.

Sebaik sahaja anda menandakan komen sebagai spam, Akismet akan belajar menangkap komen serupa pada masa akan datang. Semua komen yang ditandai sebagai spam akan muncul di bawah tab spam. Anda tidak perlu kerap mengunjungi tab ini. Walau bagaimanapun, jika pengguna mengadu bahawa komen mereka tidak muncul di laman web anda, maka ini adalah tempat pertama yang harus anda perhatikan. Sekiranya anda menjumpai komen yang salah oleh Akismet sebagai spam, cukup klik pada pautan Bukan Spam untuk memindahkannya dari spam ke tertunda.

Komen spam di WordPress

Sekiranya atas sebab tertentu anda secara tidak sengaja mendapat ratusan komen spam yang muncul dalam Tertunda, cukup datang ke tab Spam dan klik pada butang periksa spam. Ini akan mencetuskan pemeriksaan spam pada komen yang ada di laman web anda dan Akismet akan memindahkan komen spam dari Tertunda ke Spam.

Anda juga boleh mengklik pada butang Kosongkan Spam untuk menghapus semua komen spam sekaligus. Walaupun tidak, komen spam akan dihapuskan secara automatik oleh WordPress selepas 15 hari. Ingat bahawa menghapus ribuan komen spam sekaligus dapat melambatkan laman web anda sedikit. Sekiranya anda cuba menghapus ribuan komen spam, maka lebih baik anda mencuba kaedah yang dijelaskan dalam panduan kami mengenai cara cepat menghapus komen spam di WordPress.

Sekiranya anda ingin membuang komen tanpa menandainya sebagai spam, maka cukup klik pada pautan Sampah di bawah komen. Komen yang dihapus oleh anda akan dihantar ke sampah dan akan tinggal di sana selama 30 hari akan datang. Selepas masa ini WordPress akan menghapusnya secara automatik selama-lamanya. Sekiranya anda tidak sengaja memadam komen, cukup lawati tab sampah dan klik pada pautan Pulihkan di bawah komen.

Memulihkan komen dari sampah di WordPress

Kawasan penyederhanaan komen menunjukkan komen untuk semua catatan dan halaman. Walau bagaimanapun, anda boleh melihat komen yang tersisa pada siaran tertentu secara individu dengan melayari siaran tersebut di laman web anda atau melalui kawasan pentadbir anda.

Melihat Komen untuk Satu Pos di Kawasan Pentadbiran WordPress

Anda boleh melihat semua komen yang disetujui dan menunggu keputusan untuk membukanya dengan membukanya di editor pos. Cukup ke Catatan »Semua Catatan dan klik pada pautan Edit di bawah siaran yang ingin anda buka. Pada skrin editor pos tatal ke bawah, dan anda akan melihat semua komen yang dibuat untuk siaran tersebut.

Menyederhanakan komen untuk siaran di kawasan pentadbir

Anda boleh mengedit, memadam, membalas dan menyederhanakan komen terus dari sini. Sekiranya anda tidak melihat komen di bawah editor siaran, kemudian klik Pilihan Skrin butang di sudut kanan atas skrin. Ini akan membawa menu terbang ke bawah di mana anda perlu mencentang kotak di sebelah Komen. Selepas itu cukup tatal ke bawah, dan anda akan melihat komen untuk siaran tersebut di bawah penyunting siaran.

Menunjukkan komen di skrin edit pos

Hidupkan / Matikan Komen untuk Catatan Khusus di WordPress

Kadang kala anda tidak mahu komen diaktifkan pada beberapa siaran. WordPress membolehkan anda mematikan komen untuk satu catatan atau halaman. Cukup edit pos dan pada skrin editor pos tatal ke bawah ke kotak perbincangan. Di sana anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Benarkan komen’.

Mematikan / menghidupkan komen untuk satu siaran di WordPress

Sekiranya anda tidak dapat menemui metaboks perbincangan di skrin penyuntingan siaran, anda perlu mengklik butang Pilihan Skrin di sudut kanan atas skrin. Ini akan membawa menu terbang ke bawah di mana anda perlu mencentang kotak di sebelah perbincangan. Selepas itu tatal ke bawah dan anda akan melihat metaboks perbincangan di bawah editor siaran.

Menunjukkan Metabox Perbincangan di skrin editor pos

Konfigurasi Tetapan Komen

WordPress membolehkan anda mengubah konfigurasi komen untuk seluruh laman web anda. Halaman tetapan komen terletak di bawah Tetapan »Perbincangan. Terdapat bahagian yang berbeza di halaman tetapan perbincangan, dan kami akan memandu anda melalui setiap pilihan di halaman tersebut.

Skrin tetapan perbincangan

Bahagian atas pada skrin tetapan perbincangan mengawal tetapan artikel lalai. Pilihan pertama di bahagian ini membolehkan blog anda memberitahu blog lain apabila anda memautkannya ke dalam artikel. Pilihan kedua membolehkan pemberitahuan serupa dari blog lain diterima di laman web anda. Ini dipanggil pingback dan trackback, dan kami mengesyorkan agar anda tidak mencentang kedua pilihan ini. Pilihan pertama dapat melambatkan keseluruhan laman web anda dan pilihan kedua akan memberi anda banyak komen spam.

Pilihan ketiga pada layar tetapan artikel adalah ‘Izinkan orang untuk memberi komen pada artikel baru’. Ini membolehkan komen untuk semua artikel baru yang anda tulis di laman WordPress anda. Penting untuk diperhatikan, bahawa anda boleh menghidupkan dan mematikan komen untuk setiap artikel seperti yang kami tunjukkan sebelumnya dalam artikel ini.

Bahagian Tetapan Komen Lain

Di bawah bahagian tetapan komen yang lain, anda akan melihat pilihan pertama sebagai ‘Pengarang komen mesti mengisi nama dan e-mel’. Pilihan ini mewajibkan penulis komen memberikan nama dan alamat e-mel dengan komen mereka. Anda perlu menyemak pilihan ini melainkan anda mahu membenarkan komen tanpa nama di laman web anda.

Terdapat juga pilihan untuk menghendaki pengguna mendaftar ke laman web anda sebelum memberikan komen namun menurut kami tidak perlu bagi kebanyakan laman web.

Anda juga akan melihat pilihan untuk menutup komen pada artikel lama. Sebilangan pemilik laman web menggunakan ini untuk mengelakkan spam, tetapi sepenuhnya menjadi pilihan peribadi.

WordPress membolehkan pengguna membalas komen. Balasan tersebut akan kelihatan bersarang di bawah komen asal hanya jika anda mencentang kotak di sebelah ‘Dayakan komen berulir (bersarang)’. Anda dapat menentukan sejauh mana komen bersarang ini dapat dilalui. Penampilan komen bersarang ini dikendalikan oleh tema WordPress anda. Mempunyai tahap yang terlalu banyak dapat mengganggu kebolehbacaan komen. Tetapan lalai dari 5 tahap cukup baik untuk kebanyakan tema WordPress. Lebih banyak pengguna yang lebih maju dapat melihat panduan kami mengenai cara menata susun atur komen WordPress anda.

Sekiranya salah satu artikel anda menjadi popular dan mula mendapat terlalu banyak komen, maka anda akan melihat bahawa bahagian komen akan menjadi terlalu panjang. Pengguna perlu banyak membaca untuk membaca komen terkini mengenai artikel tersebut. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh memilih pilihan untuk memasukkan komen ke halaman. Secara lalai pilihan ini membenarkan 50 komen peringkat teratas, anda boleh menambah atau mengurangkan ini. Memilih pilihan ini juga akan menunjukkan halaman terakhir komen terlebih dahulu.

Secara lalai, WordPress menunjukkan komen terbaru di bahagian bawah. Anda boleh membalikkan ini untuk menunjukkan komen lama di bahagian atas.

Komen e-mel dan tetapan kelulusan manual

Bahagian seterusnya membolehkan anda menerima e-mel setiap kali pengguna meninggalkan komen di laman web anda atau setiap kali komen diadakan untuk kesederhanaan. Pilihan ini hanya menarik untuk beberapa hari pertama laman web anda. Oleh kerana anda mendapat lebih banyak komen, e-mel ini menjengkelkan, jadi kami cadangkan untuk mematikannya.

Di bawah bahagian “Sebelum komen muncul”, pilihan pertama adalah dengan menyetujui setiap komen secara manual. Pastikan kotak ini dicentang sehingga tidak ada komen yang dapat muncul di laman web anda tanpa persetujuan anda.

Di bawah ini, anda akan melihat pilihan ‘Pengarang komen mesti mempunyai komen yang diluluskan sebelumnya’. Sekiranya pilihan ini dicentang, komen dari pengarang yang mempunyai komen yang diluluskan sebelumnya akan muncul tanpa persetujuan yang jelas. Nyahtanda pilihan ini untuk memastikan bahawa semua komen diluluskan secara manual.

Tetapan penyederhanaan komen

Sifat yang sangat biasa di kalangan komen spam automatik adalah bahawa ia mengandungi banyak pautan. Oleh kerana anda telah menetapkan komen anda untuk diluluskan secara manual, semua komen anda akan masuk ke barisan moderasi tanpa mengira berapa banyak pautan yang mereka ada.

Anda akan melihat kawasan teks yang lebih besar di mana anda boleh memasukkan kata-kata, alamat IP dan e-mel, atau URL yang ingin anda perhatikan. Segala komen yang sepadan dengan perkara yang anda masukkan di sini akan dihantar ke barisan penyederhanaan. Anda tidak perlu memasukkan apa-apa di sini kerana anda telah menetapkan semua komen untuk diluluskan secara manual, dan mereka semua akan terus berada dalam barisan moderasi.

Menyiapkan avatar di laman WordPress anda

Bahagian terakhir di skrin tetapan komen adalah untuk Avatar. Ini adalah gambar yang muncul di sebelah komen nama pengarang di laman web anda. WordPress menggunakan Gravatar, yang merupakan perkhidmatan percuma yang membolehkan pengguna memiliki avatar yang sama di semua blog yang mereka kunjungi (lihat panduan kami tentang apa itu Gravatar). Apabila pengarang komen tidak mempunyai gambar Gravatar yang dikaitkan dengan alamat e-mel mereka, WordPress menggunakan Mystery Man sebagai gravatar lalai. Anda boleh mengubahnya, dengan memilih avatar lalai dari senarai atau bahkan menambahkan gravatar lalai tersuai anda sendiri di WordPress.

Itu sahaja, anda telah mengkonfigurasi tetapan komen anda. Jangan lupa untuk mengklik butang Simpan Perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Komen Pihak Ketiga

Selama bertahun-tahun, beberapa platform komen pihak ketiga telah diperkenalkan untuk WordPress. Setiap platform dilengkapi dengan antara muka dan teknologi penyederhanaan mereka sendiri. Di WPBeginner, kami menggunakan sistem komen Disqus.

Bagi mereka yang tertanya-tanya mengapa kami menggunakan Disqus, berikut adalah penjelasan terperinci mengapa kami beralih ke Disqus dan bagaimana anda boleh menyiapkan Disqus di laman web anda.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengatur dan menyederhanakan komen di WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map