Panduan Permulaan untuk Pengurusan Pangkalan Data WordPress dengan phpMyAdmin

WordPress ditulis menggunakan PHP sebagai bahasa skrip dan MySQL sebagai sistem pengurusan pangkalan data. Untuk menggunakan WordPress, anda tidak perlu mempelajarinya.


Walau bagaimanapun, pemahaman yang sangat asas mengenai kedua-duanya dapat membantu anda menyelesaikan masalah serta meningkatkan pemahaman anda tentang bagaimana WordPress berfungsi (di belakang tabir).

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana WordPress menggunakan pangkalan data termasuk jadual pangkalan data WordPress intro kepada lalai.

Kami juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana mengelola pangkalan data WordPress menggunakan phpMyAdmin yang akan merangkumi membuat sandaran pangkalan data, mengoptimumkan pangkalan data WordPress, dan banyak lagi.

Cara menguruskan pangkalan data WordPress menggunakan phpMyAdmin

Ini adalah panduan menyeluruh mengenai pengurusan pangkalan data WordPress, jadi kami telah menambahkan navigasi yang lebih mudah:

  Apa itu Pangkalan Data dan Cara WordPress menggunakannya?

  Pangkalan data adalah sistem menyimpan dan mengambil data secara teratur. Pangkalan data membolehkan perisian menguruskan data dengan cara yang dapat diprogramkan.

  Contohnya: WordPress menggunakan PHP (bahasa pengaturcaraan) untuk menyimpan dan mengambil data dari pangkalan data.

  Maklumat yang disimpan dalam pangkalan data WordPress merangkumi catatan, halaman, komen, kategori, tag, medan khusus, pengguna, dan tetapan WordPress yang lain. Kami akan menerangkannya kemudian dalam tutorial apabila kita merangkumi semua jadual pangkalan data WordPress.

  Semasa pertama kali memasang WordPress, ia meminta anda memberikan nama pangkalan data, host, nama pengguna dan kata laluan. Maklumat ini disimpan dalam fail konfigurasi yang disebut wp-config.php.

  Maklumat pangkalan data WordPress

  Semasa pemasangan, WordPress menggunakan maklumat yang anda berikan mengenai pangkalan data untuk membuat jadual dan menyimpan data pemasangan lalai di dalam jadual tersebut.

  Selepas pemasangan, WordPress menjalankan pertanyaan ke pangkalan data ini untuk menghasilkan halaman HTML secara dinamik untuk laman web atau blog anda.

  Inilah yang menjadikan WordPress sangat hebat kerana anda tidak perlu membuat fail .html baru untuk setiap halaman yang ingin anda buat. WordPress mengendalikan semuanya secara dinamik.

  Di manakah pangkalan data WordPress saya disimpan?

  WordPress menggunakan MySQL sebagai sistem pengurusan pangkalan data, yang merupakan perisian yang dipasang pada pelayan hosting WordPress anda. Pangkalan data WordPress anda juga disimpan di pelayan yang sama.

  Lokasi ini bagaimanapun tidak dapat diakses di kebanyakan lingkungan hosting bersama. Namun, jika anda menggunakan rancangan hosting VPS atau pelayan khusus, anda boleh menggunakan alat baris perintah untuk mencari pangkalan data.

  Selalunya ia terletak di jalan berikut:

  / var / lib / mysql / nama_data_nama anda

  Walau bagaimanapun, ini mungkin berbeza antara satu penyedia hosting dengan yang lain.

  Penting untuk diingat bahawa anda tidak perlu mengakses fail pangkalan data itu sendiri. Anda boleh menggunakan alat lain seperti phpMyAdmin untuk menguruskan pangkalan data anda.

  Apa itu phpMyAdmin?

  PhpMyAdmin adalah perisian berasaskan web yang membolehkan anda menguruskan pangkalan data MySQL menggunakan penyemak imbas web anda. Ia menawarkan antara muka yang mudah digunakan yang membolehkan anda menjalankan perintah MySQL dan operasi pangkalan data.

  Anda juga dapat menggunakannya untuk melihat dan mengedit jadual, baris, dan medan pangkalan data. Ini juga memungkinkan anda mengimport, mengeksport, atau menghapus semua data di dalam pangkalan data.

  Cara Mengakses PhpMyAdmin?

  PhpMyAdmin hadir dengan semua syarikat hosting WordPress teratas. Anda boleh menemuinya di bahagian Pangkalan Data pada papan pemuka cPanel akaun hosting anda. Berikut adalah tangkapan skrin contoh dari panel kawalan Bluehost:

  phpMyAdmin di cPanel

  Bergantung pada penyedia hosting anda, antara muka cPanel anda mungkin kelihatan berbeza daripada tangkapan skrin di atas. Anda masih dapat mencari ikon phpMyAdmin di bawah bahagian pangkalan data.

  Mengkliknya akan membuka antara muka phpMyAdmin di mana anda boleh memilih pangkalan data WordPress anda dari lajur kiri. Selepas itu, phpMyAdmin itu akan memaparkan semua jadual dalam pangkalan data WordPress anda.

  Papan pemuka PhpMyAdmin

  Mari lihat jadual pangkalan data WordPress.

  Memahami Jadual Pangkalan Data WordPress

  Setiap pemasangan WordPress mempunyai 12 jadual lalai dalam pangkalan data. Setiap jadual pangkalan data mengandungi data untuk bahagian, ciri, dan fungsi WordPress yang berbeza.

  Melihat struktur jadual ini, anda dapat dengan mudah memahami di mana bahagian laman web anda disimpan. Pada masa ini, pemasangan WordPress lalai membuat jadual berikut:

  Nota: wp_ sebelum setiap nama jadual adalah awalan pangkalan data yang anda pilih semasa pemasangan. Ia boleh berbeza jika anda mengubahnya semasa pemasangan.

  wp_commentmeta: Jadual ini mengandungi maklumat meta mengenai komen yang disiarkan di laman web WordPress. Jadual mempunyai empat medan meta_id, comment_id, meta_key, dan meta_value. Setiap meta_id berkaitan dengan comment_id. Salah satu contoh maklumat meta komen yang tersimpan adalah status komen (disetujui, belum selesai, sampah dll.).

  wp_komen: Seperti namanya jadual ini mengandungi komen WordPress anda. Ini mengandungi nama pengarang komen, url, e-mel, komen, dll.

  pautan_pautan: Untuk menguruskan blogroll, buatlah dengan versi WordPress yang lebih lama atau plugin Link Manager.

  wp_pilihan: Jadual ini mengandungi sebahagian besar tetapan seluruh laman web WordPress anda seperti: url laman web, e-mel pentadbir, kategori lalai, catatan per halaman, format masa, dan banyak lagi. Jadual pilihan juga digunakan oleh banyak plugin WordPress untuk menyimpan tetapan pemalam.

  wp_postmeta: Jadual ini mengandungi maklumat meta mengenai catatan, halaman, dan jenis catatan tersuai WordPress anda. Contoh maklumat meta pos adalah templat mana yang akan digunakan untuk memaparkan halaman, bidang tersuai, dll. Beberapa pemalam juga akan menggunakan jadual ini untuk menyimpan data pemalam seperti maklumat SEO WordPress.

  wp_posting: Nama itu menyebut jawatan tetapi sebenarnya jadual ini mengandungi semua jenis siaran atau haruskah kita menyebutkan jenis kandungan. Jadual ini mengandungi semua catatan, halaman, semakan, dan jenis catatan tersuai anda.

  wp_termmeta: Jadual ini membolehkan pembangun menyimpan metadata tersuai untuk terma di bawah taksonomi tersuai mereka. Sebagai contoh, WooCommerce menggunakannya untuk menyimpan metadata untuk atribut dan kategori produk.

  wp_terma: WordPress mempunyai sistem taksonomi yang kuat yang membolehkan anda mengatur kandungan anda. Item taksonomi individu disebut istilah, dan disimpan dalam jadual ini. Sebagai contoh, kategori dan tag WordPress anda adalah taksonomi, dan setiap kategori / teg di dalamnya adalah istilah.

  wp_term_hubungan: Jadual ini menguruskan hubungan jenis posting WordPress dengan istilah dalam jadual wp_terms. Contohnya inilah jadual yang membantu WordPress menentukan post X berada dalam kategori Y.

  wp_term_taxonomy: Jadual ini mentakrifkan taksonomi untuk istilah yang ditentukan dalam jadual wp_terms. Sebagai contoh, jika anda mempunyai istilah “Tutorial WordPress”, maka jadual ini mengandungi data yang mengatakan ia dikaitkan dengan taksonomi yang disebut kategori. Ringkasnya, jadual ini mempunyai data yang membantu WordPress membezakan antara istilah mana kategori, tag, dll.

  wp_usermeta: Mengandungi maklumat meta mengenai pengguna berdaftar di laman web anda.

  wp_pengguna: Mengandungi maklumat pengguna seperti nama pengguna, kata laluan, e-mel pengguna, dll.

  Menguruskan Pangkalan Data WordPress menggunakan phpMyAdmin

  Pangkalan data WordPress anda mengandungi tetapan WordPress yang penting, semua catatan blog, halaman, komen dan banyak lagi. Anda perlu sangat berhati-hati semasa menggunakan phpMyAdmin, atau anda mungkin akan menghapus data penting secara tidak sengaja.

  Sebagai langkah berjaga-jaga, anda harus selalu membuat sandaran pangkalan data yang lengkap. Ini akan membolehkan anda memulihkan pangkalan data anda seperti sebelumnya.

  Mari kita lihat cara membuat sandaran pangkalan data WordPress dengan mudah.

  Membuat Sandaran Pangkalan Data WordPress menggunakan phpMyAdmin

  Untuk membuat sandaran pangkalan data WordPress anda dari phpMyAdmin, klik pada Pangkalan Data WordPress anda. Pada menu atas, klik pada Eksport tab.

  Eksport pangkalan data WordPress

  Dalam versi phpMyAdmin yang lebih baru, ia akan meminta anda kaedah eksport. Kaedah cepat akan mengeksport pangkalan data anda dalam fail .sql. Dalam kaedah khusus, ia akan memberi anda lebih banyak pilihan dan kemampuan untuk memuat turun sandaran dalam arkib zip atau gzip yang dimampatkan.

  Kami mengesyorkan menggunakan kaedah khusus dan memilih zip sebagai kaedah pemampatan. Kaedah khusus juga membolehkan anda mengecualikan jadual dari pangkalan data.

  Katakan jika anda menggunakan pemalam yang membuat jadual pangkalan data, dan anda tidak lagi menggunakan pemalam itu, maka anda boleh memilih untuk mengecualikan jadual itu dari sandaran jika anda mahu.

  Kaedah pemampatan

  Fail pangkalan data yang dieksport anda dapat diimport kembali ke pangkalan data yang berbeza atau sama menggunakan tab import phpMyAdmin.

  Membuat Sandaran WordPress menggunakan Plugin

  Menyimpan sandaran tetap laman web WordPress anda adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk keselamatan WordPress anda. Walaupun pangkalan data WordPress mengandungi sebahagian besar maklumat laman web anda, ia masih kekurangan beberapa elemen yang cukup penting seperti fail templat, gambar, muat naik, dll..

  Semua gambar anda disimpan dalam folder muat naik di direktori / wp-content / anda. Walaupun pangkalan data mempunyai maklumat gambar yang dilampirkan ke pos, tidak ada gunanya jika folder gambar tidak mempunyai fail tersebut.

  Selalunya pemula berfikir bahawa cadangan pangkalan data adalah semua yang mereka perlukan. Ianya tidak betul. Anda perlu mempunyai sandaran laman web lengkap yang merangkumi tema, pemalam dan gambar anda.

  Walaupun kebanyakan syarikat hosting mendakwa mereka mempunyai sandaran setiap hari, kami mengesyorkan agar anda menyimpan sandaran untuk berjaga-jaga.

  Catatan: Sekiranya anda menggunakan penyelesaian hosting WordPress yang dikendalikan seperti WPEngine, mereka membuat cadangan setiap hari.

  Bagi kebanyakan kita yang tidak menggunakan WPEngine, anda harus menggunakan plugin sandaran WordPress untuk menyediakan sandaran WordPress automatik di laman web anda.

  Mengimport Backup Pangkalan Data WordPress melalui phpMyAdmin

  PhpMyAdmin juga membolehkan anda mengimport pangkalan data WordPress anda dengan mudah. Cukup lancarkan phpMyAdmin dan kemudian pilih pangkalan data WordPress anda.

  Seterusnya, anda perlu mengklik pautan ‘Import’ dari menu atas.

  Import pangkalan data melalui phpMyAdmin

  Pada skrin seterusnya, klik pada butang Pilih fail dan kemudian pilih fail sandaran pangkalan data anda yang anda muat turun sebelumnya.

  PhpMyAdmin kini akan memproses muat naik fail sandaran anda dan mengimportnya ke pangkalan data WordPress anda. Setelah selesai, anda akan melihat mesej kejayaan.

  Pangkalan data berjaya diimport

  Mengoptimumkan Pangkalan Data WordPress anda di phpMyAdmin

  Setelah menggunakan WordPress sebentar, pangkalan data anda menjadi terpecah-pecah. Terdapat overhead memori yang meningkatkan keseluruhan ukuran pangkalan data dan masa pelaksanaan pertanyaan anda.

  MySQL dilengkapi dengan arahan mudah yang membolehkan anda mengoptimumkan pangkalan data anda. Cukup pergi ke phpMyAdmin dan klik pada pangkalan data WordPress anda. Ini akan menunjukkan senarai jadual WordPress anda.

  Klik pada pautan Semua tanda di bawah jadual. Di sebelahnya, terdapat drop down “With Selected”, anda perlu mengkliknya dan memilih jadual Optimize.

  Optimumkan jadual pangkalan data WordPress

  Ini akan mengoptimumkan pangkalan data WordPress anda dengan menyusun semula jadual terpilih. Ini akan menjadikan pertanyaan WordPress anda berjalan lebih cepat dan sedikit mengurangkan ukuran pangkalan data anda.

  Memperbaiki Masalah WordPress menggunakan PhpMyAdmin

  Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, phpMyAdmin adalah alat yang berguna untuk menyelesaikan masalah dan memperbaiki beberapa kesalahan dan masalah WordPress yang biasa.

  Mari kita lihat beberapa masalah WordPress biasa yang dapat diperbaiki dengan mudah menggunakan phpMyAdmin.

  Tetapkan Semula Kata Laluan WordPress Menggunakan PhpMyAdmin

  Sekiranya anda terlupa kata laluan pentadbir WordPress anda dan tidak dapat memulihkannya melalui e-mel kata laluan yang hilang, maka kaedah ini membolehkan anda menetapkan semula kata laluan WordPress dengan cepat.

  Pertama, lancarkan phpMyAdmin dan pilih pangkalan data WordPress anda. Ini akan memaparkan jadual pangkalan data WordPress anda di mana anda perlu melihat di sebelahnya wp_pengguna meja.

  Semak imbas jadual pengguna

  Catatan: Nama jadual dalam pangkalan data WordPress anda mungkin mempunyai awalan jadual yang berbeza daripada yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin kami.

  Anda sekarang akan melihat baris dalam jadual pengguna WordPress anda. Teruskan dan klik pada butang edit di sebelah nama pengguna tempat anda ingin menukar kata laluan.

  Edit pengguna

  PhpMyAdmin akan menunjukkan kepada anda borang dengan semua bidang maklumat pengguna.

  Anda perlu menghapus nilai di user_pass medan dan gantikannya dengan kata laluan baru anda. Di bawah lajur fungsi, pilih MD5 dari menu drop-down dan klik pada Pergi butang.

  Tukar kata laluan pengguna

  Kata laluan anda akan dienkripsi menggunakan hash MD5 dan kemudian akan disimpan dalam pangkalan data.

  Tahniah! Anda berjaya menukar kata laluan WordPress menggunakan phpMyAdmin.

  Sekarang sebahagian daripada anda mungkin tertanya-tanya mengapa kami memilih hash MD5 untuk menyulitkan kata laluan.

  Pada versi yang lebih lama, WordPress menggunakan hash MD5 untuk menyulitkan kata laluan. Sejak WordPress 2.5, ia mula menggunakan teknologi enkripsi yang lebih kuat. Walau bagaimanapun, WordPress masih menyedari MD5 untuk memberikan keserasian ke belakang.

  Sebaik sahaja anda log masuk menggunakan rentetan kata laluan yang disimpan sebagai hash MD5, WordPress mengenalinya dan mengubahnya menggunakan algoritma penyulitan yang lebih baru.

  Menambah Pengguna Pentadbir Baru ke WordPress menggunakan PhpMyAdmin

  Katakan anda mempunyai akses ke pangkalan data WordPress tetapi bukan kawasan pentadbir WordPress. Walaupun anda dapat menukar kata laluan pengguna pentadbir, kata sandi ini akan mencegah pengguna pentadbir lain menggunakan akaun mereka.

  Penyelesaian yang lebih mudah adalah dengan menambahkan pengguna pentadbir baru melalui phpMyAdmin.

  Pertama, anda perlu melancarkan phpMyAdmin dan kemudian pilih pangkalan data WordPress anda. Ini akan menunjukkan jadual pangkalan data WordPress anda di mana anda perlu mengklik pautan ‘Browse’ di sebelah jadual wp_users.

  Semak imbas jadual pengguna

  phpMyAdmin sekarang akan menunjukkan kepada anda baris di dalam jadual wp_users. Teruskan dan klik pada pautan ‘Masukkan’ dari menu di bahagian atas.

  Masukkan baris baru dalam jadual pengguna WordPress

  Ini akan memunculkan borang yang perlu anda isi untuk menambahkan pengguna baru ke laman WordPress anda.

  Isi borang pengguna

  Inilah cara anda perlu mengisi setiap medan dalam borang ini.

  • ID – Anda boleh mengabaikan yang ini kerana ini dihasilkan secara automatik.
  • log masuk pengguna – Ini akan menjadi nama pengguna WordPress anda yang akan anda gunakan untuk log masuk.
  • user_pass – Ini adalah kata laluan WordPress anda, anda perlu memasukkan kata laluan dan pilih MD5 di lajur fungsi.
  • nama_pengguna – Ini adalah nama pengguna mesra URL yang boleh anda gunakan sebagai log masuk anda.
  • pengguna_email – Masukkan alamat e-mel yang sah kerana anda mungkin memerlukannya untuk mendapatkan semula kata laluan dan e-mel pemberitahuan WordPress.
  • pengguna_url – Tambahkan URL laman web anda atau anda boleh membiarkannya kosong.
  • pengguna_daftar – Anda perlu memilih CURRENT_TIME di lajur fungsi untuk memasukkan waktu semasa secara automatik di sini.
  • pengguna_aktivasi_kunci – Anda boleh mengosongkan bidang ini dan juga digunakan untuk menyetujui pendaftaran pengguna.
  • pengguna_status – Anda juga boleh membiarkan bidang ini kosong.
  • nama paparan – Anda boleh memasukkan nama lengkap pengguna seperti yang ingin dipaparkan pada artikel. Anda juga boleh membiarkannya kosong.

  Setelah mengisi borang, klik pada butang Go untuk memasukkannya ke dalam pangkalan data WordPress anda. PhpMyAdmin kini akan menjalankan pertanyaan MySQL untuk memasukkan data.

  Kami telah menambahkan pengguna tersebut, tetapi pengguna tersebut tidak mempunyai peranan pengguna pentadbir di laman WordPress anda. Nilai ini disimpan dalam jadual lain yang dipanggil wp_usermeta.

  Sebelum kita dapat menjadikan pengguna ini sebagai pentadbir, kita perlu mencari ID pengguna. Cukup klik pada pautan ‘Browse’ di sebelah wp_pengguna jadual dan anda akan melihat baris yang mengandungi pengguna anda yang baru ditambahkan dengan ID pengguna mereka.

  Cari ID pengguna

  Catat ID pengguna kerana anda memerlukannya pada langkah seterusnya.

  Sekarang, mari kita buka jadual wp_usermeta dengan mengklik pada pautan Browse di sebelahnya.

  Melayari jadual wp_usermeta

  Seterusnya, anda perlu mengklik pautan Sisip di bahagian atas untuk menambahkan baris baru ke jadual.

  Masukkan baris baru ke jadual usermeta

  Anda sekarang akan melihat borang untuk memasukkan baris baru. Di sinilah anda akan memberitahu WordPress bahawa pengguna yang anda buat sebelumnya mempunyai peranan pengguna pentadbir.

  Menambah peranan pengguna pentadbir melalui usermeta

  Inilah cara anda mengisi borang ini.

  • umeta_id – Anda perlu membiarkannya kosong kerana ia diisi secara automatik.
  • ID Pengguna – Masukkan ID pengguna yang anda salin sebelumnya.
  • meta_key – Anda perlu masuk wp_kebolehan dalam padang ini. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengganti wp_ jika nama jadual WordPress anda menggunakan awalan yang berbeza.
  • nilai meta_ – Anda perlu memasukkan nilai bersiri berikut:
   a: 1: {s: 13:"pentadbir"; s: 1:"1";}

  Akhirnya, klik pada butang Go untuk menyimpan perubahan anda.

  Seterusnya, kita perlu menambahkan baris lain untuk menentukan tahap pengguna. Klik pada pautan Sisip di menu atas untuk menambah baris lain ke jadual usermeta.

  Menambah medan meta tahap pengguna

  Inilah cara anda mengisi borang ini.

  • umeta_id – Anda perlu membiarkannya kosong kerana ia diisi secara automatik.
  • ID Pengguna – Masukkan ID pengguna untuk pengguna yang baru ditambahkan.
  • meta_key – Anda perlu masuk wp_user_level dalam padang ini. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengganti wp_ jika nama jadual WordPress anda menggunakan awalan yang berbeza.
  • nilai meta_ – Di sini anda perlu memasukkan 10 sebagai nilai tahap pengguna.

  Jangan lupa untuk mengklik Pergi butang untuk memasukkan data.

  Itu sahaja, anda kini boleh mengunjungi kawasan pentadbir WordPress dan log masuk dengan pengguna pentadbir anda yang baru ditambahkan.

  Tukar Nama Pengguna WordPress melalui PhpMyAdmin

  Anda mungkin menyedari bahawa walaupun WordPress membenarkan anda menukar nama penuh atau nama panggilan pengguna, ia tidak membenarkan anda menukar nama pengguna.

  Kini banyak pengguna akhirnya memilih nama pengguna semasa pemasangan yang kemudian mereka mahu ubah. Inilah cara anda boleh melakukan ini melalui phpMyAdmin.

  Nota: ada cara yang lebih mudah untuk menukar nama pengguna WordPress menggunakan pemalam.

  Pertama, anda perlu melancarkan phpMyAdmin dari papan pemuka cPanel akaun hosting anda. Selepas itu, anda perlu memilih pangkalan data WordPress anda.

  PhpMyAdmin akan menunjukkan jadual pangkalan data WordPress anda. Anda perlu mengklik pautan ‘Browse’ di sebelah wp_pengguna meja.

  Semak imbas jadual pengguna

  Jadual ini sekarang akan menyenaraikan semua pengguna yang berdaftar di laman web anda. Klik pada pautan edit di sebelah nama pengguna yang ingin anda ubah.

  Edit data pengguna melalui phpMyadmin

  PhpMyAdmin sekarang akan menunjukkan kepada anda data pengguna. Anda perlu mencari medan user_login dan menukar nilainya ke nama pengguna yang ingin anda gunakan.

  Tukar nama pengguna WordPress di phpMyAdmin

  Jangan lupa mengklik butang Go untuk menyimpan perubahan anda. Anda kini boleh melayari laman web anda dan log masuk dengan nama pengguna baru anda.

  Trik PhpMyAdmin Berguna Lain

  Pangkalan data WordPress anda adalah mesin di belakang laman web anda. Dengan phpMyAdmin anda dapat mengubah tetapan untuk meningkatkan prestasi, memperbaiki masalah, atau hanya mengubah perkara yang tidak dapat diubah dari dalam area admin WordPress.

  Berikut adalah beberapa helah yang boleh anda gunakan dengan phpMyAdmin.

  • Nyahaktifkan semua pemalam WordPress
  • Tukar tema WordPress melalui phpMyAdmin
  • Gandakan pangkalan data WordPress melalui phpMyAdmin
  • Cari dan ganti teks dalam pangkalan data WordPress

  Menjamin Pangkalan Data WordPress anda

  Sebelum mengetahui perkara ini, kami ingin menekankan bahawa setiap laman web boleh diretas. Namun, ada langkah-langkah tertentu yang boleh anda ambil untuk menjadikannya sedikit lebih sukar.

  Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menukar awalan pangkalan data WordPress. Ini dapat mengurangkan kemungkinan serangan suntikan SQL pada pangkalan data WordPress anda kerana selalunya penggodam menyasarkan laman web secara besar-besaran di mana mereka menyasarkan awalan jadual wp_ lalai.

  Anda harus selalu memilih nama pengguna dan kata laluan yang kuat untuk pengguna MySQL anda. Ini akan menyukarkan seseorang untuk mengakses pangkalan data WordPress anda.

  Untuk keselamatan WordPress, kami sangat mengesyorkan agar anda menggunakan Sucuri. Ini adalah plugin keselamatan WordPress yang terbaik yang dapat mencuba sebarang suntikan MySQL sebelum sampai ke laman web anda.

  Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mempelajari pengurusan pangkalan data WordPress dan cara menggunakan phpMyAdmin.

  Sekiranya anda adalah orang yang suka belajar bagaimana sesuatu berfungsi di belakang tabir, anda pasti menyukai panduan kami mengenai bagaimana WordPress sebenarnya berfungsi dan bagaimana plugin WordPress berfungsi.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me