WordPress.com vs WordPress.org – Mana Yang Lebih Baik? (Carta Perbandingan)

Tahukah anda bahawa WordPress.com dan WordPress.org sebenarnya adalah dua platform yang sangat berbeza?


Selalunya pemula mengelirukan WordPress.com dan WordPress.org, yang menyebabkan mereka memilih platform blogging yang salah untuk keperluan mereka. Malah mereka yang mengetahui bahawa mereka adalah dua platform yang berbeza tidak menyedari perbezaan di antara mereka.

Kami sering ditanya oleh pengguna kami yang mana platform yang lebih baik: WordPress.com vs WordPress.org. Untuk membantu menjawabnya, kami telah membuat perbandingan komprehensif WordPress.com vs WordPress.org percuma (versi yang dihoskan sendiri).

Tujuan kami adalah untuk menonjolkan perbezaan utama antara WordPress.com vs WordPress.org, sehingga anda dapat memilih platform yang tepat untuk keperluan anda.

WordPress.org yang dihoskan sendiri berbanding WordPress.com percuma

Oleh kerana memilih platform yang tepat sangat penting untuk kejayaan dalam talian anda, kami telah membuat perbandingan paling terperinci antara WordPress.com vs WordPress.org (perbandingan teks, perbandingan berdasarkan jadual, dan infografik penuh).

Sekiranya anda hanya mahu memulakan blog atau membuat laman web dengan cara yang BETUL, maka anda boleh melangkau artikel ini dan pergi ke panduan kami di sini:

 • Cara Memulakan Blog dengan WordPress (langkah demi langkah)
 • Cara Membuat Laman Web dengan WordPress (langkah demi langkah)

Setelah itu, mari kita lihat perbezaan antara WordPress.org yang dihoskan sendiri berbanding WordPress.com.

WordPress.com vs WordPress.org (Infografik)

WordPress.org yang dihoskan sendiri vs WordPress.com Percuma

Catatan: Infografik dan artikel ini membandingkan WordPress.org yang dihoskan sendiri dengan perkhidmatan hosting WordPress.com percuma. Anda boleh membuka ciri tambahan di WordPress.com dengan menaik taraf ke perkhidmatan berbayar mereka. Kami juga telah menonjolkan ciri-ciri tersebut.

Perbandingan WordPress.com vs WordPress.org

Cara terbaik untuk memahami perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org adalah dengan melihat setiap platform secara individu.

WordPress.org

WordPress.org aka “WordPress sebenar”, adalah platform laman web popular yang anda telah mendengar semua perkara hebat.

Ia adalah sumber terbuka dan 100% percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja. Yang anda perlukan hanyalah nama domain dan hosting web. Inilah sebabnya mengapa ia juga disebut sebagai WordPress yang dihoskan sendiri.

Berikut adalah kebaikan dan keburukan menggunakan WordPress.org yang dihoskan sendiri untuk membina laman web atau blog anda.

Faedah WordPress.org

Dengan WordPress.org, anda mempunyai kawalan penuh terhadap laman web anda. Anda bebas melakukan apa sahaja yang anda mahukan dan menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Berikut adalah beberapa kelebihan memilih WordPress.org untuk membina laman web anda, dan sebab mengapa ia adalah pilihan # 1 kami untuk pembangun laman web terbaik.

 • Perisian WordPress percuma, sumber terbuka, dan sangat mudah digunakan. (Lihat mengapa WordPress percuma?)
 • Anda memiliki laman web dan semua datanya. Laman web anda TIDAK akan dimatikan kerana seseorang memutuskan bahawa ia melanggar syarat perkhidmatan mereka (selagi anda tidak melakukan sesuatu yang haram). Anda berada dalam kawalan penuh.
 • Anda boleh menambahkan plugin / aplikasi WordPress percuma, berbayar, dan khusus ke laman web anda.
 • Anda boleh menggunakan menyesuaikan reka bentuk laman web anda mengikut keperluan. Anda boleh menambah tema WordPress percuma atau premium yang anda mahukan. Anda juga boleh membuat rekaan sepenuhnya atau mengubahsuai apa sahaja yang anda mahukan.
 • Anda sebenarnya boleh menjana wang dari laman WordPress anda dengan menjalankan iklan anda sendiri tanpa berkongsi pendapatan dengan sesiapa pun.
 • Anda boleh menggunakan alat canggih seperti Google Analytics untuk analisis dan penjejakan tersuai.
 • Anda boleh menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri untuk membuat kedai dalam talian untuk menjual produk digital atau fizikal, menerima pembayaran kad kredit, dan menghantar / menghantar barang terus dari laman web anda.
 • Anda juga boleh membuat laman web keahlian dan menjual keahlian untuk kandungan premium, kursus, dll dan membina komuniti dalam talian di laman web anda.

Kekurangan WordPress.org

Terdapat sedikit kekurangan menggunakan laman WordPress.org yang dihoskan sendiri.

 • Seperti semua laman web, anda memerlukan web hosting. Di sinilah fail laman web anda disimpan di internet. Pada mulanya, kosnya sekitar $ 3- $ 10 sebulan. Namun apabila laman web anda bertambah dan mendapat lebih banyak lalu lintas, kos hosting web akan meningkat seperti yang diharapkan, tetapi kemudian anda akan menghasilkan cukup wang untuk menampung kos.
 • Anda bertanggungjawab untuk kemas kini. Anda boleh mengemas kini laman WordPress dengan mudah dengan hanya mengklik butang kemas kini (1 klik), jadi tidak terlalu banyak kerja.
 • Anda bertanggungjawab untuk membuat sandaran. Syukurlah, terdapat banyak plugin sandaran WordPress yang membolehkan anda menyediakan sandaran automatik.

Kos sebenar laman web WordPress.org berbeza-beza berdasarkan apa yang anda cuba bina (blog mudah, laman web portfolio, kedai eCommerce, laman keahlian, dll.). Terdapat juga faktor lain seperti templat percuma vs templat premium, pemalam percuma vs pemalam premium, dll.

Dengan anggaran yang rendah, anda boleh membina laman web anda dengan harga hanya $ 46 setahun. Lihat panduan kami mengenai berapa kos untuk membina laman web WordPress untuk maklumat lengkap.

Untuk 99% pengguna, cadangan kami adalah selalu menggunakan WordPress.org. Lihat panduan kami mengenai cara memulakan laman web.

WordPress.com

WordPress.com adalah perkhidmatan hosting yang dibuat oleh pengasas bersama WordPress, Matt Mullenweg. Kerana pengasas yang sama, sering pengguna mengelirukan WordPress.com dengan perisian WordPress.org yang popular.

Perkhidmatan hosting WordPress.com mempunyai 5 rancangan:

 • Percuma – Sangat terhad.
 • Peribadi – $ 48 setahun
 • Premium – $ 96 setahun
 • Perniagaan – $ 300 setahun
 • E-dagang – $ 540 setahun
 • VIP – bermula dari $ 5000 sebulan

Mari kita lihat kebaikan dan keburukan WordPress.com.

Faedah WordPress.com

Platform WordPress.com percuma adalah pilihan yang baik untuk blogger hobi dan mereka yang memulakan blog untuk keluarga mereka. Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan WordPress.com:

 • Percuma untuk ruang sehingga 3GB. Selepas itu anda perlu beralih ke pelan berbayar untuk lebih banyak ruang. (Pelan peribadi $ 48 / tahun memberi anda 6 GB, pelan Premium $ 96 / tahun memberi anda storan 13 GB, atau Pelan perniagaan dengan harga $ 300 / tahun untuk penyimpanan 200 GB).
 • Anda tidak perlu risau tentang kemas kini atau sandaran. WordPress.com akan mengurusnya.

Kekurangan WordPress.com

Terdapat beberapa batasan WordPress.com percuma yang membezakannya dengan WordPress.org. Berikut adalah beberapa kelemahan menggunakan WordPress.com:

 • Mereka meletakkan iklan di semua laman web percuma. Pengguna anda melihat iklan tersebut, dan anda tidak menjana wang dari iklan tersebut. Sekiranya anda tidak mahu pengguna anda melihat iklan mereka, anda boleh meningkatkan ke pelan berbayar (bermula dari $ 48 per tahun).
 • Anda TIDAK dibenarkan menjual iklan di laman web anda, yang sangat membataskan cara untuk mengewangkan laman web anda. Sekiranya anda menjalankan laman web dengan trafik tinggi, maka anda boleh memohon program iklan mereka yang disebut WordAds di mana anda berkongsi pendapatan dengan mereka. Pengguna pelan Premium dan Perniagaan dapat menggunakan WordAds dengan segera.
 • Anda tidak boleh memuat naik pemalam. Pengguna pelan percuma mendapat ciri Jetpack terbina dalam yang diaktifkan terlebih dahulu. Pengguna rancangan perniagaan boleh memasang dari pilihan pemalam yang serasi ($ 300 / tahun). Program VIP WordPress.com membolehkan anda memasang pemalam, dan bermula dari $ 5000 sebulan.
 • Anda tidak boleh memuat naik tema tersuai. Pengguna pelan percuma hanya boleh memasang dari koleksi tema percuma terhad. Pengguna rancangan premium dan perniagaan juga boleh memilih tema premium. Terdapat pilihan penyesuaian terhad untuk versi percuma. Pengguna pelan Premium dan Perniagaan boleh menggunakan CSS tersuai.
 • Anda terhad kepada statistik mereka. Anda tidak boleh menambahkan Google Analytics atau memasang platform penjejakan yang kuat lainnya. Pengguna rancangan perniagaan boleh memasang Google Analytics.
 • Laman web WordPress.com percuma dilengkapi dengan domain berjenama WordPress.com (mis. Https://yourwebsite.wordpress.com). Anda memerlukan rancangan berbayar untuk mendapatkan nama domain khusus (mis. Https://www.yourwebsite.com).
 • Mereka boleh memadamkan laman web anda pada bila-bila masa sekiranya mereka menyangka melanggar syarat perkhidmatan mereka.
 • Laman web anda akan memaparkan pautan yang didukung oleh WordPress.com. Ia dapat dikeluarkan dengan menaikkan taraf ke rancangan Perniagaan.
 • WordPress.com tidak menawarkan sebarang ciri eCommerce atau gateway pembayaran bersepadu kecuali anda beralih ke rancangan eCommerce.
 • Anda tidak dapat membina laman web keahlian dengan WordPress.com.

Seperti yang anda lihat, platform hosting WordPress.com agak terhad semasa anda menggunakan rancangan percuma, peribadi, atau premium. Untuk membuka kunci beberapa ciri yang lebih maju, anda mesti menggunakan rancangan Perniagaan ($ 300 per tahun) atau pada rancangan VIP ($ 5000 sebulan).

WordPress.com vs WordPress.org (Soalan Lazim)

Oleh kerana ini adalah topik yang popular, dan WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar untuk pemula, kami mendapat banyak pertanyaan mengenai WordPress.com vs WordPress.org.

Kami telah melakukan yang terbaik untuk menjawab soalan yang paling kerap di bawah:

WordPress.com vs WordPress.org – Mana Yang Lebih Baik?

Sekiranya anda seorang blogger peribadi, dan anda tidak peduli untuk menjana wang dari laman web anda, maka gunakan WordPress.com percuma.

Sekiranya anda seorang perniagaan atau blogger yang ingin menjana wang dari laman web anda, maka kami mengesyorkan menggunakan WordPress.org yang dihoskan sendiri. Ini memberi anda kebebasan dan fleksibiliti untuk mengembangkan laman web anda dengan cara yang anda mahukan.

Walaupun anda boleh mendapatkan beberapa ciri canggih dengan rancangan Perniagaan WordPress.com ($ 300 / tahun untuk setiap laman web), anda dapat menjana wang itu lebih jauh di laman WordPress yang dihoskan sendiri yang berharga $ 46 per tahun.

Pada pendapat pakar kami, WordPress.org memberikan platform yang lebih baik. Itulah platform yang digunakan oleh setiap blogger profesional, pemilik perniagaan kecil, dan juga jenama besar seperti Disney.

Bolehkah Saya Mengewangkan Laman Web WordPress.com Percuma?

WordPress.com tidak membenarkan anda menjalankan iklan di laman web WordPress.com percuma. Sekiranya anda menjalankan laman web dengan trafik tinggi, maka anda boleh menyertai program WordAds mereka sendiri dan berkongsi pendapatan iklan anda dengan WordPress.com.

Anda boleh meletakkan beberapa pautan afiliasi di laman web anda, tetapi itu sahaja.

Pada dasarnya, anda mempunyai pilihan yang sangat terhad untuk mengewangkan kandungan di laman web WordPress.com anda.

WordPress.com vs WordPress.org – Mana yang lebih baik untuk E-dagang?

WordPress.org menawarkan cara termudah untuk membina laman web eCommerce. Anda boleh menggunakan WooCommerce untuk membina kedai anda atau memilih dari banyak plugin eCommerce, keahlian, dan LMS WordPress yang lain.

WordPress.com juga menawarkan rancangan eCommerce bermula dari $ 540 per tahun yang merupakan jumlah yang besar jika anda baru memulakan. Ia masih terhad dari segi ciri dan anda harus mengikuti syarat perkhidmatan WordPress.com untuk kedai eCommerce anda.

Lihat panduan kami mengenai cara memulakan kedai dalam talian tanpa anggaran yang tinggi.

Bagaimana saya memulakan Laman Web WordPress.org?

Untuk memulakan laman web WordPress yang dihoskan sendiri, anda memerlukan nama domain dan hosting WordPress.

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet seperti google.com, wpbeginner.com, dll. Web hosting adalah tempat fail laman web anda disimpan di internet.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost untuk mengehoskan laman web anda kerana mereka adalah salah satu syarikat web hosting terbesar di dunia. Mereka juga penyedia hosting rasmi WordPress.org yang disyorkan. Akhir sekali, mereka menawarkan domain percuma + 60% kepada pengguna kami untuk hosting.

Untuk arahan langkah demi langkah, anda boleh melihat panduan percuma kami mengenai cara membuat laman web.

Sekiranya anda memerlukan bantuan, pasukan WPBeginner bahkan dapat memasang WordPress dan membina laman web anda secara percuma. Ketahui lebih lanjut mengenai cara penyediaan blog WordPress percuma kami berfungsi.

Bolehkah saya berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org?

Selalunya pengguna baru yang tidak mengetahui perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org akhirnya bermula dengan perkhidmatan WordPress.com percuma. Setelah melihat batasan platform, mereka ingin beralih ke “WordPress Sebenar” aka WordPress.org.

Ya, anda pasti boleh beralih dari WordPress.com ke WordPress.org dan memindahkan semua kandungan anda dengan mudah.

Kami telah membuat panduan langkah demi langkah tentang cara memindahkan blog anda dari WordPress.com ke WordPress.org, atau anda boleh memanfaatkan perkhidmatan penyediaan blog percuma kami, dan kami akan memindahkan blog anda secara percuma.

WordPress.com vs WordPress.org – Ringkasan

Kaedah terbaik untuk memikirkan perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org adalah analogi menyewa rumah berbanding memiliki rumah.

WordPress.com serupa dengan menyewa rumah. Anda mempunyai kuasa dan kawalan terhad terhadap apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan.

WordPress.org seperti memiliki rumah. Di mana anda mempunyai kawalan penuh, tidak ada yang dapat mengusir anda, dan anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Berikut adalah ringkasan semua yang telah kita bincangkan di atas dalam perbandingan WordPress.org vs WordPress.com yang dihoskan sendiri:

WP.org (Platform) WP.com (Percuma) WP.com (Premium) WP.com (Perniagaan)
Kos$ 46 – $ 100 / tahunPercuma$ 96 / tahun$ 300 / tahun
Domain TersuaiYaTidakYaYa
Penyimpanan HostingTanpa had3 GB13 GB200 GB
Kebebasan PengewanganYaTidakYa (dengan rev / share)Ya (dengan rev / share)
Kebebasan PenjenamaanYaTidakTidakYa
Semua Ciri SEOYaTidakTidakYa
Analisis KuatYaTidakTidakYa
Sokongan Tema PenuhYaTidakTerhadYa
Sokongan Plugin PenuhYaTidakTidakYa
Kedai E-dagangYaTidakTidakTidak
Laman KeahlianYaTidakTidakTidak
PenyelenggaraanYaTidakTidakTidak
Kawalan PenuhYaTidakTidakTidak

Pemikiran Akhir

Kekeliruan yang dibuat oleh domain serupa: WordPress.com vs WordPress.org agak malang bagi pemula. Terdapat banyak sejarah di sebalik keputusan tersebut, dan anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara itu dalam artikel kami bagaimana WordPress.com dan WordPress.org berkaitan.

Harapan kami adalah bahawa anda dapati artikel ini bermanfaat dalam memahami perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com.

Kami mendoakan yang terbaik dengan laman web anda dan berharap anda memilih platform yang betul: WordPress.org.

Sekiranya demikian, anda mungkin ingin mengikuti panduan kami mengenai cara belajar WordPress dalam masa 7 hari atau kurang. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami tentang cara meningkatkan trafik blog anda (dengan 27 petua terbukti).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map