YouTube vs Vimeo – Mana Yang Lebih Baik untuk Video WordPress?

Ketika memuat naik video dalam talian, YouTube dan Vimeo adalah dua platform paling popular di pasaran. Itulah sebabnya kami sering ditanya mengenai YouTube vs Vimeo – mana yang lebih baik? Kedua-duanya adalah platform hebat dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Dalam artikel ini, kami akan membandingkan YouTube vs Vimeo dan berkongsi kebaikan dan keburukan mereka untuk membantu anda menentukan platform video anda.


YouTube vs Vimeo - memilih platform terbaik untuk video WordPress

Mengapa Pilih YouTube atau Vimeo untuk Video WordPress

Sekiranya anda ingin memulakan blog, maka WordPress adalah platform blogging paling popular yang disyorkan oleh pakar.

Walaupun anda dapat memuat naik video anda secara langsung ke WordPress, video tersebut tidak dirancang untuk mengalirkan video.

Video adalah fail besar dan kebanyakan penyedia hosting WordPress tidak menawarkan pelayan yang dioptimumkan untuk streaming video. Sekiranya banyak pengguna mengakses video di laman web anda sekaligus, ini boleh merosakkan pelayan anda.

Selain itu, setiap pengguna mempunyai jenis sambungan internet yang berbeza. Video berkualiti tinggi anda akan dimuat selama-lamanya pada sambungan internet yang lebih perlahan.

Video statik

Sebaliknya, platform hosting video seperti YouTube dan Vimeo direka untuk menayangkan video. Mereka mempunyai sumber dan teknologi pelayan untuk menawarkan pengalaman streaming video yang jauh lebih unggul daripada WordPress.

Yang paling penting, anda boleh memasukkan video ini dengan mudah di WordPress.

Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat panduan kami mengapa anda tidak boleh memuat naik video ke WordPress.

Oleh itu, mari kita lihat YouTube vs Vimeo, dan mana yang lebih baik untuk video WordPress anda.

1. Harga

Kedua-dua YouTube dan Vimeo adalah syarikat untung. Pilihan harga mereka berdasarkan bagaimana mereka menjana wang dalam talian.

Youtube:

YouTube percuma. Terutama kerana mereka menjana wang dengan menunjukkan iklan. Iklan ini dipaparkan di dalam pemutar video, di bar sisi, dan di dalam aplikasi YouTube.

YouTube juga menawarkan langganan berbayar yang disebut YouTube Red untuk penonton. Perkhidmatan ini membolehkan penonton menyingkirkan iklan serta mengakses rancangan asal YouTube.

YouTube Red

Namun, sebagai pencipta kandungan, anda dapat memuat naik seberapa banyak video yang anda suka secara percuma.

Pada mulanya, anda tidak akan dapat memuat naik video lebih dari 15 minit. Walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan had ini dengan mengesahkan akaun anda.

Vimeo:

Model perniagaan Vimeo agak berbeza dengan YouTube. Mereka menjana wang dengan menjual perkhidmatan hosting video, sehingga penerbit dan perniagaan dapat menawarkan pengalaman menonton iklan kepada pengguna mereka.

Mereka menawarkan pelbagai rancangan harga bermula dengan paket gratis, yang terhad kepada penyimpanan 500 MB per minggu dan 25 GB per tahun.

Selepas itu anda boleh menyertai rancangan Vimeo Plus, Pro, atau Perniagaan. Masing-masing menawarkan had dan ciri muat naik yang berbeza.

Rancangan Vimeo

Pelan percuma agak terhad dari segi penyimpanan dan ciri. Anda boleh mulakan dengan Vimeo Plus, harganya $ 7 sebulan dan akan memberi anda simpanan 5 GB setiap minggu.

2. Had Muat Naik

Kedua-dua platform mempunyai dasar yang berbeza mengenai jumlah kandungan video yang boleh anda muat naik.

Youtube:

Secara lalai anda boleh memuat naik video tanpa had, tetapi setiap video mestilah kurang dari 15 minit. Namun, setelah mengesahkan akaun anda, anda dapat memuat naik video dengan pemutaran sehingga 12 jam atau ukuran fail 128GB.

Ini sangat murah hati dan wajar untuk semua jenis pencipta kandungan.

Vimeo:

Vimeo mempunyai batasan yang berbeza pada ukuran muat naik untuk setiap paket.

  • Percuma: 500 MB seminggu hingga 25 GB setahun.
  • Plus: 5 GB seminggu hingga 250 GB setiap tahun
  • Pro: 20 GB seminggu hingga 1 TB setiap tahun
  • Perniagaan: Tiada had mingguan dan jumlah simpanan sehingga 5 TB

Lihat perbandingan terperinci dari semua rancangan Vimeo.

3. Ukuran dan Jangkauan Penonton

Kedua-dua platform ini menawarkan pilihan perkongsian video, mempunyai komuniti khusus, dan ciri-ciri sosial yang disertakan dalam produk mereka.

Youtube:

Mengenai ukuran dan jangkauan penonton, YouTube mempunyai kelebihan yang jelas.

Statistik YouTube

Ia dimiliki oleh Google, jadi nampak lebih jelas pada semua produk mereka yang lain. Hampir semua telefon Android di dunia dilengkapi dengan aplikasi YouTube yang telah dipasang sebelumnya.

YouTube mempunyai komuniti lebih dari 1 bilion pengguna, iaitu sepertiga dari internet. Ia juga merupakan mesin carian kedua yang paling banyak digunakan di dunia.

Vimeo:

Vimeo mempunyai pangkalan pengguna yang jauh lebih kecil daripada YouTube, tetapi masih cukup besar. Vimeo mempunyai lebih dari 170 juta pengguna, dan berkembang dengan kadar yang signifikan. Vimeo adalah rumah kepada beberapa pencipta kandungan paling kreatif di dunia.

Statistik Vimeo

Selain saluran, ia juga mempunyai ciri Kumpulan di mana pengguna dapat membuat dan mengambil bahagian dalam kumpulan. Pengguna juga boleh menghadkan kandungan kumpulan yang hanya dapat dilihat oleh ahli-ahlinya.

Vimeo mempunyai ciri carian yang cukup baik, yang membolehkan pengguna mencari video, orang, saluran, dan kumpulan. Ciri penemuan kandungan mereka menunjukkan video yang relevan di bar sisi. Namun, dari segi reka bentuk mereka tidak begitu ketara seperti di YouTube.

4. Kawalan Privasi

Tidak semua penerbit mahu kandungannya dilihat oleh semua orang. Contohnya, jika anda menjual kursus dalam talian atau menjalankan laman web keahlian, maka anda ingin mengehadkan akses video kepada pelanggan yang membayar sahaja.

Mari kita periksa bagaimana kedua platform ini memberi kuasa kepada penerbit untuk mengawal privasi video mereka.

Youtube:

Tetapan privasi video YouTube

YouTube menawarkan tiga tetapan privasi untuk video yang anda muat naik.

  • Umum – Video ini boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Mereka dapat dicari, disenaraikan, dan ditampilkan di seluruh platform YouTube.
  • Tidak tersenarai – Video ini dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang mempunyai URL. Namun, mereka tidak akan muncul dalam carian YouTube atau video yang berkaitan
  • Peribadi – Video ini hanya dapat dilihat oleh anda dan pengguna tertentu yang anda pilih.

Selain daripada tetapan ini, anda juga boleh mematikan komen pada video anda. YouTube membolehkan anda melarang penyematan video anda di laman web mana pun, tetapi ini juga akan menyekat anda daripada menyematkan video di laman web WordPress anda sendiri.

YouTube bukan platform yang ideal jika anda mahu menganjurkan video peribadi.

Vimeo:

Privasi video Vimeo

Vimeo menawarkan lebih banyak pilihan privasi daripada YouTube. Tetapan privasi mereka membolehkan anda membuat video awam, peribadi, atau tidak tersenarai. Anda juga boleh berkongsi video hanya dengan pengguna yang anda ikuti.

Pengguna rancangan berbayar juga boleh mengehadkan penyisipan video ke laman web mereka sendiri sahaja. Mereka bahkan tidak boleh membenarkan video mereka dilihat di Vimeo.com itu sendiri.

Anda juga dapat melindungi kata sandi video, dan pengguna harus memasukkan kata sandi tersebut untuk melihat video tersebut. Anda kemudian boleh menambahkan video tersebut ke dalam catatan dilindungi kata laluan di laman web WordPress anda.

Sekiranya anda ingin mempunyai lebih banyak kawalan mengenai siapa yang menonton video anda, maka Vimeo adalah platform yang lebih baik untuk anda.

5. Penyuntingan Video

Kedua-dua platform ini menawarkan alat yang hebat untuk memuat naik, mengedit, dan mengurus video anda.

Youtube:

Penyuntingan video YouTube

YouTube menawarkan ciri penyuntingan video yang hebat. Mereka menawarkan penyunting video yang membolehkan anda membuat video dari video, foto, judul, dan banyak lagi yang anda muat naik sebelumnya.

Anda juga dapat membuat video menggunakan video dan foto Anda di Foto Google. Alat penyuntingan video berasaskan web mereka menawarkan proses pembuatan video yang mudah dan mudah.

YouTube juga membolehkan anda menambahkan pautan, anotasi, kapsyen, dan sari kata ke video anda. Ia juga menawarkan ciri live streaming di mana anda boleh menyiarkan siaran langsung, berita, atau hanya vlog kasual.

Vimeo

Tetapan video Vimeo

Vimeo tidak menawarkan sebilangan besar fitur penyuntingan video seperti YouTube. Walau bagaimanapun, ia menawarkan semua asas yang anda perlukan.

Ini membolehkan anda menambahkan tajuk video, keterangan, kategori, tag, lesen, dan penilaian khalayak. Anda juga boleh memuat naik kapsyen dan sari kata ke video anda. Vimeo tidak mempunyai ciri anotasi, jadi anda tidak dapat menambahkan pautan yang dapat diklik ke dalam video anda.

Bahagian terbaik mengenai Vimeo adalah anda boleh mengganti video anda dengan versi yang lebih baru tanpa perlu mengubah URL video atau statistik. Ini adalah sesuatu yang tidak dapat anda lakukan di YouTube tanpa memuat naik video baru pada URL yang sama sekali baru.

Ciri khusus ini sangat berguna kerana jika anda melakukan kesalahan atau hanya perlu mengemas kini tangkapan skrin dalam tutorial anda, maka anda boleh melakukannya dengan mudah sambil mengekalkan semua jumlah tontonan dan URL video yang sama di seluruh laman keahlian anda.

6. Pilihan Pengewangan

Kedua-dua platform tersebut membolehkan pengguna mereka menjana wang dalam talian dari video mereka.

Youtube:

Jana wang dari video di YouTube

YouTube membenarkan pencipta kandungan untuk menyertai program rakan YouTube dengan mendaftar ke Google Adsense untuk mengewangkan video mereka. Pembuat video mendapat potongan iklan yang dipaparkan di video mereka.

Walau bagaimanapun, anda perlu mengumpulkan sekurang-kurangnya 10,000 tontonan untuk saluran anda sebelum dapat mengikuti program ini.

YouTube juga membenarkan pencipta kandungan menggunakan pilihan pengewangan lain. Penerbit boleh menjual produk dalam video mereka, menambahkan ulasan berbayar, menyertai program afiliasi, mendapatkan penaja untuk video mereka, meminta sumbangan, dan banyak lagi.

Sebilangan besar pencipta kandungan paling popular di YouTube menggunakan platform seperti Patreon di mana penonton boleh menyokong saluran mereka secara langsung dengan sumbangan.

Vimeo:

Vimeo atas Permintaan

Vimeo dengan bangga menawarkan platform video tanpa iklan. Mereka tidak mempunyai program iklan yang boleh anda sertai.

Namun, mereka menawarkan “Vimeo on Demand”. Platform di mana anda boleh menjual video terus kepada penonton. Anda memerlukan sekurang-kurangnya akaun Vimeo Pro untuk menyertai program ini. Anggap ini sebagai versi Netflix anda sendiri.

Vimeo juga membolehkan anda menyebut penaja dalam video anda, menambahkan pautan dalam keterangan video, dan meminta pengguna menyokong saluran anda di platform seperti Patreon.

Kesimpulannya

YouTube dan Vimeo adalah kedua-dua platform yang sangat baik untuk video WordPress anda. Bergantung pada apa yang anda cuba lakukan dengan video anda, satu platform mungkin lebih baik untuk anda daripada yang lain.

Sekiranya anda seorang blogger atau perniagaan kecil yang ingin menggunakan video untuk membina asas pelanggan dan menjangkau khalayak yang jauh lebih besar, maka YouTube akan lebih baik untuk tujuan anda.

Sekiranya anda membuat laman web dengan pilihan keahlian atau menjual kursus, maka anda memerlukan lebih banyak privasi dan pengalaman menonton yang terkemuka. Ketika itulah Vimeo adalah pilihan yang lebih baik.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai YouTube vs Vimeo dan mana yang lebih baik untuk video WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me