4 Cara Mudah Menyusun Semula Catatan Blog di WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda ingin mengubah susunan catatan blog anda di WordPress?


Secara lalai, WordPress memaparkan catatan blog anda mengikut urutan kronologi terbalik (catatan yang lebih baru terlebih dahulu), tetapi kadang-kadang anda mungkin perlu memindahkan catatan tertentu ke atas atau ke bawah.

Walaupun mungkin tidak ada cara untuk melakukan ini di WordPress, anda akan terkejut mengetahui betapa mudahnya anda mengubah pesanan pos menggunakan pelbagai cara.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda 4 cara berbeza untuk menyusun semula catatan blog di WordPress. Anda boleh memilih penyelesaian yang kelihatan lebih mudah dan sesuai dengan keperluan anda.

Cara untuk menyusun semula catatan blog dengan mudah di WordPress

Mengapa Menyusun Semula Catatan Blog di WordPress?

Sekiranya anda baru memulakan blog, anda tidak perlu menyusun semula catatan blog anda dengan segera. Walau bagaimanapun, semasa kandungan anda berkembang, anda mungkin ingin meneroka pelbagai cara untuk mempromosikan kandungan di seluruh laman web anda.

Salah satunya adalah untuk membuat catatan tertentu yang lebih jelas dipaparkan di halaman depan, halaman blog, posting terbaru, atau halaman arkib.

Sekarang masalahnya ialah WordPress biasanya memaparkan catatan blog anda dalam urutan kronologi terbalik. Tidak ada pilihan untuk hanya memindahkan pos ke atas dan ke bawah.

Adakah ini bermakna anda tidak dapat membawa artikel lama anda ke halaman depan? Atau alih keluar artikel yang lebih baru dari catatan baru-baru ini?

Tidak, tidak sama sekali.

Terdapat beberapa kaedah penyelesaian yang membolehkan anda melakukannya. Bergantung pada keperluan anda, anda boleh memilih kaedah yang sesuai dengan keperluan anda.

Mari kita lihat beberapa cara untuk menyusun semula catatan blog dengan mudah di laman WordPress anda.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

1. Tukar Tarikh Terbitan Pos

Ini adalah kaedah paling mudah dan membolehkan anda menyusun semula catatan menggunakan fungsi WordPress yang terbina dalam.

Seperti yang anda ketahui bahawa WordPress memaparkan catatan berdasarkan tarikh penerbitannya dalam susunan kronologi terbalik (catatan baru lebih awal). Mengubah tarikh penerbitan pos juga akan berubah di mana ia muncul dalam senarai.

Susun semula catatan dengan menukar tarikh diterbitkan

Contohnya, jika anda ingin mengemukakan catatan yang lebih lama, anda mesti menukar tarikhnya menjadi lebih baru. Begitu juga jika anda ingin memindahkan pos ke bawah, maka anda boleh menukar tarikhnya menjadi lebih tua.

Cukup edit pos yang ingin anda susun semula dan pada skrin edit pos klik pada tarikh penerbitan di bawah panel Dokumen.

Tukar tarikh penerbitan untuk catatan blog

Ini akan memunculkan tarikh dan masa muncul di mana anda boleh mengubah tarikh dan masa siaran yang diterbitkan. Setelah anda menukar tarikh / waktu, klik pada butang ‘Update’ untuk menyimpan perubahan anda.

Anda perlu memilih tarikh yang berkaitan dengan catatan lain.

Sebagai contoh, jika anda ingin memaparkan catatan yang lebih lama sebelum catatan lain yang diterbitkan pada 8 Mac, maka anda perlu menukar tarikh penerbitan jawatan tersebut menjadi 9 Mac.

Pos dipindahkan ke atas

2. Gunakan Plugin Pesanan Jenis Pos (Drag and Drop Option)

Sekiranya anda ingin menyusun semula siaran tetapi tidak mahu mengubah tarikh penerbitannya, maka kaedah ini sesuai untuk anda.

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Pos Jenis Pesanan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Pesanan Jenis Pos halaman untuk menukar tetapan pemalam.

Tetapan Jenis Pesanan

Dari sini, anda perlu memilih jenis catatan di mana anda mahu mengaktifkan pemalam. Selepas itu, cukup klik butang ‘Simpan tetapan’ untuk menyimpan perubahan anda.

Sekarang anda boleh pergi ke Catatan »Semua Catatan halaman dan hanya seret dan lepaskan siaran untuk menyusunnya semula.

Susun semula catatan blog dengan seret dan lepas

3. Gunakan Ciri Melekit di WordPress

Ramai pengguna hanya mahu menyusun semula catatan blog untuk menyerlahkan catatan blog sebagai kandungan unggulan. WordPress dilengkapi dengan ciri lalai untuk mencapainya, dan ia disebut sebagai Sticky posts.

Ciri melekit melekat membolehkan anda menonjolkan catatan di atas semua catatan lain di laman blog anda.

Cukup edit catatan blog yang ingin anda pasangkan ke bahagian atas. Pada skrin edit pos, centang kotak di sebelah pilihan ‘Stick to the Front Page’ di bawah panel ‘Document’.

Buat catatan yang melekit di WordPress

Selepas itu, klik pada butang ‘Update’ untuk menyimpan perubahan anda.

Anda kini boleh melayari laman web anda, dan anda akan melihat catatan yang dipilih disematkan ke bahagian atas. Bergantung pada tema anda, catatan melekit anda akan diserlahkan secara berbeza.

Catatan melekit diserlahkan di WordPress

4. Ubahsuai Pertanyaan WordPress menggunakan Kod (Lanjutan)

Kaedah ini menghendaki anda menambahkan kod ke laman WordPress anda. Sekiranya anda belum melakukannya, lihat panduan kami mengenai cara menyalin dan menampal kod tersebut di WordPress.

Sekiranya anda pengguna lanjutan dan ingin menyesuaikan pesanan pos, maka anda boleh mengubah suai pertanyaan WordPress lalai.

Contohnya, lihat coretan kod ini. Ia membolehkan anda memaparkan catatan mengikut urutan kronologi (catatan lebih lama terlebih dahulu).

// berfungsi untuk mengubahsuai pertanyaan WordPress lalai
fungsi wpb_custom_query ($ pertanyaan) {

// Pastikan kita hanya mengubah pertanyaan utama di laman utama
sekiranya ($ pertanyaan->is_main_query () && ! is_admin () && $ pertanyaan->is_home ()) {

// Tetapkan parameter untuk mengubah permintaan
$ pertanyaan->tetapkan (‘orderby’, ‘date’);
$ pertanyaan->set (‘pesanan’, ‘DESC’);
}
}

// Hubungkan fungsi pertanyaan khas kami ke pos_get_pengambilan
add_action (‘pre_get_posts’, ‘wpb_custom_query’);

Kod ini hanya mengubah perintah oleh dan pesanan parameter dalam pertanyaan WordPress lalai.

Walau bagaimanapun, kod ini kadangkala tidak berfungsi seperti yang diharapkan kerana beberapa plugin atau tema sudah mengubah suai lalai. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan parameter supress_filters seperti ini:

// berfungsi untuk mengubahsuai pertanyaan WordPress lalai
fungsi wpb_custom_query ($ pertanyaan) {

// Pastikan kita hanya mengubah pertanyaan utama di laman utama
sekiranya ($ pertanyaan->is_main_query () && ! is_admin () && $ pertanyaan->is_home ()) {

// Tetapkan parameter untuk mengubah permintaan
$ pertanyaan->tetapkan (‘orderby’, ‘date’);
$ pertanyaan->set (‘pesanan’, ‘DESC’);
$ pertanyaan->set (‘suppress_filters’, ‘true’);
}
}

// Hubungkan fungsi pertanyaan khas kami ke pos_get_pengambilan
add_action (‘pre_get_posts’, ‘wpb_custom_query’);

Parameter oderby dilengkapi dengan banyak pilihan. Lihat senarai penuh pilihan di halaman codex WP Query.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mudah untuk menyusun semula catatan blog di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai utama tip dan trik WordPress yang paling kami mahukan yang boleh anda gunakan di blog anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me