7 Plugin Sandaran WordPress Terbaik Dibandingkan (Kelebihan dan Kekurangan)

Membuat sandaran WordPress biasa adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk keselamatan laman web anda. Sandaran memberi anda ketenangan fikiran dan dapat menyelamatkan anda dalam situasi bencana seperti ketika laman web anda digodam atau anda mengunci diri secara tidak sengaja.


Terdapat beberapa plugin sandaran WordPress percuma dan berbayar dan kebanyakannya senang digunakan. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi 7 plugin sandaran terbaik untuk WordPress.

Pemalam Sandaran WordPress Terbaik

Penting: Walaupun banyak penyedia hosting WordPress menawarkan perkhidmatan sandaran terhad, kami selalu mengesyorkan pengguna kami untuk tidak bergantung sepenuhnya kepada mereka. Pada akhirnya, adalah tanggungjawab anda untuk menyimpan sandaran laman web anda secara berkala.

Sekiranya anda belum membuat sandaran laman web WordPress anda, maka anda harus memilih salah satu daripada 7 pemalam sandaran WordPress terbaik ini dan mula menggunakannya dengan segera.

1. UpdraftPlus

Plugin sandaran WordPress terbaik UpdraftPlus

UpdraftPlus adalah plugin sandaran WordPress percuma yang paling popular yang terdapat di internet. Ia digunakan oleh lebih daripada 2 juta laman web.

UpdraftPlus membolehkan anda membuat sandaran lengkap laman WordPress anda dan menyimpannya di awan atau memuat turun ke komputer anda.

Plugin menyokong sandaran berjadual dan juga sandaran atas permintaan. Anda juga mempunyai pilihan untuk memilih fail mana yang ingin anda sandarkan.

Ia dapat memuat naik sandaran anda secara automatik ke Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace, FTP, SFTP, e-mel, dan beberapa perkhidmatan penyimpanan awan yang lain (lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara membuat sandaran & pulihkan laman WordPress anda dengan UpdraftPlus).

Selain membuat sandaran setiap laman web WordPress, UpdraftPlus juga membolehkan anda memulihkan sandaran dengan mudah terus dari panel pentadbir WordPress anda.

UpdraftPlus juga memiliki versi premium dengan add-on untuk memindahkan atau mengklon laman web, mencari dan mengganti pangkalan data, sokongan multisite, dan beberapa ciri lain. Versi premium juga memberi anda akses ke sokongan keutamaan.

Harga: Percuma (UpdraftPremium Peribadi dengan harga $ 70)

Ulasan: UpdratPlus adalah pemalam sandaran WordPress yang paling digemari di pasaran. Ia mempunyai lebih dari 2 juta pemasangan aktif dan 4.9 daripada purata penilaian 5 bintang. Walaupun versi percuma mempunyai banyak ciri, kami mengesyorkan meningkatkan ke premium UpdraftPlus untuk membuka semua ciri sandaran yang kuat.

2. VaultPress (Jetpack Backups)

VaultPress - Jetpack Backups Plugin

Di WPBeginner, kami menggunakan VaultPress untuk membuat sandaran laman web kami. VaultPress diasaskan oleh Matt Mullenweg (pengasas bersama WordPress) dan pasukannya di Automattic.

Walaupun bermula sebagai plugin bebas, VaultPress kini menjadi sebahagian daripada produk Automattic lain yang disebut JetPack. Anda memerlukan rancangan langganan JetPack untuk menggunakan VaultPress. Terdapat pelbagai rancangan harga dengan pelbagai ciri.

Plugin VaultPress menawarkan penyelesaian sandaran awan masa nyata automatik bermula pada $ 3,50 sebulan. Anda boleh menyediakan sandaran VaultPress dengan mudah dan memulihkan dari sandaran dalam beberapa klik.

Rancangan Jetpack yang lebih tinggi juga menawarkan imbasan keselamatan dan beberapa ciri kuat lain.

Terdapat beberapa kelemahan menggunakan VaultPress.

Pertama, ia adalah perbelanjaan berulang yang dapat bertambah jika anda mempunyai banyak laman WordPress kerana anda membayar setiap laman web.

Kedua, anda harus melanggan JetPack, mendapatkan akaun WordPress.com, dan memasang pemalam Jetpack di laman web anda.

Akhir sekali, sandaran disimpan hanya selama 30 hari pada rancangan yang lebih rendah. Sekiranya anda mahukan arkib sandaran tanpa had, maka anda perlu membayar $ 29 sebulan setiap laman web yang jauh lebih mahal untuk pemula jika dibandingkan dengan penyelesaian lain yang disenaraikan di sini.

Kami masih menggunakan VaultPress kerana kami mendapat harga yang lebih lama yang jauh lebih baik.

Walaupun pada harga yang lebih tinggi, VaultPress sangat berbaloi kerana reputasi Automattic yang luar biasa.

Harga: Dari $ 39 setahun untuk rancangan Peribadi JetPack

Ulasan: VaultPress sebagai sebahagian daripada plugin JetPack yang popular memberikan nilai wang yang baik. Sekiranya anda sudah menggunakan JetPack untuk ciri lain seperti JetPack CDN untuk foto, promosi media sosial, dan lain-lain, maka ini adalah pilihan yang mudah untuk anda.

3. BackupBuddy

Plugin Sandaran WordPress BackupBuddy

BackupBuddy adalah salah satu plugin sandaran WordPress premium paling popular yang digunakan oleh lebih daripada setengah juta laman web WordPress. Ini membolehkan anda menjadualkan cadangan harian, mingguan, dan bulanan dengan mudah.

Dengan BackupBuddy, anda boleh menyimpan sandaran anda secara automatik dalam perkhidmatan penyimpanan awan seperti Dropbox, Amazon S3, Rackspace Cloud, FTP, Stash (perkhidmatan awan mereka), dan bahkan menghantar e-mel kepada anda sendiri.

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan Stash mereka, maka anda juga mempunyai kemampuan untuk membuat sandaran masa nyata.

Kelebihan terbesar menggunakan BackupBuddy adalah bahawa ia bukan perkhidmatan berdasarkan langganan, jadi tidak ada biaya bulanan. Anda boleh menggunakan pemalam pada jumlah laman web yang disebutkan dalam rancangan anda.

Anda juga mendapat akses ke forum sokongan premium, kemas kini berkala, dan storan BackupBuddy Stash 1GB untuk menyimpan sandaran anda. Selain itu, ciri iThemes Sync mereka membolehkan anda mengurus sehingga 10 laman WordPress dari satu papan pemuka.

Anda bahkan boleh menggunakan BackupBuddy untuk menggandakan, memindahkan dan memulihkan laman web.

Harga: $ 52 untuk Pelan Blogger (1 Lesen Tapak)

Ulasan: BackupBuddy adalah penyelesaian sandaran WordPress premium yang menjimatkan untuk anda. Ia mempunyai sekumpulan lengkap fitur yang anda perlukan untuk membuat sandaran, memulihkan dan memindahkan laman WordPress. Ringkasnya, ia adalah alternatif UpdraftPlus dan VaultPress yang hebat yang boleh anda gunakan.

4. Sandaran BoldGrid

Pemalam WordPress BoldGrid Backup

BoldGrid Backup adalah penyelesaian sandaran WordPress automatik oleh BoldGrid, yang merupakan pembangun laman web yang dikuasakan oleh WordPress.

Ini membolehkan anda membuat sandaran laman web anda dengan mudah, memulihkan laman web anda setelah crash, dan anda bahkan dapat menggunakannya untuk memindahkan laman web anda ketika menukar hos. Anda boleh menyediakan sandaran automatik atau membuat sandaran secara manual dengan satu klik.

BoldGrid Backup dilengkapi dengan ciri perlindungan kesalahan automatik yang secara automatik membuat sandaran laman web anda sebelum dikemas kini. Sekiranya kemas kini gagal, ia secara automatik mengembalikan laman WordPress anda ke sandaran terakhir. Ini adalah ciri hebat yang melindungi anda daripada kesalahan kemas kini.

Dengan BoldGrid Backup, anda boleh menyimpan sehingga 10 arkib sandaran di papan pemuka anda dan banyak lagi di lokasi penyimpanan jauh seperti Amazon S3, FTP atau SFTP.

Harga: $ 60 setahun (Termasuk semua alat BoldGrid Premium & Perkhidmatan)

Ulasan: BoldGrid Backup adalah plugin sandaran WordPress ringkas yang boleh anda gunakan untuk membuat sandaran laman web anda. Kelebihan menggunakan pemalam ini ialah sekumpulan alat canggih lain yang akan anda perolehi dengan pembelian pemalam ini.

5. BlogVault

Perkhidmatan Sandaran Terbaik BlogVault untuk WordPress

BlogVault adalah satu lagi perkhidmatan sandaran WordPress yang popular untuk WordPress. Ini adalah penyelesaian Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS) dan bukan hanya pemalam WordPress. Ia membuat sandaran di luar laman web secara bebas pada pelayan BlogVault, jadi akan ada beban sifar pada pelayan anda.

BlogVault membuat sandaran automatik laman web anda setiap hari dan juga membolehkan anda membuat sandaran atas permintaan tanpa had secara manual. Ia mempunyai sandaran kenaikan pintar yang hanya menyegerakkan perubahan tambahan untuk pemuatan pelayan yang minimum. Ini memastikan prestasi optimum untuk laman web anda.

Selain membuat sandaran, ia membantu anda memulihkan laman web anda dengan mudah. Anda boleh menyimpan arkib sandaran 90 hari, jadi anda dapat memulihkan laman web anda dari sebarang kecelakaan.

Ia juga mempunyai ciri laman web pementasan untuk membolehkan anda menguji laman web anda dengan mudah. Selain itu, ia menyediakan pilihan mudah untuk memindahkan laman web anda ke host lain.

Ciri BlogVault nampaknya menjanjikan namun harga nampaknya agak mahal jika dibandingkan dengan plugin lain di atas. Anda perlu membayar $ 89 untuk pelan asas yang menawarkan lesen 1 laman web.

Harga: $ 89 setahun untuk Pelan Peribadi (1 Lesen Tapak)

Ulasan: BlogVault adalah penyelesaian sandaran WordPress yang mudah digunakan. Ini membuat sandaran di luar laman web, jadi pelayan laman web anda tidak akan dimuat dengan sandaran anda. Harga nampaknya agak tinggi untuk perniagaan kecil.

6. BackWPup

Pemalam sandaran WordPress percuma BackWPup

BackWPup adalah plugin percuma yang membolehkan anda membuat sandaran WordPress lengkap secara percuma dan menyimpannya di awan (Dropbox, Amazon S3, Rackspace, dll), FTP, e-mel, atau di komputer anda.

Ia sangat mudah digunakan dan membolehkan anda menjadualkan sandaran automatik mengikut frekuensi kemas kini laman web anda.

Memulihkan laman WordPress dari sandaran juga sangat mudah. Versi BackWPup Pro dilengkapi dengan sokongan keutamaan, kemampuan untuk menyimpan sandaran di Google Drive, dan beberapa ciri menarik lain.

Harga: Percuma (Pelan premium juga ada)

Ulasan: Digunakan oleh lebih dari 600,000 laman web, BackWPup adalah alternatif yang baik untuk pemalam sandaran lain dalam senarai. Versi premium plugin menambah ciri yang lebih hebat termasuk pemulihan laman web yang mudah dan cepat dari bahagian belakang dengan aplikasi yang berdiri sendiri.

7. Pendua

Pemalam WordPress pendua

Seperti namanya, Duplicator adalah plugin WordPress yang popular yang digunakan untuk memindahkan laman WordPress. Namun ia juga mempunyai ciri sandaran.

Ini tidak membenarkan anda membuat sandaran berjadual automatik yang menjadikannya kurang daripada penyelesaian sandaran WordPress utama yang ideal untuk laman web yang selalu dikendalikan.

Harga: Percuma

Ulasan: Pendua membolehkan anda membuat sandaran manual laman WordPress anda dengan mudah. Sekiranya hos web anda membuat sandaran biasa, anda boleh menggunakan pemalam ini untuk membuat sandaran untuk digunakan pada lingkungan pementasan. Ini adalah pemalam penghijrahan laman web yang hebat.

Pemikiran Akhir

Setiap pemalam sandaran WordPress dalam senarai kami mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi semuanya menawarkan sandaran fail WordPress lengkap serta ciri sandaran pangkalan data penuh.

Kami menggunakan VaultPress untuk dua sebab utama. Ia sangat mudah digunakan, dan ia menawarkan cadangan tambahan masa nyata.

Ini bermaksud bahawa daripada membuat sandaran semua fail anda setiap hari atau setiap jam, ia hanya membuat sandaran dari apa yang telah dikemas kini secara harfiah dalam beberapa minit dari kemas kini. Ini sesuai untuk laman web yang besar seperti laman web kami kerana membolehkan kami menggunakan sumber pelayan kami dengan cekap.

Namun, jika anda menjalankan laman web bersaiz kecil hingga sederhana dan tidak suka membayar yuran bulanan, maka kami mengesyorkan plugin UpdraftPlus yang popular. Ia dilengkapi dengan semua ciri hebat seperti penyulitan sandaran, pengangkutan sandaran yang disulitkan, dan banyak pilihan penyimpanan awan.

Mana-mana pemalam sandaran WordPress yang akhirnya anda pilih, JANGAN simpan sandaran anda di pelayan yang sama dengan laman web anda.

Dengan melakukan itu, anda memasukkan semua telur anda ke dalam satu bakul. Sekiranya perkakasan pelayan anda gagal atau paling teruk anda diretas, maka anda tidak mempunyai sandaran yang mengalahkan tujuan penyediaan sandaran biasa.

Inilah sebabnya mengapa kami sangat mengesyorkan menyimpan sandaran anda pada perkhidmatan storan pihak ketiga seperti Dropbox, Amazon S3, Google Drive, dll..

Itu sahaja. Kami berharap senarai ini dapat membantu anda memilih pemalam sandaran WordPress terbaik untuk laman web anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan keselamatan WordPress langkah demi langkah kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map