Cara Melumpuhkan Gutenberg dan Menyimpan Editor Klasik di WordPress

Adakah anda mahu melumpuhkan Gutenberg dan menyimpan editor WordPress klasik di laman web anda? Gutenberg adalah editor WordPress yang akan datang yang akan menggantikan editor WordPress klasik. Walaupun kelihatan moden, banyak pengguna sukar menggunakannya dan lebih suka mengekalkan editor klasik. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan Gutenberg dengan mudah dan menyimpan editor klasik di WordPress.


Lumpuhkan Gutenberg dan simpan editor klasik di WordPress

Apa itu Gutenberg?

Gutenberg adalah editor WordPress yang akan datang dengan tujuan untuk memodenkan pengalaman menulis WordPress.

Pratonton Gutenberg

Ia berfungsi seperti plugin pembangun halaman dan membolehkan anda menyeret dan melepaskan item ke dalam pos atau halaman. Tujuannya adalah untuk menawarkan lebih banyak fleksibiliti dan membolehkan pengguna WordPress membuat susun atur unik untuk kandungan mereka dengan kandungan multimedia yang kaya.

Sejak WordPress 4.9.8, pasukan inti WordPress telah menambahkan panggilan untuk mencuba Gutenberg di papan pemuka WordPress. Tujuan penjelasan ini adalah untuk mendapatkan maklum balas daripada berjuta-juta pengguna WordPress dan membuat Gutenberg bersedia untuk dilancarkan pertamanya.

Seruan Gutenberg

Gutenberg akan menjadi editor WordPress lalai dengan pembebasan WordPress 5.0 yang dijangka tiba akhir tahun ini (2018).

Mengapa Lumpuhkan Editor Gutenberg di WordPress?

Ramai pengguna merasakan bahawa Gutenberg dalam keadaan sekarang tidak bersedia untuk laman web langsung. Ini terbukti dengan 2.3 daripada 5 purata penilaian pada pemalam Gutenberg. Pada masa penulisan artikel ini, terdapat 676 penilaian satu bintang berbanding 288 penilaian lima bintang.

Walaupun terdapat tinjauan negatif, pasukan teras WordPress terus maju dengan menjadikan Gutenberg sebagai editor lalai di WordPress 5.0.

Ini menjadikan banyak pengguna sangat prihatin. Mereka mahu mempunyai pilihan untuk melumpuhkan Gutenberg dan mengekalkan editor klasik.

Syukurlah, ada pemalam oleh pasukan teras WordPress yang membolehkan anda melakukan begitu sahaja.

Mari kita lihat cara melumpuhkan Gutenberg dengan mudah dan terus menggunakan penyunting WordPress klasik.

Kaedah 1. Lumpuhkan Gutenberg dengan Plugin Editor Klasik

Untuk kaedah ini, kami akan menggunakan plugin Editor Klasik yang dibangunkan dan dikendalikan oleh penyumbang inti WordPress.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Editor Klasik. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Plugin berfungsi di luar kotak, dan ia akan mematikan editor Gutenberg setelah diaktifkan.

Pemalam ini juga memberi anda pilihan untuk menyimpan Gutenberg dan editor Klasik pada masa yang sama. Anda boleh mengkonfigurasinya dalam tetapan pemalam.

Cukup pergi ke Tetapan »Penulisan halaman di kawasan pentadbir WordPress anda. Anda akan melihat pilihan untuk melakukan ini di bawah “Tetapan editor klasik”.

Tetapan editor klasik

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Anda kini dapat melihat pautan baru di bawah Catatan menu untuk membuat catatan baru menggunakan editor klasik.

Tukar ke editor klasik

Anda juga dapat mengedit artikel lama menggunakan editor klasik. Cukup ke Catatan »Semua Catatan halaman dan anda akan melihat pautan ‘Edit (Klasik)’ di bawah siaran.

Edit klasik

Kaedah 2. Gunakan Classic Editor dengan Lumpuhkan Gutenberg Plugin

Sekiranya anda ingin melumpuhkan Gutenberg untuk peranan pengguna dan jenis catatan tertentu, maka kaedah ini akan membantu anda melakukannya.

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Disable Gutenberg. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Lumpuhkan Gutenberg halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Lumpuhkan tetapan Gutenberg

Secara lalai, pemalam akan mematikan Gutenberg di mana sahaja untuk semua pengguna di laman web anda. Namun, jika anda ingin membataskannya kepada peranan pengguna dan jenis catatan tertentu, maka anda perlu menghapus centang pilihan ‘Lumpuhkan Lengkap’.

Dengan tidak mencentangnya, akan muncul lebih banyak pilihan untuk melumpuhkan Gutenberg secara selektif untuk peranan pengguna tertentu, jenis catatan, templat tema, atau catatan individu.

Lumpuhkan Gutenberg secara terpilih

Pilihan ini berguna jika anda menggunakan plugin WordPress yang tidak serasi dengan Gutenberg, tetapi anda ingin menggunakan Gutenberg untuk kawasan lain di laman web anda.

WordPress adalah pembangun laman web paling popular di dunia yang menggerakkan lebih dari 31% daripada semua laman web di internet.

Ia mempunyai ribuan plugin dan tema serta memberi kuasa kepada semua jenis laman web dari kedai eCommerce hingga ke komuniti keahlian.

Sebilangan besar alat pihak ketiga ini sangat bergantung pada editor WordPress klasik. Pasukan inti berusaha memberi pembangun masa yang cukup untuk membuat plugin dan tema mereka sesuai dengan Gutenberg. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa semua ini tidak sepenuhnya sesuai dengan penyunting Gutenberg.

Sekiranya demikian, tetapan ini sangat berguna untuk anda.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Kami harap artikel ini membantu anda melumpuhkan Gutenberg dan menyimpan editor klasik di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai petua, helah, dan peretasan WordPress yang paling kami mahukan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map