Cara Memaparkan Acara Facebook di Laman WordPress Anda

Adakah anda mahu memaparkan Acara Facebook di laman WordPress anda. Acara Facebook membolehkan anda mempromosikan acara anda sambil memanfaatkan kekuatan rangkaian sosial terbesar di dunia. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memaparkan Acara Facebook anda di WordPress.


Cara memaparkan acara Facebook di WordPress

Kaedah 1: Tambahkan Acara Facebook Menggunakan Pemalam Halaman Facebook

Kaedah ini menggunakan pemalam sosial Facebook untuk menambahkan acara Facebook anda di WordPress. Anda perlu mengedit fail tema WordPress anda. Sekiranya anda tidak selesa menambahkan kod secara manual, maka cuba kaedah lain yang dijelaskan dalam artikel ini.

Mari kita mulakan.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Mula-mula anda perlu melayari Halaman Plugin di laman web pembangun Facebook. Di medan URL Halaman Facebook, masukkan URL halaman Facebook anda.

Pemalam halaman Facebook dapat menunjukkan banyak tab dari halaman anda termasuk tab peristiwa. Cukup masukkan ‘acara’ di medan tab, dan anda akan melihat tetingkap pratonton dimuat semula untuk menunjukkan tab acara halaman anda.

Tetapan pemalam halaman Facebook

Anda juga boleh menyesuaikan tetapan lain seperti ukuran foto sampul, tinggi dan lebar bekas, dll.

Setelah anda berpuas hati, klik pada butang ‘Dapatkan Kod’. Ini akan memunculkan pop timbul yang menunjukkan dua kotak kod.

Kod pemalam halaman Facebook

Bahagian pertama kod perlu ditambahkan ke dalam fail header.php tema anda tepat selepas tag.

Seterusnya, anda perlu menyalin bahagian kedua kod tersebut dan menempelkannya di pos WordPress, halaman, atau widget teks.

Jangan lupa menyimpan perubahan anda.

Itu sahaja yang kini anda boleh lawati laman web anda dan anda akan melihat Facebook Page Plugin menunjukkan acara halaman anda.

Acara Facebook disematkan di laman WordPress

Kaedah 2. Tambahkan Acara Facebook Menggunakan Plugin WordPress

Kaedah ini membolehkan anda menambahkan Acara Facebook di WordPress tanpa menambahkan kod ke fail tema anda.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin WP Embed Facebook. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Benamkan Facebook halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Halaman tetapan untuk pemalam dibahagikan kepada beberapa tab. Anda akan tiba di tab ‘Magic Embeds’. Tatal ke bawah sedikit ke bahagian tetapan Facebook.

Halaman tetapan Facebook WP Benamkan

Anda perlu memasukkan ID apl Facebook dan kunci rahsia. Anda boleh mendapatkan kunci ini dengan melayari laman web Pembangun Facebook dan membuat aplikasi baru.

Membuat aplikasi Facebook baru

Ini akan memunculkan pop timbul di mana anda akan diminta memberikan nama untuk aplikasi anda dan memilih kategori.

Berikan nama untuk aplikasi anda dan pilih kategori

Klik pada butang buat ID aplikasi untuk meneruskan.

Facebook sekarang akan membuat aplikasi anda, dan anda akan diarahkan ke papan pemuka aplikasi. Klik pada pautan tetapan dari menu di sebelah kiri anda untuk melihat kunci aplikasi.

Salin ID Aplikasi dan kunci Rahsia anda

Sekarang anda akan melihat kunci ID aplikasi anda dan kunci rahsia yang akan disembunyikan, dan anda perlu mengklik butang tunjuk untuk menyalinnya.

Masukkan kedua-dua kunci di medan masing-masing di halaman tetapan pemalam WP Embed Facebook untuk laman WordPress anda.

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan semua tetapan’ untuk menyimpan perubahan anda.

Anda kini bersedia untuk menambahkan acara anda di WordPress. Edit pos atau halaman di mana anda ingin memaparkan acara Facebook anda dan tambahkan kod pendek ini:

[fb_plugin halaman href ="https://www.facebook.com/YourFBPage" tab ="peristiwa"]

Jangan lupa menggunakan URL halaman Facebook anda sendiri dalam kod pendek.

Kod pendek ini akan memaparkan pemalam Halaman Facebook dengan hanya tab Acara anda. Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihatnya beraksi.

Anda juga dapat menambahkan kod pendek ke widget teks. Tetapi sebelum anda melakukannya, anda perlu mengaktifkan kod pendek untuk widget bar sisi anda.

Tambahkan Acara yang Tidak Dibuat oleh Halaman Facebook atau Kumpulan

Sebilangan pengguna mungkin perlu berkongsi acara Facebook yang dibuat oleh profil peribadi mereka. Peristiwa ini tidak dikaitkan dengan halaman. Berikut adalah cara anda akan menunjukkannya menggunakan ciri penyisipan khas pemalam.

Daripada menggunakan kod pendek pemalam halaman Facebook, anda perlu menggunakan kod pendek penyisipan khas seperti ini:

[facebook https://www.facebook.com/events/1796069560608519/]

Ganti URL dalam kod pendek dengan URL Acara Facebook anda.

Anda kini boleh melihat pratonton laman web anda untuk melihat peristiwa Facebook yang beraksi.

Menambah satu acara Facebook di WordPress

Kaedah 3: Tunjukkan Kalendar Acara Facebook Menggunakan Widget

Kaedah ini membolehkan anda mengambil acara Facebook untuk kumpulan atau halaman dan memaparkannya di widget bar sisi WordPress anda.

Pengguna dapat melihat kalendar acara Facebook anda dengan tarikh dan boleh mengklik untuk melihat atau menyertai acara. Anda boleh menyesuaikan penampilan acara menggunakan CSS.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Facebook Events Widget. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu mengunjungi Rupa »Widget halaman dan tambahkan Widget Peristiwa Facebook ke bar sisi. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai cara menambah dan menggunakan widget di WordPress.

Tetapan Widget Peristiwa Facebook

Widget menghendaki anda memasukkan ID halaman Facebook anda. Anda boleh mendapatkan ID halaman Facebook anda menggunakan alat dalam talian ini. Cukup masukkan url halaman Facebook anda dan anda akan mendapat ID.

Seterusnya, anda perlu memasukkan ID aplikasi dan kunci rahsia.

Anda boleh mendapatkan kunci ini dengan melayari laman web Pembangun Facebook dan membuat aplikasi baru.

Membuat aplikasi Facebook baru

Ini akan memunculkan pop timbul di mana anda akan diminta memberikan nama untuk aplikasi anda dan memilih kategori.

Berikan nama untuk aplikasi anda dan pilih kategori

Klik pada butang buat ID aplikasi untuk meneruskan.

Facebook kini akan membuat aplikasi anda dan anda akan diarahkan ke papan pemuka aplikasi. Klik pada pautan tetapan dari menu di sebelah kiri anda untuk melihat kunci aplikasi anda.

Salin ID Aplikasi dan kunci Rahsia anda

Sekarang anda akan melihat kunci ID Aplikasi dan kunci rahsia aplikasi anda yang akan disembunyikan, dan anda perlu mengklik butang tunjukkan untuk menyalinnya.

Tampal ID aplikasi dan kunci rahsia dalam tetapan widget dan klik pada butang simpan.

Anda akan melihat bahawa tetapan widget sekarang akan menunjukkan kepada anda butang baru di bawah medan token akses.

Token akses Facebook

Namun, untuk mendapatkan token akses, anda perlu menambahkan URL laman web anda ke aplikasi Facebook anda.

Di halaman tetapan aplikasi Facebook anda tatal ke bawah sedikit kemudian klik pada butang tambah platform.

Tambahkan platform ke aplikasi Facebook anda

Ini akan memunculkan pop timbul yang menunjukkan platform yang berbeza di mana anda boleh menggunakan aplikasi. Anda perlu memilih ‘Laman Web’.

Pilih laman web sebagai platform

Seterusnya, anda perlu menambahkan URL laman web anda di medan url laman web dan klik pada butang simpan perubahan.

Tambahkan URL laman web anda

Anda sekarang boleh beralih kembali ke tetapan widget dan klik pada butang Dapatkan Akses Token. Ini akan membawa anda ke laman web Facebook di mana anda akan diminta untuk memberikan kebenaran aplikasi untuk mengakses profil anda.

Kebenaran aplikasi

Selepas itu anda akan diarahkan kembali ke halaman tetapan widget. Jangan lupa mengklik butang simpan untuk menyimpan tetapan widget anda.

Anda kini boleh mengunjungi laman web anda untuk melihat widget acara Facebook beraksi.

Acara Facebook dalam widget bar sisi WordPress

Widget acara Facebook dilengkapi dengan lembaran gaya asas yang mungkin tidak sesuai dengan warna tema anda. Anda perlu menggunakan alat pemeriksaan untuk melihat kelas CSS yang dihasilkan oleh pemalam dan kemudian menggunakan kelas tersebut untuk mengubah penampilan acara. Lihat panduan kami mengenai cara menambahkan CSS tersuai di WordPress.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memaparkan Acara Facebook di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai 10 petua dan tutorial Facebook terbaik untuk pengguna WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me