Cara Memaparkan Pautan Navigasi Breadcrumb di WordPress

Adakah anda ingin memaparkan pautan navigasi serbuk roti di laman WordPress anda? Navigasi Breadcrumb adalah sistem navigasi sekunder yang memberitahu pengguna di mana mereka berada di laman web berbanding dengan halaman utama. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memaparkan pautan navigasi serbuk roti di WordPress.


Breadcrumbs dipaparkan di laman web WPBeginner

Apakah Navigasi Breadcrumb dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Breadcrumb navigasi adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan menu navigasi hierarki yang disajikan sebagai jejak pautan. Ia sering digunakan sebagai navigasi sekunder yang membolehkan pengguna naik dan turun dalam hierarki pautan.

Pautan navigasi Breadcrumb berbeza daripada sistem menu navigasi lalai di WordPress.

Tujuan navigasi serbuk roti adalah untuk membantu pengguna menavigasi laman web. Ini membantu pengguna memahami di mana mereka berada di laman web. Ini juga membantu mesin pencari memahami hierarki pautan di laman web.

Mesin carian seperti Google telah mula memaparkan serbuk roti di bawah tajuk laman web dalam hasil carian. Ini memberikan laman web anda lebih banyak melihat hasilnya dan meningkatkan kadar klik anda.

Navigasi serbuk roti dalam hasil carian

Setelah itu, mari kita lihat cara menambahkan pautan navigasi serbuk roti di WordPress.

Menambah Breadcrumb Navigation menggunakan Breadcrumb NavXT Plugin

Ini adalah cara termudah untuk menambahkan navigasi serbuk roti di laman WordPress. Ia sangat fleksibel, mudah digunakan, dan mempunyai lebih banyak pilihan yang dapat anda bayangkan. Lihat mengapa kami menggunakan Breadcrumb NavXT di WPBeginner.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam Breadcrumb NavXT. Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Breadcrumb NavXT halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Halaman tetapan untuk pemalam Breadcrumb NavXT

Tetapan lalai harus berfungsi untuk kebanyakan laman web. Namun anda ingin membuat perubahan untuk menyesuaikan tetapan sesuai keperluan.

Halaman tetapan dibahagikan kepada bahagian yang berbeza. Pada tab tetapan umum, anda boleh menentukan bagaimana pemalam berperilaku secara global di laman web anda.

Ia membolehkan anda mengubah templat pautan navigasi beadcrumb. Anda juga akan melihat bahawa templat pautan ini menggunakan parameter Schema.org dalam tag pautan.

Tab jenis entri di bawah tetapan pemalam, membolehkan anda menyiapkan pautan serbuk roti untuk catatan, halaman, dan sebarang jenis catatan tersuai.

Anda boleh memilih bagaimana anda mahu memaparkan hierarki pos. Secara lalai plugin akan menggunakan Judul Laman > Kategori > Tajuk Catatan. Anda boleh mengganti kategori dengan teg, tarikh, atau ibu bapa siaran.

Tab taksonomi dan pengarang mempunyai templat serupa untuk pautan navigasi serbuk roti anda.

Jangan lupa mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan perubahan anda.

Menunjukkan Breadcrumb NavXT di Laman Web anda

Pemalam memerlukan anda mengedit fail tema anda. Anda perlu menambahkan kod ini dalam tema header.php tema kanak-kanak anda di mana anda ingin memaparkan navigasi serbuk roti.

<?php if (function_exists (‘bcn_display’)))
{
bcn_display ();
}?>

Hanya itu yang kini anda boleh lawati laman web anda dan lihat pautan navigasi serbuk roti dengan melayari sebarang pos atau halaman.

Menambah Pautan Navigasi Breadcrumb Menggunakan Plugin SEO Yoast

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Yoast SEO. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah lengkap mengenai cara memasang dan menyiapkan plugin Yoast SEO untuk WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu pergi ke SEO »Lanjutan halaman dan periksa pilihan ‘Dayakan serbuk roti’.

Tetapan serbuk roti yoast

Setelah diperiksa, anda akan menemui beberapa pilihan untuk mengubah bagaimana serbuk roti akan dipaparkan di laman web anda. Tetapan lalai harus berfungsi untuk kebanyakan orang namun jangan ragu untuk mengubah apa sahaja yang anda suka.

Setelah selesai, klik pada butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Menunjukkan Navigasi Breadcrumb Yoast di Laman Web anda

Beberapa tema WordPress sudah menyokong serbuk roti Yoast. Anda boleh melayari laman web anda dan mengklik pada satu pos dan halaman untuk melihat apakah tema anda memaparkan navigasi serbuk roti di halaman tersebut.

Sekiranya tema anda tidak secara automatik menampilkan navigasi serbuk roti, maka anda perlu menambahkan sedikit coretan kod ke tema WordPress anda.

Cukup tambahkan kod ini dalam tema header.php tema kanak-kanak atau anak anda. Anda harus meletakkan kod pada akhir fail.

<?php if (function_exists (‘yoast_breadcrumb’))
{yoast_breadcrumb (‘

‘,’

‘);} ?>

Hanya itu yang kini anda boleh lawati laman web anda untuk melihat navigasi serbuk roti yang beraksi.

Kami harap artikel ini membantu anda memaparkan pautan navigasi serbuk roti di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai 24 kami mesti mempunyai plugin WordPress untuk laman web perniagaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me