Cara Membuka Pautan Luar dalam Tetingkap Baru atau Tab dengan WordPress

Adakah anda ingin membuka pautan luaran dari catatan blog anda di tetingkap baru?


Membuka pautan luaran di tetingkap baru membolehkan pengguna anda mengunjungi pautan tersebut tanpa meninggalkan laman web anda.

Banyak pemula bergelut dengan mencari pilihan untuk membuka pautan di tetingkap terutamanya kerana tidak dapat dilihat dengan serta-merta ketika anda menambahkan pautan di WordPress.

Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan cara membuka pautan luaran dengan mudah di tetingkap baru di laman WordPress anda. Kami juga akan menunjukkan kaedah yang berbeza untuk melakukannya, jadi anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai dengan anda.

Cara membuka pautan luaran di tetingkap baru

Mengapa dan Bilakah Anda Perlu Membuka Pautan Luar dalam Tetingkap Baru?

Pautan luaran adalah pautan ke laman web yang tidak anda miliki atau kendalikan. Biasanya, jika anda menambah pautan ke laman web luaran, pelawat anda akan meninggalkan laman web anda dengan mengklik pautan tersebut.

Walaupun beberapa pakar pengalaman pengguna mengatakan bahawa anda tidak boleh membuka pautan luaran di tetingkap baru, kami tidak bersetuju dengan itu.

Anda lihat, kebanyakan pengguna dengan mudah melupakan laman web terakhir yang mereka lawati. Sekiranya mereka membuka banyak tab maka kemungkinan mereka tidak akan dapat menemui laman web anda lagi.

Untuk pengalaman pengguna yang lebih baik, kami mengesyorkan membuka pautan luaran di tetingkap atau tab baru. Dengan cara ini laman web asal tidak hilang dan pengguna dapat menyambung semula laman web anda dengan beralih kembali.

Manfaat lain untuk membuka pautan luaran di tetingkap baru ialah peningkatan paparan halaman dan penglibatan pengguna di laman web anda. Pengguna lebih cenderung untuk kembali ke tab sebelumnya dan selesai membaca artikel tersebut.

Pengguna yang menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda cenderung bergabung dengan buletin e-mel anda, mengikuti anda di media sosial, memberikan komen, dan membeli produk anda.

Oleh itu, mari kita lihat cara membuka pautan luaran dengan mudah di Window baru di WordPress.

Buka Pautan Luar di Tetingkap Baru di Editor Gutenberg

Editor blok WordPress baru mempunyai ciri terbina dalam yang membolehkan anda membuka pautan luaran di tetingkap baru. Walau bagaimanapun, pilihan tersembunyi di sebalik butang yang menyebabkan pemula sering tidak menyedarinya.

Cukup edit catatan blog atau halaman di mana anda ingin menambahkan pautan luaran. Seterusnya, pilih teks yang ingin anda pautkan dan kemudian klik pada butang masukkan pautan (atau tekan CTRL + K pada Windows / Command + K pada Mac).

Buka pautan di tab baru

Ini akan memunculkan pop timbul pautan sisipan. Cukup masukkan pautan dan kemudian klik pada anak panah ke bawah di sebelahnya. Ini akan menunjukkan pilihan untuk membuka pautan tab baru.

Klik untuk menukar pilihan dan kemudian tekan enter. Teks yang anda pilih sekarang akan dihubungkan, dan anda boleh melihatnya dengan melayari laman web anda.

Buka Pautan Luar dalam Tetingkap Baru Menggunakan Editor Klasik

WordPress memperkenalkan penyunting blok baru dengan WordPress 5.0. Ramai pengguna lebih suka menggunakan editor lama dengan memasang plugin editor klasik.

Sekiranya anda masih menggunakan editor klasik, maka kami akan mengesyorkan anda untuk mula menggunakan editor baru. Ia moden, lebih pantas, dan merangkumi banyak ciri baru yang anda tidak ada.

Walau bagaimanapun, jika anda masih mahu menggunakan editor klasik, ini adalah bagaimana anda akan membuka pautan di tetingkap baru menggunakan editor klasik.

Pertama, anda perlu mengedit siaran atau halaman di mana anda ingin menambahkan pautan. Seterusnya, pilih teks yang ingin anda pautkan dan kemudian klik pada butang tambah pautan.

Tambahkan pautan baru dalam editor klasik

Munculan akan muncul di mana anda boleh menambahkan pautan luaran anda. Selepas itu, klik pada ikon gear di sebelahnya. Ini akan memunculkan pop timbul pautan sisipan lanjutan.

Buka pautan di tab baru menggunakan editor klasik

Dari sini anda perlu mencentang kotak di sebelah kotak centang ‘Buka pautan di tab baru’ dan kemudian klik pada butang ‘Kemas kini’ untuk menambahkan pautan anda.

Anda kini boleh menyimpan siaran anda dan melihat pratontonnya untuk melihat pautan beraksi.

Buka Pautan di Tab Baru Menggunakan Tab Teks di Editor Klasik

Sekiranya anda menggunakan editor HTML berlabel ‘Teks’ di editor klasik lama, maka berikut adalah cara anda membuka pautan luaran di tetingkap baru.

Tambah butang pautan dalam penyunting teks

Cukup pilih teks yang ingin anda pautkan dan kemudian klik pada butang Tambah Pautan. Ini akan memunculkan pop timbul pautan Sisipan lanjutan.

Menambah pautan dalam editor teks biasa menggunakan editor klasik

Dari sini, anda boleh menambahkan pautan dan mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Buka pautan di tab baru’. Selepas itu klik pada butang Tambah Pautan dan pop timbul akan hilang. Anda sekarang akan melihat kod HTML untuk pautan di penyunting teks.

Kod HTML untuk pautan luaran

Anda kini boleh menyimpan perubahan dan melihat siaran untuk melihat pautan luaran dalam tindakan.

Cara Membuka Pautan Luar dalam Tetingkap Baru menggunakan HTML

Kadang kala anda mungkin perlu menulis HTML untuk menambahkan pautan di WordPress. Contohnya, semasa anda menggunakan mod HTML dalam penyunting blok baru atau menambahkan pautan dalam fail templat tema WordPress.

Anda perlu menambahkan pautan menggunakan kod HTML berikut.

Teks Pautan

Cukup ganti example.com dengan URL pautan luaran, dan Teks Pautan dengan teks yang ingin anda pautkan.

Parameter sasaran dalam kod ini memberitahu penyemak imbas untuk membuka pautan di tetingkap atau tab baru.

Buka Semua Pautan Luar secara automatik di Tetingkap Baru dengan Pemalam WordPress

Kedengarannya seperti kerja tambahan untuk memeriksa secara manual pilihan untuk setiap pautan luaran yang anda tambahkan. Namun, lama-kelamaan anda akan terbiasa.

Sekiranya anda menjalankan blog berbilang penulis atau sering lupa untuk membuka pautan luaran di tab baru, maka anda boleh menggunakan pemalam untuk itu.

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan Open External Links dalam plugin New Window. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Plugin berfungsi di luar kotak, dan secara automatik akan membuka pautan luaran di tetingkap baru.

Itu sebenarnya tidak mengubah pautan luaran dalam catatan blog anda. Sebaliknya, ia menggunakan JavaScript untuk membuka pautan luaran di tetingkap baru.

Nota: Perlu diingat bahawa menyahaktifkan pemalam akan berhenti membuka pautan luaran di tetingkap baru.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara membuka pautan luaran dengan mudah di tetingkap baru di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai utama kami mengenai tip, trik, dan peretasan WordPress yang paling berguna yang boleh anda gunakan di laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map