Cara Memperbaiki Ralat Kandungan Campuran di WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda melihat ralat kandungan campuran di WordPress? Kesalahan kandungan campuran di WordPress disebabkan oleh tetapan HTTP / SSL yang salah. Sering kali ia tidak mempengaruhi fungsi laman web anda, tetapi boleh memberi kesan buruk pada SEO dan pengalaman pengguna laman web anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki ralat kandungan campuran di WordPress.


Cara membetulkan ralat kandungan campuran di WordPress

Apakah Ralat Kandungan Campuran di WordPress?

Sangat disarankan untuk menambahkan HTTPS / SSL di WordPress kerana selepas Julai 2018 Google Chrome akan menandakan semua versi laman web http sebagai tidak selamat.

SSL menambahkan lapisan keselamatan tambahan di sekitar data yang dipindahkan dari laman web anda ke penyemak imbas pengguna. Enjin carian seperti Google mengesyorkan menggunakan SSL di laman web anda juga.

Semua syarikat hosting WordPress terbaik kini menawarkan SSL percuma sebagai sebahagian daripada pakej mereka. Sekiranya syarikat hosting anda tidak menawarkannya, anda boleh mendapatkan SSL percuma melalui Let’s Encrypt untuk laman WordPress anda.

Sekiranya anda telah melaksanakan SSL dengan betul di laman web anda, maka anda akan melihat ikon gembok hijau di sebelah URL laman web anda di bar alamat penyemak imbas.

Tanda kandungan selamat

Sebaliknya jika tetapan HTTP / SSL anda tidak disiapkan dengan betul, maka anda akan melihat tanda maklumat atau ikon gembok yang rosak di bar alamat.

Tidak selamat sepenuhnya kerana kandungan bercampur

Ini menunjukkan bahawa semasa laman web anda menggunakan sijil SSL, beberapa kandungan di laman web anda masih dilayan dari url bukan HTTPS.

Anda dapat mengetahui kandungan mana yang dilayani melalui protokol tidak selamat dengan menggunakan alat Inspect. Kesalahan kandungan campuran akan dipaparkan sebagai amaran di konsol dengan perincian untuk setiap item kandungan campuran.

Kandungan campuran yang dipaparkan dalam alat pembangun

Sekiranya hanya satu item yang boleh anda perbaiki secara manual, maka anda boleh terus memperbaikinya dengan mengedit pos, halaman, atau fail tema di mana ia muncul.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes item ini ditambahkan secara dinamik oleh WordPress atau disimpan dalam pangkalan data anda. Sekiranya begitu, sukar untuk mengesan semuanya dan membetulkannya secara manual.

Oleh itu, mari kita lihat cara memperbaiki ralat kandungan campuran di WordPress dengan mudah.

Memperbaiki Ralat Kandungan Campuran di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin SSL Insecure Content Fixer. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Kandungan Tidak Selamat SSL halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Tetapan pemalam kandungan selamat SSL

Plugin ini memberikan pelbagai tahap pembaikan terhadap kesalahan kandungan campuran. Kami akan menerangkan masing-masing, apa yang mereka lakukan dan yang mana yang terbaik untuk anda.

1. Ringkas

Ini adalah kaedah terpantas dan disyorkan untuk semua pengguna pemula. Ini secara automatik memperbaiki kesalahan kandungan campuran di WordPress untuk skrip, helaian gaya, dan gambar perpustakaan media WordPress.

2. Kandungan

Sekiranya kaedah mudah tidak menyelesaikan ralat kandungan campuran di laman web anda, maka anda harus mencuba kaedah ini. Ia akan menggunakan semua ciri-ciri sederhana, selain memeriksa pembaikan di dalam kandungan WordPress dan widget teks.

3. Widget

Ini termasuk semua pembaikan yang diterapkan di tingkat kandungan ditambah dengan perbaikan tambahan pada sumber yang dimuat di semua widget WordPress di laman web anda.

4. Tangkap

Kaedah ini menangkap semua yang ada di setiap halaman laman web anda dari header hingga footer dan menggantikan semua URL dengan HTTP. Ia lebih perlahan dan akan mempengaruhi prestasi laman web anda.

5. Tangkap semua

Apabila semua tahap di atas gagal, maka anda boleh mencuba kaedah ini. Ia berusaha memperbaiki semua perkara yang boleh mengakibatkan tingkah laku yang tidak dijangka di laman web anda. Ia juga akan memberi kesan negatif terhadap prestasi.

Setelah memilih tahap pembaikan kandungan, anda perlu menatal ke bahagian pengesanan HTTPS. Di sinilah anda dapat memilih cara mengesan kandungan HTTP di laman web anda.

HTTPS mengesan

Pilihan lalai adalah menggunakan fungsi WordPress, yang berfungsi untuk kebanyakan laman web.

Di bawah ini, anda akan menemui pilihan lain yang sangat berguna jika anda menggunakan Cloudflare CDN, pelayan web nginx dan banyak lagi. Teruskan dan pilih kaedah yang anda fikir berlaku untuk laman web anda bergantung pada persediaan anda.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Anda kini boleh melayari laman web anda untuk mengetahui apakah ini dapat menyelesaikan masalah kandungan yang tidak selamat di laman web anda. Pastikan untuk membersihkan cache WordPress anda sebelum memeriksa laman web anda.

Sekiranya ralat kandungan campuran di WordPress tidak diperbaiki, kunjungi semula halaman tetapan pemalam dan sesuaikan semula tahap pembaikannya.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memperbaiki ralat kandungan campuran di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai ralat WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me