Cara Menambah reCAPTCHA ke Borang Komen WordPress

Adakah anda ingin menambahkan reCAPTCHA ke borang komen WordPress anda?


Komen spam tidak terkawal untuk laman web WordPress. Oleh kerana spammer menjadi lebih canggih, mereka dapat melancarkan serangan spam secara besar-besaran dengan sedikit usaha.

Akismet, perkhidmatan penapisan spam yang popular untuk WordPress menyekat kira-kira 7.5 juta komen spam setiap jam. Berurusan dengan komen spam boleh mengecewakan, dan sebilangan blogger memilih untuk mematikan komen di laman web mereka.

Daripada mematikan komen, anda boleh menambahkan CAPTCHA ke borang komen untuk menghilangkan spam secara praktikal.

Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan reCAPTCHA ke borang komen laman web WordPress anda dengan mudah.

Tambahkan reCAPTCHA ke Borang Komen WordPress

Apa itu Google reCAPTCHA?

ReCAPTCHA adalah bentuk CAPTCHA lanjutan, yang merupakan teknologi yang digunakan untuk membezakan antara robot dan pengguna manusia. CAPTCHA adalah singkatan dari “Uji Turing Awam Sepenuhnya Automatik untuk memberitahu Komputer dan Manusia Terpisah”.

Google memperoleh teknologi CAPTCHA pada tahun 2009 dan kemudian menjenamakannya semula sebagai reCAPTCHA. Mereka juga memudahkan pengguna manusia untuk lulus ujian dengan mudah.

Pada asasnya, ia memberikan kotak pilihan ringkas kepada pengguna yang boleh mereka klik untuk lulus ujian. Jika atas sebab tertentu ujian tidak valid, pengguna akan menghadapi tantangan untuk mengidentifikasi teks dalam gambar atau objek yang sesuai dalam beberapa gambar.

Google telah menyediakan reCAPTCHA untuk umum, sehingga pemilik laman web dapat menggunakannya di borang kontak, halaman masuk, dan borang komen untuk mengurangkan spam.

Inilah contoh ujian reCPATCHA bagi majoriti pengguna anda:

Kotak pilihan Google reCAPTCHA

Sangat mudah untuk disiapkan dan ditambahkan ke borang komen WordPress.

Dengan itu, mari kita lihat cara menambahkan reCAPTCHA ke borang komen WordPress dengan mudah dengan arahan langkah demi langkah.

Langkah 1: Mulakan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan reCAPTCHA dalam plugin borang komen WP. Anda dapat melihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress untuk arahan terperinci.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »reCAPTCHA dalam Komen halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

halaman tetapan pemalam reCaptcha

Pemalam akan meminta anda memberikan kunci API reCAPTCHA Google. Anda boleh membuat kunci ini secara percuma dari laman web reCAPTCHA rasmi.

Langkah 2: Daftarkan Laman Web Anda untuk Mendapatkan Kunci API reCAPTCHA

Plugin memerlukan 2 kunci API Google untuk menambahkan kotak semak reCAPTCHA ke borang komen anda.

Untuk mendapatkan kunci API, pergi ke laman web Google reCAPTCHA dan klik pada butang ‘Konsol Pentadbiran’ yang terletak di sudut kanan atas skrin.

Lawati laman web Google reCAPTCHA

Anda akan diminta untuk log masuk dengan akaun Google anda. Selepas itu, anda akan melihat halaman “Daftarkan laman web baru” di mana anda perlu memberikan beberapa maklumat asas untuk mendaftarkan laman web anda.

Pertama, anda perlu menaip nama laman web atau nama pilihan anda di Label bidang. Ini akan membantu anda mengenal pasti laman web anda dengan mudah pada masa akan datang.

Menambah laman web baru

Seterusnya, anda perlu memilih reCAPTCHA V2 butang radio.

Ini akan membuka 3 pilihan baru. Oleh kerana anda ingin menambahkan kotak centang reCAPTCHA ke laman web anda, anda perlu memilih pilihan “Saya bukan kotak centang robot”.

The Domain kotak teks membolehkan anda menambahkan nama domain laman web anda di mana anda ingin menambahkan kotak centang reCAPTCHA.

Anda juga boleh menambahkan beberapa domain atau subdomain dengan mengklik tanda tambah (+ikon). Ini akan membolehkan anda menggunakan kunci API yang sama di laman web yang berbeza.

Tambahkan domain dan e-mel ke laman reCAPTCHA

Di bawah Pemilik, Google akan menambahkan alamat e-mel anda. Anda juga boleh menambah e-mel lain jika anda mahu.

Seterusnya, anda perlu menerima syarat perkhidmatan untuk menggunakan Google reCAPTCHA di laman web anda.

Juga, pilih kotak centang “Kirim peringatan kepada pemilik” untuk membolehkan Google menghantar e-mel kepada anda jika mereka mengesan salah konfigurasi atau aktiviti yang mencurigakan.

Kirim dan daftarkan laman WordPress anda

Setelah mengisi borang, anda boleh mengklik pada Hantar butang untuk mendaftarkan laman web anda.

Google reCAPTCHA kini akan menunjukkan kepada anda satu mesej kejayaan bersama dengan kunci laman web dan kunci rahsia di halaman ini.

Salin laman web dan kunci rahsia

Anda kini boleh menggunakan Kunci API ini dalam tetapan pemalam di laman web anda.

Langkah 3: Tambahkan reCAPTCHA ke Borang Komen WordPress

Kepala ke Tetapan » reCAPTCHA dalam Komen dari bar sisi kiri panel pentadbir anda.

Pada halaman tetapan, anda perlu menatal ke bawah untuk menampal kunci laman web dan kunci rahsia.

Tambahkan kunci API Google ke laman WordPress

Setelah selesai, klik pada butang “Simpan pasangan Kunci API Google reCAPTCHA” untuk menyimpan kunci API.

Perkara terakhir yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan reCAPTCHA dengan mengklik butang togol dan kemudian klik Simpan Perubahan.

Aktifkan Google reCAPTCHA di laman web anda

Anda juga boleh melakukan penyesuaian asas dengan mengklik pada penyesuai reCAPTCHA pilihan.

Sesuaikan penampilan reCAPTCHA

Di sini anda boleh membuat perubahan pada gaya, ukuran, dan penjajaran kotak centang reCAPTCHA.

Plugin juga mempunyai Tetapan Antispam pilihan yang membolehkan anda memutuskan apa yang harus dilakukan apabila pemalam mengesan komen atau pelanggaran keselamatan yang tidak dibenarkan.

Apa yang perlu dilakukan dengan komen spam

Tahniah, anda berjaya menambahkan reCAPTCHA ke borang komen WordPress anda. Anda kini boleh menyemak bahagian komen dari catatan blog anda untuk mengesahkan bahawa ia berfungsi dengan baik.

Nota: kotak centang reCAPTCHA akan dipaparkan hanya untuk pengguna yang keluar, jadi anda perlu log keluar atau membuka laman web anda dalam tetingkap Penyamaran penyemak imbas anda untuk melihat semula reCAPTCHA.

Borang komen WordPress dengan reCAPTCHA diaktifkan

Kami harap tutorial ini dapat membantu anda mempelajari cara menambahkan reCAPTCHA ke borang komen WordPress di laman web anda.

Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara memuatkan komen di Malas untuk meningkatkan masa memuatkan halaman.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map