Cara Mengarahkan Pengguna setelah Berjaya Masuk di WordPress

Pernahkah anda mahu mengalihkan pengguna ke halaman tertentu setelah mereka log masuk ke laman WordPress anda?


Bergantung pada peranan pengguna, WordPress akan membawa mereka ke papan pemuka atau bahagian profil mereka di kawasan pentadbir WordPress.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengalihkan pengguna dengan mudah setelah berjaya masuk di WordPress. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara mengarahkan semula selepas log masuk berdasarkan peranan dan kebenaran pengguna.

Arahkan pengguna dengan mudah setelah log masuk WordPress

Mengapa Mengarahkan Pengguna Selepas Log Masuk di WordPress?

Sebilangan besar pemilik laman web menjalankan laman web WordPress berbilang pengguna. Contohnya, blog berbilang penulis, komuniti keahlian, atau kedai dalam talian.

Semua laman web ini menghendaki pengguna masuk untuk melakukan tindakan tertentu dan mengakses perincian akaun mereka.

Banyak plugin keahlian WordPress dan perisian eCommerce secara automatik mengendalikan pengalihan dengan menunjukkan halaman log masuk pengguna dan mengalihkannya ke halaman pengurusan akaun tersuai.

Walau bagaimanapun, beberapa laman web mungkin tidak menggunakan plugin seperti itu. Sekiranya demikian, pengguna akan diarahkan ke kawasan pentadbir WordPress lalai.

Kaedah WordPress lalai tidak memberikan panduan yang jelas kepada pengguna mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya. Walaupun ini mungkin berfungsi untuk blogger dan penulis, ini bukan pengalaman pengguna yang sesuai untuk pengguna dan pelanggan anda.

Oleh itu, mari kita lihat cara mengalihkan pengguna dengan mudah setelah berjaya masuk di WordPress. Kami akan menunjukkan kepada anda dua kaedah dan anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai dengan kehendak anda.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Kaedah 1. Menyiapkan Pengalihan Masuk di WordPress menggunakan Pengalihan Masuk Peter

Kaedah ini lebih mudah dan membolehkan anda membuat pengalihan masuk berdasarkan peranan dan kebenaran pengguna.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Pengalihan Masuk Peter. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Redirect Log masuk / logout untuk menyediakan pemalam.

Ini membolehkan anda membuat pengalihan masuk pasca untuk pelbagai keadaan. Mari kita lihat masing-masing.

Siapkan Pengalihan Masuk untuk Pengguna Tertentu

Pilihan pertama di halaman tetapan membolehkan anda mengalihkan hanya pengguna tertentu. Anda boleh memilih nama pengguna dari menu lungsur turun. Selepas itu, anda boleh memasukkan URL untuk mengalihkan pengguna semasa log masuk dan keluar.

Ubah hala pengguna tertentu

Setelah selesai, klik pada butang Tambah peraturan nama pengguna untuk menyimpan tetapan ini. Ulangi proses jika anda perlu mengatur pengalihan untuk lebih banyak pengguna individu.

Menyiapkan Pengalihan Masuk mengikut Peranan Pengguna di WordPress

Anda juga boleh membuat pengalihan masuk berdasarkan peranan pengguna di WordPress. Anda hanya perlu memilih peranan pengguna dari senarai drop down dan kemudian masukkan URL pengalihan. Sebagai contoh, anda boleh mengarahkan editor ke kawasan pentadbir dan pelanggan ke halaman tersuai.

Ubah hala mengikut peranan pengguna

Menyiapkan Pengalihan Masuk mengikut Keupayaan di WordPress

Plugin ini juga membolehkan anda mengatur pengalihan masuk berdasarkan tahap dan kemampuan pengguna. Pilihan ini sangat berguna jika anda menggunakan peranan pengguna dengan kemampuan tersuai di WordPress.

Cukup pilih tahap pengguna dari menu lungsur turun dan masukkan URL log masuk dan log keluar. Anda boleh menetapkan pesanan ke nombor apa pun, dan ini akan menentukan bagaimana peraturan ini disimpan dan dipaparkan dalam tetapan pemalam.

Ubah hala mengikut tahap pengguna

Menyiapkan Pengalihan Masuk untuk Semua Pengguna di WordPress

Di halaman tetapan pemalam, ada pilihan untuk menetapkan pengalihan untuk semua pengguna lain. Sekiranya pengguna tidak sesuai dengan peraturan yang anda tetapkan di atas, maka anda boleh mengalihkannya dengan memasukkan URL di sini.

Anda juga dapat menggunakan tetapan ini untuk membuat pengalihan seluruh laman web untuk semua pengguna.

Ubah arah semua pengguna lain

Menyiapkan Pengalihan Pendaftaran Pengguna di WordPress

Semasa pengguna baru mendaftar di laman web anda, WordPress mengalihkan mereka ke halaman log masuk. Anda boleh menetapkan URL pengalihan untuk menghantarnya ke halaman lain di laman web anda di bawah bahagian Pendaftaran.

Ubah hantar pendaftaran

Sebagai contoh, anda boleh mengalihkannya ke halaman selamat datang dengan pautan ke pelbagai perkara yang boleh mereka lakukan di laman web anda.

Penting: Jangan lupa untuk menukar tahap kebenaran di bahagian ‘Sesuaikan tetapan pemalam’. Plugin ini membolehkan sesiapa sahaja yang dapat mengedit kategori untuk mengedit URL pengalihan. Ini bermaksud pengguna dengan peranan pengguna Editor dapat mengatur pengalihan. Kami mengesyorkan menukarnya ke install_plugins, jadi hanya pengguna dengan peranan pentadbir yang dapat mengatur pengalihan.

Akses pemalam

Kaedah 2. Sediakan Redirect Log Masuk di WordPress Menggunakan WPForms

Sekiranya anda ingin membuat borang log masuk tersuai di WordPress, maka anda boleh menggunakan WPForms untuk menyiapkannya dengan pengalihan pasca log masuk.

WPForms adalah pemalam bentuk hubungan WordPress terbaik di pasaran. Ini membolehkan anda membuat borang yang cantik dan menambahkannya ke laman WordPress anda.

Ini adalah plugin premium, dan anda memerlukan sekurang-kurangnya rancangan “Pro” mereka untuk mengakses ciri borang log masuk.

Pertama, yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin WPForms. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat WPForms »Tetapan halaman untuk memasukkan kunci lesen anda. Anda boleh mendapatkan maklumat ini di bawah akaun anda di laman web WPForms.

Kunci Lesen WPForms

Setelah memasukkan kunci lesen, anda akan dapat memasang alat tambah. Teruskan dan lawati WPForms »Addons halaman dan cari Addon Pendaftaran Pengguna.

Pasang addon pendaftaran pengguna dan borang log masuk

Seterusnya, klik pada butang Pasang Addon untuk memuat turun dan mengaktifkan addon. Anda kini bersedia untuk membuat borang log masuk tersuai anda sendiri.

Seterusnya, anda perlu melawat WPForms »Tambah Baru halaman dan tatal ke bawah ke templat ‘Borang Masuk Pengguna’. Anda perlu mengklik butang ‘Buat Borang Masuk Pengguna’ untuk meneruskan.

Muatkan templat borang log masuk

WPForms akan memuatkan Borang Login Pengguna dengan medan yang diperlukan. Anda boleh mengklik medan untuk menambahkan keterangan atau teks anda sendiri di sekitarnya. Anda juga boleh mengklik butang Kirim dan menukar labelnya menjadi ‘Login’.

Bina borang log masuk anda

Akhirnya, anda boleh mengatur pengalihan masuk untuk borang log masuk ini.

Pergi ke Tetapan »Pengesahan tab dari lajur kiri dan pilih pengalihan ‘Pergi ke URL’ sebagai jenis pengesahan anda.

Ubah hala masuk pengguna

Di bawahnya, anda boleh memasukkan URL di mana anda mahu pengguna diarahkan semula.

Borang log masuk anda kini sudah siap. Anda boleh menyimpan tetapan anda dan keluar dari antara muka pembangun WPForm.

Sekarang mari tambahkan borang log masuk anda ke laman web anda.

Cukup edit halaman di mana anda mahu memaparkan borang log masuk atau buat yang baru. Pada skrin edit halaman, tambahkan blok WPForms ke kawasan kandungan anda.

Menambah blok WPForms di WordPress

Seterusnya, pilih borang log masuk yang anda buat sebelumnya, dan blok WPForms akan memuatkannya secara automatik di dalam kawasan kandungan.

Kelebihan kaedah ini ialah anda dapat mengatur pengalihan untuk borang log masuk tersuai anda, dan anda juga dapat menggunakan pembangun halaman seperti Beaver Builder atau Divi untuk membuat halaman log masuk yang indah.

Membuat halaman arahan untuk borang log masuk anda

Menyelesaikan Masalah Log Masuk di WordPress

Menyiapkan pengalihan menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas berfungsi seperti daya tarikan. Pada masa yang jarang berlaku, anda mungkin melihat masalah, bergantung pada bagaimana laman web WordPress anda disediakan, dan pemalam yang anda gunakan.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu menyelesaikan masalah tersebut.

1. Kemas kini Struktur Permalink Anda

Cukup ke Tetapan »Pautan Permalink halaman dan klik pada butang ‘Simpan tetapan’ tanpa membuat perubahan.

Kemas kini struktur permalink

Ini menyegarkan tetapan permalink WordPress. Pastikan petua ini berguna kerana ia juga dapat membantu menyelesaikan masalah pengalihan lain di WordPress.

2. Betulkan Masalah Pengalihan Halaman Log Masuk

Sekiranya anda halaman log masuk WordPress terus menyegarkan dan mengarahkan anda kembali ke borang log masuk, maka ini adalah tanda tetapan yang bertentangan.

Untuk menyelesaikan masalah ini, lihat panduan kami mengenai cara memperbaiki masalah penyegaran dan pengalihan semula halaman log masuk WordPress.

3. Ikuti Petua Penyelesaian Masalah Umum

Masalah yang paling mungkin berlaku di sebalik masalah log masuk ialah konflik plugin atau tema. Untuk mengetahui mana yang menyebabkan masalah, ikuti langkah dalam panduan penyelesaian masalah WordPress utama kami.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara mengarahkan pengguna dengan mudah setelah berjaya masuk di WordPress. Anda juga mungkin ingin melihat panduan keselamatan WordPress lengkap kami untuk memastikan data pengguna anda selamat dan terjamin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map