Cara Menyembunyikan Tajuk untuk Catatan dan Halaman WordPress Selektif

Dalam catatan kami mengenai cara menyembunyikan tajuk widget, kami mempunyai komen menarik yang memberikan penyelesaian untuk menyembunyikan tajuk pada satu pos dan halaman terpilih. Kami berpendapat bahawa ia mungkin berguna bagi sesetengah orang. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyembunyikan tajuk untuk posting dan halaman WordPress terpilih. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara menyembunyikan tajuk dari semua catatan dan / atau halaman WordPress.


Sembunyikan Tajuk untuk Catatan dan Halaman Pilihan

Adakah anda ingin menyembunyikan tajuk untuk catatan dan halaman terpilih tanpa mengedit satu baris kod? Maka yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Hide Title untuk WordPress. Selepas pengaktifan, pergi ke skrin edit untuk posting dan halaman tertentu. Anda boleh melakukannya dengan hanya mengklik pada menu Posts atau Pages di pentadbir WordPress anda dan mengklik item yang ingin anda edit. Pada skrin edit, anda akan melihat kotak meta Sembunyikan Tajuk seperti ini:

Mengikat tajuk atau tajuk halaman untuk halaman paparan tunggal

Yang perlu anda buat ialah tandakan kotak ini dan klik butang kemas kini atau terbitkan siaran. Itu sahaja. Sekarang plugin ini akan menyembunyikan tajuk pada paparan halaman tunggal. Maksudnya adalah bahawa ia masih akan menunjukkan tajuk di laman utama anda atau halaman arkib lain, tetapi tidak pada paparan satu halaman. Buka siaran dalam paparan tunggal untuk menguji hasilnya untuk memastikan semuanya kelihatan betul.

Penyelesaian ini boleh menjadi sangat berguna jika anda membuat halaman arahan yang mudah dan anda tidak mahu menunjukkan tajuknya.

Sembunyikan Tajuk untuk Semua Catatan dan Halaman WordPress

Kami tidak dapat memikirkan sebab mengapa seseorang melakukan ini, tetapi mari kita lihat bagaimana menyembunyikan tajuk untuk semua pos dan halaman WordPress untuk belajar. Sekiranya atas sebab tertentu, anda ingin menyembunyikan tajuk untuk semua catatan dan halaman pada satu halaman, maka anda boleh mencapainya dengan mengedit tema anda. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini.

Penyelesaian yang paling mudah ialah menambahkan kod ini ke fail functions.php tema WordPress anda.

fungsi wpb_hidetitle_class (kelas $) {
jika (is_single () || is_page ()):
$ class [] = ‘hidetitle’;
pulangkan kelas $;
endif;
pulangkan kelas $;
}
add_filter (‘post_class’, ‘wpb_hidetitle_class’);

Penapis ini hanya menambahkan kelas .hidetitle tambahan pada fungsi post_class () hanya apabila satu posting atau halaman dipaparkan. Walau bagaimanapun, penapis ini hanya akan berfungsi jika tema WordPress anda mempunyai sokongan untuk kelas pos. Sekiranya anda ingin melakukan ini untuk catatan sahaja dan bukan halaman, maka hilangkan bahagiannya || is_page ().

Setelah menambahkan fungsi ini, anda perlu menambahkan peraturan css ini ke dalam lembaran gaya tema anda.

.hidetitle .entry-title {
paparan: tiada;
}

Dalam CSS di atas, kami telah menggunakan harta css paparan untuk menyembunyikan tajuk pos dan halaman. Walau bagaimanapun, peraturan CSS ini hanya akan berfungsi jika tema WordPress anda menggunakan tajuk entri dalam tajuk pos atau halaman. Untuk mengetahui kelas CSS mana yang tema anda gunakan untuk tajuk catatan, cukup buka catatan anda di Google Chrome atau Mozilla Firefox dan bawa tetikus anda ke tajuk tajuk. Klik kanan dan pilih Inspect Element. Penyemak imbas anda akan berpecah dan anda akan melihat sumber halaman menyoroti kod sumber untuk tajuk siaran di mana anda dapat melihat kelas CSS yang digunakan oleh tema anda.

Mencari kelas CSS yang digunakan untuk elemen

Mari kita anggap bahawa tema anda menggunakan tajuk artikel sebagai kelas CSS untuk tajuk catatan. Cukup ubah CSS seperti ini:

.hidetitle .artikel-tajuk {
paparan: tiada;
}

Sebab mengapa kami mengatakan bahawa penyelesaian di atas adalah yang paling mudah adalah kerana ia akan berfungsi untuk tema kanak-kanak dengan kerangka tema popular seperti Genesis dan lain-lain. Ia juga akan berfungsi dengan baik untuk tema WordPress yang berdiri sendiri.

Sekarang kedua-dua penyelesaian yang telah kami sebutkan di atas akan menyembunyikan tajuknya, tetapi mereka masih memuat tajuknya. Jadi dengan kata lain, mereka menyembunyikannya tetapi tidak membuangnya. Sekiranya anda seorang pereka tema atau seseorang yang ingin membuang catatan atau tajuk halaman dari templat anda, maka anda perlu membuang kod_title dari fail tema yang sesuai.

Sekiranya anda hanya mahu melakukan ini untuk paparan pos tunggal, anda mungkin akan menemui kod ini di dalam fail single.php anda. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melakukan ini melalui seluruh laman web, maka anda perlu mengedit fail seperti index.php, archive.php, single.php, dan fail lain yang mengandungi loop pada dasarnya. Ia memerlukan percubaan dan kesilapan jika anda baru mengetahui perkara ini.

Sekiranya anda bekerja dengan salah satu kerangka tema, maka anda ingin berpegang pada penyelesaian plugin atau penyelesaian post_class yang kami tunjukkan kepada anda.

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda menyembunyikan tajuk untuk catatan dan halaman WordPress tertentu. Apakah kes penggunaan yang mungkin anda dapat lihat di mana anda mahu menyembunyikan tajuk atau tajuk halaman dalam satu paparan? Beritahu kami dengan meninggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me