Cara Menyesuaikan Petikan WordPress (Tidak Perlu Pengekodan)

Adakah anda ingin menyesuaikan petikan WordPress anda? Tidak pasti apa itu petikan WordPress? Jangan risau. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyesuaikan petikan WordPress (tidak memerlukan pengekodan).


Petikan adalah petikan pendek dari catatan anda. WordPress dilengkapi dengan fungsi bawaan yang memudahkan anda menentukan apa yang ingin anda tunjukkan sebagai petikan untuk siaran anda.

Petikan Adat

Bilakah dan Mengapa Anda Perlu Menggunakan Petikan

Pertama mari kita bincangkan mengapa anda harus menggunakan petikan di blog WordPress anda dan bukannya artikel penuh.

Secara lalai, WordPress menunjukkan catatan penuh di laman utama, halaman blog, dan arkib laman web anda. Ini menjadikan laman web anda lebih perlahan dan menyebabkan mesin pencari percaya bahawa semua halaman ini mempunyai kandungan pendua.

Menggunakan petikan akan memuatkan halaman anda lebih cepat kerana anda hanya akan memuatkan sebahagian kecil dari setiap artikel, dan halaman arkib anda tidak akan disambar dengan hukuman kandungan pendua.

Lihat artikel kami mengenai Catatan Penuh vs Petikan, untuk perbincangan yang lebih terperinci mengenai topik ini.

Beberapa tema WordPress dikonfigurasikan untuk membuat petikan pendek catatan anda secara automatik walaupun anda tidak menambahkannya. Kelemahan kaedah ini ialah tema anda mengira petikan untuk anda dan mungkin kelihatan tidak bagus.

Itulah sebabnya anda mungkin ingin membuat petikan tersuai. Mari kita lihat 3 cara berbeza untuk menambahkan petikan tersuai di WordPress.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

1. Cara Menambah Petikan Khusus di WordPress (Lalai)

Menambah petikan tersuai di WordPress cukup mudah. Buat siaran baru atau edit yang sudah ada.

Pada skrin edit pos, klik pada tab pilihan skrin di kanan atas dan kemudian pilih petikan.

Menunjukkan pilihan petikan di skrin edit pos

Ini akan memaparkan petikan petikan meta di bawah editor catatan anda. Anda kini boleh menambahkan teks apa pun di dalam kotak ini, dan ia akan digunakan sebagai petikan untuk siaran.

Petikan kotak meta di mana anda boleh menambahkan petikan khusus untuk catatan WordPress anda

Masalah yang anda akan hadapi sekarang ialah beberapa tema tidak akan menunjukkan petikan tersuai anda. Bagi mereka, anda perlu mengedit fail tema anda terutamanya home.php, content.php, archive.php, category.php, dll. Anda perlu mencari:

<?php the_content (); ?>

Seterusnya, anda perlu menggantinya dengan tag_contoh seperti ini:

<?php the_excerpt (); ?>

Ini bukan penyelesaian yang ideal untuk pemula yang tidak mahu mengedit fail tema mereka. Ketika itulah kaedah seterusnya sangat berguna.

2. Menambah Petikan dengan Tag Lagi

Cara lain untuk menambahkan petikan ke halaman utama WordPress dan halaman arkib anda adalah dengan menggunakan lebih banyak tag.

Anda boleh menambahkan lebih banyak tag dengan meletakkan kursor anda di editor siaran ke titik di mana anda mahu memecahkan siaran dan kemudian klik pada butang lebih.

Gif menunjukkan penggunaan lebih banyak butang dalam editor pos WordPress

Lihat tutorial kami mengenai cara menggunakan lebih banyak tag di WordPress untuk mendapatkan arahan terperinci.

Sebilangan besar tema akan dikonfigurasi dengan betul untuk menampilkan lebih banyak tag. Tetapi jika anda tidak, maka jangan risau. Ada cara lain.

3. Menambah Petikan Tersuai Menggunakan Plugin

Sekiranya dua kaedah pertama tidak sesuai dengan tema WordPress anda, berikut adalah cara anda dapat mengambil petikan tersuai ke tahap yang baru tanpa menulis kod.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Advanced Excerpt. Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Petikan halaman untuk mengkonfigurasi pemalam.

Pilihan petikan lanjutan

Plugin Advanced Excerpt membolehkan anda menyelesaikan masalah paparan petikan yang disebabkan oleh tema anda. Anda boleh membuat petikan serta menentukan bagaimana dan di mana anda mahu ia muncul.

Ia juga lebih mudah digunakan, dan anda tidak perlu mengubah suai fail tema.

Beberapa ciri plugin Advanced Excerpt:

 • Anda boleh menentukan panjang petikan tersuai.
 • Anda boleh mengelakkan perkataan atau ayat yang tidak lengkap dalam petikan.
 • Pilih apa yang akan ditunjukkan pada akhir petikan.
 • Tambahkan pautan petikan baca lebih lanjut.
 • Tolak petikan yang ditentukan khas.
 • Aktifkan atau matikan petikan di rumah, arhive, kategori, tag, dll.
 • Anda boleh membiarkan HTML diuraikan dalam petikan.
 • Anda boleh melangkau atau membenarkan kod pendek dilaksanakan dalam petikan.

Setelah selesai menyiapkan petikan anda, klik pada butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda. Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat petikan dalam tindakan.

Petikan Lanjutan tidak membuat perubahan pada kandungan catatan anda. Sekiranya anda ingin menggunakan sesuatu yang lain atau menggunakan petikan tema anda, maka anda hanya boleh mematikan pemalam.

Kami harap artikel ini membantu anda menyesuaikan petikan WordPress tanpa pengekodan. Anda mungkin juga ingin melihat tutorial kami tentang cara menambahkan jadual dalam catatan dan halaman WordPress (tidak memerlukan HTML).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map