WordPress vs. Blogger – Vilken är bättre? (För-och nackdelar)

Planerar du att starta en ny blogg? Är du inte säker på om du ska använda WordPress eller Blogger som din bloggplattform? Vi kan hjälpa till.


WordPress och Blogger är de två mest populära bloggplattformarna på internet. De båda låter dig skapa en blogg enkelt; Men det finns några stora skillnader mellan dem. Var och en har sina för- och nackdelar.

I den här artikeln kommer vi att jämföra Blogger vs WordPress sida vid sida och visa dig skillnaderna som är viktiga. Vårt mål är att hjälpa dig att bestämma vilken som är bäst för dina behov.

WordPress vs Blogger - Jämförelse av bloggplattformar

Vad du ska leta efter i din bloggplattform?

Innan vi börjar vår WordPress-jämförelse med Blogger-jämförelse, låt oss täcka några viktiga saker att leta efter när du väljer en bloggplattform.

 • Enkel användning: Du behöver en enkel och lättanvänd plattform för att snabbt ställa in din blogg, lägga till innehåll och växa din publik.
 • Flexibilitet: Du behöver en plattform som låter dig lägga till fler funktioner eller använda fler resurser när din blogg växer.
 • Alternativ för intäktsgenerering: Vill du tjäna pengar online med din blogg? Om ja, måste du välja en plattform som har gott om alternativ för intäktsgenerering.
 • Stöd: Du kan behöva support när du skapar din blogg, designar eller hanterar den. Kontrollera om du får support när du behöver det eller inte.

Dessutom måste du ta hänsyn till kostnadsjämförelse, designalternativ, sökmotoroptimeringsmöjligheter (SEO) osv.

Med det sagt, låt oss jämföra hur WordPress och Blogger kompletterar sig mot dessa krav.

– WordPress vs Blogger

  Notera: Denna jämförelse är mellan WordPress.org och Blogger (inte WordPress.com vs Blogger). Se vår guide om skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com.

  Översikt – WordPress vs Blogger

  Som vi nämnde ovan är WordPress och Blogger de två mest använda plattformarna för blogghantering i världen.

  Enligt statistik över bloggteknologinvändning från BuiltWith är WordPress den mest populära bloggprogramvaran som används av cirka 35% av bloggarna på de 1 miljon webbplatserna..

  Samma rapport visar Blogger som den näst populäraste plattformen som används av cirka 1% av bloggarna på de bästa 1 miljoner webbplatserna.

  Vi jämförde också söktermerna ‘WordPress’ och ‘Blogger’ i Google Trends för att se användarnas ‘intresse över tid.’

  WordPress vs Blogger Google Trends Jämför

  Som visas på skärmdumpen ovan steg WordPress stadigt till popularitet som slog Blogger senast 2005.

  Vad är WordPress?

  WordPress.org Bästa bloggning och webbplatsplattform

  WordPress är en gratis open source-mjukvara som gör att du enkelt kan skapa en webbplats, blogg eller en onlinebutik. Startade 2003, nu driver WordPress mer än 30% av alla webbplatser på internet.

  Du kan ladda ner WordPress-programvaran gratis och använda den obegränsad på så många webbplatser du vill.

  För att skapa en blogg i WordPress måste du köpa en värdplan och ett domännamn, så att du kan installera WordPress. Det låter lite komplicerat till en början; det är dock ganska enkelt med massor av användarvänliga handledning på WPBeginner och andra webbplatser.

  Vårt team kan till och med konfigurera din WordPress-blogg gratis. Läs mer om vår kostnadsfria blogginställningstjänst.

  Vad är Blogger?

  Bloggers bästa bloggplattform

  Blogger är en gratis bloggtjänst från Google. Startades 1999 av Pyra Labs och det förvärvades av Google 2003 och de designade om det till den produkt det är idag.

  Blogger är en kostnadsfri webbhotelltjänst som låter dig skapa en blogg helt gratis. Du får också ett gratis underdomän till Blogspot för din nya blogg.

  Till exempel kommer din bloggs adress att se ut så här: www.yourname.blogspot.com.

  Du kan dock också ansluta din blogg till ett anpassat domännamn. För det måste du registrera ett domännamn genom tredje parts domänregistratorer.

  Användarvänlighet – Blogger vs WordPress

  De flesta användare som vill skapa en blogg är inte webbutvecklare. De är passionerade författare och berättare, eller de är icke-tekniska företagare. En lättanvänd bloggplattform kan ge dem möjlighet att presentera sina berättelser för världen.

  WordPress – Användarvänlighet

  Att skapa en blogg i WordPress är en enkel och snabb process. Det kräver inga kodningsförmågor, men det kräver att du vet hur du pekar och klickar på en datorskärm för att ställa in WordPress och installera WordPress-appar.

  Du kan följa vår steg-för-steg-nybörjarguide om hur du startar en WordPress-blogg och du kommer vara igång på mindre än 30 minuter.

  När installationen är klar kan du välja ett WordPress-bloggtema enligt dina krav. Ett tema bestämmer mestadels utseendet på din blogg i WordPress.

  Efter det kan du installera de bästa WordPress-pluginsna för att förbättra dina WordPress-bloggs funktioner.

  Att lägga till innehåll till WordPress är enkelt med standardposter och sidor.

  Standard WordPress redaktör

  Du kan enkelt skapa textinnehåll, lägga till bilder, videor och andra medier till dina WordPress-inlägg och sidor med hjälp av den enkla blockredigeraren.

  Blogger – Användarvänlighet

  Blogger är en enkel bloggplattform där du kan skapa en blogg på bara några minuter. Du behöver helt enkelt ett Google-konto för att komma igång.

  Gå till Blogger-webbplatsen och registrera dig sedan med ditt Google-konto. Efter det kan du hitta ett alternativ “Skapa ny blogg”, där du måste klicka för att starta processen. Välj sedan din bloggtitel, bloggadress och ett tema.

  Det är allt, och installationen kommer att göras. Därefter kan du konfigurera blogginställningar, redigera din bloglayout och lägga till inlägg.

  Skapa en artikel i Blogger

  Installationsprocessen är ganska enkel; Blogger har emellertid viss inlärningskurva under teman anpassning. Du kan inte ändra mycket av designen om du inte har några HTML-färdigheter.

  Medan i WordPress har du dra och släpp sidbyggare som låter dig anpassa allt.

  Vinnare: Slips.

  Ägare – Blogger vs WordPress

  Ägandet av din blogg är en annan viktig aspekt att tänka på när du väljer en bloggsida.

  Genom att ha fullt ägande av din blogg får du friheten att göra vad som helst, inklusive hur du hanterar den, hur du kan tjäna pengar på den och när du ska stänga av den.

  Vem äger din blogg på Blogger?

  Blogger är en bloggtjänst som tillhandahålls av teknikjätten Google. Det är gratis, pålitligt för det mesta och har tillräckligt med funktioner för att publicera ditt innehåll på webben.

  Men det ägs inte av dig.

  Google driver denna tjänst och har rätt att stänga av den eller stänga av din åtkomst till den när som helst.

  Det är en punkt att notera att Google har en historia att överge projekt utan varning, till exempel Feedburner.

  Vem äger din blogg på WordPress?

  Med WordPress använder du en WordPress-webbhotell för att vara värd för din webbplats. Du är fri att bestämma hur länge du vill köra den och när du vill stänga av den.

  Du äger alla dina uppgifter och du styr vilken information du delar med någon tredje part.

  Vinnare: WordPress.

  Kontroll och flexibilitet – Blogger vs WordPress

  En annan viktig sak du måste tänka på är flexibilitetsalternativ. Låter din bloggsida dig helt kontrollera designen och funktionerna på din blogg? Kan du lägga till nya funktioner i din blogg?

  Låt oss se hur Blogger och WordPress jämför med denna aspekt.

  Kontroll och flexibilitet med Blogger

  Blogger är en finjusterad tjänst med minimala verktyg som gör att du bara kan utföra specifika uppgifter på din webbplats. Det du kan göra på din Blogspot-blogg är begränsad och det finns inget sätt att utöka dem.

  Blogger har en uppsättning inbyggda prylar (liknande WordPress-widgetar) för att lägga till funktioner som annonser, prenumerationslänkar, kontaktformulär, etc. Men dessa prylar har begränsad funktionalitet, och det finns inga alternativ tillgängliga för dem.

  Lägga till Blogger-prylar

  Mer frustrerande är att avancerade alternativ som popup-fönster, e-handelsfunktioner etc. inte är tillgängliga på Blogger-plattformen.

  Kontroll- och flexibilitetsalternativ med WordPress

  WordPress är en öppen källkodsprogramvara, så du kan enkelt utöka den för att lägga till nya funktioner. Du kan lägga till nästan alla funktioner som kan tänkas till din WordPress-blogg med plugins och tredjepartsintegrationer.

  Det finns tusentals gratis och premium WordPress-plugins som gör att du kan ändra och utöka standardfunktionerna.

  Till exempel lägga till en butik på din webbplats, skapa en portfölj, skapa popups, lägga till sociala delningsknappar osv.

  Om du besöker pluginsidan på WordPress.org kan du hitta över 55 000 gratis plugins där.

  Officiell WordPress-pluginsida

  Om du har kodningsförmåga kan du också skapa dina egna anpassade plugins och använda på din blogg.

  När man jämför WordPress vs Blogger för flexibilitet och anpassningsalternativ, är WordPress de bästa långsiktiga lösningarna för alla seriösa bloggare / företagare.

  Vinnare: WordPress.

  Utseende och designalternativ

  Utseendet eller utformningen av din blogg spelar en viktig roll för att locka användare och engagera dem på din webbplats. Du behöver en elegant bloggdesign för att engagera användare, minska studiens hastighet och förbättra den tid du spenderar på din blogg.

  Bloggdesignalternativ i Blogger

  Blogger ger som standard bara en begränsad uppsättning mallar att använda. Dessa mallar ser grundläggande ut eftersom de har använts på tusentals bloggar.

  Blogger-teman

  Du kan ändra färger och layout för dessa mallar med de inbyggda verktygen, men du kan inte skapa dina egna layouter eller göra ändringar.

  Det finns några icke-officiella Blogger-mallar tillgängliga, men dessa mallar är vanligtvis mycket låg kvalitet.

  Färre mallar, grundläggande anpassningsalternativ och brist på layoutalternativ gör att Blogger allvarligt faller efter vad gäller designval.

  Bloggdesignalternativ i WordPress

  I WordPress finns det tusentals gratis och premium WordPress-teman som låter dig skapa professionella webbplatser.

  Det finns ett WordPress-tema för nästan alla typer av webbplatser. Oavsett vad din webbplats handlar om hittar du massor av högkvalitativa teman som är lätta att ändra och anpassa.

  Du kan hitta en samling av 7000+ gratis WordPress-teman på den officiella temasidan för WordPress.org. Du kan söka i ‘blogg’ för att se teman som är designade för bloggar. När vi sökte, hittade vi mer än 2000 gratis bloggteman.

  Gratis WordPress-bloggteman

  Och du kan få fler teman från temanleverantörer från tredje part som Elegant Teman, Themify och Astra Teman.

  Inte bara det, du kan använda de enkla dra och släppa WordPress-sidbyggarna för att enkelt utforma fantastiska målsidor i WordPress.

  Du kan till och med skapa dina egna WordPress-teman utan att skriva någon kod.

  Vinnare: WordPress.

  Säkerhet – WordPress vs Blogger

  Säkerhet för din blogg

  Säkerhet är en annan viktig aspekt som du måste tänka på när du väljer din bloggplattform. Om du inte väljer en säker plattform kan din investering och tid gå till spill om din webbplats är svartlistad eller hackad.

  Hantera säkerhet i Blogger

  Med Blogger har du den extra fördelen med Googles robusta, säkra plattform. Du behöver inte oroa dig för att hantera serverns resurser, säkra din blogg eller skapa säkerhetskopior.

  Men det betyder också att en hel driftstopp försvinner också din blogg. Du kan inte göra någonting för att återuppta din blogg när Blogger-webbplatsen är nere.

  Hantera säkerhet i WordPress

  WordPress är ganska säkert, men eftersom det är en egen värdlösning är du ansvarig för säkerhet och säkerhetskopiering. Det finns många WordPress-plugins som gör det lättare för dig.

  Du kan till exempel använda UpdraftPlus eller VaultPress för att skapa en säkerhetskopia, och Sucuri för webbapplikationsbrandvägg för att förbättra webbplatsens säkerhet.

  För vår kompletta guide om hantering av säkerhet i WordPress, se vår ultimata säkerhetsguide för WordPress.

  Vinnare: Slips.

  Support – WordPress vs Blogger

  Support är en annan viktig faktor som du bör tänka på när du väljer din bloggplattform. Kontrollera om det finns ett tillförlitligt supportsystem som hjälper dig när du behöver det.

  Supportalternativ i Blogger

  Det finns begränsat stöd för Blogger. De har mycket grundläggande dokumentation och ett användarforum. När det gäller support är dina val mycket begränsade.

  Du kan klicka på Hjälpalternativet på din Blogger adminpanel för att se supportstudier som visas på bilden nedan.

  Bloggers supportalternativ

  Eftersom det är en gratis tjänst är det inte möjligt för Google att ge tillräckligt stöd till enskilda bloggägare.

  Supportalternativ i WordPress

  WordPress har ett mycket aktivt community support system. Det finns frågor-svarforum för varje tema och plugin på WordPress.org. Till exempel är detta det officiella supportforum för det populära kommande plugin SeedProd.

  SeedProd kommer snart Plugin Support-sida

  Om du använder betalade WordPress-produkter kan du få ännu mer dedicerat stöd från respektive produktföretag.

  Dessutom kan du hitta online-dokumentation, communityforum och IRC-chattrum, där du kan få hjälp från erfarna WordPress-användare och utvecklare. Vårt team av WordPress-experter hjälper också tusentals användare via vår Facebook-grupp.

  Förutom gemenskapsstöd finns det många företag som erbjuder premiumstöd för WordPress. Kolla in vår guide för hur du korrekt kan be om WordPress-support och få det.

  Vinnare: WordPress.

  Framtid – Blogger vs WordPress

  Framtiden för din bloggplattform avgör hur långt du kan gå med din blogg.

  Framtiden för din blogg på Blogger

  Blogger har inte sett någon större uppdatering sedan länge. Vi har sett Google döda deras populära tjänster som Google Reader, Google Adsense för feeds och FeedBurner.

  Bloggers framtid beror på Google, och de har rätt att stänga av den när de vill. Så din bloggs framtid beror också på Googles beslut.

  Framtiden för din blogg på WordPress

  WordPress är en Open Source-programvara som betyder att dess framtid inte är beroende av ett företag eller enskild (Kolla in WordPress historia). Det hanteras av en gemenskap av utvecklare och användare.

  Som världens mest populära innehållshanteringssystem är tusentals företag världen över beroende av det. WordPresss framtid är ljus och lugnande.

  Vinnare: WordPress.

  Portabilitet – WordPress vs Blogger

  Portabilitet - Flytta din blogg från en plattform till en annan

  Syftet med den här artikeln är att hjälpa dig att välja den bästa plattformen, så att du inte behöver flytta din webbplats. Men misstag kan hända. Så det är viktigt att kontrollera om din bloggplattform har säkra alternativ att flytta till en annan plattform eller inte.

  Portabilitet för din Bloggerblogg

  Att flytta din webbplats från Blogger till en annan plattform är en komplicerad uppgift. Det finns en betydande risk att du tappar din SEO (sökmotorrangering), prenumeranter och följare under flytten.

  Även om Blogger tillåter dig att exportera ditt innehåll, kommer dina data att stanna på Googles servrar under mycket lång tid.

  Bärbarhet för din WordPress-blogg

  Med WordPress kan du flytta din webbplats var du vill. Du kan flytta din WordPress-webbplats till en ny värd, ändra domännamn eller till och med flytta din webbplats till andra innehållshanteringssystem.

  Om du jämför WordPress och Blogger SEO, erbjuder WordPress mycket fler SEO-fördelar.

  Vinnare: WordPress.

  Prissättning – Blogger vs WordPress

  Sist men inte minst är det viktigt att jämföra kostnaderna för att skapa en blogg och hantera den.

  Kostnad för att skapa en blogg i Blogger

  Blogger är en helt gratis bloggtjänst. Det ger gratis blogghosting och gratis underdomän för Blogspot för att komma igång. Och alla teman, prylarna och andra alternativ är också gratis.

  Om du vill använda ett anpassat domännamn måste du köpa det från ett domänregistreringsföretag som Domain.com. Ett domännamn kostar vanligtvis $ 14,99 per år, men du kan få en rabatt med vår Domain.com-kupongkod.

  Blogger-plattformen är mycket kostnadseffektiv men den saknar många funktioner du behöver för att göra din blogg framgångsrik.

  Kostnad för att skapa en blogg i WordPress

  WordPress-programvaran är gratis, men du måste köpa en värdplan och domännamn för att starta en blogg.

  Med Bluehost kan du få en WordPress-värdplan för bara $ 2,75 per månad och en gratis domän tillsammans med den.

  Kom igång med Bluehost

  När installationen är klar beror kostnaden helt på de tjänster du vill använda. Om du kommer att använda betalda teman och plugins kommer kostnaderna för att skapa en blogg att gå högre.

  För mer information, se vår kompletta guide om hur mycket kostar det verkligen att bygga en WordPress-webbplats.

  Vinnare: Slips.

  Slutsats: Blogger vs WordPress – Vilken är bättre?

  WordPress och Blogger är båda använda bloggplattformar. Men eftersom du måste välja en, kommer den helt och hållet till syftet med din blogg.

  Om ditt mål är att skapa en personlig blogg och dela dina historier, kan du välja en enkel plattform som Blogger.

  Men om du syftar till att göra en professionell blogg som kan tjäna pengar, behöver du en robust och skalbar plattform som WordPress.

  Med WordPress kan du lägga till en butik till din blogg, skapa medlemswebbplats och lägga till massor av marknadsföringsverktyg till din blogg och tjäna pengar.

  Vi hoppas att denna jämförelse mellan WordPress och Blogger hjälpte dig att förstå fördelarna och nackdelarna med var och en och hjälpte dig att fatta rätt beslut för din blogg.

  För att lära dig mer om WordPress rekommenderar vi att du läser vår guide om Varför är WordPress gratis? och 9 vanligaste missuppfattningar om WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map