WordPress vs Joomla vs Drupal – Vilken är bättre?

Medan WordPress driver mer än 35% av alla webbplatser på internet, är det inte det enda open source-innehållshanteringssystemet (CMS) på marknaden. Det finns andra populära programvarualternativ som Joomla och Drupal.


Alla tre har mycket gemensamt och många betydande skillnader. Var och en av dem är en unik webbplatsbyggare med för- och nackdelar.

I den här artikeln kommer vi att jämföra WordPress vs Joomla vs Drupal för att ta reda på vilken som är det bästa valet för dig.

WordPress vs Joomla vs Drupal

Notera: Vi jämför WordPress.org och inte värdstjänsten för WordPress.com. Se vår guide om skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com.

Vad som är vanligt i WordPress, Joomla och Drupal

Alla tre av webbens mest populära CMS har mycket gemensamt när det gäller teknik, filosofi och samhälle.

WordPress, Joomla och Drupal släpps under GNU GPL-licens

 • WordPress, Joomla och Drupal är alla gratis och öppen källkodsprogram licensierade under GPL. Se vår artikel om varför är WordPress gratis för att lära dig mer om gratis programvara.
 • Alla tre är skrivna främst i PHP.
 • De stöder alla MySQL som sitt databashanteringssystem. WordPress stöder endast MySQL, medan Joomla och Drupal stöder andra databashanteringssystem.
 • Alla tre använder teman och mallar för visuellt utseende på webbplatser, och plugins, moduler eller tillägg för att utvidga funktioner.
 • Som öppen källkodsprogram är de alla samhällsdrivna projekt.

Det finns många likheter, men de är olika i många aspekter.

Till exempel har de olika policyer för vad de ska inkludera i kärnprogramvaran, hur man hanterar moduler och mallar, hur man hanterar säkerhet osv..

Dessa skillnader har stor inverkan på användarna och hur de bygger sina webbplatser.

Med det sagt, låt oss ta en titt på hur WordPress, Joomla och Drupal jämför med varandra, så att du kan välja den bästa webbplatsbyggnadsplattformen för ditt företag.

Användarvänlighet och nybörjare vänlighet

De flesta som skapar sina webbplatser är inte webbutvecklare, designers eller programmerare. De är genomsnittliga användare som bara vill bygga en webbplats. Användarvänlighet är den viktigaste faktorn för majoriteten av användarna.

WordPress

WordPress kommer med en berömd fem minuters installation. De flesta WordPress-värdleverantörer erbjuder också ett klickinstallation av WordPress. Detta gör det ganska enkelt för en ny användare att starta en WordPress-blogg eller webbplats på några minuter, inte timmar.

WordPress-instrumentpanelen

Användarupplevelsen efter installationen av WordPress är mycket bättre än Joomla eller Drupal. Användaren ser ett enkelt rent gränssnitt med menyerna för att skapa inlägg, sidor eller börja anpassa utseende och teman.

Joomla

Joomla-installationen kanske inte ser lika snabb ut som WordPress, men den har mycket liknande steg. Förutom att många delade värdleverantörer erbjuder ett-klick-installeringspaket för Joomla också.

Joomla instrumentbräda efter en ny installation

Efter installationen landar användaren på en kontrollpanel som inte är lika framåt som WordPress. Det finns bara för många menyer att klicka på och anpassa din webbplats.

Joomla-fans skulle säga att det beror på att Joomla är mycket kraftfullare än WordPress, men vi tror inte att det är sant.

Drupal

Drupals installation liknar både Joomla och WordPress. Ladda bara ner och ladda upp paketet och kör installationsskriptet.

Drupal admin

Drupal erbjuder också distributioner. Dessa är förpackade Drupal-paket med moduler och konfigurationer för att skapa specifika typer av webbplatser.

Upplevelsen efter installationen för absoluta nybörjare är lite komplicerad. Användare kommer att ha svårt att ta reda på hur man ändrar saker på sin webbplats. Drupal gör det mycket uppenbart hur man lägger till innehållet, men att ändra utseende och lägga till element som inte innehåller innehåll är inte så uppenbart.

Vinnare: WordPress

Teman och Addons

Alla dessa tre populära CMS kommer med teman och plugins / moduler som ett sätt att utöka programvarans funktioner och utseende.

Teman styr utseendet på din webbplats och hur den ser ut för dina användare. Plugins eller moduler är som appar för ditt CMS.

Låt oss se hur dessa tre stora CMS-programvaror fungerar i den här kategorin.

WordPress

WordPress tillåter användare att ändra sin webbplats utseende med teman. WordPress kommer med några standardteman som är förinstallerade.

När som helst kan du klicka på knappen Lägg till ny från din Utseende-sida och installera gratis WordPress-teman från den officiella temakatalogen WordPress.org.

Wordpress teman

Bortsett från gratis teman hittar du många fler premium WordPress-teman som utvecklats av temabutiker från tredje part som StudioPress, Astra Theme, Elegant Teman och mer. Dessa är betalda teman och har premiumstödalternativ.

WordPress verkliga kraft ligger i plugins. Det finns mer än 55 000 WordPress-plugins tillgängliga gratis i den officiella WordPress-plugin-katalogen. Du kan också köpa premium-plugins som levereras med betalt support från plugin-utvecklare. Kolla in vår lista med måste-ha WordPress-plugins för att se hur plugins gör WordPress fantastiskt.

Joomla

Precis som WordPress kommer Joomla också med mallar och tillägg. Det finns stora tillägg att göra nästan vad som helst, från att skapa en e-handel butik till hantering av e-post.

Joomla-förlängningar

Mängden av dessa mallar och tillägg är dock inte lika stor som WordPress. Detta kan göra det svårt att hitta den perfekta mallen och de perfekta förlängningarna.

Som standard har Joomla inte en funktion som gör det möjligt för användare att söka och installera tillägg eller mallar från administrationsområdet. Det finns ett tillägg som låter dig lägga till “installera från webb” -funktionen för tillägg. Men för mallar måste användare fortfarande söka mallar manuellt och sedan installera dem genom att lägga till deras URL.

Drupal

Drupal har samma problem med tillgängligheten av teman och moduler. Användare måste lämna sin webbplats, söka efter modulen och temat de vill lägga till och sedan hitta projektets URL-adress för zip-filen. Slutligen kan de ange webbadressen på sidan Moduler eller teman för att installera dem.

Drupal-moduler

Det finns moduler att göra nästan vad som helst och nya läggs till regelbundet. Fortfarande saknar den totala mängden moduler jämfört med WordPress.

Vinnare: WordPress.

Supportalternativ

Tillgången till hjälp- och supportalternativ är mycket viktigt för nybörjare. Det kommer säkert att finnas några hinder när du försöker ny programvara. Det är ok så länge du kan få hjälp.

WordPress

WordPress har en stark community av användare. Du kan hitta WordPress-hjälp på officiella supportforum, dokument, handböcker, codex, Slack-kanaler, Stack Exchange, WPBeginner Engage facebook-gruppen, och nästan alla forum på internet om webbdesign och utveckling.

WordPress supportforum

Det finns platser som WPBeginner, som innehåller hundratals tutorials, video tutorials och artiklar som serverar WordPress-användare för nybörjarnivå. Det finns många sätt att be om gratis WordPress-stöd och få det.

Förutom de gratis supportalternativen finns det också sätt att få betalt stöd för WordPress också.

Online-plattformar som Codeable, UpWork, Fiverr, etc. är bara några av de platser där du kan anställa WordPress-proffs för att hjälpa dig. På grund av WordPresss enorma popularitet är det lätt och prisvärt att hitta WordPress-utvecklare för små företag och enskilda.

Joomla

Joomla, precis som WordPress har en stor och mycket hjälpsam gemenskap. Det finns en omfattande dokumentation på Joomla webbplats som är en värdefull resurs för nybörjare. För mer interaktivt stöd kan användare gå med i forum, e-postlistor, användargrupper osv.

Joomla supportforum

Bortsett från samhällsstöd finns det tredjepartsresurser, betald utbildning och utvecklingsbyråer som kan vara till hjälp.

Till skillnad från WordPress är det mycket svårt att hitta bra experthjälp för Joomla. Att anställa en utvecklare eller expert för Joomla-utveckling, felsökning eller assistans kan kosta mycket mer än WordPress.

Drupal

Drupal har en mycket proaktiv gemenskap av fans och användare. Du hittar alla community-supportalternativ för Drupal precis som WordPress och Joomla. Det finns omfattande dokumentation, supportforum, adresslistor, användargrupper, irc chattrum. Alla bra ställen att få råd och gratis hjälp.

Drupal samhällsstöd

Drupal försöker ansluta användare till utvecklare och företag som erbjuder professionella Drupal-tjänster. Du kan hitta dem på Drupal Marketplace.

Drupal-utvecklare som liknar Joomla är dock mycket dyra jämfört med WordPress.

Vinnare: WordPress

Lokalisering & Flerspråkig support

En stor andel webbplatser som skapas varje dag är icke-engelska eller flerspråkiga webbplatser. Det är mycket mer troligt att många nybörjare förmodligen letar efter ett CMS som kan hantera flera språk eller har stöd för olika platser och språk.

WordPress

WordPress gör ett utmärkt jobb med att erbjuda en bra plattform för att bygga en flerspråkig webbplats. Det stöder inte flera språk ur rutan, men det finns några utmärkta plugins som gör att du enkelt kan skapa en flerspråkig webbplats för WordPress.

WordPress finns på mer än 57 språk. Nya språk kan installeras med bara ett klick från administrationsområdet för WordPress.

Välj språk i WordPress

De populäraste teman och plugins finns också på flera språk. Tema- och pluginutvecklare söker aktivt hjälp för att översätta sina paket till andra språk.

Alla dessa ansträngningar gör WordPress till en fantastisk plattform för att bygga en webbplats som inte är engelska eller på flera språk.

Joomla

Joomla kommer med en kapacitet att hantera en flerspråkig webbplats utan att installera någon förlängning. Gå helt enkelt till språkhanteraren, lägg till ett innehållsspråk och börja skapa flerspråkigt innehåll på din webbplats.

Lägga till språkstöd i Joomla

Översättningar finns också tillgängliga för admingränssnittet på många språk och kan enkelt installeras från adminområdet.

Drupal

Drupal kommer med inbyggt stöd för att hantera webbplatser som inte är engelska eller på flera språk. Du måste aktivera moduler för språk- och innehållsöversättning. Efter det kan du lägga till webbplats- och admingränssnittsspråk från Drupals konfigurationsavsnitt.

Drupal flerspråkigt stöd

Vinnare: Tie – Alla tre stöder flerspråkiga webbplatser och finns tillgängliga på flera språk.

säkerhet

Säkerhet är en mycket viktig faktor när du väljer ett CMS för din webbplats. Nästan varje webbplats på internet är sårbar för säkerhetshot.

WordPress

WordPress-baserade webbplatser är ofta världens mest populära CMS i världen. Emellertid bygger WordPress på en mycket säker kod, och den svarar på säkerhetsproblem mycket snabbt.

WordPress har också en automatisk uppdateringsmekanism som gör att WordPress-webbplatser automatiskt kan uppdateras när det finns en ny säkerhetsuppdatering.

WordPress-webbplatser kan säkras ytterligare med automatiserade säkerhetskopior, tvåfaktorsautentisering och andra bästa praxis för WordPress-säkerhet.

Det finns också en inbyggd mekanism för att visa uppdateringar för WordPress-teman och plugins. Detta gör att teman och plugin-utvecklare snabbt kan svara på alla säkerhetsproblem.

Joomla

Joomla liknar WordPress mycket när det gäller säkerhet. De svarar aktivt på alla säkerhetsproblem och är mycket snabba att korrigera det. Att hålla en webbplats och installera uppdateringar är dock fortfarande upp till användaren.

Det finns tillägg tillgängliga för att säkerhetskopiera din Joomla-webbplats. Du kan också stärka din Joomla-webbplatsens säkerhet genom att följa samma bästa praxis som WordPress.

Drupal

Drupal tar ett mycket allvarligt synsätt på säkerhet. De publicerar säkerhetsproblem på sin egen webbplats när de upptäcks och lappas. Det finns en uppfattning att Drupal är säkrare eftersom du inte hör om Drupal-webbplatser som hackas lika ofta, men det kan bero på att det inte är så populärt Joomla eller WordPress.

Vinnare: Tie – Alla tre följer lämpliga säkerhetsstandarder.

Slutsats:

Drupal, Joomla och WordPress är alla fantastiska innehållshanteringssystem. Drupal och Joomla har många fler inbyggda funktioner än WordPress.

Men WordPress slår dem med sin användarvänlighet, enorma globala community, plugins och teman. Vi anser att de flesta användare som inte är utvecklare skulle hitta det mycket lättare att bygga med WordPress än Joomla eller Drupal.

Med över 55 000 WordPress-plugins kan du lägga till nästan alla funktioner eller bygga alla typer av webbplatser som du gillar (utan att skriva kod).

Sammanlagd vinnare: WordPress

Så här kommer du igång med ditt favorit CMS

Oavsett om du väljer WordPress, Joomla eller Drupal, behöver du ett domännamn och webbhotell för att skapa en webbplats.

Lyckligtvis har alla tre av dessa topp CMS-programvaror ganska liknande krav vilket innebär att alla topphotellföretag stöder dem.

Vi rekommenderar att du använder antingen Bluehost eller SiteGround. De är båda bland världens största värdföretag och är specialiserade på webbhotell för WordPress, Joomla och Drupal.

För fler rekommendationer, se vår kompletta webbhotellguide för nybörjare.

Om du börjar med WordPress, se vår nybörjarguide för hur du skapar en webbplats med steg för steg-instruktioner.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att jämföra WordPress vs Joomla vs Drupal, för att ta reda på det bästa CMS för din webbplats. Du kanske också vill se vår jämförelse av de bästa e-postmarknadsföringstjänsterna och bästa livechattprogramvara för småföretag.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map