Apa itu: Kategori

Kategori adalah salah satu taksonomi lalai di WordPress. Anda boleh menggunakan kategori untuk menyusun dan mengelompokkan catatan blog anda ke bahagian yang berbeza. Sebagai contoh, laman web berita mungkin mempunyai kategori untuk artikel mereka yang difailkan di bawah Berita, Pendapat, Cuaca, dan Sukan.


Kategori membantu pelawat dengan cepat mengetahui topik topik laman web anda dan membolehkan mereka menavigasi laman web anda dengan lebih cepat.

Apa itu Kategori

Kategori lalai dalam pemasangan WordPress baru adalah “Uncategorized”. Sekiranya anda tidak memilih kategori untuk siaran, maka jawatan tersebut secara automatik akan dimasukkan ke dalam kategori lalai. Hanya pentadbir WordPress yang boleh menukar kategori lalai dari Tetapan »Penulisan skrin.

Menetapkan Kategori Lalai

Cara Menambah Kategori

Semasa mengedit catatan blog, anda boleh menambahkannya ke kategori dengan mencentang kotak di sebelah nama kategori.

cara menambah catatan ke kategori wordpress

Sekiranya anda perlu menambahkan kategori baru semasa anda mengedit siaran, cukup klik Tambah Kategori Baru pautan di bawah senarai kategori yang ada.

Anda juga boleh menambah kategori langsung dari Catatan »Kategori skrin. Taipkan nama untuk kategori baru anda dan tambahkan slug. Anda boleh membuat slug mesra URL untuk siaran anda menggunakan huruf kecil, angka, atau tanda hubung.

Sekiranya anda tidak menaip sesuatu di medan slug, maka secara automatik WordPress akan membuat nama slug berdasarkan nama kategori. Slug membuat pautan ke halaman kategori anda yang menyenaraikan semua catatan yang telah anda buat dalam kategori tersebut.

Kategori di Sidebar

Cara Membuat Kategori Anak

Kategori adalah hierarki, yang bermaksud setiap kategori boleh mempunyai kategori anak. Kategori kanak-kanak digunakan untuk sub-topik di bawah topik yang lebih luas. Sebagai contoh, laman web berita mungkin mempunyai kategori Berita dengan kategori kanak-kanak untuk berita Tempatan, Nasional, dan Global.

Untuk membuat kategori kanak-kanak, pergi ke Catatan »Kategori skrin dan pilih kategori induk dari menu lungsur. Kemudian isikan nama untuk kategori anak anda, tambah keterangan dan slug adalah pilihan.

Sekarang klik butang “Tambah Kategori Baru” dan kategori anak anda akan dibuat.

Membuat Kategori Anak

Cara Mengedit Kategori

Kategori boleh diedit dari Catatan »Kategori skrin. Gerakkan tetikus anda ke kategori yang ingin anda edit dan kemudian klik pada pautan “Edit”. Ini akan membuka editor di mana anda boleh menambah atau membuang kategori induk dan anak, menukar nama kategori, slug, atau keterangan.

Edit Kategori

Anda juga boleh menghapus kategori dari Catatan »Kategori skrin. Memadamkan kategori ibu bapa atau anak tidak akan menghapus catatan anda. WordPress secara automatik meletakkan catatan yang tidak ditetapkan ke kategori dalam kategori lalai.

Pentadbir mesti membuat kategori lalai baru atau menetapkannya ke kategori yang ada sebelum kategori “tidak dikategorikan” lalai dapat dihapus.

Cara Memaparkan Kategori

Ingin memudahkan pengunjung laman web anda mencari kategori catatan blog anda?

Salah satu cara yang biasa dilakukan adalah dengan meletakkan senarai kategori anda di bar sisi anda.

Kategori boleh dipaparkan di bar sisi menggunakan widget kategori. Pergi ke Rupa »Widget dan seret dan lepaskan widget kategori di bar sisi. Semua kategori anda akan dipaparkan di bar sisi, kecuali yang tidak mempunyai catatan.

Widget kategori membolehkan anda memaparkan kategori anda sebagai menu dropdown atau senarai. Anda juga boleh memilih sama ada anda mahu memaparkan jumlah catatan dalam setiap kategori.

Sekiranya anda memilih Tunjukkan hierarki pilihan, kategori anak anda akan ditunjukkan dengan gaya khas, yang biasanya merupakan inden sebelum nama kategori anak. Penampilan akan bergantung pada tema anda. Sekiranya anda tidak memilih pilihan ini, maka semua kategori anda akan kelihatan sama dalam senarai, sama ada kategori ibu bapa atau anak.

Widget Kategori

Anda juga boleh menambahkan kategori ke menu navigasi laman web anda. Untuk melakukannya pergi ke Rupa »Menu. Selanjutnya, klik pada “Kategori”, pilih kategori yang anda inginkan pada menu anda, dan klik pada butang “Tambah ke Menu”.

Kategori dalam Menu

Sebagai contoh, kami telah menambahkan kategori ke menu utama kami di WPBeginner.

kategori wordpress dalam contoh menu utama

Kategori vs Teg (Apakah Perbezaannya?)

Kategori dan teg adalah taksonomi yang disertakan secara lalai dalam WordPress. Kategori di WordPress merangkumi bahagian laman web anda yang lebih luas, sementara teg membantu mengenal pasti semua catatan yang telah anda buat yang telah ditandai dengan kata tertentu.

Fikirkan kategori seperti di hadapan buku. Mereka memisahkan kandungan di laman web anda menjadi topik umum. Manakala tag adalah seperti indeks di belakang buku, kerana mereka memberikan kata-kata yang menerangkan perincian pos anda yang sangat spesifik.

Salah satu perbezaan terbesar antara tag dan kategori adalah bahawa anda diminta untuk memilih kategori untuk siaran anda, dan jika tidak, maka mereka disenaraikan di bawah “tidak dikategorikan”. Sebaliknya, anda tidak perlu menambahkan teg.

Kategori membantu pelawat memahami apa sebenarnya laman web anda sehingga mereka dapat menavigasi ke kandungan yang mereka cari dengan lebih pantas. Mereka boleh menjadi hierarki jika anda menggunakan kategori kanak-kanak.

Teg tidak bersifat hierarki, jadi tidak ada teg ibu bapa atau anak.

Kami menulis catatan lengkap yang menentukan penggunaan kategori dan teg terbaik yang akan membantu anda memahami penggunaannya dengan lebih baik, dan perbezaan antara keduanya.

Cara Menukar Kategori ke Tag

Pada satu ketika, anda mungkin ingin mengubah kategori anda menjadi tag atau menukar tag anda menjadi kategori. Untuk melakukan itu, pergi ke Alat »Import dan klik pada “Category and Tags Converter”. Seterusnya, klik pada butang Run Importer. Selepas itu, tetingkap pop timbul akan terbuka meminta anda memasang pengimport, klik pada butang Run Importer.

Setelah pengimport dipasang, klik pada Activate Plugin and Run Importer. Seterusnya, pilih pilihan penukaran yang anda mahukan. Sekarang, pilih item yang ingin anda tukar dengan mengklik pada setiap item dan klik butang Convert.

Tukar Kategori ke Teg

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mengetahui semua tentang kategori WordPress dan cara kerjanya! Lihat di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Anda juga boleh melanggan saluran YouTube kami untuk tutorial video WordPress langkah demi langkah, dan ikuti kami di Twitter dan Facebook untuk kemas kini terkini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me