Apa itu: Multisite (MU)

Multisite adalah sejenis pemasangan WordPress yang membolehkan anda membuat dan mengurus rangkaian beberapa laman web dari satu papan pemuka WordPress. Ini membolehkan anda membuat perubahan dengan mudah dan memastikan semua laman web anda dikemas kini dari satu tempat.


Anda boleh membuat rangkaian multisite untuk anda sendiri yang hanya boleh anda akses. Atau anda boleh menambahkan pengguna lain yang dapat membuat laman web mereka sendiri di dalam rangkaian anda, dan mengehadkan mereka untuk mengakses ciri WordPress yang lebih hebat.

Sebagai contoh, Universiti Harvard mempunyai rangkaian multisite WordPress yang disebut Harvard Blogs yang membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai alamat e-mel harvard.edu membuat blog mereka sendiri. Blogger dapat menerbitkan catatan blog di laman web mereka sendiri, tetapi hanya pemilik multisite, yang disebut “admin super”, yang dapat memasang pemalam atau membuat perubahan di seluruh laman web lain.

Apa itu WordPress Multisite

Semua pengguna rangkaian multisite berkongsi plugin dan tema yang sama.

Tetapi laman web yang dibuat di rangkaian multisite mempunyai direktori muat naik media yang terpisah dalam pemasangan WordPress. Ini bermaksud setiap laman web mempunyai folder gambar tersendiri dan fail yang dimuat naik yang lain, jadi anda tidak dapat mengakses gambar satu laman dari laman web lain dalam rangkaian.

Mengapa Menggunakan Rangkaian Multisite WordPress?

Rangkaian multisite WordPress adalah pilihan terbaik bagi mereka yang ingin menguruskan laman web yang berasingan dari satu papan pemuka. Rangkaian multisite digunakan oleh syarikat, sekolah, universiti, kedai berita, perniagaan dalam talian dan banyak lagi.

Anda bahkan boleh membuat platform blog anda sendiri (rangkaian blog) pada pemasangan multisite tunggal.

Hosting untuk Pemasangan WordPress Multisite

Sebelum membuat pemasangan multisite anda, pertimbangkan ukuran rangkaian anda dan bandingkan harga dan ciri penyedia hosting WordPress teratas.

Sekiranya anda hanya merancang untuk memiliki beberapa laman web dalam rangkaian anda, maka akaun hosting bersama adalah pilihan yang baik.

Sekiranya anda merancang untuk memiliki rangkaian multisite WordPress yang besar, maka anda mungkin mempertimbangkan untuk memilih antara hosting VPS, hosting WordPress yang dikendalikan, atau pelayan khusus untuk keperluan hosting anda.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost atau SiteGround kerana mereka menawarkan beberapa rancangan hosting yang disesuaikan untuk memenuhi setiap tahap hosting, dan keduanya dikenali secara rasmi oleh WordPress.

Cara Mengaktifkan Rangkaian Multisite di WordPress

Setelah anda mempunyai penyedia hosting, anda perlu memasang WordPress.

Setelah pemasangan anda selesai, sambungkan ke laman web anda menggunakan klien FTP seperti FileZilla.

Seterusnya, cari dan edit fail wp-config.php di cPanel anda pada hos web anda.

Kemudian tambahkan baris berikut sebelum ‘Itu sahaja, berhenti mengedit! Selamat menulis blog dalam fail.

/ * Multisite * /
define (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, benar);

Simpan fail wp-config.php anda dan log keluar dari cPanel anda. Seterusnya, log masuk ke laman web WordPress anda. Selepas log masuk, pergi ke Alat »Persediaan Rangkaian. Di sinilah anda akan mengkonfigurasi Rangkaian Multisite WordPress anda.

Pada skrin penyediaan rangkaian, pilih sama ada anda mahu laman web berada di subdomain mereka sendiri (seperti blog1.example.com dan blog2.example.com) atau subdirektori (seperti example.com/blog1 dan example.com/blog2).

Ini penting kerana setelah anda membuat pilihan, anda tidak dapat mengubah tetapan ini kemudian.

Subdomain untuk Multisite

Sekiranya anda memilih subdomain, maka anda perlu mengubah tetapan DNS anda untuk pemetaan domain. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana dalam sekejap sahaja.

Di bahagian perincian rangkaian, taipkan nama untuk rangkaian multisite dan alamat pentadbir anda. Klik pada butang ‘Pasang’.

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat kod yang perlu anda tambahkan ke fail wp-config.php dan .htaccess. Kedua-dua fail ada di direktori root WordPress anda.

Sambungkan ke laman web anda sekali lagi menggunakan klien FTP, kemudian buka dan edit fail ini dengan menampal kod yang disediakan oleh WordPress.

Mengaktifkan rangkaian multisite

Setelah anda mengemas kini kedua-dua fail tersebut, anda akan melihat Rangkaian Multisite WordPress di bar pentadbir WordPress anda pada kali anda log masuk.

Tetapan pentadbir rangkaian

Menyiapkan Multisite Menggunakan Subdomain

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan subdomain untuk laman web di rangkaian multisite, anda perlu membuat subdomain dengan tanda bintang sebagai nama subdomain. Ini dipanggil subdomain wildcard. Sebagai contoh, jika pemasangan WordPress anda adalah www.example.com, maka anda perlu membuat subdomain * .example.com.

Untuk melakukannya, pertama, anda perlu log masuk ke papan pemuka cPanel akaun hosting WordPress anda.

Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana penampilan ini di papan pemuka Bluehost. Sekiranya anda menggunakan hos atau pendaftar domain yang berbeza, papan pemuka anda mungkin kelihatan berbeza.

Dari papan pemuka akaun Bluehost anda, tatal ke bawah ke Domain bahagian dan kemudian klik pada Subdomain.

Menyiapkan subdomain kad liar

Pada halaman seterusnya, masukkan tanda bintang (*) di medan subdomain dan pilih domain utama anda dari menu lungsur.

Menambah subdomain wildcard

Setelah anda membuat pilihan, cPanel akan mengesan akar dokumen secara automatik dan memaparkannya di medan di bawah. Sekarang klik pada Buat butang untuk menambah subdomain wildcard baru anda.

Mengkonfigurasi Tetapan Rangkaian Multisite WordPress

Setelah menyiapkan rangkaian multisite anda, anda pasti ingin memastikan tetapan anda supaya laman web anda berfungsi seperti yang anda mahukan.

Anda boleh melakukannya dari papan pemuka WordPress anda.

Untuk mengkonfigurasi tetapan rangkaian anda, log masuk ke laman web WordPress anda dan tetapkan tetikus Laman web. Seterusnya, klik pada Pentadbir Rangkaian »Papan Pemuka di sebelah kiri atas kawasan pentadbir anda.

Pada menu fly-out, anda dapat mengurus laman web, pengguna, tema, plugin, dan mengkonfigurasi tetapan untuk pemasangan multisite WordPress anda.

Papan pemuka pentadbir rangkaian

Tab tetapan pentadbir rangkaian berbilang tempat membolehkan anda menetapkan tema lalai, teks halaman dan catatan, e-mel selamat datang yang dihantar oleh WordPress kepada pengguna baru, dan banyak lagi.

Perlu diingat bahawa sebarang perubahan yang anda buat dalam tetapan pentadbir rangkaian multisite akan mempengaruhi semua laman web dan pengguna di rangkaian multisite anda.

Menguruskan Laman di Rangkaian Multisite WordPress

Anda juga boleh menguruskan semua laman web individu di pemasangan multisite WordPress anda di Laman web skrin. Papan pemuka multisite membolehkan anda menambah, menghapus, menyahaktifkan, dan mengarkibkan laman web dalam rangkaian anda.

Menambah laman web baru ke rangkaian multisite WordPress anda

Sekiranya anda menyahaktifkan laman web di rangkaian multisite anda, ia akan disembunyikan dari pengguna multisite anda dan mana-mana pengunjung laman web. Sesiapa yang cuba mengunjungi laman web yang dinonaktifkan akan melihat pesan, “Pengguna ini telah memilih untuk menghapus akaun mereka, dan kandungannya tidak lagi tersedia.”

Laman web di rangkaian multisite anda yang diarkibkan hanya dapat dilihat oleh pentadbir super rangkaian. Sesiapa yang cuba mengunjungi laman web yang diarkibkan akan melihat pesan, “Laman web ini telah diarkibkan atau ditangguhkan.”

Pentadbir super di rangkaian multisite WordPress dapat menandakan laman web di rangkaian sebagai spam. Ini menjadikan laman web tidak dapat dilihat oleh semua orang. Menghapus laman web akan menghapusnya secara kekal dari rangkaian anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat tutorial langkah demi langkah kami mengenai cara memasang dan menubuhkan rangkaian multisite WordPress dengan betul.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari asas-asas WordPress Multisite dan cara kerjanya! Lihat di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Anda juga boleh melanggan saluran YouTube kami untuk tutorial video WordPress langkah demi langkah, dan ikuti kami di Twitter dan Facebook untuk kemas kini terkini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map